Ghidul complet al producerii vinului de casă – recomandat de Jidvei
Producerea vinului este acum, mai mult ca oricând, o artă. O artă rezervată nu doar marilor producători, ci oricui are ambiția de a vedea, sub ochii săi, transformarea mustului în vin.
Aflată la a V-a ediție, campania „Must de la Jidvei” (www.mustdejidvei.ro) sprijină comunitatea micilor producători de vin de casă promotoare a vinului tradițional și a obiceiurilor românești. Povestea campaniei s-a conturat din dorința de face încă un pas înainte venind în întâmpinarea nevoilor micilor gospodari și producători de vin și contribuind astfel la păstrarea și promovarea tradițiilor legate de producerea vinului de casă. Pe toată durata de desfășurare a acesteia, gospodarii beneficiază de asistența specialiștilor în vederea obținerii unui vin de casă de calitate.
Obținerea unui vin de calitate în gospodăria micilor producători este garantată datorită livrării unui must deburbat (limpezit), restul operațiilor tehnologice asigurând un rezultat de succes prin respectarea recomandărilor oferite de către specialiștii Jidvei. Mustul deburbat nu conține resturi de pielițe, fragmente de ciorchini, praf sau sâmburi, care pot afecta producerea corectă a vinului de casă.
Procesul de vinificație începe odată cu îngrijirea viei, prin aplicarea constantă, pe tot parcursul anului, a unor tehnici variate care asigură dezvoltarea sănătoasă a strugurilor, ce vor conferi astfel un must de calitate. Din momentul primirii mustului însă, fiecare vinificator își va pune amprenta asupra producerii vinului în propria gospodărie. Pentru a vă asigura că veți obține un vin de calitate, după standardele specialiștilor de la Jidvei, aceștia vă recomandă anumiți pași ce trebuie respectați îndeaproape.
Pasul 1: Igienizarea vaselor în care va fermenta mustul
Igiena reprezintă un factor hotărâtor în procesul de producție a vinului. Vasul în care se va depozita mustul trebuie să fie foarte bine spălat, indiferent că este vorba despre un butoi de lemn sau o damigeană de sticlă, astfel încât să se evite orice contaminare.
Se recomandă ca recipientele să nu fie folosite pentru stocarea altor produse alimentare sau nealimentare. Oricât de bun ar fi mustul, calitatea acestuia poate fi periclitată dacă acesta este transvazat într-un vas cu igienă precară.
Pasul 2: Asigurarea unei temperaturi optime în încăperea de fermentare
Încăperea destinată procesului de fermentare a mustului trebuie să fie aerisită, permițând circulația curenților de aer pentru a evita acumulările de dioxid de carbon și gaz care se degajă pe parcursul fermentației alcoolice.
Pentru o fermentare controlată a mustului, se recomandă ca temperatura în încăpere să fie cuprinsă între 15-18° Celsius, pe toată perioada vinificației. Dacă în încăperea de fermentare temperatura este joasă, sub 15° Celsius, este posibil ca mustul să nu fermenteze până la capăt, să rămână dulce la gust și să aibă un aspect tulbure.
Dacă temperatura este foarte mare, mustul termină procesul de fermentare într-un timp scurt, iar calitatea vinului obținut va fi una corectă, însă vinul va fi neutral, fără arome. Pentru a obține un vin cu proprietăți deosebite, perioada optimă de fermentare este de 2-3 săptămâni, la o temperatură cuprinsă între 15-18° Celsius.
Pasul 3: Procesul de fermentare a mustului
Reușita procesului de vinificație este asigurată și de modul de fermentare a mustului. În timpul fermentației alcoolice este recomandată lăsarea unui „gol de fermentație” de aproximativ 10% din volumul vasului, pentru ca vinul să nu dea pe afară. Este de preferat să se utilizeze dopul cu eprubetă care protejează vinul de contactul cu aerul. Este OBLIGATORIU ca drojdiile selecționate primite la livrarea mustului să fie administrate în must conform instrucțiunilor din pliculeț, pentru a asigura o fermentare controlată și corectă a mustului. Fermentația alcoolică este încheiată atunci când se constată că mustul nu mai este dulce (după proba gustului) și când degajările de dioxid de carbon din masa mustului încetează, acestea putând fi sesizate la suprafața de contact cu aerul a vinului.
