Tăriceanu, achitat de Instanţa supremă într-un dosar de abuz în serviciu şi uzurpare de calităţi oficiale
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, marţi, achitarea fostului preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale.
Este vorba despre dosarul în care Tăriceanu a fost trimis în judecată de Parchetul General în decembrie 2020, fiind acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, deşi acesta din urmă avea o decizie definitivă în instanţă prin care a fost declarat incompatibil şi nu mai putea ocupa o funcţie publică.
În acelaşi dosar a fost achitat şi fostul senator Cristian Marciu, însă decizia nu este definitivă.
"În baza art.16 alin.(1) litera a) Cod procedură penală, achită inc. Popescu-Tăriceanu Călin-Constantin-Anton pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. (1) Cod penal. În baza art.16 alin.(1) litera b) teza I Cod procedură penală, achită inc. Popescu-Tăriceanu Călin-Constantin-Anton pentru complicitate la infracţiunea de uzurpare de calităţi oficiale, prevăzută de art. 48 alin. (1) Cod penal raportat la art. 258 alin. (1) Cod penal. În baza art.16 alin.1 litera b) teza I. Cod procedură penală, achită inc. Marciu Ovidiu pentru săvârşirea infracţiunii de uzurpare de calităţi oficiale, prevăzută de art. 258 alin. (1) Cod penal. În baza art. 397 alin.(1) Cod procedură penală raportat la art.19 Cod procedură penală respinge acţiunea civilă privind pretenţiile formulate prin constituirea de parte civilă de către Matei Cristian. Cu apel termen de 10 zile de la comunicare", se arată în hotărârea instanţei.
Decizia instanţei vine după ce procurorul de şedinţă desemnat în acest caz, Irina Kuglay, a solicitat, la ultimul termen de judecată din 9 noiembrie, achitarea lui Tăriceanu pe motiv că textele de lege în baza cărora fostul preşedinte al Senatului a fost trimis în judecată "generează confuzie".
"Din articolul 25 din Legea ANI se poate deduce că şi incompatibilitatea declarată ulterior are aceleaşi efecte ca o interdicţie. Ca şi cum nu ar fi fost scris de jurişti, articolul de lege presupune o interdicţie. Cred că articolul 25 din Legea ANI trebuie coroborat cu articolul 7 din Statul parlamentarilor. (...) Încetarea mandatului de deputat sau senator prin incompatibilitate este prevăzut de art. 7, lit (c), la data la care raportul ANI nu mai poate fi contestat. Obligaţia de la alin. 2 lit. (c) se referă la ipoteza în care raportul ANI fie constată o incompatibilitate în curs, fie o incompatibilitate din urmă. Acest construct al articolului 7 generează confuzie. (...) Conchid că în cazul inculpatului Călin Popescu-Tăriceanu se impune achitarea pentru abuz în serviciu. Temeiul în care ar trebui pronunţată achitarea: inexistenţa obligaţiei de a face ceva trebuie să ducă la aplicarea art.16 lit. (a) din Codul de procedură penală - fapta nu există. Câtă vreme nu se poate identifica o faptă, atunci fapta nu există. Alţi jurişti cu care m-am consultat sunt de părere că fapta nu este prevăzută de legea penală, deci art.16 lit. (b)", a susţinut Irina Kuglay în sala de judecată.
Conform unor surse judiciare, Irina Kuglay a luat această decizie fără a se consulta cu procurorii care au făcut ancheta în acest caz, iar Parchetul General a lăsat să se înţeleagă că va ataca decizia instanţei.
"La dezbaterile ce au avut loc în cursul judecăţii, în cauza privind un fost preşedinte al Senatului, procurorul de şedinţă a formulat concluzii în sensul neîntrunirii tipicităţii faptei, pe baza evaluării proprii a probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a judecăţii, conform art. 67 alin. 2 din Legea nr. 304/2004. Concluziile procurorului de şedinţă nu condiţionează posibilitatea Ministerului Public de a promova căi de atac împotriva hotărârilor judecătoreşti, având în vedere rolul Ministerului Public de a apăra interesele generale ale societăţii", transmitea Parchetul General într-un comunicat de presă.
Avocatul care l-a apărat pe Tăriceanu în acest proces este fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader.
Tăriceanu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General în decembrie 2020, fiind acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, deşi acesta avea o decizie definitivă în instanţă prin care a fost declarat incompatibil şi nu mai putea ocupa o funcţie publică.
