logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Adriean Videanu şi Ioan Niculae, achitaţi în dosarul delapidării Romgaz; probe şi intercepări - excluse din dosar

Imagine din galeria Agerpres

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus luni achitarea omului de afaceri Ioan Niculae şi a fostul ministru al Economiei Adriean Videanu pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare în dosarul privind Romgaz, în care prejudiciul calculat de procurori se ridică la peste 60 milioane de euro.

Potrivit deciziei instanţei, cei doi au fost achitaţi în baza articolului 6 litera a) din Codul de procedură penală: "Fapta nu există".


Decizia nu este definitivă, DIICOT având posibilitatea să facă apel.

Magistraţii au lăsat nesoluţionată acţiunea civilă introdusă de Romgaz, fiind menţinut sechestrul pe bunurile companiei Interagro, până la concurenţa sumei de 282 milioane lei.

În acest dosar a fost implicat şi fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, însă Parlamentul a respins în două rânduri, în 2013 şi 2015, cererea DIICOT de a-l pune sub urmărire penală.

Pe parcursul procesului, judecătorii au exclus mai multe probe strânse de procurori şi interceptări realizate de SRI, punând în aplicare decizii ale Curţii Constituţionale, prin care a fost stabilit că nu se pot folosi în dosarele penale interceptări realizate în baza Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României.

În esenţă, acuzaţiile DIICOT se referă la faptul că firma lui Ioan Niculae, Interagro (care operează mai multe combinate de îngrăşăminte chimice) a primit nelegal gaze din producţia internă a României la preţuri foarte mici, respectiv aproximativ un sfert din preţul practicat pe piaţă.

Pe 9 iunie 2017, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Ioan Niculae, Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palaşcă, Adriean Videanu, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Adrian Stancu, Marius Leonte Veza, Lucia Ionaşcu şi firma SC Interagro SA, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.

Procurorii susţin că, la începutul anului 2005, Ioan Niculae, fost acţionar majoritar şi preşedinte al SC Interagro SA Bucureşti, ar fi iniţiat un grup infracţional organizat împreună cu Marin Mirea, fost administrator al societăţii şi consilier pe probleme energetice al lui Niculae, şi cu Alpar Kramer, director comercial/marketing la Romgaz.

"Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, grupul infracţional organizat ar fi fost sprijinit şi de alţi inculpaţi care au acţionat la realizarea scopului grupului infracţional: Dan-Victor Alesandru (fost secretar de stat în Ministerul Economiei în cursul anului 2005 şi ulterior reprezentant de facto al SC Interagro SA), Adriean Videanu (ministrul Economiei în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010), Viorel Pleaşcă (secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei în perioada 2007 - decembrie 2008) şi Ioana Apan (funcţionară în cadrul Ministerului Economiei şi membru în cadrul AGA, respectiv preşedinte CA Romgaz SA).

Grupul infracţional organizat ar fi funcţionat până la sfârşitul anului 2010 şi ar fi urmărit obţinerea de beneficii materiale de către liderul grupului prin intermediul societăţii controlate de acesta - SC Interagro SA", susţine DIICOT.

Grupul ar fi urmărit şi realizat delapidarea SNGN Romgaz SA, în sensul obţinerii de gaze naturale la preţuri inferioare celor practicate în mod normal, prin obţinerea în mod ilicit de discounturi comerciale pe care SC Interagro SA nu era îndrituită să le primească.

Conform DIICOT, grupul l-a avut ca lider pe Ioan Niculae şi o structură determinată, structurată pe paliere de comandă şi în unele cazuri şi de execuţie la nivelul fiecărei entităţi juridice implicate în cauză: SC Interagro SA - palierul de comandă - Ioan Niculae, palierul de execuţie - Marin Mirea şi Dan Victor Alesandru; Ministerul Economiei - palierul de comandă - Adriean Videanu, palierul de execuţie - Viorel Palaşcă şi Ioan Apan; Romgaz SA - palierul de comandă - Alpar Kramer şi alţi doi suspecţi, în prezent decedaţi.

Procurorii mai susţin că membrii grupului au aplicat o strategie pe termen lung pentru a obţine o cantitate de gaze naturale de la Romgaz, fără ca acestea în fapt să fie plătite, sub disimularea că pentru gazele livrate au fost acordate discounturi.

"S-a reţinut că scopul asumat al grupării infracţionale iniţiate, constituite şi coordonate de către Ioan Niculae, reprezentant al persoanei juridice inculpate SC Interagro SA, a fost obţinerea ilegală a unor mari cantităţi de gaze naturale, cu precădere din producţia internă la preţuri cu mult mai mici decât cele practicate de SNGN Romgaz SA cu ceilalţi parteneri de afaceri, delapidând Romgaz SA prin însuşirea pentru SC Interagro SA a unei cantităţi de gaze echivalente a valorilor totale a discounturilor acordate", explică anchetatorii.