Pasul 4: Stabilirea alcoolului din vin
La 2-3 zile după ce mustul a intrat în procesul de fermentare, vinificatorul casnic poate interveni în creșterea concentrației alcoolice a vinului, prin adăugare de zahăr. Mustul de Jidvei are o concentrație de minimum 180 de grame de zahăr pe litru, ceea ce ar duce la obținerea unui vin cu aproximativ 11 volume de alcool. Pentru cei care doresc un vin mai alcoolic sau preferă să îl păstreze o perioadă mai lungă de timp, specialiștii Jidvei recomandă adăugarea a 17 grame de zahăr/litru pentru fiecare volum de alcool dorit.
Pasul 5: Trasul de pe drojdie sau primul pritoc
La câteva zile de la finalizarea fermentației alcoolice, este indicat ca vinul să fie separat de depozitul de drojdie format la baza vasului (tras), în prezența dioxidului de sulf (primul pritoc). Pritocirea vinului este o simplă lucrare de transvazare a vinului dintr-un vas într-altul cu scopul de a înlătura sedimentele și drojdiile depuse pe fundul vasului. Pritocul sau aerisirea vinului determină o reactivare a unei părți din drojdii care favorizează fermentarea ultimelor resturi de zahăr rezidual în cazul vinurilor tinere și asigură procesul de autolimpezire și desăvârșire a aromelor vinului. Specialiștii Jidvei recomandă ca tragerea vinului de pe drojdie să se facă cu protecție de sulf. În general, doza recomandată de sulf lichid este de 0,5-1 ml per litru de vin.
Pasul 6: Trasul de pe drojdie sau al doilea pritoc
La aproximativ 40 de zile de la primul pritoc se recomandă ca vinul să fie separat de depozitul de drojdie rămas (al doilea pritoc). După 2 săptămâni, timp în care vinul tras s-a limpezit complet, acesta se poate depozita și în butelii de 750 ml, însă se recomandă a fi primul consumat.
Pasul 7: Păstrarea vaselor „pe plin”
Specialiștii Jidvei recomandă ca după ce se consumă vinul, vasele să fie menținute tot timpul pline, pentru a se evita contactul cu oxigenul, ce poate duce la oxidarea vinului. Mai exact, dacă ați consumat 5 litri din vas, ar fi indicat să transvazați vinul într-un vas mai mic care să fie plin tot timpul. Totodată, se recomandă ca vinul să nu fie păstrat în încăperi luminoase, deoarece expunerea la lumină declanșază procese de oxidare.
Opțional - Pasul 8: Grăbirea procesului de limpezire a vinului
Atunci când vinificatorul dorește să obțină în propria gospodărie un vin limpede într-un timp mai scurt, poate adăuga, pe lângă protecția de sulf, și bentonită. Bentonita alimentară este o rocă sedimentară argiloasă care se folosește în tratamentul vinului, din momentul în care vinul a stat din fiert și a cărui temperatură nu este mai mică de 16° Celsius. Se recomandă un repaus de minimum 5 zile a vinului tratat, înainte de a fi consumat.
Odată cu achiziționarea mustului, specialiștii Jidvei vă stau la dispoziție pentru ca procesul obținerii unui vin de calitate să fie cât mai ușor și eficient de parcurs.
Campania „Must de la Jidvei” se desfășoară în perioada 22 iulie-31 august, iar comanda minimă de must este de 100 de kilograme. Prețul unui kilogram de must este de 4,5 lei, cu TVA inclus, plata făcându-se la livrarea sau ridicarea comenzii, în baza unui bon fiscal sau a facturii fiscale. Mustul de la Jidvei se livrează deburbat (gata limpezit) și este însoțit de o declarație de conformitate. Comenzile se pot face online – prin formularul de comandă de pe site-ul www.mustdejidvei.ro, sau telefonic la numărul 0755.70.60.00 (tarif normal).
AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.
AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.
Business OTS
Vocea ta, vizibilitatea ta: articolele tale, în lumina reflectoarelor!
Expoziția de grup Boarding Pass
25 aprilie – 7 mai 2025 Sala de expoziții UAUIM – Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București, Str.Academiei nr.18-20 Comunicat de presă Boarding Pass – prima expoziție din seria Wanderlust a grupului de artiști I Generation
ANUNT PUBLICARE PROCEDURA ACHIZITIE
ANUNT PUBLICARE PROCEDURA ACHIZITIE “PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!” Digitalizarea societatii HEAVY LOAD EXPEDITION SRL prin achizitia de active specifice
Comunicat de presa
Comunicat de presa “PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!” Anunț privind începerea proiectului cu titlul
Compania elvețiană SGS anunță vânzări record în trimestrul 1, de 1681 milioane de franci elvețieni (CHF), în creștere cu 6.6%
Geneva, 24 Aprilie 2025 Creștere solidă a vânzărilor organice¹ de 5,6% Accelerarea creșterii în domeniile Sustenabilitate și Încredere Digitală 8 achiziții suplimentare de la începutul anului și un portofoliu solid de oportunități Dividend în acțiuni cu o rată de subscriere de 63,3%
Îngrijirea dinților după 60 de ani: Cum să păstrezi un zâmbet sănătos și strălucitor
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, sănătatea orală devine din ce în ce mai importantă. După vârsta de 60 de ani, menținerea unui zâmbet sănătos și strălucitor nu este doar o chestiune de estetică, ci și o componentă vitală a sănătății generale. Dinții și gingiile sănătoase joacă un rol crucial în capacitatea de a mânca corect, de a vorbi clar. De asemenea, sănătatea orală poate avea un impact semnificativ asupra stării generale de sănătate. Studiile au arătat că există o legătură între bolile parodontale și alte afecțiuni grave, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul. Prin urmare, îngrijirea dinților după 60 de ani este esențială nu doar pentru un zâmbet frumos, ci și pentru menținerea une stări bune de sănătate generală. Probleme dentare frecvente la persoanele de peste 60 de ani Pe măsură ce înaintăm în vâ
Insecticidele potrivite pentru combaterea gândacilor: ce trebuie să știi
Când vine vorba de dăunători enervanți, gândacii de bucătărie câștigă detașat – apar când te aștepți mai puțin. Odată ce s-au instalat, se înmulțesc rapid, se ascund în cele mai greu accesibile locuri și devin tot mai greu de eliminat. Vestea bună este că există soluții eficiente și la îndemâna oricui pentru a scăpa de gândaci, iar insecticidele sunt una dintre cele mai eficiente metode de combatere. Înainte de toate: de ce este important să acționezi rapid? Prezența gândacilor nu este doar deranjantă. Aceștia pot transmite bacterii, alerge
Compania Concordia aşteaptă publicul cu teatru şi muzică
Comunicat de presă La finalul lunii aprilie, Compania de Teatru Concordia şi ART MUSIC A.T. invită publicul nu doar la spectacole de teatru, ci şi la un concert unicat, marca Aurelian Temişan. După ce a realizat şi alte concerte dedicate unor nume mari din muzica românească - Aurelian Andreescu (în decembrie 2018 şi martie 2019) şi Marius Ţeicu (în noiembrie 2024) -, artistul Aurelian Temişan revine cu concertul „Nu spun adio” - un omagiu pentru Gabriel Cotabiţă -, care va avea loc în
Analiză Romanian Economic Monitor - UBB FSEGA: De la aderarea României la UE, salariile medii s-au triplat, dar această creștere nu este resimțită de toți românii din cauza inegalităților economice
De la momentul aderării României la Uniunea Europeană, dar în special în ultimii 7-8 ani, salariile din România au înregistrat o evoluție spectaculoasă, în termeni nominali, salariul mediu net lunar crescând de peste trei ori, de la 312 euro, în 2007, la 1045 de euro, în 2024. Chiar și luând în considerare inflația, care erodează puterea de cumpărare, creșterea rămâne una semnificativă, cu o majorare de peste 122% a salariului mediu net, România depășind astfel mai multe țări din această zonă a Europei, consideră analiștii Romanian Economic Monitor (RoEM)-UBB FSEGA, proiect de cercetare al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Univer
Comunicat de presă
25/04/2025 Comunicat de presă „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”
6 criterii pentru care este bine să apelați la un profesionist atunci când doriți să faceți Instalare Windows
Să faci Instalare Windows este o sarcină aparent simplă, însă complexitatea acestui proces este adesea subestimată. Într-o eră în care tehnologia joacă un rol central în viața noastră de zi cu zi, atât acasă, cât și la locul de muncă, instalarea corectă a unui sistem de operare devine esențială. A apela la un specialist în domeniu pentru instalare Windows este o decizie înțeleaptă, având în vedere numeroasele riscuri și provocări care pot apărea în acest proces.
