Harghita: Fost profesor, membru UDMR, acuzat că ar fi abuzat sexual eleve; IPJ a început o anchetă
Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Harghita a început o anchetă, după ce un fost profesor de istorie de la Colegiul Naţional "Márton Áron" din Miercurea-Ciuc, fost membru UDMR şi consilier municipal, este acuzat că, în ultimii 20 ani, ar fi abuzat sexual mai multe eleve, o anchetă internă fiind deschisă şi la nivelul instituţiei de învăţământ.
"În urma apariţiei în spaţiul public a unor informaţii conform cărora un bărbat, cadru didactic al unui liceu din Miercurea-Ciuc, ar fi agresat sexual, în trecut, mai multe persoane, respectiv eleve ale unităţii de învăţământ în cauză, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita face următoarele precizări: poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului de caz, pentru stabilirea întregii situaţii de fapt în acest caz, urmând ca la finalul acestora să fie dată o soluţie prin Parchet", a transmis, marţi, Biroul de Presă al IPJ Harghita.
În două articole publicate de un site de investigaţie de limba maghiară sunt prezentate mărturiile unor foste eleve ale profesorului de istorie, luate sub protecţia anonimatului.
Profesorul nu mai lucrează la liceul în cauză din luna august a acestui an, având contractul suspendat, iar la începutul lunii noiembrie a renunţat şi la mandatul de consilier local, unde fusese ales, pentru al patrulea mandat, pe listele UDMR.
Directorul adjunct al Colegiului Naţional "Márton Áron" din Miercurea-Ciuc, György Géza Árpád, a declarat presei, marţi, că din 2018, de când se află în această funcţie, nu a avut cunoştinţă despre cazurile semnalate în presă, nefiind depuse niciun fel de sesizări.
"Sunt numit director adjunct începând cu aprilie 2018, m-am transferat la această şcoală în 2017. De atunci până acum, nici în calitate de cadru didactic, nici în calitate de director adjunct n-am avut cunoştinţă de asemenea cazuri sau de cazurile semnalate în presă. Nu s-a depus nicio sesizare scrisă şi nici verbal nu ni s-a semnalat existenţa unor asemenea cazuri", a declarat György Géza Árpád.
Acesta a arătat că la nivelul instituţiei a fost deschisă o anchetă internă, fiind analizate toate informaţiile apărute în presă.
"În urma articolului apărut în presă, sâmbătă (25 noiembrie - n.red.) am ţinut o şedinţă cu Consiliul profesoral, la care am stat de vorbă cu profesorii de la Colegiul Naţional, încercând să analizăm, să prelucrăm acele informaţii care au apărut. Ieri (luni - n.red.) am lansat procedura anchetei interne. Azi (marţi - n.red.) urmează să avem o altă şi şedinţă cu Consiliul profesoral pentru a încerca să stabilim paşii pe care trebuie să-i facem, demersul legal, pentru a face clarificări, pentru a obţine o imagine clară în ceea ce privesc informaţiile apărute în presă", a declarat directorul adjunct.
El a mai arătat că a fost surprins de acuzaţiile apărute, "atât personal, cât şi ca director adjunct şi în calitate de coleg", iar dacă sunt adevărate, "atunci într-adevăr sunt grave".
Întrebat cum era ca şi profesor, acesta a precizat că era un cadru didactic apreciat de elevi.
"Nu cunosc exact data de când are contract sau lucrează la şcoala noastră, dar în calitate de profesor era apreciat de elevi, era chiar admirat, aş putea să spun, şi munca lui, din punct de vedere ştiinţific, este una de calitate. Deci, numai cuvinte bune aş putea să spun despre el", a afirmat György Géza Árpád.
Directorul adjunct al liceului a mai spus că, în luna august, profesorul a depus o cerere de suspendare a contractului său cu Colegiul Naţional "Márton Áron", invocând motive personale, fără a semnala că ar fi subiectul unei investigaţii de presă.
"Contractul domnului profesor este suspendat, în urma unei cereri depuse în luna august, pe motive personale. A solicitat un an de întrerupere a activităţii de cadru didactic. Deci, începând cu 1 septembrie nu mai lucrează, nu mai predă la colegiul nostru", a mai spus György Géza Árpád.
Profesorul de istorie respectiv a fost, timp de 15 ani, şi consilier local UDMR, dar la începutul lunii noiembrie şi-a dat demisia din această funcţie şi a renunţat şi la calitatea de membru al Uniunii.
