logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

''VENINUL: UCIGAŞ ŞI MEDICAMENT'' Cinci animale veninoase nebănuite

Image

Veninul este asociat, de obicei, cu înţepăturile insectelor sau cu muşcăturile reptilelor. Însă, această substanţă versatilă, injectabilă, este utilizată pentru atac ori în scop de apărare şi de alte vieţuitoare. Muzeul de Istorie Naturală din Londra, care a inaugurat la 10 noiembrie expoziţia ''Veninul: Ucigaş şi medicament'', deschisă până la 13 mai 2018, enumeră cinci mamifere, insecte şi moluşte mai puţin cunoscute pentru această capacitate.

Lorisul lent

Lorisul lent este singura primată veninoasă. Unele dintre exemplarele acestei specii au devenit vedete pe internet datorită înregistrărilor video în care sunt înfăţişate cu labele din faţă ridicate pentru a fi ''gâdilate'' la subraţ. Însă acest animal procedează astfel pentru a se apăra.

Când îşi ridică labele din faţă, această primată facilitează accesul la glandele brahiale ce produc toxina. Apoi, animalul îşi linge glandele şi astfel, în urma combinării toxinei cu saliva, muşcătura sa devine veninoasă.

Din nefericire, lorisul lent este frecvent comercializat ilegal, vândut în diverse zone ale lumii ca animal exotic. Pentru a evita muşcătura sa, care poate conduce la anafilaxie şi deces la oameni, traficanţii obişnuiesc să taie dinţii acestui animal. Ca urmare, multe exemplare mor din cauza hemoragiilor sau a infecţiilor cauzate de această procedură.

Un alt lucru remarcabil despre această primată este culoarea sa. Se crede că modelul de pe blană a evoluat pentru a imita culoarea cobrelor, o metodă pentru a preveni atacurile prădătorilor.

Ornitorincul

Ornitorincul este una dintre cele numai cinci specii de mamifere ovipare, cunoscute sub numele de monotreme. Toate monotremele sunt native din Australia şi Noua Guineea.

Ornitorincul deţine o serie de trăsături care îl deosebesc de oricare alt animal. Cu un cioc lat, o coadă precum o vâslă, picioare dotate cu membrane înotătoare între degete şi corpul acoperit cu blană, acest animal cu aspect caraghios produce un tip de venin ce a evoluat pentru a produce durere, în special altor exemplare din aceeaşi specie.

Masculii de ornitorinc deţin la picioarele posterioare un set de pinteni ascuţiţi şi îşi folosesc veninul împotriva altor masculi pentru a-şi apăra teritoriul. Veninul este produs sezonier, cantitatea sa fiind mai mare în perioada de împerechere.

Oamenii care au fost afectaţi de veninul de ornitorinc s-au confruntat cu dureri atroce care, deşi nu sunt fatale, nu pot fi atenuate cu analgezice tradiţionale precum morfina.

Ţânţarul

Femela de ţânţar se hrăneşte cu sânge prin intermediul unei proboscide subţire, asemănătoare unui pai, ce pătrunde în piele şi prin care insecta injectează salivă în rană. Bogată în substanţe cu rol anticoagulant, saliva previne închiderea rănii permiţând astfel ţânţarului să ''bea'' sânge până când se satură. Această substanţă ''injectată'' în piele poate fi considerată un venin.

Umflătura ce apare ulterior înţepăturii nu este cauzată de acest venin, ci de răspunsul corpului uman la substanţa toxică. Pentru a lupta împotriva salivei insectei, organismul uman produce histamine cauzând astfel umflarea venelor din regiunea afectată.

Veninul de ţânţar nu este periculos, însă bolile pe care aceste insecte le pot transmite pot fi fatale. Malaria ucide circa 600.000 de persoane anual, iar aproximativ alte 12.000 de decese sunt cauzate de febra galbenă. De asemenea, ţânţarii pot cauza indirect febra denga şi encefalită japoneză.

Chiţcanul

Chiţcanii sunt mamifere mici, cu aspect asemănător cu cel al cârtiţelor, deseori confundaţi cu şoarecii. Însă, spre deosebire de majoritatea mamiferelor, unele specii de chiţcani sunt veninoase.

Una dintre acestea este chiţcanul american cu coadă scurtă (Blarina brevicauda). Veninul său poate fi transferat în alt corp în felurite moduri, inclusiv prin intermediul dinţilor sau al ghearelor.

Spre deosebire de dinţii multora dintre animalele veninoase, care sunt goi, cei ai chiţcanilor au pe margini o canelură ce funcţionează ca un jgheab pentru a livra substanţa veninoasă.

