logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Zeci de percheziții în România și în Monaco, într-un dosar de înșelăciuni imobiliare legat de afacerea Nordis (surse)

Imagine din galeria Agerpres

Procurorii DIICOT efectuează luni zeci de percheziții în România și în Monaco, într-un dosar ce vizează infracțiuni de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, delapidare, spălare a banilor și evaziune fiscală, legat de afacerea Nordis.

Potrivit unor oficiali din DIICOT, printre cei vizați de anchetă se află și principalul acționar al companiei Nordis, Vladimir Ciorbă, soțul fostei șefe a Comisiei juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol.

De altfel, sediul companiei Nordis urmează să fie percheziționat de procurori.

Conform unui comunicat al DIICOT, sunt puse în executare 65 de mandate de percheziție domiciliară pe teritoriul României (București, Ilfov, Constanța, Galați, Giurgiu, Bistrița Năsăud și Prahova) și al Principatului Monaco, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.

Cercetările efectuate până la această dată, vizând un număr de 72 de suspecți (40 de persoane fizice și 32 de persoane juridice), au relevat că, începând cu anul 2018, trei dintre suspecți au inițiat și constituit un grup infracțional organizat, structurat pe un model piramidal cu trei paliere, care a conceput și pus în aplicare un mecanism infracțional complex, constând în promovarea și dezvoltarea unor proiecte imobiliare sub acoperirea mai multor societăți comerciale, urmate de încasarea de sume de bani de la clienți (cumpărători), delapidarea fondurilor societăților, inducerea în eroare a cumpărătorilor cu ocazia executării ante-contractelor și contractelor de vânzare-cumpărare, evidențierea de operațiuni fictive în contabilitatea societăților controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat și stabilirea cu rea-credință a taxelor (TVA), având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul de stat ori compensări datorate bugetului general, cauzându-se prejudicii societăților comerciale, clienților cumpărători și bugetului de stat.

Fondurile financiare ilicite astfel obținute au fost supuse procesului de spălarea banilor.

Din investigațiile efectuate a rezultat că eșalonul secund al grupării de criminalitate organizată a fost format din persoane apropiate liderilor (aflate în relație de rudenie sau prietenie), care au aderat la grupare și au sprijinit-o activ, prin diverse modalități, sub controlul și îndrumarea acestora, iar ultimul palier a sprijinit grupul infracțional organizat, pe anumite componente sau în anumite perioade, având atribuții de a întocmi documentația aferentă operațiunilor de vânzare a imobilelor, apartamentare, intabulare sau consultanță juridică (notari și avocați) și de a încasa sume de bani provenite din săvârșirea infracțiunii de delapidare, sub diferite titluri justificative, arată sursa citată.

Actele de urmărire penală au condus la constatarea faptului că, în perioada 2019 - 2024, liderii grupului infracțional organizat, prin intermediul a 5 societăți comerciale, au încasat de la clienți persoane fizice sau juridice cu titlu de avans în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări și mobilier), suma de peste 957.000.000 lei (peste 195 milioane euro).

Fondurile astfel constituite au fost delapidate, de regulă într-un interval scurt de timp, prin transferuri către persoane fizice, membri ai grupului infracțional organizat, transferuri către persoane juridice, societăți afiliate structurii criminale, plata de salarii, dar și diverse cheltuieli voluptorii, în suma de aproximativ 346.000.000 lei și 2.400.000 euro, precizează DIICOT.

În primele două situații, în majoritatea cazurilor, externalizarea fondurilor a avut la bază pretinse documente justificative, care să dea aparența legalității operațiunilor prin care sumele de bani au ieșit din patrimoniul societăților (avans, dividende, restituire împrumut, cesiune părți sociale, respectiv înființarea și/sau preluarea a zeci de societăți pentru a simula operațiuni economice, astfel încât fonduri consistente având ca proveniență avansurile achitate de către clienți să poate fi externalizate sub aparența unor contracte de prestări servicii sau achiziții de bunuri). Indiferent de traseul parcurs, sumele de bani au urmat aceeași destinație, conturile membrilor grupării și retragerea în numerar, menționează procurorii.

Potrivit sursei citate, în același interval de timp, suspecții au indus în eroare, cu ocazia executării unor promisiuni de vânzare-cumpărare, acte adiționale și contracte de vânzare-cumpărare având ca obiect imobile (apartamente) în cadrul unor ansambluri rezidențiale, mai multe persoane fizice și juridice, în mod direct sau indirect, prin intermediul angajaților societăților cu atribuții în vânzări, prin prezentarea ca adevărată a unor fapte mincinoase constând în finalizarea unor etape ale proiectelor, predarea apartamentelor către un număr mare de clienți, afirmarea unor procente mari de vânzări, respectiv epuizarea acestora, amânarea nejustificată și repetată a semnării contractelor prin prezentarea deformată a realității obiective și prin presarea clienților cumpărători să accepte alte termene și condiții dezavantajoase, invocarea unor impedimente inexistente la semnarea contractelor (neplata taxelor și impozitelor, argumente false privind întârzierea lucrărilor - vreme nefavorabilă, pandemie sau conflictul armat de la granița cu Ucraina).