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat presei, că în decizia luată, acesta a argumentat că vrea să nu includă aspectele vieţii personale în activitatea Primăriei.
"Şi-a dat demisia acum două săptămâni, Consiliul Local a luat notă de demisia dumnealui. A fost o decizie în care argumentează că nu vrea să includă viaţa personală şi aspectele vieţii personale în activitatea Primăriei şi este bine că a făcut lucrul acesta. A renunţat şi la statutul de membru UDMR. El este la foarte multe mandate deja în Consiliul Local. În Miercurea Ciuc, listele sunt stabilite cu sistem de prealegeri, vot universal, de aceea cumva, accesul, nu dă din pixul cuiva, ci în spate sunt mandate ale voturilor pe care le exprimă cetăţenii. Dar bine a făcut lucrul acesta, pentru că este o situaţie foarte gravă şi aici instituţiile trebuie să-şi facă treaba", a declarat, marţi, Korodi Attila.
Primarul a mai arătat că nu era la curent cu acuzaţiile respective, că a fost şocat de ceea ce a citit în presă şi că este nevoie să se facă o anchetă instituţională.
"Şi eu am fost şocat de ceea ce am citit în presă. Prima dată, un semnal puternic a venit când acum două-trei săptămâni publicaţia care a făcut ancheta (...) a pus primele întrebări şi am rămas şocat să văd de situaţia ce se întâmplă. Pur şi simplu aici, deja fiind o anchetă de presă, trebuie dus mai departe şi ancheta instituţională trebuie făcută, pentru că este inadmisibil ca şcolile, în general, să închidă aceste informaţii în sânsul corpurilor profesorale şi să nu facă anchetele interne, să nu facă diligenţele, ca toată lumea, pentru că şi eu sunt părinte, să poată să se simtă în siguranţă din punct de vedere al educaţiei copiilor", a conchis Korodi Attila.
În presa de limba maghiară se precizează că fostul profesor de istorie lucrează acum ca director de studii la Academia de Fotbal din Miercurea-Ciuc. De asemenea, în urmă cu trei zile, un site de limbă maghiară a publicat o scrisoare în care profesorul respinge acuzaţiile aduse. AGERPRES / (A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
MJ spune că există suficiente instrumente pentru strângerea de probe privind crimele de război ale Rusiei
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a participat vineri la reuniunea informală de la Varșovia a miniștrilor de justiție din statele UE, în cadrul căreia au fost abordate teme de actualitate, precum domeniul cooperării reciproce în aria justiției, consecințele crimelor de război ale Rusiei în Ucraina și viitorul justiției - imaginarea unor noi perspective.
Cluj: Episcopul Petroniu al Sălajului, acuzat de procurori că a înlesnit delapidarea unor bunuri de peste 3 milioane de lei
Episcopul Petroniu al Sălajului este acuzat de procurorii clujeni de faptul că ar fi înlesnit săvârșirea infracțiunii de delapidare prin însușirea de bunuri ale Episcopiei Ortodoxe a Sălajului de către gestionarul instituției, creându-se astfel o pagubă de peste 3 milioane de lei. 'La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj
UPDATE/Constanţa: Vlad Pascu - şoferul drogat care a accidentat mortal doi tineri, condamnat la 10 ani de închisoare
Vlad Pascu, șoferul drogat care în octombrie 2023 a accidentat mortal doi tineri și a rănit alți trei în localitatea 2 Mai, a fost condamnat vineri, de Judecătoria Mangalia, la 10 ani de închisoare. 'Aplică inculpatului Pascu Matei - Vlad, (...) pedeapsa cea mai grea, de 7 (șapte) ani închisoare, la care se adaugă un spor de 3 (trei
Cluj: Episcopul Petroniu al Sălajului, cercetat penal într-un dosar de delapidare și fals în înscrisuri
Episcopul Sălajului, Petroniu, a fost audiat, vineri, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, în calitate de suspect, într-un dosar de delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată. 'Dosarul îl vizează pe domnul Florea Petru, care are calitatea de episcop al Sălajului. Dânsul are calitat
Arad: Polițiștii au interceptat un colet cu droguri din Spania, când destinatarul îl ridica
Polițiștii arădeni au interceptat un colet cu droguri provenite din Spania, în momentul în care un suspect îl ridica, ulterior asupra sa fiind găsit un pistol, iar în mașină și locuință, alte droguri. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Arad, dosarul vizează doi suspecți, de 41 ș
