Opt artiști români redefinesc lumea în care trăim, printr-o expoziție-eveniment organizată la Iași, în cadrul Romanian Creative Week

Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, care va avea loc la Iași în perioada 19 – 28 mai 2023, anunță expoziția Metaphors Are to Thought What Waves Are to Sea, organizată în cadrul secțiunii Arts & Crafts.
Lucrările a opt artiști români din generații diferite, care vor fi expuse la Palatul Culturii, vor oferi un adevărat spectacol de pictură, sculptură, desen, grafică, video sau fotografie. Metafora, „actorul” principal al expoziției, joacă un rol decisiv, care provoacă și, totodată, care fascinează imaginația publicului.
„Imaginile, în general, și arta vizuală, în particular, posedă o capacitate specială de a da formă înțelesurilor metaforice, iar Metaphors Are to Thought What Waves Are to Sea este o expoziție care oferă diverse încorporări ale metaforei, însă, mai pregnant, a ceea ce s-ar putea numi o predispoziție metaforică fundamentală, în lucrările realizate de cei opt artiști”, arată Bogdan Iacob, istoric de artă și cadru didactic al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, curatorul expoziției.
Ceea ce au în comun toate lucrările din expoziție este capacitatea lor de a invita ferm, dar blând „să fie întâlnite cu o atenție generoasă: scrutate în acest mod, fiecare din ele poate genera o multitudine neconstrângătoare de sensuri fascinante”, mai arată curatorul evenimentului.
Artiștii ale căror lucrări vor fi expuse în cadrul
Metaphors Are to Thought What Waves Are to Sea:
Camilia Filipov (n. 1990), artistă născută în Republica Moldova, este absolventă a specializării sculptură a Universității de Artă și Design Cluj-Napoca. Experimentează cu diferite medii artistice: sculptură, pictură, video sau desen. A mai expus în galerii cu solidă reputație din România și din spațiul european, precum Germania, Ungaria sau Italia.
Daria Langa (n. 1997), absolventă a Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, are specializări în grafică și foto-video. A participat la diverse expoziții în Cluj și Timișoara. Artista abordează o remarcabilă diversitate de teme și medii artistice, valorificând memoria ca sursă de inspirație, apelând concomitent la tonul evocativ și la transfigurarea metaforică a motivelor extrase din realitatea vizuală.
Diana Oțet (n. 1987) activează în Cluj atât ca artist, cât și ca lector al Universității de Artă și Design. A expus în diverse galerii din România, Belgia sau Taiwan. Mediile utilizate de Diana Oțet compun o gamă ce include desenul, pictura și diverse tehnici mixte, fiind interesată de reprezentări artistice cu caracter personal și simbolic deschise spre arhetipal și spiritualitate.
Născută în 1934, în Sibiu, artista Doina C. Hordovan a urmat studiile la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. Prea puțin cunoscută publicului contemporan, este autoarea mai multor ansambluri de artă monumentală, impresionând mai cu seamă prin lucrările sale picturale și în acuarele. Artista a apărut și în expoziții românești de peste hotare, precum Expoziția Filialei Cluj în Iugoslavia, Italia și Germania. Doina C. Hordovan a încetat din viață în 2012.
Iulian Mereuță (1943 – 2015), artist și critic de artă, și-a petrecut cea mai mare parte a vieții la Paris. Opera sa de dimensiuni impresionante include formule neo-avangardiste, ca arta conceptuală, arta de factură acționistă, filmul experimental sau instalația sculpturală, dar și numeroase și febrile experimentări cu mediile artistice tradiționale, ca pictura și desenul.
Lucian Popăilă (n. 1991) este absolvent al specializării pictură din cadrul Universității de Artă și Design Cluj-Napoca. Reprezentat în prezent, în principal, de Galeria Sector 1 din București, lucrările sale au fost expuse în diferite spații publice sau private din România (Galeria Minerva din Cluj; Galeria Casa Matei din Cluj, Galeria Sector 1 din București; Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia), dar și de galeria italiană Doris Ghetta.
Pictorul Radu Băieș (n. 1988) este absolvent al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca. A colaborat și a expus în galerii din România, dar și din Germania, Taiwan sau Anglia. Iconografia sa este subtil legată de cea a unui creștinism primar și cosmic, iar atmosfera onirică a picturilor sale dezvăluie simbolurile și le împiedică, totodată, să se reducă la semnificații univoce.