Asociația Educație în Securitate Cibernetică se implică activ în prevenirea violenței în mediul digital
Asociația Educație în Securitate Cibernetică se implică activ în prevenirea violenței în mediul digital Platforma CyberSkill.ro este integrată ca instrument complementar în cadrul proiectului PROTECT – Program de prevenire a violenței în mediul digital, derulat în județele Ilfov și Covasna de Asociația Educație în Securitate Cibernetică. Proiectul face parte din programul național SAVE –
Speakeri de top din companii globale precum The Coca-Cola Company, Microsoft sau Meta urcă pe scenele Bucharest Tech Week pentru a împărtăși bune practici în business, inovație și tehnologie
Parte din festivalul Bucharest Tech Week, seria celor cinci Business Summits va avea loc în perioada 16 – 20 iunie 2025 la NORD Events Center by Globalworth și va reuni peste 60 de speakeri locali și internaționali. Experți cu reputație globală vor urca pe scenă pentru a împărtăși, în fața unei audiențe formate din peste 1500 de profesioniști din mediul de business, perspective actuale și bune practici din domenii precum inovație, inteligență artificială, arhitectură software, resurse umane și codare AI. Sesiunile vor avea un format interactiv, oferind participanților oportunitatea de a învăța direct de la unii dintre cei mai influenți specialiști din industrie. Business Summit-urile debutează luni, 16 iunie, cu Innovation Summit,
Tchibo Brands România își mută biroul în Business Garden Bucharest
Vastint România, parte a Grupului VASTINT, o companie internațională cu peste 35 de ani de experiență în domeniul imobiliar, a încheiat un nou contract de închiriere cu Tchibo Brands România, care își relochează sediul în Business Garden Bucharest, Cladirea A, etajul 4, ocupând un spațiu de 1.130 mp. Tchibo a intrat pe piața din România în 1997, an în care au fost r
Siguranţă şi transparenţă pe piaţa auto - De ce verificarea VIN-ului este esenţială
Achiziționarea unei mașini este adesea o investiție semnificativă, fie că este vorba despre prima ta mașină sau un upgrade, iar este esențial să iei o decizie informată. Această decizie trebuie să fie bazată pe soluții concrete și verificabile. Un pas crucial pe care orice șofer ar trebui să-l facă este să verifice istoricul auto al vehiculului pentru a evita eventualele probleme. Acest lucru se poate face rapid și eficient prin seria VIN mașina, un cod unic care oferă acces la informații esențiale despre trecutul automobilului — de la kilometraj și accidente până la istoricul de service. Ce reprezintă istoricul unei mașini?
InvestWin a înregistrat aproape 17.000 de vizitatori unici în doar două luni și confirmă nevoia de informații financiare clare și adaptate
Comunicat de presă București, 24 aprilie 2025 — Lansat pe 7 februarie, InvestWin.ro a reușit să atragă aproximativ 17.000 de vizitatori unici, demonstrând că interesul românilor pentru informații financiare este real și în creștere. Proiectul aduce o abordare modernă, independentă și accesibilă pentru cei care doresc să înțeleagă mai bine cum să-și gestioneze banii și să investească în mod responsabil.
