logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ucenicia la locul de muncă - soluţie pentru angajatori

Image

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), www.anofm.ro, oferă un număr de 37 de servicii și acordă 20 de măsuri active menite să susțină angajatorii și să faciliteze accesul pe piața muncii a persoanelor în căutarea unui loc de muncă. Printre măsurile de stimulare a ocupării forței de muncă se numără și stimularea angajatorilor care încheie contracte de ucenicie.

Ucenicia reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie. Formarea profesională se realizează de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă prin centrele de formare profesională din subordinea acestora și prin centrele regionale pentru formarea profesională a adulților ale ANOFM, precum şi de alţi furnizori de servicii de formare profesională, din sectorul public sau privat, autorizaţi în condiţiile legii

Ce este contractul de ucenicie?

Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia o persoană fizică, denumită ucenic, se obligă să se pregătească profesional și să muncească pentru și sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obligă să îi asigure plata salariului și toate condițiile necesare formării profesionale

Cui se adresează ucenicia la locul de muncă: 

  • persoanelor cu vârstă de peste 16 ani, care doresc să se concentreze pe învățare, pornind de la situațiile profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupații direct la locul de muncă; 
  • angajatorilor care doresc să organizeze activități de ucenicie la locul de muncă potrivit domeniilor de activitate, pentru locurile de muncă declarate vacante. Angajatorii care doresc să organizeze activități de ucenicie vor comunica agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, în a căror rază își au sediul, respectiv domiciliul, locurile de muncă vacante care pot fi ocupate prin încheierea de contracte de ucenicie. Totodată, aceștia au obligația de a desemna un coordonator de ucenicie care îndrumă ucenicul în vederea dobândirii competențelor profesionale necesare calificării pentru care se organizează ucenicia la locul de muncă.

 

Angajatorul care încheie un contract de ucenicie, beneficiază la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună, pe toată durata programului de ucenicie (între 6 și 36 luni, în funcție de nivelul de calificare, respectiv de la 1 la 4). 

 

Modelul de convenție încheiată cu agenția județeană/municipală pentru ocuparea forței de muncă: descarcă aici.

 

Cine poate încheia contract de ucenicie

Este eligibilă persoana care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: 

 

  • face demersuri pentru a-și găsi un loc de muncă, prin mijloace proprii sau prin înregistrare la agenția pentru ocuparea forței de muncă în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau, după caz, reședința ori la alt furnizor de servicii de ocupare, acreditat; 
  • a împlinit vârsta de 16 ani; 
  • nu are calificare pentru ocupația în care se organizează ucenicia la locul de muncă; 
  • îndeplinește condițiile de acces la formare profesională prin ucenicie la locul de muncă, pe anumite niveluri de calificare.

Cetățenii străini, precum și apatrizii care au obținut permis de muncă în România, cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spațiul Economic European și membrii de familie ai acestora, se pot încadra în muncă în calitate de ucenici.

*Maternitatea nu constituie motiv de discriminare în executarea uceniciei la locul de muncă. 

**Ucenicii până la vârstă de 26 de ani au dreptul la întreținere, în acest caz, perioada de ucenicie este asimilată cu cea de continuare a studiilor, conform Codului civil.

Pentru a participa la un program de ucenicie, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă trebuie să se înregistreze în baza de date a AJOFM/AMOFM în raza căreia au domiciliul sau reședința, prezentând următoarele documente:

a) actul de identitate, în original şi în copie;

b) actele de studii și de calificare, în original și copie;

c) declarație pe propria răspundere potrivit căreia persoana este aptă de muncă sau are eventuale restricții medicale. Accesează aici modelul cererii pentru a beneficia de un program de ucenicie: model cerere

În scopul creșterii ocupării pe piața muncii, accesarea măsurilor de stimulare a angajării, acordate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, va fi semnificativ îmbunătățită prin digitalizarea serviciilor dedicate angajatorilor, odată cu finalizarea Platformei unice de livrare a serviciilor (PULS), care se realizează în cadrul proiectului „Relația SPO cu angajatorii – eSPOR”.

Prin urmare, și în cazul subvenționării angajatorilor care încheie contracte de ucenicie, se va declara, în format online, lista locurilor de muncă vacante și se vor parcurge online toate fluxurile derulării convenției încheiate în acest scop, cu agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă.

Date și informații suplimentare despre beneficiile PULS găsiți aici:  https://www.anofm.ro/upload2/ANOFM/15526/Platforma_unica_PULS.pdf

Material realizat în cadrul „campaniei online de promovare a instrumentelor și serviciilor oferite de SPO, clienților săi”, prin proiectul „Relația SPO cu angajatorii - eSPOR”/POCU/801/3/15/139164, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.  