Yvonne Hassan (1925 – 2016) a fost o personalitate intelectuală și artistică sofisticată și plurivalentă, cunoscută atât ca artistă, dar, cel puțin în timpul vieții, mai ales ca istoric de artă și profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. Colajele compuse de artistă se îndreaptă spre intelectualism, dar se opresc de fiecare dată pe teritoriul unei delicateți bine temperate.
DESPRE ROMANIAN CREATIVE WEEK
Aflat la cea de-a treia ediţie, Romanian Creative Week este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înfiinţată la Iaşi, în 2011, FEPIC a organizat peste 50 de acţiuni de promovare naţională şi internaţională a industriilor creative româneşti.
Partenerii FEPIC în organizarea secțiunii Arts & Crafts sunt: Primăria Municipiului Iași, Palas, Ministerul Culturii, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Iași, și Ordinul Arhitecților din România, filiala Iași.
Puteți urmări Romanian Creative Week și pe Facebook și Instagram.
Cu prietenie,
Echipa Romanian Creative Week
AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.
AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.
Business OTS
Vocea ta, vizibilitatea ta: articolele tale, în lumina reflectoarelor!
La aniversarea celor 5 ani, în 2025, Narada lansează campania „Generația Extraordinară suntem noi!”
Potrivit bilanțului din ultimii cinci ani și raportului anual de impact pentru 2024, Peste 850.000 de copii aflați în situație de vulnerabilitate educațională au acces la școală și peste 500 de școli au fost reabilitate și dotate, după intervențiile organizației Narada
Digitalizarea în domeniul financiar-contabil, între obligație și opțiune strategică
Implementarea în România a sistemelor obligatorii, precum e-Factura sau raportarea SAF-T, a arătat clar că tranziția către digital nu mai poate fi amânată. În prezent, lipsa digitalizării înseamnă nu doar întârzieri și erori, ci și costuri suplimentare, dificultăți în interacțiunea cu autoritățile fiscale și riscuri de sancțiuni care pot afecta serios stabilitatea unei afaceri, consideră specialiștii TPA Romania, companie de top în Europa Centrală și de Est, specializată în contabilitate, fiscalitate, audit financiar și consultanță juridică. „Introducerea e-Factura a
Panouri fotovoltaice montate în siguranță: Soluții inovatoare de la Comfortex Energy
Panourile fotovoltaice reprezintă cea mai importantă sursă de energie verde, aleasă de tot mai mulți români care doresc să-și amenajeze casa viitorului. Pentru performanțe optime și rezistență la factorii de mediu, este esențial ca sistemul de prindere să fie eficient și sigur. Comfortex Energy oferă profile din aluminiu pentru industria panourilor solare – soluții inovatoare 100% Made in România. Comfortex Energy – gamă completă de produse pentru fixarea panourilor solare Comfortex Energy, cel mai nou membru al Grupului Comfortex, este o companie înființată în
LT.Wealth lansează platforma TalentFinanciar.ro și aduce în România prima evaluare a „talentului financiar” personal
Cu o componentă psihologică, ce vizează comportamentele românilor în relația cu banii și investițiile, LT.Wealth împreună cu IZI Data își propune să mapeze până la finalul anului 2025 profilul și talentele financiare ale românilor, pe un eșantion fără precedent în România pentru un astfel de studiu, respectiv 10.000 de persoane. Pe baza acestui studiu, LT.Wealth, un nou jucător în consultanța financiară, fondat de Lucian Streche, propune o abordare inovatoare ce îmbină educația financiară person
Cum se spală costumele de baie pentru a le păstra într-o stare optimă cât mai multe veri?
Costumele de baie nu sunt doar piese vestimentare estivale, ci investiții în confort, stil și încredere. Indiferent că vorbim de un costum de baie de designer sau de unul mai accesibil, toate au nevoie de îngrijire atentă pentru a-și păstra culoarea, forma și elasticitatea. Spălarea corectă face diferența între un costum care rezistă ani și unul care se degradează după o vară. De ce se degradează costumele de baie? Costumele de baie sunt expuse la o combinație de factori agresivi: Clorul din piscine afectează fibrele elastice. Sarea din apă și razele UV
Viitor Plus și ENGIE Romania încheie cu succes proiectul „Educație și practică în eficiența energetică a clădirilor”
București, 28 aprilie – Asociația Viitor Plus și ENGIE Romania anunță finalizarea proiectului ”Educație și practică în eficiența energetică a clădirilor”, o inițiativă dedicată domeniului eficienței energetice, care îmbină atât soluții tehnice concrete, cât și o componentă educativă extinsă, adresată elevilor și cadrelor didactice din întreaga țară. Finanțat de ENGIE Romania prin Platforma de mediu pentru București – un program al Fundației Comunitare București și ING Bank – proiectul reflectă angajamentul companiei pentru sprijinirea tranziției energetice prin implicare directă în proiecte care vizează mediul și eficiența energetică.