DIICOT mai arată că grupul constituit şi condus de Ioan Niculae ar fi avut ca scop obţinerea de gaze naturale aproape în mod exclusiv din producţia internă, care se comercializează la preţuri de aproximativ patru ori mai mici decât gazele naturale din import (în perioada analizată preţul fiind de aproximativ 120 dolari pe 1.000 mc de gaze din producţia internă şi aproximativ 500 dolari pe 1.000 mc gaze naturale din import), eludând reglementările legale care obligau la comercializarea gazelor naturale în amestec (gaze naturale din producţia internă şi gaze naturale din import, la un preţ mediu).

Conform anchetatorilor, Ioan Niculae ar fi efectuat demersuri la nivelul conducerii Ministerului Economiei, acţionar majoritar la Romgaz SA, pentru a obţine ordine şi memorandumuri în încercarea de a se crea o aparenţă de legalitate.

"Prin emiterea ordinelor de ministru şi prin elaborarea de memorandumuri s-a încercat crearea unei aparenţe de legalitate a faptului că reducerile comerciale se acordă în mod egal şi nediscriminatoriu tuturor marilor consumatori de gaze naturale din România. În realitate aceste prevederi din ordine, memorandumuri au fost emise pentru a susţine realizarea scopului pentru care grupul infracţional organizat a fost constituit. Dovada faptului că aceste facilităţi au fost acordate exclusiv pentru susţinerea interesului SC Interagro SA, facilităţi care s-au întemeiat pe influenţele inculpatului Ioan Niculae în rândul funcţionarilor guvernamentali, rezultă şi din împrejurarea că ceilalţi doi consumatori industriali similari, respectiv Azomureş SA Târgu Mureş şi Electrocentrale-ELCEN-Bucureşti SA, nu au beneficiat, necondiţionat, de reduceri de preţ în aceeaşi perioadă, deşi datoriile restante ale acestora erau cu mult mai reduse decât ale SC Interagro SA", mai explică DIICOT.

Anchetatorii menţionează, totodată, că în domeniul gazelor naturale, în perioada în care Adriean Videanu a fost ministru al Economiei (decembrie 2008 - octombrie 2010), a fost iniţiată şi aprobată în Guvern OUG 54/2009, aprobată ulterior prin Legea nr. 332/2009, prin care s-a dispus ca livrarea gazelor naturale către consumatorii întreruptibili să se facă exclusiv din gazele naturale provenite din producţie internă, al căror cost era cuprins între 1/4 şi 1/3 din preţul gazelor naturale din import.

"Prin actele emise (ordine, memorandumuri), sub aparenţa legalităţii şi opozabilităţii erga omnes, s-au creat modalităţi de realizare a scopului infracţional, acordându-se reduceri comerciale, precum şi posibilitatea/dreptul de achiziţionare de gaze naturale doar din producţia internă la care a avut acces SC Interagro SA, aproape în mod necondiţionat, fără îndeplinirea cumulativă şi efectivă a condiţiilor prevăzute în acestea", mai precizează DIICOT.

Potrivit DIICOT, prejudiciul adus Romgaz se ridică la suma de 282.630.330 lei. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 14-01-2025 18:32

FACIAS a sesizat Parchetul General pentru rele tratamente aplicate copiilor cu dizabilități în centrele din Mureș

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) cu privire la relele tratamente aplicate celor 63 de copii cu dizabilități din patru centre rezidențiale din subordinea DGASPC Mureș. Potrivit unui comunicat al FACIAS transmi

Justitie si interne 14-01-2025 17:30

DIICOT demarează o anchetă în cazul centrelor pentru copii cu dizabilități din Mureș

DIICOT a anunțat că a deschis un dosar penal, după o sesizare depusă de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), în legătură cu situația de la centrele de îngrijire a copiilor cu dizabilități din Târgu Mureș, precizând că se efectuează cercetări cu privire la faptele de trafic de minori, abuz în serviciu, rele tratamente aplicate minorilor și

Justitie si interne 14-01-2025 16:26

Bihor: O femeie de 63 de ani și fiul ei, de 27 de ani, uciși în casă; a fost reținut un recidivist, agresor sexual

O femeie de 63 de ani și fiul ei, de 27 de ani, din satul Adoni, au fost omorâți 'cu o cruzime ieșită din comun' de un bărbat recidivist, din același sat, agresor sexual, cu scopul declarat de a întreține relații sexuale cu femeia pensionară, care i-a fost educatoare, a declarat marți, în conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Pa

Justitie si interne 14-01-2025 16:21

IPJ Sibiu, obligat să reevalueze o cerere depusă de Potra privind o autorizație de procurare a unei arme neletale

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a admis marți, cu majoritate, recursul formulat de Horațiu Potra într-o cauză privind eliberarea autorizației de procurare a unei arme neletale cu destinația autoapărare, obligând Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sibiu 'să reevalueze motivat atât în fapt, cât și în drept' o cerere depus

Justitie si interne 14-01-2025 16:18

DGPMB: Cercetări efectuate de polițiști după ce mai multe inscripții cu caracter fascist au fost desenate pe un pod

