logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Curtea de Apel Bucureşti amână pentru luna martie pronunţarea sentinţei definitive în dosarul ''Colectiv''

Imagine din galeria Agerpres

Curtea de Apel Bucureşti a amânat luni, pentru 3 martie, pronunţarea sentinţei definitive în dosarul "Colectiv", în care fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu.

La ultimul termen al procesului, din 21 decembrie 2021, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, apreciind că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare.

De cealaltă parte, procurorii au cerut pedepse "orientate spre maximumul prevăzut de lege" şi cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din Primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, susţinând că ordinea socială a fost "alterată" de corupţie, iar oameni au ars. "Nu vorbim de doi, ci de un cimitir", au transmis anchetatorii.

Iniţial, procesul ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul 'Colectiv'.

Propunerea a dus atunci la dezbateri aprinse între judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache, pe de o parte, şi, pe de alta, procurorul DNA şi avocaţii victimelor, care au reclamat că se încearcă tergiversarea procesului şi aplicarea unor pedepse mai mici inculpaţilor.

Cei doi judecători ai completului nu au căzut de acord asupra schimbării încadrării juridice a faptelor, astfel încât s-a format un complet de divergenţă, prin includerea unui al treilea magistrat.

Ulterior, acest complet de divergenţă a decis să înlăture aplicarea consecinţelor deosebit de grave în cazul infracţiunii de abuz în serviciu de care sunt acuzaţi o parte dintre inculpaţii din dosarul 'Colectiv', printre care şi Cristian Popescu-Piedone.

Procesul se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a decis următoarele condamnări:

* Cristian Popescu-Piedone - 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv;

* cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;

* Daniela Niţă - patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) - 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare;

* pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise - 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani;

* Cristian Niţă, director al firmei de artificii - 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare;

* George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI - câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

* Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie - 8 ani de închisoare;

* Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior - 7 ani;

* Ramona Sandra Moţoc, referent superior - 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arată că patronii Colectiv "au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe Strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecinţa producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015".

Anchetatorii mai arată că patronii Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu "nu au asigurat cadrul organizatoric şi mijloacele necesare securităţii şi sănătăţii în muncă, nu au luat măsuri pentru evacuarea personalului şi a clienţilor prin asigurarea unui număr de căi de ieşire suficient şi prevăzut de lege, marcate şi dotate corespunzător, şi nu au stabilit clauze privind sănătatea şi securitatea în muncă cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul clubului la încheierea contractului de prestări servicii dintre SC Club Colectiv SRL şi SC Digidream Multimedia SRL".

Fostul primar Cristian Popescu-Piedone este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4.

Potrivit procurorilor, infracţiunea de abuz în serviciu constă în eliberarea acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare pentru două societăţi comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.

Potrivit DNA, în perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, cei doi ofiţeri ISU Antonina Radu şi George Matei, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă, nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat că acel club, care până la data de 6 octombrie 2014 a funcţionat ca persoană juridică SC Music Hall SRL Bucureşti, iar după această dată ca persoană juridică SC Colectiv Club SRL Bucureşti, desfăşura activităţi specifice fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.

Procurorii au reţinut că cei doi au permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, fiind astfel cauzată vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere în pericol a vieţii, sănătăţii, integrităţii corporale a acestora şi a angajaţilor care s-au aflat în incinta clubului Colectiv în perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, dar şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Anchetatorii arată că, deşi au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, Antonina Radu şi George Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej şi nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti pentru că funcţiona fără aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 21-01-2025 20:41

Fostul primar Daniel Tudorache scapă de închisoare; ICCJ i-a aplicat o pedeapsă cu suspendare în 'Dosarul diamantelor'

Fostul primar al Sectorului 1 Daniel Tudorache a scăpat de închisoare, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) i-a aplicat, marți, o pedeapsă cu suspendare în 'Dosarul diamantelor' pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență. Inițial, Daniel Tudorache primise la instanța de f

Justitie si interne 21-01-2025 18:57

IGPR: 16 percheziții la o grupare internațională care copia ilegal carduri de aprovizionare cu combustibil la benzinăriile din Belgia

Polițiștii au arestat preventiv, în România și Belgia, mai mulți membri ai unei grupări infracționale organizate care se ocupau cu copierea ilegală a cardurilor de aprovizionare cu combustibil la benzinăriile din Belgia, iar apoi alimentau autoturismele cu carburant folosind clonele cardurilor. 'La data de 21 ianuarie, polițișt

Justitie si interne 21-01-2025 17:36

Prahova: Aproape 40 de cazuri de dispariție, înregistrate la IJP; cel mai vechi datează de 20 de ani

Aproape 40 de cazuri privind dispariția unor persoane sunt înregistrate în acest moment la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Prahova, cel mai vechi dosar vizând o dispariție de acum 20 de ani. Potrivit datelor comunicate de IJP Prahova la solicitarea AGERPRES, două dintre cazurile de dispariție menționate fac

Justitie si interne 21-01-2025 15:17

CEDO respinge cererea lui Călin Georgescu de măsuri provizorii în dosarul privind anularea alegerilor prezidențiale

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins cererea lui Călin Georgescu privind impunerea de măsuri provizorii în dosarul în care acesta contestă anularea alegerilor prezidențiale din România. 'Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, astăzi, reunindu-se în complet de Cameră și în baza unui vo