Cum să îngrijești corect un cap de manechin cu păr natural pentru o durată de viață extinsă
Un cap de manechin cu păr natural poate fi o investiție valoroasă, mai ales dacă lucrezi în domeniul coafurii sau al machiajului. Pentru a te asigura că această resursă versatilă rămâne într-o stare impecabilă de-a lungul timpului, este esențial să o întreții corect. În acest articol, vei descoperi strategiile eficiente și tehnicile de îngrijire necesare pentru a maximiza durata de viață a capetelor de manechin cu păr natural. Indiferent dacă ești interesat de metode de curățare, depozitare sau de alegerea produselor potrivite, vei găsi sfaturi practice și ușor de urmat care te vor ajuta să menții această resursă prețioasă în cea mai bună formă posibilă. Cuprins
Somnul și sănătatea: descoperă suplimentele naturale pentru un somn mai odihnitor
Somnul este o stare naturală de odihnă esențială pentru funcționarea optimă a organismului. În timpul somnului, corpul tău trece prin diverse etape care permit regenerarea celulelor, consolidarea memoriei și menținerea echilibrului hormonal. Fără un somn adecvat, te poți confrunta cu probleme de concentrare, iritabilitate și chiar cu afecțiuni mai grave pe termen lung. Lipsa somnului de calitate poate avea efecte devastatoare asupra sănătății fizice și mentale. Tulburările de somn sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet și depresie. Prin urmare, asigurarea unui somn suficient și odihnitor este esențială pentru menținerea unei stări optime de sănătate și bunăstare. Legătura dintre somn și sănătate Legătura dintre somn și sănătate este complexă și interconectată. Somnul nu doar că îți reîncarcă bateriile, dar joacă și un rol vital în procesul de vindecare și regenerare celu
Înainte să cumperi din afară, uită-te la ce ai acasă!
Înainte să alegi un distilat străin, gustă esența Transilvaniei – pălinca ZETEA, distilată cu onoare din generație în generație Există gusturi care nu se uită niciodată și arome care trezesc amintiri adânc înrădăcinate în adâncul sufletului. E suficient să ridici guști un pahar de pălinca ZETEA și, brusc, te trezești într-o curte largă de la țară, cu meri în floare și miros de iarbă proaspăt cosită. O astfel de băutură te face să reflectezi la rădăcini, la mândria de a fi român și îți poartă gândurile către oamenii care nu au uitat cum se făceau lucrurile odinioară – cu răbdare, cu suflet și cu respect pentru natură. Distileria Zetea, sub atenta îndrumare a lui
Pregătește-ți arsenalul pentru pescuit: voblere, fire, lansete spinning le poți comanda la Baracuda!
Te regăsești în tihna ta când mergi la pescuit? Ai dezvoltat o pasiune pentru acest tip de activitate? Este timpul să duci totul la un alt nivel. Pentru mulți dintre pasionați și entuziaști ai acestui sport, pescuitul este mai mult decât bucuria capturii. Este pasiunea care le aduce momente de liniște, este emoția în sine. Este binecunoscut faptul că știuca nu este doar o pradă, ci un adevărat adversar. Ori că să îi faci față, trebuie să ai echipament pe măsură. Ai de unde comanda, Baracudă vine în întâmpinarea pescarilor pa
Anevrismul aortic: O afecțiune gravă, dar tăcută
Anevrismul aortic este o dilatare anormală a aortei, vasul principal de sânge care transportă sângele din inimă către restul corpului. Aorta este cel mai mare vas sanguin din organism, iar atunci când aceasta se lărgește sau se dilată, apare un anevrism. În funcție de locația acestuia, anevrismul poate fi clasificat în două tipuri principale: anevrismul aortic toracic (afectează porțiunea superioară a aortei, în zona pieptului) și anevrismul aortic abdominal (afectează porțiunea inferioară a aortei, în zona abdomenului). De obicei, anevrismul aortic nu prezintă simptome evidente până când nu ajunge într-o dimensiune suficient de mare sau se rupe, iar acest lucru poate reprezenta o urgență medicală extrem de gravă. De aceea, anevrismul aortic este adesea numit „b
Academia Victor Hănescu, locul unde se construiește nu doar jocul, ci și caracterul