Manoperele frauduloase folosite de membrii grupării de criminalitate organizată în raport cu clienții au constat și în vânzarea imobilelor către alte persoane, condiționarea semnării contractelor de vânzare-cumpărare de asumarea unor noi obligații neinserate inițial în promisiunea de vânzare, cum ar fi cedarea folosinței locuințelor pe o perioadă lungă de timp, intenția de a folosi apartamentele edificate în interes propriu - pentru funcționarea hotelului, grevarea imobilelor de sarcini în favoarea unor terțe persoane sau membri ai grupării fără notificarea clientului, interdicția notării la cartea funciară a promisiunilor de vânzare-cumpărare, asumarea în scris a obligației de a nu face aprecieri publice asupra oricărui aspect al relațiilor contractuale sub sancțiunea plății unor daune de valori mari care descuraja orice demers judiciar al clienților, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Suspecții au recurs, de asemenea, la recompartimentări ale imobilelor pentru a îngreuna identificarea apartamentelor care au făcut obiectul promisiunilor de vânzare, obstrucționarea accesului clienților în șantiere pentru a verifica stadiul lucrărilor, vânzarea în bloc a unui număr mare de apartamente către propriile societăți urmată la scurt timp de rezoluțiunea vânzării, în scopul needificării și/sau nepunerii la dispoziția clienților a imobilelor contractate.

Astfel, membrii grupării de criminalitate organizată au produs pagube materiale substanțiale clienților, corelativ cu obținerea de către ei a unor foloase patrimoniale injuste.

În baza aceleiași rezoluții infracționale, în mod repetat și la intervale diferite de timp, liderii grupului infracțional au dispus efectuarea în documentele contabile ale firmelor (persoane juridice cu calitatea procesuală de suspect) de operațiuni fictive de achiziții, în scopul diminuării bazei impozabile și deducerii ilegale a taxei pe valoare adăugată.

Audierile se desfășoară la sediul DIICOT - Structura Centrală. AGERPRES/(AS - redactor: Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tănăsescu, 
editor online: Andreea Lăzăroiu)

Citește și: 

Laura Vicol și Vladimir Ciorbă, aduși la sediul DIICOT în dosarul 'Nordis'

Percheziții în cazul Nordis/ Laura Vicol: A început spectacolul

 

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 610

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 06-04-2025 19:01

Mureș: Un bărbat a fost arestat preventiv după încălcarea ordinului de protecție și incendierea ușii locuinței victimei

Un bărbat de 40 de ani, din comuna Ceuașu de Câmpie, a fost reținut, iar apoi arestat preventiv, după ce a încălcat ordinul de protecție emis pe numele său de instanță, apropiindu-se de locuința victimei și incendiind ușa de la intrare, a anunțat, duminică, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Mureș. 'În fapt, la data

Justitie si interne 06-04-2025 17:06

Incident CFR-Universitatea/ Mobilul infracțiunii nu are legătură cu etnia; bărbatul suspectat - sub control judiciar

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a dispus, duminică, plasarea sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile a unui bărbat de 38 de ani, care ar fi aruncat cu o sticlă de bere într-un grup de persoane după meciul de fotbal dintre CFR Cluj și Universitatea Cluj de luni. 'Procurorul de caz din cadrul Parchetului de

Justitie si interne 06-04-2025 13:12

Două femei bănuite de o spargere în Caransebeș și urmărite de polițiști au intrat cu mașina într-un autotren; una a murit

O femeie de 41 de ani, bănuită că ar fi dat o spargere la o casă din Caransebeș, a murit într-un accident rutier, după ce, urmărită de o mașină a Poliției, a fugit cu un autoturism până în zona localității Armeniș, iar acolo s-a lovit frontal de un autotren, a informat, duminică, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Caraș-Severin.

Justitie si interne 05-04-2025 20:13

DSU anunță că va sesiza CNCD privind declarațiile managerei SCJU Constanța referitoare la schimbarea șefei UPU

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) informează, sâmbătă, că va sesiza CNCD privind declarațiile făcute de managera Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța referitoare la principalele motive ale schimbării din funcție a șefei UPU, considerând că acestea au un 'caracter profund discriminator și ofensator', întrucât fac

Justitie si interne 05-04-2025 13:23

Cluj: Bărbat reținut după ce s-a dezbrăcat complet în fața polițiștilor

Un bărbat de 42 de ani din Timișoara a fost reținut de polițiștii clujeni pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și ultraj contra bunelor moravuri, după ce s-a dezbrăcat complet în fața acestora. Potrivit unui comunicat de presă transmis, sâmbătă, de IPJ Cluj, incidentul a avut loc pe 3 aprilie, în Huedin.