 

 

All Media Company                                 

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Business OTS

Vocea ta, vizibilitatea ta: articolele tale, în lumina reflectoarelor!

31-03-2025 14:12

Astăzi, 31 martie 2025, ultima zi în care contribuabilii pot beneficia de bonificație

    COMUNICAT DE PRESĂ   Astăzi, 31 martie 2025, ultima zi în care contribuabilii pot beneficia de bonificație   Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța reamintește contribuabililor faptul că astazi, 31 martie 2025, este ultima zi în care pot beneficia de bonificația de 10% pentru persoane fizice,

31-03-2025 14:11

Ghid complet pentru verificarea calității pieselor second-hand din dezmembrări camioane

  Alegerea pieselor second-hand poate fi o opțiune excelentă pentru cei care doresc să economisească bani și să protejeze mediul, însă calitatea acestora poate varia în funcție de modul în care au fost folosite și întreținute. Dezmembrările de camioane reprezintă o sursă tot mai populară pentru achiziționarea pieselor second-hand, fie că vorbim despre motoare, cutii de viteze sau sisteme de frânare. Prețurile atractive și disponibilitatea rapidă conving mulți proprietari de camioane să aleagă această variantă în detrimentul pieselor noi. Totuși, înainte de a cumpăra, este esențial să evaluezi cu atenție calitatea componentelor. Acest ghid îți oferă pașii de bază pentru a alege piese de calitate din

31-03-2025 13:28

Companiile care trebuie să asigure implementarea funcției de audit intern, dar nu se conformează, riscă amenzi de până la 100.000 lei

Numeroase companii românești riscă amenzi și alte sancțiuni ca urmare a nerespectării legislației privind organizarea activității de audit intern, cerință devenită obligatorie începând cu exercițiul financiar 2018, sunt de părere consultanții TPA Romania, companie de top în Europa Centrală și de Est, specializată în audit, contabilitate, consultanță fiscală și consultanță juridică. Deși legislația impune implementarea acestei funcții pentru entitățile ale căror situații financiare anuale sunt supuse auditului statutar, multe organizații încă nu se conformează, riscând astfel amenzi între 50.000 lei și 100.000 lei.

31-03-2025 13:21

Cu un ritm mediu anual de creștere a afacerilor de 15%, Brandocracy mizează în 2025 pe employer branding și pe strategii integratoare de repoziționare a brandurilor românești

  În cei aproape 8 ani de activitate, portofoliul platformei de consultanță a depășit 70 de proiecte Tot mai mulți antreprenori români înțeleg că relevanța businessului este influențată de corecta poziționare a brandului   Brandocracy, platforma de consultanță strategică în branding și marketing, fondată de Anca Rarău, profesionist cu peste 20 de ani de experiență, își consolidează poziția pe piața de profil menținând, în ultimii trei ani, un avans mediu al afacerilor de 15%, susținut de numărul tot mai mare de companii inte

31-03-2025 13:13

Comunicat de presa

    Comunicat de presa Începere proiect “PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”   Începând cu data de 11.12.2024, EJB UNIQUE S.R.L

31-03-2025 11:46

Dennis Politic, devastat de o nouă accidentare: „Nu mai înțeleg nimic, fac totul ca la carte!”

Credit foto: Andrei Plesnilă Dennis Politic trăiește o nouă dramă în cariera sa. Mijlocașul ofensiv al lui Dinamo, în vârstă de 25 de ani, s-a accidentat din nou, în timpul derby-ului cu FCSB, pierdut de „câini” cu 1-2. Politic a părăsit terenul în minutul 55, cu dureri vizibile la bicepsul femural stâng, aceeași zonă care l-a mai ținut pe tușă în trecut. După ce a fost schimbat de antrenorul Zeljko Kopic, fotbalistul a fost surprins în lacrimi pe bancă, afectat nu doar de durerea fizică, ci și de frustrarea psihică acumulată în urma recidivei. &bdq

31-03-2025 11:30

În aprilie, pe Film Now, ține pasul cu eroi legendari și destine pe muchie de cuțit

  La Film Now, luna aceasta este dedicată poveștilor care te pun pe jar, stârnesc imaginația și îți rezervă surprize după fiecare secvență. Când personajele fac alegeri dificile, iar parcursul lor ia o turnură neașteptată, întrebarea este una singură: ai curajul să te lași prins în vârtejul acțiunii și să simți fiorii până în ultima secundă? Duminică, 6 aprilie, de la ora 20:00, pe Film Now, pășește în lumea supranaturală din Alita: Îngerul războinic/ALITA: BATTLE ANGEL (2019),

31-03-2025 11:22

Cauti masuri suplimentare pentru siguranta la incendiu? Sticla rezistenta la foc este o solutie recomandata de specialisti

