CCR a amânat pronunţarea pe articolul din Legea Educaţiei privind identitatea de gen
Curtea Constituţională a amânat, miercuri, pentru 28 octombrie, pronunţarea în cazul obiecţiei de neconstituţionalitate formulată de preşedintele Klaus Iohannis privind Legea pentru modificarea articolului 7 din Legea educaţiei naţionale 1/2011 referitor la identitatea de gen.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, legea contravine unor prevederi constituţionale referitoare la statul de drept şi principiul separaţiei puterilor în stat.
Legea interzice în unităţile, instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, inclusiv în unităţile care oferă educaţie extraşcolară, activităţile "în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen, înţeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic şi că cele două nu sunt întotdeauna aceleaşi", precum şi a activităţilor care contravin principiilor prevăzute la art. 3 al Legii nr. 1/2011.
"Considerăm că legea dedusă controlului de constituţionalitate contravine prevederilor constituţionale ale art. 1 alin. (3), alin. (4) şi alin. (5), referitoare la statul de drept, principiul separaţiei puterilor în stat, respectiv la respectarea Constituţiei şi a legilor, ale art. 16 alin. (1) referitoare la principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii în coroborare cu cele ale art. 32 privind asigurarea accesului la învăţătură şi cu cele ale art. 49 privind protecţia copiilor şi tinerilor, ale art. 20 alin. (2) privind prioritatea reglementărilor internaţionale în materia drepturilor fundamentale ale omului, ale art. 29 privind libertatea conştiinţei, ale art. 30 alin. (1) şi alin. (2) referitoare la libertatea de exprimare şi la interzicerea cenzurii, ale art. 32 alin. (6) referitoare la autonomia universitară, precum şi ale art. 61 alin. (1) teza a doua, conform cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării", arată şeful statului.
Preşedintele Iohannis afirmă că legea sesizată la CCR contravine articolului 29 privind libertatea conştiinţei din Legea fundamentală.
"Considerăm că prin legea dedusă controlului de constituţionalitate se impune un stereotip/clişeu în ceea ce priveşte rezultatul cercetării unor anumite teorii/opinii, care trebuie să fie unul şi acelaşi, să se încadreze într-un tipar şi să nu se orienteze într-un anumit sens sau scop, în caz contrar, sancţiunea fiind interzicerea activităţii de răspândire a respectivelor teorii/opinii în mediul specific educaţional. În cazul de faţă, învederăm că soluţia Parlamentului de a impune prin lege ce activităţi, teorii sau opinii şi cu ce scop se pot constitui acestea în activităţi educative care să poată fi desfăşurate în unităţile de învăţământ şi, prin urmare, ce discipline se pot studia în mediul şcolar sau academic contravine libertăţii individuale de conştiinţă întrucât, prin această formă, dispoziţia normativă este de natură să îngrădească libertatea de gândire şi a opiniilor", susţine Klaus Iohannis.
Şeful statului aminteşte că, potrivit art. 29 alin. (1) şi (2) din Constituţie, individul se bucură de libertatea neîngrădită a gândirii şi opiniilor, libertatea conştiinţei fiind garantată.
"Întregul sistem educaţional trebuie să fie deschis pentru idei, opinii şi valori, statul trebuind să se abţină de la adoptarea unor soluţii legislative care pot fi interpretate ca lipsite de respect faţă de convingerile persoanelor, respectiv părinţilor sau tutorilor legali. În acest sens sunt şi dispoziţiile art. 2 alin. (3) din Legea nr. 1/2011, potrivit cărora idealul educaţional al şcolii româneşti constă în dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a individualităţii umane, în formarea personalităţii autonome şi în asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru împlinirea şi dezvoltarea personală, pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, pentru participarea cetăţenească activă în societate, pentru incluziune socială şi pentru angajare pe piaţa muncii. De aceea, în organizarea activităţilor de învăţământ, statul trebuie să vegheze la respectarea acestor libertăţi, consacrând posibilitatea elevilor/studenţilor majori de a participa la studierea anumitor discipline, teorii sau opinii, ori de a înţelege sau gândi un anumit concept, respectiv rezultat, potrivit propriei lor convingeri", se mai arată în sesizarea transmisă CCR.