În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată şi fostul senatorul PSD Cristian Marciu, pentru uzurpare de calităţi oficiale.
Parchetul General explica atunci că, din probele administrate a rezultat faptul că, potrivit art. 25 alin. 2 din Legea nr. 176/2010, Cristian Marciu se afla în stare de incompatibilitate cu funcţia de senator (avea interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică timp de 3 ani de la data de 4 martie 2015, când a rămas definitivă şi irevocabilă decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal). Ca urmare, acesta a folosit fără drept calitatea oficială de senator. Marciu a îndeplinit acte care implică exerciţiul autorităţii de stat, a participat la şedinţele Senatului, a făcut parte din comisii permanente şi speciale ale Senatului, a avut iniţiative legislative, a votat proiecte de acte normative, a adresat întrebări şi interpelări, susţineau procurorii.
Faţă de Călin Popescu-Tăriceanu, ei reţineau că, în perioada 2 martie 2017 - 2 septembrie 2019, în exercitarea atribuţiilor de serviciu specifice unei funcţii de conducere în cadrul Senatului, prin neîndeplinirea actelor vizând constatarea încetării mandatului de senator al lui Marciu (contrar disp. art. 7 alin. 4 rap. la alin.1 lit. (e) comb. cu alin. 2 lit. (c) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor) şi nesupunerea votului Plenului Senatului a adoptării unei hotărâri de vacantare a locului de senator în cauză, "a cauzat vătămarea drepturilor persoanei care în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru funcţia de senator poziţia următoare".
Procurorii mai spuneau că, prin neîndeplinirea obligaţiilor legale, Călin Popescu-Tăriceanu l-a ajutat pe Cristian Marciu să folosească fără drept calitatea oficială de senator ce implică exerciţiul autorităţii de stat, urmată de îndeplinirea actelor legate de această calitate.
În luna martie 2020, Tăriceanu a fost audiat de procurori în acest caz, el declarând atunci că ancheta Parchetului este neconstituţională şi nelegală, deoarece parlamentarii nu pot fi acuzaţi de abuz în serviciu, ei neavând atribuţii de funcţionari.
"I-am ridicat doamnei procuror o problemă care este de ordin constituţional. Parchetul îşi permite să ancheteze procedurile parlamentare care se circumscriu votului parlamentarilor. După cum ştiţi, mandatul imperativ este nul. Deci, o astfel de anchetă este neconstituţională sau anticonstituţională şi nelegală. În al doilea rând, i-am explicat că am respectat toate prevederile din Legea 96/2006, precum şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a Senatului, care stabileşte care sunt atribuţiile preşedintelui. Acuzaţia de abuz în serviciu aş spune că este o invenţie, pentru că parlamentarii nu pot fi acuzaţi ca un funcţionar. Noi nu avem atribuţii de serviciu, ci cu totul şi cu totul alte obligaţii, care derivă din exercitarea mandatului de parlamentar", spunea, la acea vreme, Tăriceanu. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Mureș: Bărbat reținut după ce a sustras 10 tone de plăci metalice de la un district CFR din Vânători
Un bărbat de 29 de ani din comuna Vânători a fost reținut de polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Mureș după ce s-a stabilit că ar fi sustras, împreună cu alți doi complici, aproximativ 2.500 de plăci metalice, cântărind circa 10 tone, precum și alte materiale, prejudiciul fiind estimat la peste 700.000 de lei, de la un district C
Prahova: Primarul Vlad Oprea, reținut de procurorii DNA (oficial)
Primarul stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, a fost reținut, joi, de procurorii DNA într-un dosar în care este suspectat de mai multe fapte de corupție, zeci de percheziții fiind efectuate în această speță inclusiv la sediile unor instituții publice. Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Vlad Oprea este urmărit penal pentru luare de mită
Suceava: Anchetată după ce și-a însușit 4.000 de euro dintr-un palton care i-a fost donat
O femeie din județul Suceava este cercetată penal după ce și-a însușit o sumă de 4.000 de euro care se afla în buzunarul unui palton pe care îl primise ca donație, a transmis, joi, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava. Potrivit oficialilor IPJ, cea care a donat paltonul este o femeie în vârstă de 88 de ani din municipiu
Sibiu: O contabilă a fost reținută pentru că a furat bani de la o școală și o grădiniță; prejudiciul, peste 350.000 de lei
Contabila unei școli și a unei grădinițe din Sibiu a fost reținută pentru delapidare, fiind acuzată că a creat un prejudiciu de 353.000 de lei pe parcursul a aproape trei ani, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ).