Mii de comprimate de ecstasy ascunse în hrană pentru câini, aduse de doi traficanți din Olanda
Doi tineri de 32 și 35 de ani au fost reținuți de procurorii DIIICOT, fiind acuzați că au adus din Olanda peste 4.600 de comprimate de ecstasy, drogurile fiind ascunse într-o pungă cu hrană pentru câini. 'Din probele administrate a rezultat că, în cursul lunii septembrie 2024, persoanele cercetate, împreună cu o alt
Dispariția pieselor din patrimoniul României - tema discuțiilor dintre ministrul Justiției și omologul olandez
Ministrul român al Justiției, Radu Marinescu, i-a solicitat omologului olandez 'continuarea eforturilor pentru soluționarea eficientă' a cazului dispariției pieselor din tezaurul dacic al României și și-a exprimat disponibilitatea de a oferi părții olandeze tot sprijinul necesar. În contextul reuniunii informale de la
Jandarmeria: Amenzi de 71.300 de lei după meciul FCSB-Manchester; organizatorul competiției a primit 60.000 de lei
Jandarmeria a aplicat, după meciul de fotbal dintre FCSB și FC Manchester United, 17 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 71.300 de lei, și a fost întocmit un act de sesizare în vederea înaintării către organele abilitate pentru purtarea sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. 'Dintre acestea, d
IGPR a lansat SchoolHUB - linia de suport psihologic gratuită, dedicată elevilor, părinților și profesorilor
Poliția Română, prin Direcția Siguranța Școlară, în parteneriat cu Asociația Happy Minds, a lansat, joi, SchoolHUB - o linie de suport psihologic gratuită, dedicată elevilor, părinților și profesorilor care se confruntă cu situații de violență fizică, bullying, anxietate sau alte forme de suferință psihologică în mediul școlar. 'Siguranța
Bacău: Administratorul public al municipiului reședință, angajați ai primăriei și un avocat, trimiși în judecată de DNA
Administratorul public al municipiului Bacău, mai mulți angajați ai primăriei și un avocat au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Serviciul Teritorial Bacău, într-un dosar care vizează mai multe fapte de corupție, informează un comunicat de presă al DNA remis, joi, AGERPRES. Inculpați &ic
Constanța: Suspecți de contrabandă cu țigări, audiați în urma a 12 percheziții domiciliare
Nouă persoane sunt audiate în urma a 12 percheziții domiciliare efectuate de polițiști în municipiile Constanța, Mangalia și orașul Năvodari, la suspecți de contrabandă cu țigări, a informat joi Inspectoratul de Poliție Județean. Conform unui comunicat de presă, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economico - Fin
VIDEO INTERVIU Radu Marinescu: La Ministerul Justiției nu vor fi restructurări de personal, dar ne înscriem într-o disciplină financiară
La nivelul Ministerului Justiției și în structurile subordonate nu se vor face restructurări de personal, deoarece acestea înregistrează un deficit de angajați, însă va fi impusă o rigoare financiară, declară ministrul Radu Marinescu, într-un interviu acordat AGERPRES. 'Ministerul Justiției se va înscrie &icir
VIDEO Decizia ICCJ privind influența substanțelor psihoactive asupra șoferilor este o normalitate, spune ministrul Justiției
Decizia prin care Instanța supremă a stabilit că pentru infracțiunea de a conduce sub influența substanțelor psihoactive trebuie demonstrat că șoferului i-a fost afectată capacitatea de a conduce vine ca o 'normalitate a activității organelor judiciare', a declarat miercuri, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Justiției, Radu Marinescu.
VIDEO Furt obiecte de tezaur/ Despescu: Polițiștii olandezi au reținut trei suspecți; niciunul nu este român
Polițiștii olandezi au reținut trei suspecți în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic, a anunțat, miercuri, secretarul de stat Bogdan Despescu. 'A existat un flux permanent de date și infor
VIDEO Furt obiecte de tezaur/Grup de lucru la MJ pentru a analiza contractul încheiat cu muzeul din Olanda
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a declarat miercuri, într-un interviu acordat AGERPRES, că la nivelul ministerului a fost constituit deja un grup de lucru pentru a analiza contractul cu Muzeul Drents din Olanda, de unde au fost furate obiecte de tezaur dacic. 'După câte cunoașteți, s-a constituit o celulă de criză interministerială la nive