Justitie si interne 05-04-2025 12:12

IGPR: Măsuri preventive față de 21 de persoane, dispuse în ultimele două săptămâni pentru infracțiuni economice

Polițiștii au pus în aplicare, în ultimele două săptămâni, 162 de mandate de percheziție domiciliară și 80 de mandate de aducere și au dispus măsuri preventive față de 21 de persoane în cadrul unor dosare penale privind infracțiuni economice. De asemenea, au fost instituite măsuri asigurătorii de 54.825.166 de lei pentr

Justitie si interne 04-04-2025 18:47

Bistrița-Năsăud: Eleva acuzată că ar fi bătut o profesoară, cercetată sub control judiciar

Eleva în vârstă de 16 ani care a fost reținută pentru 24 de ore după ce ar fi bătut o profesoară din Beclean a fost plasată sub control judiciar, informează, vineri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud. 'Față de tânăra de 16 ani din Beclean, cercetată pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe, a

Justitie si interne 04-04-2025 15:18

IGPR: 345 de acțiuni în domeniul verificării armelor, în primele trei luni ale anului

Structurile arme, explozivi și substanțe periculoase ale Poliției Române au efectuat, în primele trei luni ale anului, 345 de acțiuni privind controlul armelor și braconaj cinegetic și 91 de acțiuni pe linie de explozivi și substanțe periculoase. Au fost efectuate 2.224 de controale pe linie de arme la persoane fizice și juridice ș

Justitie si interne 04-04-2025 15:06

Bistrița-Năsăud: Elevă de 16 ani, reținută după ce ar fi bătut o profesoară; femeia are traumatism cranio-cerebral

O elevă în vârstă de 16 ani a fost reținută pentru lovire sau alte violențe după ce ar fi bătut o profesoară din Beclean, femeia ajungând la spital cu traumatism cranio-cerebral. Potrivit datelor comunicate, vineri, de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud, agresiunea s-ar fi petrecut fără un motiv aparent.

Justitie si interne 04-04-2025 13:55

DGPMB: Doi bărbați și o femeie, cercetați pentru tâlhărie calificată de Serviciul de Investigații Criminale - Sector 5

Doi bărbați și o femeie bănuiți de tâlhărie calificată au fost duși la sediul Serviciului de Investigații Criminale - Sector 5, după ce ar fi amenințat cu cuțitul un bărbat să le dea verigheta, în locul bijuteriei obligându-l să scoată de la bancomat 1.000 de lei. 'Astăzi, 4 aprilie, polițiști din cadrul Direcției General

Justitie si interne 04-04-2025 13:35

Ialomița: Doi bărbați, reținuți după ce au furat cablul ce deservea la semnalizarea și dirijarea traficului feroviar

Doi bărbați au fost reținuți de polițiștii ialomițeni după ce au furat zeci de metri de cablu care deservea la semnalizarea și dirijarea traficului feroviar în stația CFR Fetești, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Ialomița. 'Ieri, 3 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Postul

Justitie si interne 04-04-2025 09:03

Bercea Mondialu și trei membri ai familiei sale au fost arestați preventiv pentru cămătărie și șantaj

Tribunalul Dolj a dispus arestarea preventivă a interlopului Bercea Mondialu alături de trei membri ai familiei sale într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă și șantaj. Potrivit deciziei instanței, au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondialu, Constantin Anghel zis 

Justitie si interne 03-04-2025 18:51

Sibiu: Șofer depistat cu 220 de kilometri la oră, pe autostrada A1

Un șofer din județul Vâlcea a fost prins de către polițiști cu viteza de 220 de kilometri pe oră, în timp ce circula pe autostrada A1, în zona orașului Tălmaciu, a anunțat, joi, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sibiu, pe pagina de

Justitie si interne 03-04-2025 18:19

MApN: Îmbunătățirea sprijinului militar acordat de statele membre UE pentru Ucraina - pe agenda discuțiilor de la Varșovia

Îmbunătățirea sprijinului militar acordat de statele membre ale Uniunii Europene pentru Ucraina s-a aflat pe agenda discuțiilor la Reuniunea de la Varșovia, a informat, joi, MApN. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a participat, miercuri și joi, la Reuniunea informală a mini

Justitie si interne 03-04-2025 17:22

Mureș: Creștere cu aproape 60% a incendiilor de vegetație uscată și a arderilor necontrolate de la începutul anului

Prim adjunctul inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) 'Horea' al județului Mureș, colonel Cristian Buhăianu, a declarat, joi, că de la începutul acestui an s-au înregistrat 188 de incendii de vegetație uscată și arderi necontrolate, cu 57,98% mai multe decât în primele trei luni ale anului trecut.