logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CCR: Legea ce dezincriminează evaziunea sub un milion de euro - constituţională; pas important spre teoriile moderne

Imagine din galeria Agerpres

Curtea Constituţională a respins marţi sesizarea depusă de USR şi Forţa Dreptei privind neconstituţionalitatea proiectului de lege iniţiat de Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, prin care se dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro dacă acesta se acoperă integral majorat cu 15%, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile.

Este vorba despre Legea privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale, adoptată în luna decembrie 2023 de Camera Deputaţilor.

"În şedinţa din data de 19 martie 2024, Curtea Constituţională, în cadrul controlului de constituţionalitate a priori, cu unanimitate de voturi, a respins obiecţia de neconstituţionalitate formulată de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România şi de deputaţi neafiliaţi şi a constatat că dispoziţiile art.I pct.6 [cu referire la art.9 ind.2 alin.(1) lit.c), la art.9 ind.2 alin.(2) coroborat alin.(1) lit.b) al aceluiaşi articol şi la art.9 ind.3 din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale], ale art.I pct.7 [cu referire la art.10 din Legea nr.241/2005], ale art.I pct.8 [cu referire la art.10 ind.1 din Legea nr.241/2005], ale art.II pct.1 şi ale art.III pct.1 din Legea privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi legea criticată, în ansamblul său, sunt constituţionale în raport cu criticile formulate", a anunţat CCR.

CCR susţine că legea este un pas important pentru trecerea "spre teoriile moderne" ale dreptului penal, în care principalul obiectiv al politicii penale trebuie să vizeze descoperirea şi confiscarea bunurilor ilicite.

"În esenţă, Curtea a reţinut că dispoziţiile legii criticate constituie un pas important în trecerea pe care statele trebuie să o facă de la teoriile tradiţionaliste de natură retributivă ale dreptului penal, conform cărora aplicarea unor pedepse privative de libertate în cazul comiterii infracţiunilor reprezintă o condiţie sine qua non a restabilirii ordinii de drept, spre teoriile moderne specifice acestei ramuri de drept, potrivit cărora, în cazul infracţiunilor ce au ca scop realizarea unor câştiguri ilicite, principalul obiectiv al politicii penale etatice trebuie să vizeze descoperirea şi confiscarea respectivelor bunuri (în sens larg), în vederea introducerii lor sau a contravalorii lor în bugetul public", explică CCR, într-un comunicat de presă.

Totodată, Curtea a constatat că dispoziţiile legale sunt în acord cu exigenţele constituţionale privind calitatea legii,
egalitatea în drepturi, procedura de legiferare şi respectarea deciziilor CCR.

Deputatul USR Stelian Ion susţinea, la momentul contestării, că legea "nu face altceva decât să-i ajute pe marii evazionişti din România". "Ăsta este scopul principal. Al doilea scop este acela de a avea pârghii împotriva oamenilor de afaceri, a celor care fac afaceri corecte în România. Atacăm această lege, pentru că ea este cel puţin la fel de nocivă ca legea lui Rădulescu - 'Mitralieră' din anii trecuţi (...), care propunea anumite amnistii", afirma el.

La rândul său, deputatul Ionel Dancă de la Forţa Dreptei califica această lege ca fiind nocivă pentru oamenii cinstiţi din România.

"Este o invitaţie la hoţie pe care o face majoritatea PSD - PNL prin acest proiect de lege. Să ne fie clar tuturor, este, pur şi simplu, în firea PSD să încurajeze hoţia în România, de la corupţia în administraţia publică centrală şi locală până la corupţia din zona afacerilor, contractelor cu statul pe care le patronează PSD-ul. (...) Acest proiect de lege introduce o amnistie a celor care fură între 100.000 de euro şi un milion de euro din taxele şi impozitele pe care ar trebui să le plătească la stat. Este un alt fel de Ordonanţă 13 în zona mediului de afaceri. Ceea ce nici Dragnea, nici Rădulescu - "Mitralieră" n-au reuşit, iată că reuşeşte să facă acum această majoritate condusă de Ciolacu şi Ciucă. (...) Este un abuz care trebuie oprit. (...) Aşteptăm ca magistraţii Curţii Constituţionale să constate încălcarea flagrantă a principiilor constituţionale în cazul acestei iniţiative legislative şi să oprească aplicarea acestei legi", menţiona Dancă.

Camera Deputaţilor a adoptat, în decembrie 2023, în calitate de for decizional, proiectul iniţiat de liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale. Actul normativ modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Potrivit noilor prevederi, va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă nereţinerea impozitelor şi/sau contribuţiilor.