De asemenea, Iohannis apreciază că legea în discuţie contravine şi prevederilor constituţionale referitoare la principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii, la cele privind asigurarea accesului la învăţătură, dar şi la prevederile Legii fundamentale cu privire la protecţia copiilor şi tinerilor.
"Prin impunerea unei condiţii pentru interzicerea, în unităţile de învăţământ, a activităţii în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen, anume aceea ca această teorie/opinie să fie înţeleasă ca un concept diferit de sexul biologic şi că cele două nu sunt întotdeauna aceleaşi, legea dedusă controlului Curţii Constituţionale este de natură să determine excluderea din sfera beneficiarilor dreptului la educaţie pe aceia care ar dori studierea teoriei/opiniei identităţii de gen, circumstanţiată însă, în mod subiectiv, de către legiuitor, în funcţie de modul în care aceasta este înţeleasă", explică preşedintele.
De asemenea, potrivit şefului statului, legea încalcă prevederile din Constituţie referitoare la autonomia universitară, dar şi articole privitoare la libertatea de exprimare şi interzicerea cenzurii.
În sesizarea transmisă CCR se arată că anumite prevederi ale legii "instituie o normă care este de natură să determine restrângerea dreptului la liberă exprimare, prin aceea că aplicarea sa se realizează în funcţie de criteriul subiectiv al exprimării unei anumite teorii/opinii, într-un anumit sens, expres prevăzut de lege".
Iohannis mai susţine că legea trimisă spre control constituţional ar încălca articole din Legea fundamentală referitoare la respectarea principiului separaţiei puterilor în stat, precum dispoziţiile art. 61 alin. (1) teza a doua din Constituţie, conform cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării.
"Instrumentul juridic prin intermediul căruia s-a impus interzicerea în unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, inclusiv în unităţile care oferă educaţie extraşcolară, a activităţilor prevăzute la lit. e) a art. 7 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, astfel cum sunt acestea stabilite prin legea dedusă controlului de constituţionalitate, contravine Constituţiei întrucât această reglementare constituie, în fapt, o modificare a curriculumului preuniversitar şi universitar, care însă nu poate fi impusă şi/sau realizată printr-o lege iniţiată şi adoptată de Parlament, ci reprezintă exercitarea unei competenţe legale a executivului în materia politicii de învăţământ, ce se poate realiza doar printr-un act care emană de la nivelul Executivului, respectiv prin ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării sau prin hotărâre de Guvern, după caz", se menţionează în sesizarea de neconstituţionalitate.
Totodată, preşedintele atrage atenţia unei posibile încălcări a Constituţiei în ceea ce priveşte statul de drept şi prioritatea reglementărilor internaţionale în materia drepturilor fundamentale ale omului, astfel prevăzută de Legea fundamentală.
În opinia sa, legea dedusă controlului de constituţionalitate "eludează valorile statului de drept" şi conţine dispoziţii ce afectează calitatea şi predictibilitatea sa, cu consecinţa încălcării prevederilor art. 1 alin. (5) din Constituţie.
Iohannis adaugă că prin modificările şi completările aduse Legii nr. 1/2011 "se creează un cadru legislativ confuz, cu reglementări şi condiţionări diferite pentru aceeaşi ipoteză normativă - materia identităţii de gen, ceea ce afectează claritatea şi predictibilitatea legii", aspect contrar cerinţelor de calitate a legii, instituite prin Constituţie.