  Incendiul este un risc major pentru orice imobil, indiferent de utilizarea spatiului respectiv. Tocmai din acest motiv si datorita pagubelor care rezulta in urma unui incendiu, exista oricand riscul ca incendiul sa produca pagube materiale si sa puna in pericol viata persoanelor din spatiul respectiv.   Pentru a reduce cat mai mult posibil acest risc la incendiu, exista numeroase reglementari legale care vorbesc despre regulile care privesc preventia si stingerea incendiului. Insa dincolo de obligatiile care rezulta conform legii, este important de spus ca exista si masuri suplimentare care pot fi avute in vedere. Una dintre masurile

31-03-2025 11:17

Descopera cum poti sa alegi cabinetul stomatologic ideal pentru nevoile si dorintele tale

  Atunci cand ai nevoie de un medic dentist, este foarte important sa apelezi la un specialist care sa ofere servicii la standardele dorite si care sa satisfaca nevoile fiecarui pacient in domeniul dentar. Avand in vedere multitudinea de cabinete stomatologice la care poti apela, alegerea poate fi o adevarata provocare.   Tocmai din acest motiv, in ceea ce urmeaza vom veni cu cateva sfaturi despre modul in care poti face alegerea potrivita pentru a gasi un cabinet stomatologic Targu Mures ideal pentru nevoile tale.

31-03-2025 11:13

Greseli care trebuie evitate in alegerea cabinetului stomatologic

  Odata cu cresterea semnificativa a numarului de cabinete stomatologice, alegerea celui mai bun cabinet de medicina dentara poate fi o mare provocare. Tocmai datorita faptului ca in ultimul timp gasim foarte usor numeroase cabinete de medicina dentara, uneori alegerea pe care o facem nu este cea mai buna.   Pentru a evita astfel de situatii, in ceea ce urmeaza vom discuta despre greseli frecvente care pot fi facute cand vine vorba despre alegerea unui cabinet dentar. De asemenea, vom discuta si despre cum pot fi evitate aceste greseli pentru a alege un cabinet s

31-03-2025 10:35

Aligri si cele patru anotimpuri, vol. I – Anria – o aventură fantastică pe Tărâmul Iernii veșnice!

              Când ai suficient de mult curaj și curiozitate, aventura te așteaptă pretutindeni! Este ceea ce constată pe propria piele Aligri, eroina romanului – tetralogie pentru copii „Aligri și cele patru anotimpuri” de Alina Lavinia Grigoraș, publicat de Editura Leviathan, în ediție de lux. Cu desene realizate chiar de fiica autoarei, Eva-Katerina Buțu, primul volum al tetralogiei, Anria, invită cititorii mai mici și mai mari într-o „

31-03-2025 10:21

Parteneriatul strategic dintre RAFINOR și MAGNOR, un important pas înainte pentru piața aurului din România

                RAFINOR, singura rafinărie de aur, liderul industriei de prelucrare a metalelor prețioase din România și MAGNOR, holdingul care deține cea mai diversificată platformă de tranzacționare a aurului, electronicelor și produselor de lux pre-owned, au încheiat un parteneriat strategic pentru a facilita achiziția de aur de investiții direct din România. Parteneriatul dintre cele două companii cu acționariat românesc aduce beneficii semnificative pentru investitori și toți cei interesați de aur de investiții ca activ de refugiu.

31-03-2025 08:39

Gustă cu Atenție”: 5 ani de transformare a obiceiurilor alimentare – Elevii învață să mănânce conștient

Într-o eră marcată de creșterea consumului de gustări și de înlocuirea meselor principale cu alternative rapide, programul „Gustă cu Atenție. Bucură-te de moment.”, aflat la a cincea ediție, se afirmă ca o inițiativă esențială de educație nutrițională. Vineri, 28 martie 2025, la Colegiul Național Ion Creangă din București, evenimentul a reunit zeci de elevi, experți și organizatori într-o sărbătoare a mâncatului conștient, subliniind necesitatea unor intervenții educaționale în contextul actual. Într-o perioadă în care obiceiurile alimentare se schimbă rapid, mai ales sub influența stilului de viață urban și a ritmului alert al vieții cotidiene, „Gustă cu Atenție. Bucură-te de moment.” se prezintă ca o soluție de impact, menită să

31-03-2025 08:35

Avanpremiera Romanian Creative Week 2025: Expoziția-eveniment a lui Felix Aftene a dat startul celei mai importante platforme creative din UE, la Aeroportul Iași

Romanian Creative Week (RCW), desemnat în 2023 de EUIPO drept cel mai important eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, revine la Iași între 14 și 25 mai 2025, cu ediția aniversară care marchează cinci ani de la lansare. Avanpremiera RCW 25 a avut loc duminică, 30 martie, prin vernisajul expoziției Cele Șapte Coline ale Iașului, semnată de Felix Aftene, cel mai titrat artist vizual ieșean, și găzduită în Terminalul 4 al Aeroportului Iași.     A devenit deja o tradiție ca Romanian Creative Week s

