Operaţiunea 'Jupiter'/ 340 de percheziţii domiciliare - miercuri dimineaţa

Parchetul General, în colaborare cu Poliţia Română, desfăşoară miercuri, în a treia zi a operaţiunii "Jupiter", 32 de acţiuni operative complexe, care implică punerea în executare a 340 de mandate de percheziţie şi a 65 de mandate de aducere.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General transmis AGERPRES, acţiunile vizează multiple tipuri de infracţiuni, incluzând evaziune fiscală, corupţie, contrabandă, înşelăciune, obţinere ilegală de fonduri, delapidare, fals şi încălcări ale Codului fiscal şi ale legislaţiei privind protecţia mediului.
Pentru a asigura recuperarea prejudiciilor şi a produsului infracţional, vor fi dispuse măsuri asigurătorii în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.
Acţiuni în desfăşurare miercuri cadrul operaţiunii "Jupiter":
* Parchetul General şi Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice ( DICE) pun în executare 38 de mandate de percheziţie (Covasna - 29, Vrancea - 9) privind infracţiuni de evaziune fiscală, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, abuz în serviciu şi falsificarea de instrumente oficiale. Acţiunea vizează două firme care au tăiat, fără drept, un număr semnificativ de arbori de pe arealele forestiere primite spre exploatare aflate pe raza judeţelor Covasna şi Vrancea, iar ulterior au comercializat materialul lemnos, fără a înregistra veniturile obţinute în evidenţele contabile şi fără a le declara organelor fiscale.
* Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj-Napoca - 5 percheziţii în Cluj şi Bucureşti, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare a banilor cu un prejudiciu de 10.202.841 lei. Conform procurorilor, un avocat, în perioada 2014 - 2020, prin 6 acte materiale, a omis să evidenţieze în parte veniturile realizate, sustrăgându-se de la plata unor obligaţii fiscale în cuantum total de 5.864.440 lei. În acelaşi interval de timp, a încasat sume de bani provenite din activitatea sa profesională în contul bancar al tatălui său, iar în anul 2019 a cerut deschiderea dosarului succesoral şi a depus în cadrul dosarului succesoral documente din care rezultă că sumele de bani aflate în conturile deschise pe numele tatălui său i-au aparţinut acestuia şi că fac parte din masa succesorală rămasă după acesta, deşi cunoştea că aceste sume de bani au fost obţinute de el şi nu au fost declarate organelor fiscale, disimulând astfel adevărata provenienţă şi proprietate a sumei de 5.343.601 lei.
* Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti - 26 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Dâmboviţa, Prahova, Giurgiu într-o cauză ce vizează infracţiuni de evaziune fiscală. În dosar sunt cercetate 7 persoane care, în calitate de reprezentanţi în drept sau în fapt ai unor societăţi comerciale, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, în mod repetat, au dispus înregistrarea în documentele de evidenţă contabilă ale societăţii şi evidenţierea în documentele legale depuse la organele fiscale a unor facturi de achiziţie bunuri care nu reflectă operaţiuni comerciale reale, de la societăţi comerciale tip "fantomă", creând un prejudiciu bugetului general consolidat al statului de aproximativ 2.300.000 lei.
* Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt şi SICE Olt pun în executare 25 de mandate de percheziţie (Olt - 21, Bucureşti - 2, Argeş - 1, Vâlcea - 1) şi 3 mandate de aducere privind infracţiuni de evaziune fiscală. În perioada 2018 - 2023, administratorul unei societăţi care activează în domeniul colectării şi valorificării deşeurilor reciclabile provenite din ambalaje a dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a societăţii a unor operaţiuni fictive, având drept scop fraudarea bugetului consolidat al statului şi bugetului Administraţiei Fondului de Mediu, prin încasarea unor sume de bani proveniţi din ecobonificaţii acordate prin intermediul unor societăţi tip Organism de Implementare a Responsabilităţii Extinse a Producătorului. Valoarea totală a deşeurilor de ambalaje achiziţionate este de 7.000.000 lei, iar prejudiciul cauzat bugetului consolidat este de 1.500.000 lei.
* Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa şi ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul SICE Bistriţa-Năsăud pun în executare 2 mandate de percheziţie şi un mandat de aducere privind infracţiuni de înşelăciune, reţinându-se că administratorul unei societăţi comerciale, în perioada 2020 - 2021, a indus în eroare două persoane vătămate de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, prin aceea că le-a promis în mod mincinos că, în schimbul unor sume de bani, le va edifica case de locuit, şi după încasarea sumelor de bani nu şi-a mai respectat promisiunile, cauzându-le un prejudiciu în cuantum de aproximativ 99.500 lei.
* Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş şi ofiţerii de poliţie judiciară pun în executare 77 de mandate de percheziţie (Mureş - 48, Braşov - 12, Olt - 2, Cluj - 1, Covasna - 5, Maramureş - 3, Dâmboviţa - 3, Galaţi - 2, Bihor - 1) şi 5 mandate de aducere privind infracţiuni de evaziune fiscală, contrabandă şi infracţiuni prevăzute de Codul fiscal, reţinându-se că mai multe persoane fizice şi societăţi de pe raza judeţului Mureş comercializează legume şi fructe, fără ca profitul obţinut să fie fiscalizat, iar în unele cazuri înregistrând în contabilitate documente false care atestă că bunurile comercializate sunt produse proprii, indicând costuri de producţie superioare celor de achiziţie în mod real.
* Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia şi ofiţerii de poliţie judiciară din Constanţa pun în executare 27 de mandate de percheziţie în judeţ privind infracţiuni de delapidare, abuz în serviciu, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, reţinându-se că mai multe persoane cu funcţii de conducere din cadrul unui ocol silvic au delapidat sume mari de bani prin pontarea fictivă a unor lucrători zilieri.
* Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş şi ofiţeri de poliţie de la SICE Maramureş pun în executare 18 mandate de percheziţie în judeţ, în două dosare penale, privind infracţiuni de evaziune fiscală. Într-una dintre cauze, procurorii au reţinut că un grup de persoane a desfăşurat activităţi comerciale fără a respecta obligaţiile fiscale, vânzând bunuri fără a emite bonuri fiscale şi fără a înregistra veniturile în contabilitate. În cea de-a doua cauză, un administrator de societate comercială este suspectat că a folosit documente false pentru a justifica achiziţii fictive de bunuri, având drept scop diminuarea obligaţiilor fiscale, prejudiciul total estimat în acest caz fiind de aproximativ 1.000.000 lei.
* Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş şi ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul SICE Maramureş pun în executare 18 mandate de percheziţie, în cadrul a două dosare penale privind infracţiuni de evaziune fiscală. Într-una dintre cauze, se reţine că, în perioada 2020 - 2023, mai multe persoane au achiziţionat 16.000 de telefoane mobile tip smartphone din spaţiul comunitar şi extracomunitar (Ucraina şi alte ţări din Asia), în calitate de persoane fizice, pe care ulterior le-au comercializat la preţuri subevaluate (aproximativ 5% din valoarea de piaţă a bunurilor) către o societate controlată de una dintre ele, fiind ulterior comercializate la preţuri mult superioare. Într-o altă cauză, făptuitorii au efectuat, prin intermediul a trei societăţi comerciale, importuri de marfă - mobilier din Turcia, Albania şi Vietnam, depunând la punctul vamal facturi mult diminuate în scopul scăderii TVA, prejudiciul fiind de 1.300.000 lei.
* Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgovişte şi ofiţeri de poliţie judiciară pun în executare 9 mandate de percheziţie în judeţul Dâmboviţa şi 3 mandate de aducere în cadrul a două dosare penale privind infracţiuni prevăzute de Codul fiscal, respectiv deţinerea în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile nemarcate fiscal. O societate comercială de pe raza judeţului Dâmboviţa produce băuturi alcoolice prin distilare în afara antrepozitului fiscal, fără plata accizelor aferente, indică procurorii. De asemenea, la domiciliul unei persoane fizice din judeţul Dâmboviţa sunt depozitate cantităţi de băuturi spirtoase peste limita admisă de lege.
* Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara pune în executare 7 mandate de percheziţie în cadrul unei anchete privind infracţiuni de delapidare. Începând cu 22 iulie 2021, primarul comunei Buhoci, judeţul Bacău, nu şi-a îndeplinit îndatoririle de serviciu prevăzute de lege, neconstatând încetarea raporturilor de serviciu cu un administrator public al unităţii administrativ teritoriale care fusese condamnat definitiv pentru comiterea unei fapte de corupţie, continuând să-i plătească drepturi salariale în valoare totală de 341.854 lei.
* Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu - 7 percheziţii în Giurgiu, Ilfov, Olt şi Dâmboviţa şi 4 mandate de aducere, în cadrul unei anchete privind infracţiuni de evaziune fiscală, constând în aceea că, în perioada iunie 2022 - martie 2023, administratorul unei societăţi comerciale a omis, în tot sau în parte, să evidenţieze în actele contabile operaţiunile comerciale efectuate.
* Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad - 6 percheziţii în judeţul Arad şi 3 mandate de aducere în cadrul a două dosare penale. În prima cauză, se investighează infracţiuni de abuz în serviciu şi delapidare, reţinându-se că directorul unei structuri din cadrul unei instituţii publice din Arad a folosit resursele logistice ale unităţii pentru a presta servicii în folosul societăţii administrate de o rudă. În cea de-a doua cauză, o societate comercială cu sediul în Arad oferă spre comercializare, prin intermediul unui cont de Facebook, parfumuri şi articole de îmbrăcăminte purtătoare de semne distincte ale mărcilor înregistrate, susceptibile a fi contrafăcute.
* Parchetul de pe lângă Tribunalul Călăraşi - 5 percheziţii şi 6 mandate de aducere, în cadrul unei anchete privind infracţiuni de abuz în serviciu şi spălare a banilor. În perioada 15 iunie 2021 - 15 septembrie 2022, directorul executiv al unei instituţii publice a contractat prestarea unor servicii sanitar-veterinare cu o firmă a directorului executiv adjunct, fără a respecta prevederile legale. În temeiul acestor acte adiţionale, DSVSA a virat către firma directorului adjunct suma de 1.540.000 lei, acesta din urmă disimulând prin transferuri către conturile mamei sale şi către alte conturi originea folosului ilicit.
* Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor - 5 percheziţii în judeţul Bihor în cadrul a două dosare penale privind infracţiuni de evaziune fiscală şi delapidare, respectiv infracţiuni de evaziune fiscală. În primul dosar, administratorul unei societăţii comerciale, în numele şi interesul acesteia, a reţinut contribuţiile cu reţinere la sursă pe care nu le-a vărsat la bugetul de stat în termenul legal, figurând astfel cu obligaţii fiscale restante în ceea ce priveşte contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări sociale de sănătate şi impozitul pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor, toate în valoare totală de 284.430 lei. Totodată, în perioada 2021 - august 2023, reprezentanţii societăţii şi-ar fi însuşit din disponibilităţile acesteia suma de 1.300.000 lei. În perioada iunie 2022 - aprilie 2023 societatea comercială, prin reprezentant, s-ar fi sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale datorate bugetului general consolidat al statului prin neînregistrarea în actele contabile a sumelor de bani încasate de la clienţi, prejudiciind bugetul consolidat al statului cu suma de circa 200.000 lei. Prejudiciu total cauzat bugetului consolidat este de 1.800.000 lei. În al doilea dosar, o persoană fizică a efectuat operaţiuni de vânzare de bunuri pe platforma de comerţ online OLX, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, consecinţa fiind prejudicierea bugetului general consolidat al statului cu suma de 500.000 de lei.
* Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin - 4 percheziţii în judeţul Mehedinţi şi 15 mandate de aducere în cadrul unei anchete privind infracţiuni de înşelăciune şi fals.
* Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba - 4 percheziţii în Alba, Braşov şi Mureş, în cadrul unei anchete privind infracţiuni de mediu şi fals. Două persoane juridice din judeţul Alba au poluat prin eliberarea în atmosferă a unor deşeuri şi substanţe periculoase la parametri care depăşesc cu mult limitele admise, punând în pericol viaţa şi sănătatea persoanelor din zona judeţului Alba, susţin anchetatorii.
* Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti - două percheziţii în Capitală, în cadrul unei anchete privind infracţiuni de evaziune fiscală. Se reţine că titularul unui cabinet medical individual, în perioada 2017 - 2022, a creat şi implementat un mecanism infracţional prin care a diminuat semnificativ taxele şi impozitele datorate bugetului de stat, omiţând înregistrarea în evidenţa contabilă şi nedeclarând veniturile realizate în cuantum de 289.736 lei, cauzând astfel un prejudiciu bugetului de stat de 43.346 lei, reprezentând impozit pe venit şi contribuţii sociale datorate.
* Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad şi ofiţeri de poliţie judiciară de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase desfăşoară o acţiune operativă de amploare, punând în aplicare 5 mandate de percheziţie domiciliară, într-un dosar ce vizează infracţiuni grave, precum braconaj cinegetic, trafic de produse sau substanţe toxice şi contrabandă calificată. Această acţiune are ca scop destructurarea unor reţele infracţionale implicate în activităţi ilegale cu impact negativ asupra mediului şi siguranţei publice.
* Parchetul de pe lângă Judecătoria Topliţa - 2 percheziţii într-un dosar legat de regimul deşeurilor. La o adresă din apropierea municipiului Piatra Neamţ, au fost desfăşurate activităţi de dezmembrare a autovehiculelor ieşite din uz, existând indicii privind depozitarea a aproximativ 50 de tone de deşeuri periculoase şi nepericuloase. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Percheziții la interlopul Bercea Mondialu într-un caz de camătă și șantaj (surse)
Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova și polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Craiova au efectuat miercuri 11 percheziții domiciliare pe raza județelor Olt, Teleorman și în municipiul București, într-un dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă
CCR dezbate sesizarea ICCJ pe legea de înființare a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier Petrolier
Curtea Constituțională a României dezbate, miercuri, sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție privind legea de înființare a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier Petrolier. Instanța supremă a decis, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, să sesizeze Curtea Constituțională pe legea de apro
Medici de la INML puși sub acuzare pentru mușamalizarea unui caz de malpraxis
Cinci medici de la Institutul Național de Medicină Legală sunt cercetați penal de procurori pentru favorizarea făptuitorului, fiind acuzați că au încercat să mușamalizeze cazul unui chirurg oncolog din Capitală care a uitat o compresă în corpul unei paciente operată de cancer, femeia decedând din cauza unei septicemii. Chirur
DGPMB: Măsuri de protecție la sediile a trei instituții publice după primirea unor plicuri cu o substanță alb-rozalie
Autoritățile au luat măsuri de protecție și siguranță la sediile a trei instituții publice, după ce au fost primite plicuri ce conțineau o substanță de culoare alb-rozalie, a informat, marți, Poliția Capitalei. Surse judiciare au precizat, pentru AGERPRES, că ar fi vorba despre sediul Inspectoratului General al Poliției Române, cel al Av
Frații Tate au plecat spre Dubai, după ce s-au prezentat în România la controlul judiciar
Influencerul Andrew Tate și fratele său Tristan au plecat marți cu un zbor privat de la București spre Dubai, după ce s-au conformat măsurii controlului judiciar în România, unde sunt investigați pentru trafic de persoane și viol, relatează agenția EFE. Frații Tate s-au întors recent în România, după ce au efectua