„Tenisul nu este doar un sport – este o lecție de disciplină, concentrare și fair-play. Pe teren, fiecare lovitură construiește nu doar jocul, ci și caracterul! La Academia Victor Hănescu, investim în sportivi de toate vârstele și nivelurile — de la primii pași pe teren, până la performanța de top. Cu antrenori dedicați și pregătiți să te ghideze corect și cu terenuri de cea mai bună calitate, îți oferim cadrul perfect să îți atingi potențialul! Înscrie-te acum și vino să desco
Expoziția de grup Boarding Pass
25 aprilie – 7 mai 2025 Sala de expoziții UAUIM – Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București, Str.Academiei nr.18-20 Comunicat de presă Boarding Pass – prima expoziție din seria Wanderlust a grupului de artiști I Generation
ANUNT PUBLICARE PROCEDURA ACHIZITIE
ANUNT PUBLICARE PROCEDURA ACHIZITIE “PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!” Digitalizarea societatii HEAVY LOAD EXPEDITION SRL prin achizitia de active specifice
Comunicat de presa
Comunicat de presa “PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!” Anunț privind începerea proiectului cu titlul
Compania elvețiană SGS anunță vânzări record în trimestrul 1, de 1681 milioane de franci elvețieni (CHF), în creștere cu 6.6%
Geneva, 24 Aprilie 2025 Creștere solidă a vânzărilor organice¹ de 5,6% Accelerarea creșterii în domeniile Sustenabilitate și Încredere Digitală 8 achiziții suplimentare de la începutul anului și un portofoliu solid de oportunități Dividend în acțiuni cu o rată de subscriere de 63,3%
Îngrijirea dinților după 60 de ani: Cum să păstrezi un zâmbet sănătos și strălucitor
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, sănătatea orală devine din ce în ce mai importantă. După vârsta de 60 de ani, menținerea unui zâmbet sănătos și strălucitor nu este doar o chestiune de estetică, ci și o componentă vitală a sănătății generale. Dinții și gingiile sănătoase joacă un rol crucial în capacitatea de a mânca corect, de a vorbi clar. De asemenea, sănătatea orală poate avea un impact semnificativ asupra stării generale de sănătate. Studiile au arătat că există o legătură între bolile parodontale și alte afecțiuni grave, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul. Prin urmare, îngrijirea dinților după 60 de ani este esențială nu doar pentru un zâmbet frumos, ci și pentru menținerea une stări bune de sănătate generală. Probleme dentare frecvente la persoanele de peste 60 de ani Pe măsură ce înaintăm în vâ
Insecticidele potrivite pentru combaterea gândacilor: ce trebuie să știi
Când vine vorba de dăunători enervanți, gândacii de bucătărie câștigă detașat – apar când te aștepți mai puțin. Odată ce s-au instalat, se înmulțesc rapid, se ascund în cele mai greu accesibile locuri și devin tot mai greu de eliminat. Vestea bună este că există soluții eficiente și la îndemâna oricui pentru a scăpa de gândaci, iar insecticidele sunt una dintre cele mai eficiente metode de combatere. Înainte de toate: de ce este important să acționezi rapid? Prezența gândacilor nu este doar deranjantă. Aceștia pot transmite bacterii, alerge
Compania Concordia aşteaptă publicul cu teatru şi muzică
Comunicat de presă La finalul lunii aprilie, Compania de Teatru Concordia şi ART MUSIC A.T. invită publicul nu doar la spectacole de teatru, ci şi la un concert unicat, marca Aurelian Temişan. După ce a realizat şi alte concerte dedicate unor nume mari din muzica românească - Aurelian Andreescu (în decembrie 2018 şi martie 2019) şi Marius Ţeicu (în noiembrie 2024) -, artistul Aurelian Temişan revine cu concertul „Nu spun adio” - un omagiu pentru Gabriel Cotabiţă -, care va avea loc în
Analiză Romanian Economic Monitor - UBB FSEGA: De la aderarea României la UE, salariile medii s-au triplat, dar această creștere nu este resimțită de toți românii din cauza inegalităților economice
De la momentul aderării României la Uniunea Europeană, dar în special în ultimii 7-8 ani, salariile din România au înregistrat o evoluție spectaculoasă, în termeni nominali, salariul mediu net lunar crescând de peste trei ori, de la 312 euro, în 2007, la 1045 de euro, în 2024. Chiar și luând în considerare inflația, care erodează puterea de cumpărare, creșterea rămâne una semnificativă, cu o majorare de peste 122% a salariului mediu net, România depășind astfel mai multe țări din această zonă a Europei, consideră analiștii Romanian Economic Monitor (RoEM)-UBB FSEGA, proiect de cercetare al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Univer