Chiţcanii se folosesc de venin pentru a imobiliza insecte mici şi râme, acestea constituind principala lor sursă de hrană.

Veninul chiţcanului acţionează ca un fel de conservant - prada este paralizată şi depozitată în vizuină, această modalitate fiind eficientă pentru păstrarea prăzii în stare proaspătă mai mult timp.

Chiţcanii mănâncă în fiecare zi o cantitate de hrană cel puţin egală cu greutatea corpului lor. Fără capacitatea de a depozita hrana ar fi dificil pentru acest mamifer să supravieţuiască, în special în timpul iernii când resursele le sunt limitate.

Melcii Conus

Melcii Conus sunt un grup de vieţuitoare prădătoare. Dotate cu cochilii conice colorate, aceste moluşte marine au o varietate de dimensiuni şi se hrănesc cu preponderenţă cu viermi, deşi unii au evoluat şi mănâncă peşti.

Aspectul lor elegant ascunde o tehnică de vânătoare remarcabilă: melcii marini conici sunt dotaţi cu un dinte asemănător unui ac hipodermic prin care injectează venin paralizant în corpul prăzii. Dintele este lansat precum un harpon care se prinde de corpul victimei. În plus, unele specii sunt echipate şi cu spin orientat posterior.

Veninul acestei moluşte este un cocteil de toxine ce paralizează prada.

Melcul Conus geographus din acest grup de vieţuitoare marine îşi dispersează mai întâi veninul în apă. Acesta este absorbit în branhiile prăzii care devine dezorientată şi intră într-o stare de şoc hipoglicemic. Ulterior, melcul îşi lansează ''harponul'' către peşte care se zbate doar una-două secunde şi paralizează.

Veninul melcului Conus geographus care vânează peşti este suficient de puternic pentru a omorî un om, capacitate care face ca această moluscă aparent inofensivă să fie una dintre cele mai veninoase animale de pe Terra. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu)

 

Sursa foto: www.nhm.ac.uk

 

Citește și:

''VENINUL: UCIGAȘ ȘI MEDICAMENT'' În lumea uneia dintre cele mai distructive forțe ale naturii 

''VENINUL: UCIGAȘ ȘI MEDICAMENT'' A mușca sau a fi mușcat: O discuție cu un specialist despre diferența dintre venin și otravă

''VENINUL: UCIGAȘ ȘI MEDICAMENT'' Veninul, de la substanță provocatoare de dureri agonizante sau moarte la medicament

''VENINUL: UCIGAȘ ȘI MEDICAMENT'' Pasiunea insolită a unui muzician care își injectează venin de 30 de ani, pusă în slujba științei

Afisari: 157

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 01-05-2025 04:38

VIDEO Incendii în Israel: Franța 'solidară' își oferă sprijinul (Macron)

Președintele Emmanuel Macron și-a exprimat joi solidaritatea Franței cu Israelul și a oferit un 'sprijin material' țării în care se confruntă cu mai multe incendii devastatoare care amenință Ierusalimul, notează AFP. 'Solidaritate deplină cu poporul israelian care se confruntă cu incendii teribile',

Planeta 29-04-2025 19:02

Satelitul european Biomass a fost plasat cu succes pe orbită

Racheta Vega C ce a fost lansată marți, la ora locală 06:15 (09:15 GMT) de la portul spațial european Kourou din Guyana Franceză, a plasat cu succes pe orbită satelitul Biomass, noua misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea pădurilor, transmite AFP. Satelitul a fost eliberat pe orbită la o altitudine de 666 km la 57 de minut

Planeta 28-04-2025 16:49

Vara lui 2024, cea mai caldă pe care a cunoscut-o Laponia în ultimii 2.000 de ani

Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată în Laponia, regiune care acoperă nordul Finlandei, Norvegiei și Suediei, în ultimii 2.000 de ani, a indicat Institutul meteorologic finlandez, care a explicat luni pentru AFP că fenomenul este cauzat de încălzirea climei. 'Temperatura medie a verii trecute în

Planeta 26-04-2025 02:26

VIDEO Ecuador: Cel puțin 20 de răniți și pagube materiale după un seism cu magnitudinea 6,3

Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs vineri în provincia Esmeraldas, nord-vestul Ecuadorului, cel puțin 20 de persoane fiind rănite și peste 100 de locuințe distruse, potrivit unui bilanț publicat vineri de autorități, relatează AFP și Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri, în jurul orei

Planeta 25-04-2025 12:08

Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 4,5, fără răniți sau pagube materiale