5 situații în care te poate ajuta să discuți cu un psihoterapeut
La suprafață s-ar putea să îți spui că există soluții rapide pentru fiecare criză emoțională, așa că poate îți încerci norocul cu câteva citate motivaționale sau te bazezi pe un grup de prieteni care îți oferă susținere. Cu toate acestea, există momente când ai nevoie de mai mult decât atât, iar într-un mediu profesional vei găsi o conexiune profundă, în care ești ascultat cu adevărat, fără judecată și ai șansa de a explora în siguranță ce te apasă. Discuția cu un psihoterapeut poate fi exact sprijinul de care ai nevoie ca să găsești claritate în haos, sens în confuzie și resurse neștiute în tine însuți. Citește mai departe pentru a vedea câteva situații în care îți va fi de folos să discuți cu un psihoterapeut și apoi programeaza-te la cabinetul Alexandrei Gherghe.
Viitorul construcțiilor se scrie la INNOCONSTRUCT 2025
8-9 mai 2025 | Nord Events Center by Globalworth | București Digitalizarea și sustenabilitatea nu mai sunt opțiuni. Sunt direcții. Iar INNOCONSTRUCT 2025 este busola care arată drumul. Într-o lume a provocărilor fără precedent și a ritmurilor tehnologice accelerate, România devine, pentru două zile, scena principală a celor mai avansate idei, soluții și oameni care transformă industria construcțiilor. „Industria construcțiilor are nevoie de un nou limbaj &nda
România a intrat în spirala de deficit bugetar. De la 2,3% în primul trimestru la o țintă imposibilă sub 9%
În primele trei luni ale anului 2025, România a înregistrat un deficit bugetar de aproximativ 2,3% din PIB, echivalentul a circa 44 de miliarde de lei, depășind ușor nivelul de 2,06% consemnat în același interval din 2024. Deficitul bugetar înseamnă că guvernul cheltuie mai mult decât încasează, iar diferența trebuie acoperită prin împrumuturi. Comparativ, deficitul cash pentru întregul an 2024 a atins 8,65% din PIB, iar conform metodologiei ESA, s-a situat la un record de 9,3%, poziționând România pe primul loc în Uniunea Europeană în clasamentul dezechilibrelor fiscale.
5 avantaje ale utilizării lemnului rindeluit în proiectele de construcții
Într-o lume a construcțiilor unde materialele tradiționale și moderne se întrepătrund, lemnul rindeluit a câștigat teren datorită avantajelor sale incontestabile. Fie că ești în mijlocul unui proiect ambițios sau doar te gândești la îmbunătățiri aduse locuinței tale, alegerea materialelor potrivite este esențială pentru durabilitate și estetică. Lemnul rindeluit nu doar că adaugă un plus de valoare vizuală proiectului tău, dar oferă și numeroase alte beneficii pragmatice, de la versatilitate la eficiență energetică. Descoperă în continuare cele cinci avantaje principale și motivele pentru care lemnul rindeluit ar trebui să fie în topul opțiunilor tale pentru orice proiect de construcție!
Top 6 sfaturi pentru a maximiza spațiul disponibil în combina ta frigorifică
Folosirea inteligentă a spațiului din combină poate face diferența dintre un frigider ordonat și unul în care nu mai găsești nimic. Dacă te lovești mereu de rafturi aglomerate sau pierzi timp căutând ingredientele, e clar că ai nevoie de un plan mai bun de organizare. În acest articol, vei afla cum să profiți la maximum de spațiul disponibil și să ai un frigider care arată bine și funcționează perfect. Găsești 6 sfaturi simple și rapide care te vor ajuta să păstrezi ordinea și să-ți menții alimentele proaspete mai mult timp. Cuprins Configurația optimă pentru alimentele ușor perisabile Aranj