De asemenea, vor constitui infracţiuni de evaziune fiscală şi se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: evidenţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice; executarea de evidenţe contabile duble folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv cele electronice.

Aceeaşi pedeapsă va fi aplicată şi pentru "folosirea de către contribuabil, cu rea-credinţă, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura, în vederea creării aparenţei de legalitate a unor operaţiuni fictive sau disimulării circuitului tranzacţional real al bunurilor/serviciilor; utilizarea de aparate de marcat electronice fiscale care nu sunt conectate la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale, potrivit legii, sau alterarea aparatelor de marcat electronice fiscale pentru netransmiterea unor date fiscale sau transmiterea unor date fiscale nereale".

În aceste cazuri de infracţiuni, "dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte", au stabilit deputaţii.

În această situaţie, organele competente nu vor sesiza organele de urmărire penală.

De asemenea, tot în aceste cazuri de infracţiuni, "dacă până la primul termen de judecată prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate".

"Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceste condiţii este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda", se mai prevede în actul normativ adoptat.

Totodată, "dacă ulterior primului termen de judecată şi până la judecarea definitivă a cauzei prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc cu o treime".

Proiectul mai prevede că în cazul săvârşirii acestor infracţiuni "prin care s-a cauzat un prejudiciu ce nu depăşeşte 1.000.000 de euro, în echivalentul monedei naţionale, dacă în cursul urmăririi penale prejudiciul cauzat majorat cu 25% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte, aplicându-se dispoziţiile art. 16 alin. (1) lit. h) din Codul de procedură penală". AGERPRES/(A, AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 38

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 08-05-2025 17:18

Mureș: Șoferul unei cisterne cu azot lichid, surprins fumând în cabină, după ce a depășit viteza regulamentară

Șoferul unei cisterne care transporta azot lichid a fost surprins fumând în cabină, după ce polițiștii l-au oprit în trafic pentru depășirea limitei de viteză cu 32 km/h, în timpul acțiunii TRUCK & BUS, parte a planului de operațiuni ROADPOL, a anunțat, joi, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Mureș. 'Î

Justitie si interne 08-05-2025 16:39

Un judecător critică Parchetul General pentru că nu a mai strâns probe în dosarul lui Georgescu

Un magistrat de la Judecătoria Sectorului 1 critică Parchetul General pentru că i-a prelungit lui Călin Georgescu măsura controlului judiciar fără să vină în instanță cu probe noi, iar dosarul acestuia a rămas 'în nelucrare'. Pe 5 mai, magistratul i-a redus lui Georgescu perioada cât va sta sub control judiciar, de la

Justitie si interne 08-05-2025 16:26

IGPR: Un bărbat și o femeie, reținuți pentru că ar fi adus din Spania peste 2 kg de cocaină și 20 kg de canabis

Un bărbat și o femeie au fost reținuți pentru 24 de ore și prezentați tribunalului cu propunere de arestare preventivă pentru că în luna mai ar fi procurat din Spania și ar fi introdus în România, prin intermediul unei firme de curierat internațional, peste două kilograme de cocaină și aproximativ 20 de kilograme de canabis.

Justitie si interne 08-05-2025 15:00

Cluj: Persoană ce deținea asupra sa 11 kilograme de canabis, reținută pentru trafic de droguri de risc

O persoană de 37 de ani a fost reținută de polițiștii clujeni pentru trafic de droguri de risc, după ce asupra acesteia au fost descoperite 11,6 kilograme de canabis. 'Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj - Napoca, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea

Justitie si interne 08-05-2025 14:45

Prezidențiale2025/ CCR discută, vineri, cererea lui Sebastian Popescu de anulare a primului tur al alegerilor

Curtea Constituțională a României (CCR) discută, vineri, începând cu ora 12:00, cererea lui Sebastian Popescu, care a candidat pentru Cotroceni, de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai. De asemenea, tot în ședința de vineri, instanța constituțională va lua în discuție și confirmarea/validar

Justitie si interne 07-05-2025 18:54

Suceava: Bărbat reținut după ce a împușcat un câine fără stăpân

Un bărbat din localitatea Lisaura, comuna Ipotești, a fost reținut de polițiști, după ce ar fi împușcat cu o armă un câine fără stăpân, a transmis, miercuri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava. Potrivit reprezentanților IPJ Suceava, bărbatul de 74 de ani este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de 'uciderea animalelor,