Un cutremur cu magnitudinea 4,5 s-a produs în provincia turcă Kutahya, la aproximativ 350 km sud de Istanbul, vineri, la două zile după un puternic seism, cu magnitudinea 6,2. Nu au fost înregistrate persoane rănite sau pagube materiale, însă cutremurul de vineri a stârnit îngrijorare în rândul locuitorilor, transmit agențiil

Planeta 25-04-2025 12:01

India/ Un sistem de alertă pentru a preveni atacurile elefanților

În pădurile din centrul Indiei o echipă caută urme ale trecerii elefanților pentru a alimenta un sistem de alertă menit să limiteze incidentele dintre aceste animale și oameni, în urma cărora își pierd viața anual sute de persoane, notează AFP. ''Nu trebuie să facem zgomot pentru a evita orice confruntare'', ș

Planeta 25-04-2025 11:21

Cuba/ Un incendiu a distrus peste 1.900 ha de pădure în vestul țării

Un incendiu forestier de amploare a mistuit peste 1.900 de hectare de pădure în provincia Pinar del Río din vestul Cubei, transmite vineri agenția EFE. Incendiul, izbucnit în urmă cu cinci zile într-o zonă cunoscută sub numele de Arenales din Minas de Matahambre, s-a răspândit rapid, alimentat de vântul car

Planeta 24-04-2025 12:20

Peninsula Kamceatka/ Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi a acoperit trei sate

Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi din Peninsula Kamceatka, situată în Extremul Orient al Rusiei, a acoperit trei sate din districtul Milkovo, au anunțat joi serviciile locale de urgență, informează Xinhua. 'În prezent, cenușa vulcanică cade în trei sate din cauza emisiilor provenite de la vulcanul Bezimian

Planeta 24-04-2025 10:15

Istanbulul, zguduit de peste 185 de replici după seismul cu magnitudinea 6,2

O serie de cutremure au continuat să zguduie Istanbulul joi, Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia raportând noi replici, dintre care una cu magnitudinea 4,1, transmite agenția DPA. Replicile au fost înregistrate după

Planeta 23-04-2025 18:11

Peste 50 de replici la Istanbul după seismul de magnitudine 6,2

Peste 50 de replici s-au produs după seismul de magnitudine 6,2 înregistrat miercuri la Istanbul, a anunțat ministrul turc de interne Ali Yerlikaya, transmite AFP. 'Un cutremur de magnitudine 6,2 s-a produs în Marea Mar

Planeta 23-04-2025 13:34

Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 resimțit la Istanbul

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, a zguduit orașul Istanbul miercuri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a fost unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate în ultimii ani în orașul cu 16 milioane de locuitori, transmite Reuters. În urm

Planeta 23-04-2025 12:00

Climă/ Albirea coralilor la nivel global doboară record după record

Episodul masiv de albire a coralilor din ultimii doi ani continuă să doboare recorduri, circa 84% dintre recifele de corali de pe planetă fiind în prezent afectate, ceea ce pune în pericol supraviețuirea acestor ecosisteme esențiale pentru viața marină și pentru sute de milioane de persoane, notează AFP. Coralii sunt extrem de vuln

Planeta 23-04-2025 08:56

SUA/ Mii de evacuări în statul New Jersey din cauza unui incendiu de pădure

Circa 3.000 de locuitori ai statului american New Jersey au fost nevoiți să își părăsească casele din cauza extinderii rapide a unui incendiu de pădure, care a mistuit deja peste 3.000 de hectare și amenință peste 1.300 de clădiri, au anunțat marți autoritățile, informează miercuri AFP. La ora locală 22:30 marți (02:30 GMT miercuri), inc

Planeta 20-04-2025 17:59

India/ Cel puțin trei morți în urma inundațiilor din Jammu și Cașmir

Cel puțin trei persoane, inclusiv doi copii, și-au pierdut viața în urma inundațiilor și alunecărilor de teren care au afectat zona Ramban din regiunea Jammu și Cașmir, controlată de India, au anunțat duminică autoritățile, transmite agenția Xinhua. Numeroase case și alte proprietăți au fost fie luate de ape, fie puternic deteriorate de

Planeta 20-04-2025 15:23

Indonezia/ Erupție a vulcanului Marapi

Vulcanul Marapi, situat în regențele Agam și Tanah Datar din provincia indoneziană Sumatra de Vest, a erupt din nou, sâmbătă, aruncând cenușă vulcanică până la 1.000 de metri deasupra vârfului său, transmite duminică agenția VNA. Centrul indonezian de vulcanologie și atenuarea riscurilor geologice (PVMBG) a raport