Justitie si interne 21-01-2025 13:47

MAI: Se vehiculează un fake news privind faptul că 'a fost premeditat' procesul de anulare a alegerilor prezidențiale

Ministerul Afacerilor Interne a transmis, marți, că în spațiul public se vehiculează un fake news prin care se induce ideea că 'a fost premeditat' procesul de anulare a turului I al alegerilor prezidențiale de anul trecut. 'Printr-o postare din social media și prin afirmațiile făcute în timpul unei emisiuni de televiziune se induce idee

Justitie si interne 21-01-2025 13:29

DGPMB: Tânăr de 24 de ani, arestat preventiv după ce ar fi agresat sexual mai multe femei

Un tânăr de 24 de ani a fost reținut și, ulterior, arestat preventiv, pentru agresiune sexuală în formă continuată și ultraj contra bunelor moravuri, după ce ar fi agresat mai multe femei în locuri publice. 'La data de 20 ianuarie, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB) - Secția 1 Poliție au reținut un t

Justitie si interne 21-01-2025 12:30

Arad: Străini fără drept de intrare în Spațiul Schengen, găsiți în autovehicule în zona de frontieră

Mai multe persoane din Afganistan, Irak, Iran și Sri Lanka, care nu aveau documente de călătorie în Spațiul Schengen, au fost prinse îndreptându-se spre frontiera cu Ungaria în autovehicule conduse de un moldovean și un român, bănuți de trafic de migranți. Potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, de Poliția de Frontieră A

Justitie si interne 21-01-2025 10:54

Prahova: Bărbat acuzat de hărțuire; a încălcat ordinul de protecție și a montat dispozitive de localizare pe mașina concubinei

Un bărbat din Ploiești este acuzat de hărțuire, după ce a încălcat în repetate rânduri ordinul de protecție obținut de către concubina sa și ar fi montat dispozitive de localizare pe mașina acesteia. Polițiștii Secției de Poliție nr. 4 Ploiești au pus în executare, marți, două mandate de percheziție domiciliară în municipiu î

Justitie si interne 20-01-2025 17:53

Timiș: Curtea de Apel Timișoara a suspendat cauza în care Dominic Fritz contestă raportul ANI

Curtea de Apel Timișoara (CAT) a suspendat, luni, judecarea dosarului în care primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a contestat raportul ANI, care l-a declarat în conflict de interese, fiind sesizată Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate. 'CAT dispune sesizarea Curții Constituțio

Justitie si interne 20-01-2025 15:17

IGPR: 2 persoane, arestate preventiv după ce au comandat din Olanda droguri ascunse în hrana pentru pisici

Un bărbat și o femeie au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, pentru trafic de droguri de mare risc, după ce ar fi comandat din Olanda, prin intermediul unei firme internaționale de curierat, un colet ce ar fi conținut aproximativ 600 de grame 3-CMC (drog de mare risc, cunoscut sub denumirea generică de 'cristal'), ascunse într-o pungă de hrană pe

Justitie si interne 20-01-2025 13:52

Constanța: Un tânăr dat dispărut, găsit spânzurat la marginea orașului Năvodari

Un tânăr de 20 de ani, dat dispărut după ce în urmă cu două zile a plecat de la locuința sa din Năvodari și nu a mai revenit, a fost luni găsit spânzurat la marginea orașului. 'În cursul zilei de astăzi, 20 ianuarie a.c., polițiști din cadrul Poliției Orașului Năvodari au fost sesizați cu privire la faptul că, în zona canalulu

Justitie si interne 20-01-2025 12:50

Dolj: Bărbat reținut după ce a rănit un alt bărbat cu un pistol deținut ilegal

Un bărbat de 37 de ani din comuna Valea Stanciului, județul Dolj, a fost reținut de polițiști după ce a rănit un bărbat de 38 de ani cu un pistol deținut ilegal. Potrivit IPJ Dolj, polițiștii au fost sesizați de către o femeie, de 41 de ani, din comuna Valea Stanciului, cu privire la faptul că, concubinul său a fost rănit cu un pistol. &

Justitie si interne 19-01-2025 09:42

IGPR: Peste 500 de persoane și 37 de autovehicule semnalate în SIS, depistate în ultima săptămână

Peste 500 de persoane și 37 de autovehicule ce făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen au fost depistate, în perioada 9 - 16 ianuarie, de polițiști, informează IGPR într-un comunicat transmis duminică AGERPRES. ''În perioada 9 - 16 ianuarie 2025, polițiștii români și parten

Justitie si interne 18-01-2025 11:01

Suceava: Arme și muniție, descoperite de polițiștii de frontieră în urma unor percheziții domiciliare

Mai multe arme și muniție au fost găsite de polițiștii de frontieră în urma unor percheziții domiciliare efectuate la două imobile din localitățile sucevene Costileva și Nisipitu. ''În data de 17 ianuarie, polițiștii de frontieră din

Justitie si interne 17-01-2025 17:05

Neamț: Bărbat lovit de un TIR pe trecerea de pietoni; pompierii l-au scos de sub autocamion

Un bărbat a fost accidentat, vineri după-amiază, de un TIR, în timp ce încerca să traverseze pe o trecere de pietoni din Piatra-Neamț. Victima a fost prinsă sub cabina camionului iar la fața locului au intervenit mai multe echipaje de pompieri. 'La locul solicitării s-au deplasat trei echipaje de pompieri cu o autospecială de sti