Justitie si interne 07-05-2025 17:35

Renate Weber a semnalat probleme în interpretarea legislației în domeniul violenței domestice și nevoia de personal de specialitate în DGASPC-uri

Avocatul Poporului, Renate Weber, a semnalat probleme în interpretarea legislației în domeniul violenței domestice și nevoia de personal specializat în cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). 'Principalele probleme țin nu neapărat de legislația pe care o avem. Sigur, și ea poate s

Justitie si interne 07-05-2025 17:21

Botoșani: Parchetul European - percheziții la Primăria Coșula și la primar, într-un dosar de fraude cu subvenții și fals în acte

Structura din Iași a Parchetul European (EPPO) a efectuat, miercuri, nouă percheziții în județul Botoșani, în cadrul unei anchete privind fraude cu subvenții și fals în acte Potrivit unui comunicat de presă, perchezițiile au vizat sediul Primăriei Coșula, precum și locuințele primarului și ale altor funcționari publici, iar p

Justitie si interne 07-05-2025 14:45

Bătaie cu cuțite în Sectorul 2 al Capitalei; trei bărbați reținuți pentru tentativă de omor

Trei bărbați au fost reținuți de procurori pentru tentativă de omor și tulburarea ordinii și liniștii publice, fiind acuzați că, în urmă cu două săptămâni, au bătut un tânăr de 22 de ani pe o stradă din Sectorul 2 al Capitalei și l-au tăiat cu cuțitele. 'În data de 24.04.2025, în jurul orei 23:30, în timp ce se aflau pe

Justitie si interne 07-05-2025 14:36

Constanța: Percheziții la persoane suspectate că au înșelat firme din România, Bulgaria și Grecia

Polițiștii din Constanța au efectuat, miercuri, nouă percheziții domiciliare într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Descinderile au avut loc în municipiul Constanța, orașul Ovidiu și comunele Lumina și Nicolae Bălcescu, la locuințele și sediile unor s

Justitie si interne 07-05-2025 14:21

Galați: Caz de viol derulat pe parcursul a 10 ani, descoperit și deferit justiției de un polițist de proximitate

Un caz de viol derulat pe parcusul a 10 ani a fost descoperit și deferit justiției de un polițist de proximitate din cadrul Poliției Târgu Bujor, pe baza probelor strânse de acesta, Judecătoria Târgu Bujor dispunând arestarea preventivă a autorului faptei, un bărbat de 43 de ani, bănuit de viol în formă continuată asupra propriei nepoate.

Justitie si interne 07-05-2025 12:51

Bihor: Aproape o mie de străini au primit permise de ședere în județ, în primele patru luni

Aproape o mie de cetățeni străini au primit permise de ședere în Bihor, iar alți circa 500 au primit avize de angajare, în primele patru luni ale anului 2025, a declarat miercuri, în conferință de presă, șeful Serviciului pentru Imigrări al Județului Bihor, comisarul șef de poliție Săndel Dima. 'În perioada 1 ianuar

Justitie si interne 07-05-2025 11:01

Hunedoara: Un bărbat a fost arestat preventiv după ce ar fi introdus în țară droguri procurate în Spania

Un bărbat de 40 de ani a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind anchetat de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate și de procurorii DIICOT Hunedoara pentru că ar fi procurat din Spania și apoi a introdus în țară 6,5 kilograme de canabis, ascunse în interiorul unor pachete de cafea boabe. 'Din m

Justitie si interne 07-05-2025 09:41

Bistrița-Năsăud: Trei persoane reținute pentru furtul a peste 1.300 de metri de cabluri din sistemul feroviar

Trei persoane au fost reținute pentru 24 de ore în urma unei percheziții într-un dosar privind furtul a peste 1.300 de metri de cabluri ale sistemului feroviar de telecomunicații pe raza comunei Lunca Ilvei, a informat, miercuri, Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud. Potrivit sursei citate, fapta s-a produs &ic

Justitie si interne 07-05-2025 08:25

Mureș: Zeci de percheziții într-un dosar de infracțiuni la regimul silvic cu un prejudiciu estimat la aproximativ 50.000 de lei

Polițiștii Serviciului de Ordine Publică - Biroul Pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol Mureș și cei de la Secția 5 Poliție Rurală Miercurea Nirajului efectuează, miercuri, 46 de percheziții domiciliare într-un dosar penal la regimul silvic cu un prejudiciu estimat la aproximativ 50.000 de lei. 'În această dimineață,