Prahova: Patru persoane, arestate într-un dosar de trafic de droguri de risc și de mare risc
Patru persoane au fost arestate preventiv într-un dosar de trafic de droguri de risc și de mare risc instrumentat de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești împreună cu procurorii DIICOT Ploiești. În acest dosar sunt cercetate cinci persoane (trei bărbați și două femei) cu vârste într
Frații Tate, chemați la DIICOT pentru prelungirea controlului judiciar (surse)
Frații Andrew și Tristan Tate au fost chemați marți la sediul DIICOT, unde procurorul de caz îi va anunța că le va prelungi măsura controlului judiciar, au declarat surse judiciare pentru AGERPRES. Frații Tate s-au întors recent în România, după ce au efectuat o vizită în SUA, cu acceptul procurorului de caz de la
'Stegarul Dac' a mers iar la Arestul Poliției Capitalei, unde a agresat un jandarm
Cezar Cătălin Avrămuță, cunoscut ca 'Stegarul Dac', s-a ales cu încă un dosar penal, după ce a agresat luni un jandarm în apropierea sediului Arestului Central al Capitalei. 'Stegarul Dac' a mers luni la Arestul Poliției pentru solicita eliberarea omului de afaceri Bogdan Peșchir, finanțatorul campaniei electorale a
Neamț: Percheziții la suspecți de braconaj; procurorii au găsit muniție deținută ilegal și carne de cerb
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bicaz au efectuat mai multe percheziții domiciliare, dar și la sediul unor asociații de vânătoare, într-un dosar privind comiterea infracțiunii de braconaj, precizează, luni, un comunicat de presă al instituției. Activitățile de braconaj s-ar fi desfășurat în perioada noiem
Bacău: Tânăr reținut de polițiști după ce ar fi înșelat o bătrână cu 16.000 lei prin metoda 'Accidentul'
Un tânăr în vârstă de 20 ani a fost reținut de polițiști după ce ar fi înșelat o bătrână cu 16.000 lei, prin metoda 'Accidentul', a informat, luni, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. Victima în vârstă de 74 ani, din localitatea Nicolae Bălcescu, a reclamat polițiștilor că a fost con
Sălaj: Șapte persoane condamnate, cercetate de polițiști pentru evadare
Un total de șapte persoane condamnate la executarea unor pedepse privative de libertate, care nu s-au prezentat în vederea punerii în executare a mandatelor emise de către instanțele de judecată sunt în prezent cercetate de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj pentru evadare. Reprezentanții IP
Dâmbovița: Percheziții la o unitate medicală, în cadrul unei investigații legate de decesul unei paciente operate
Polițiștii dâmbovițeni au efectuat, luni, o percheziție la o unitate medicală din capitală, după decesul unei paciente care fusese operată și a murit în urma unei complicații cauzată de un material medical rămas în corpul acesteia, informează, luni, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Dâmbovița. 'În aceast
Prahova: Percheziții într-un dosar de delapidare cu consecințe deosebit de grave; prejudiciul - 5,7 milioane de lei
Polițiștii prahoveni de investigare a criminalității economice au efectuat, luni, trei percheziții domiciliare într-un dosar de delapidare cu consecințe deosebit de grave și fals informatic, prejudiciul stabilit fiind de 5,7 milioane de lei. Descinderile au avut loc la domiciliile unor persoane din Prahova, transmite Inspectoratul Județean de Poliție.
Prahova: Profesor de sport, arestat pentru agresarea sexuală a unui elev
Un profesor de Educație fizică a fost arestat preventiv după ce ar fi agresat sexual un elev de la o școală gimnazială din județul Prahova. Inspectorul școlar general adjunct al Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Lorelli Urlețeanu, a confirmat, pentru AGERPRES, existența acestui caz, precizând că a fost vorba despre o singură pl&acir
Arad: Fiica milionarului ucis cu bombă și-a distrus brățara electronică de monitorizare
Laura Bîlcea, fiica milionarului ucis în atentatul cu bombă de la Arad, trimisă în judecată de procurorii Parchetului General, și-a rupt brățara de monitorizare, polițiștii sesizând Curtea de Apel Timișoara. 'La data de 30 martie 2025, în jurul orei 15:00, polițiștii Secției 9 Rurală Sebiș au fost sesizați des