Timiș: Un elev i-a turnat apă în cap unei colege; au fost sesizate Poliția și Inspectoratul Școlar
Un medic al Spitalului de Copii 'Louis Țurcanu' din Timișoara a sesizat Poliția, după ce, în serviciul său de gardă de miercuri seara s-a prezentat un minor de 12 ani însoțit de părinți, care au reclamat faptul că băiatul ar fi fost prins de mâini de părinții unei colege de școală cu care băiatul a avut un conflict după ore. Polițiști
Primarul stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, reținut de DNA (surse)
Primarul stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, a fost reținut, joi, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, într-un dosar în care este acuzat de corupție, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Potrivit surselor citate, acesta a fost reținut în calitate de suspect și urmează să fie dus la biroul său din Primăria Sinaia, pentru a lua p
24 Ianuarie/ MApN: Ceremonii militare și religioase - organizate în garnizoanele din țară
Ministerul Apărării Naționale (MApN), împreună cu autoritățile locale, va organiza vineri, în garnizoanele din țară, ceremonii militare și religioase dedicate sărbătoririi a 166 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române. La București, de la ora 10,00, vor avea loc o ceremonie militară și depuneri de coroane și jerbe de flori
Gelu Voican Voiculescu, inculpat în dosarul Mineriadei din iunie 1990
Fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu s-a prezentat joi dimineața la Parchetul General, pentru a i se aduce la cunoștință că este inculpat în dosarul Mineriadei din iunie 1990 pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității. Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse au fost anulate î
Primarul stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, adus la DNA
Primarul stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, a fost adus, joi, la sediul central al Direcției Naționale Anticorupție, pentru a fi audiat într-un dosar de corupție. Procurorii DNA au efectuat, miercuri, percheziții la
Prahova: Primarul de la Sinaia ar fi primit mită de la patronul firmei Nordis (surse)
Primarul stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, ar fi pretins de la Vladimir Ciorbă și ar fi primit, indirect, de la reprezentanții firmei SC Nordis Best Construct mită în valoare de aproape 240.000 euro pentru a facilita obținerea documentației necesare construirii în oraș a unui hotel/aparthotel, au precizat, miercuri, surse judiciare. Po
IGPR: Primul permis de conducere suspendat în urma folosirii sistemului e-SIGUR
Polițiștii din cadrul Direcției Rutiere au suspendat, miercuri, primul permis de conducere în urma folosirii sistemului e-SIGUR. 'Astăzi, polițiștii din cadrul Direcției Rutiere au întocmit primul proces-verbal de constatare a contravenției prin care a fost aplicată măsura complementară de suspendare a exercitării dreptului de
Dolj: Opt cadre medicale ar fi raportat efectuarea unor gărzi, deși n-ar fi fost în unitate
Mai multe cadre medicale ar fi raportat la CAS efectuarea de servicii de gardă la Centrul de Permanență Murgași, deși nu ar fi fost prezente în perioada respectivă în sediul unității medicale, în cauză având loc miercuri nouă percheziții domiciliare. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Dolj au informat că
Arad: Deținuții care muncesc au adus Penitenciarului peste 10 milioane de lei anul trecut
Deținuții din Penitenciarul Arad care au muncit în cursul anului 2024 pentru diverse firme au adus instituției un venit de 10.019.920 lei (echivalentul a 2.014.237 euro), în creștere cu 30% față de anul anterior. Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Arad, George Andrei Băețan, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că 197 d
Botoșani: Peste 10.000 de cutii cu pliculețe de tutun pentru narghilea, descoperite la Racovăț
Peste 10.000 de cutii cu pliculețe ce conțineau tutun pentru narghilea au fost descoperite într-un microbuz care ieșea din România prin Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț, cu destinația Ucraina, au transmis, miercuri, reprezentanții Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași. Potrivit acestora, microbuzul
Prahova: Percheziții la Primăria Sinaia și la primarul Vlad Oprea (surse)
Procurorii DNA efectuează, miercuri, percheziții la sediul Primăriei Sinaia și la domiciliul primarului Vlad Oprea într-un dosar care vizează mai multe fapte de corupție. Surse judiciare au declarat, pentru AGERPRES, că percheziții au loc și la un apropiat al lui Oprea, dar și la șefa Poliției Locale Sinaia. Ancheta vizeaz