29-03-2025 22:10

Pâinea care semnifică 30 de ani de tradiție și pâinea cu secară au fost desemnate Pâinile Anului 2025 la GastroPan 2025

28 martie 2025 – a doua zi a celei de-a 16-a ediții a expoziției internaționale GastroPan, cea mai mare expoziție pentru industria panificației, patiseriei, cofetăriei, gelateriei, ciocolateriei, morăritului și HoReCa din România, a adus noi inovații și soluții revoluționare. În acest an, evenimentul continuă să fie locul unde schimbările din industrie devin vizibile pentru specialiștii din domeniu. Expozanții au prezentat produse de top, tehnologii și soluții pentru fiecare specialist din industrie, iar vizitatorii, vechi și noi, au avut ocazia să cunoască diferențele dintre procesele tehnologice prin discuțiile cu expozanții din țară și nu numai. 

28-03-2025 15:07

StartingUP.ro – site de știri pentru antreprenori cu informații esențiale din economie, fiscalitate și finanțări

  Într-un mediu economic tot mai imprevizibil, antreprenorii din România au nevoie de surse de informații clare, rapide și adaptate realității locale. StartingUP.ro răspunde exact acestei nevoi: un site de știri dedicat antreprenorilor, care oferă zilnic articole relevante despre economie, fiscalitate, idei de afaceri și oportunități de finanțare. Site-ul a fost gândit ca un punct de sprijin pentru toți cei care dezvoltă sau administrează un business în România, indiferent de dimensiunea acestuia. StartingUP.ro nu doar informează, ci traduce informația economică și fiscală într-un limbaj pe înțelesul antreprenorilor, astfel înc&aci

28-03-2025 15:03

AllProWeb.ro – partenerul tău de încredere pentru succes online

  Într-o piață digitală tot mai competitivă, prezența online nu mai este un moft, ci o necesitate. Dacă ai un site și îți dorești să ajungi în fața clienților tăi exact atunci când caută ceea ce oferi, ai nevoie de mai mult decât o pagină web — ai nevoie de o strategie. Aici intervine AllProWeb, agenția de marketing digital care îți poate transforma simpla prezență online într-un canal activ de vânzare. De ce este importantă o strategie digitală bine pusă la punct? Concurența online este acerbă. Aproape fiecare afacere are un site web,

28-03-2025 14:58

ELKO, distribuitor autorizat pentru aspiratoarele robot Narwal în România

București, 28 martie 2025 – ELKO a devenit primul distribuitor autorizat în România al Narwal, unul dintre primele cinci branduri de aspiratoare robot la nivel global. Această colaborare va introduce pe piața românească aspiratoarele robotizate inovatoare Narwal, începând cu două modele de vârf și extinzându-se apoi la un total de opt până la sfârșitul anului. Fondată în 2016, Narwal s-a impus rapid ca un pionier în industria roboticii pentru uz casnic. Compania este recunoscută pentru dezvoltarea unor soluții de curățare de ultimă generație, care răspu

28-03-2025 14:52

Cresc căutările pentru RCA plătibil în rate. Site-ul rca-rate.ro confirmă trendul

După ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a actualizat din nou tarifele de referință pentru RCA, mulți șoferi au început să resimtă presiunea la buzunar. Noile valori, publicate anul asta, aduc majorări vizibile pentru mai multe categorii de autovehicule, în special pentru cele cu motorizări mari sau pentru șoferii cu risc crescut. Pentru unii, o poliță care anul trecut costa 700 de lei ajunge acum la peste 1000. În acest context, ideea de a plăti RCA in rate fără dobândă începe să pară tot mai atractivă. Tot mai mulți caută variante de plată care să nu destabilizeze bugetul de la o lună la alta. Creșterea tarifelor nu vine într-un moment tocmai potrivit, având în vedere și costu

28-03-2025 14:35

De ce este important tratamentul ortodontic încă din copilărie?

  Un zâmbet frumos este întotdeauna apreciat, dar dincolo de estetică, alinierea corectă a dinților și dezvoltarea armonioasă a maxilarelor joacă un rol esențial în sănătatea generală a copiilor. Un tratament ortodontic început la momentul potrivit poate preveni o serie de afecțiuni și complicații care se pot manifesta mai târziu, în adolescență sau chiar la maturitate. Ce riscuri implică dinții și maxilarele nealiniate? Malpozițiile dentare și anomaliile de dezvoltare ale maxilarelor nu afectează doar zâmbetul copilului, ci pot avea impact direct