Direcția Generală de Poliție a Municipiului București s-a sesizat din oficiu după apariția în spațiul public a unor imagini și informații care fac referire la mai multe inscripții cu caracter fascist desenate pe un pod din Capitală. 'Polițiștii din cadrul DGPMB s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii prevă

Justitie si interne 14-01-2025 16:03

Dolj: Polițiștii au indisponibilizat peste 3,3 tone de articole pirotehnice, în valoare de aproximativ 300.000 de lei

Polițiștii din județul Dolj au indisponibilizat, în perioada octombrie 2024 - ianuarie 2025, 3.300 de kilograme de articole pirotehnice din categoria celor interzise publicului, în valoare totală de aproximativ 300.000 de lei. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Dolj, articolele au fost descoperite de polițiștii dolj

Justitie si interne 14-01-2025 14:44

Pedeapsa primită de elevul care a înjunghiat-o pe profesoara de japoneză: 5 ani într-un centru de detenție pentru minori

Curtea de Apel București a dispus marți ca elevul care și-a înjunghiat în aprilie 2023 profesoara de japoneză să fie internat cinci ani într-un centru de detenție pentru minori. Inițial, Tribunalul București stabilise ca elevul să fie internat șapte ani în centrul de detenție, perioadă scăzută la cinci ani de Curtea de

Justitie si interne 14-01-2025 14:36

Ialomița: Armă de foc descoperită în urma unor percheziții desfășurate la locuințele unui bărbat

Polițiștii Serviciului Arme și Explozibili și Substanțe Periculoase Ialomița au descoperit, cu ocazia efectuării unor percheziții la locuințele unui bărbat, o armă de foc, care a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor, informează, marți, IPJ Ialomița. La data de 13 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Arme și Explo

Justitie si interne 14-01-2025 14:21

Percheziții domiciliare la doi bărbați din Galați și Constanța acuzați de uz de fals și fals informatic

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economico-Financiare, sub supravegherea și cu participarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, au efectuat două percheziții domiciliare, într-un dosar penal având ca obiect comiterea infracțiunilor de uz de fals, fals informatic, acces ilegal la un si

Justitie si interne 14-01-2025 14:03

Arad: Presupuși traficanți de droguri, reținuți în urma unor percheziții domiciliare

Trei presupuși traficanți de droguri din Arad au fost reținuți în urma unor percheziții domiciliare făcute de polițiști polițiști și procurori, fiind ridicate și diferite cantități de substanțe interzise. Potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Arad, cei trei suspecți ar fi procurat și

Justitie si interne 14-01-2025 10:10

DGPMB: Cercetări într-un caz de furt de părți anatomice dintr-un spital

Polițiștii Capitalei efectuează cercetări pentru depistarea unei persoane care a intrat într-un spital din București și ar fi furat o ladă frigorifică în care se aflau deșeuri anatomo-patologice și părți anatomice. 'La data de 13 ianuarie, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB) - Sec

Justitie si interne 13-01-2025 21:15

Membrul clanului Sportivilor bănuit că a violat o fată de 14 ani, arestat preventiv

Instanța a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Gheorghe Florin, zis 'Florin al lui Cici', membru al clanului Sportivilor, bănuit că a violat o fată de 14 ani, fiica verișoarei acestuia, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Luni dimineață, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB)

Justitie si interne 13-01-2025 19:41

Angel Tîlvăr: Modernizarea Forțelor Navale Române reprezintă o prioritate strategică pentru MApN

Modernizarea Forțelor Navale Române reprezintă o prioritate strategică pentru MApN, ținând seama de provocările de securitate din regiunea Mării Negre, care sunt amplificate de contextul geopolitic actual, în care războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei intră în cel de-al patrulea an, a afirmat, luni, ministrul Apărării, Ange

Justitie si interne 13-01-2025 19:04

Șefi din Comitetul Olimpic, achitați definitiv în dosarul echipamentului de slabă calitate de la Jocurile Olimpice

Curtea de Apel București a dispus definitiv, luni, achitarea a patru șefi din Comitetul Olimpic și Sportiv Român, în dosarul privind achiziționarea de echipament de slabă calitate pentru sportivii români care au participat la Jocurile Olimpice de la Rio 2016. Este vorba de Ioan Dobrescu - secretar general al Comitetului Olimpic și Sportiv Rom

Justitie si interne 13-01-2025 16:41

Brașov: Proiect în premieră națională - Avocatul de Serviciu; 40 de apărători au acceptat să îndrume cetățenii pro bono

Tribunalul Brașov, în colaborare cu Baroul Brașov, a lansat, luni, în premieră în România, proiectul 'Avocatul de serviciu', prin care avocați brașoveni vor oferi consultanță de orientare, gratuit, cetățenilor care nu își permit sau pur și simplu au nevoie de sfaturi juridice pentru a se 'orienta' în cadrul instanțelor braș