"Stabilirea unor soluţii juridice diferite pentru aceeaşi situaţie normativă reprezintă o contradicţie de concepţie a legiuitorului, care nu poate fi acceptată. Însă, contradicţiile cu alte acte normative, apte să creeze incertitudine sub aspectul dispoziţiilor reglementate, generează o lipsă de coerenţă, claritate şi previzibilitate a normei legale, care este de natură să înfrângă principiul securităţii juridice, sub aspectul componentei sale referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii, ceea ce încalcă art. 1 alin. (5) din Constituţie", se precizează în documentul trimis la CCR. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministerul Justiției: Radu Marinescu - întâlnire cu șeful Diviziei de Criminalitate Informatică din cadrul Consiliului Europei
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, s-a întâlnit, marți, cu șeful Diviziei de Criminalitate Informatică din cadrul Consiliului Europei, Alexander Seger, pentru a discuta aspecte importante care vizează modalitățile și procedurile de combatere a criminalității cibernetice. Potrivit unui comunicat al MJ transmis AGERPRES, întâlnirea ofic
Caraș-Severin: Percheziții la persoane bănuite de furtul unor cabluri de telecomunicații feroviare, circulația trenurilor fiind în pericol
Trei percheziții au fost efectuate marți la domiciliile unor persoane din Reșița, bănuite de furtul unor cabluri din cupru folosite pentru telecomunicații la podurile feroviare de pe o magistrală de cale ferată, fapt care a pus în pericol siguranța circulației trenurilor. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Caraș-Severin,
Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, la DNA
Primarul stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, s-a prezentat, marți, la sediul central al Direcției Naționale Anticorupție, în dosarul în care este acuzat de corupție. Surse judiciare au precizat, pentru AGERPRES, că edilul s-a prezentat la DNA pentru a depune documentele de proprietate pentru un imobil deținut de mama sa, cu acordul acest
Jandarmeria Română neagă informația că un jandarm ar fi demisionat după ce și-a întâlnit părinții la un protest
Jandarmeria Română aduce la cunoștința opiniei publice că afirmațiile recente vehiculate pe rețelele de socializare, potrivit cărora un jandarm aflat în dispozitivul de ordine publică la un miting din Capitală și-ar fi dat demisia după ce și-a întâlnit părinții la protest, sunt complet false. 'Imaginea distribuită în acest con
Ministerul Justiției: Radu Marinescu - întâlnire cu o delegație a Comisiei Europene
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, s-a întâlnit, luni, cu o delegație a Comisiei Europene, context în care aceasta și-a exprimat deschiderea pentru consolidarea eforturilor predecesorilor, în vederea îndeplinirii recomandărilor din domeniul justiției. Potrivit unui
Tudorel Toader: Recomandarea Comisiei de la Veneția se interpretează și eventual se aplică pe viitor
Comisia de la Veneția, care este interesată nu doar de respectarea standardelor statului de drept, ci și de pacea și liniștea socială, a emis opinii, nu o decizie în privința hotărârii Curții Constituționale a României de a anula turul doi al alegerilor prezidențiale, a declarat, luni, pentru AGERPRES, fostul ministru al Justiției, Tudorel
ICCJ: Consumul de substanțe psihoactive la volan este infracțiune doar dacă este afectată capacitatea de a conduce
Consumul de substanțe psihoactive la volan este infracțiune doar dacă se demonstrează că aceste substanțe au afectat capacitatea șoferului de a conduce, a decis luni Înalta Curte de Casație și Justiție. 'În cazul infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive, prevăzută de art. 336 alin. (2) din Codul penal, pen
Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, plasat sub control judiciar pe cauțiune (oficial)
Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a fost plasat de procurorii anticorupție sub control judiciar pe cauțiune în valoare de 600.000 de lei în dosarul în care este acuzat de corupție. Potrivit unui comunicat al DNA transmis, luni, AGERPRES, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilat
Scoaterea aurului dacic din țară fără o hotărâre de Guvern, în vizorul procurorilor
Scoaterea din țară a pieselor din tezaurul dacic pentru expoziția din Olanda fără emiterea unei hotărâri de Guvern a intrat în vizorul procurorilor de la Parchetul General. 'Nu eliminăm nicio ipoteză de anchetă care să ducă la lămurirea completă a situației care a generat furtul, în data de 25 ianuarie a.c., a patru obiecte de patrimoniu
Brașov: Doi tineri au încercat să mituiască cu 10.000 de euro un polițist rutier
Doi tineri a fost reținuți de polițiști după ce au încercat să ofere unui agent de la Poliția rutieră 10.000 de euro pentru ca unul dintre aceștia, aflat la volanul unei mașini, să nu fie testat cu aparatul drugtest. Potrivit unui comunicat remis, luni, de Direcția Generală Anticorupție, încercarea tinerilor de a mitui polițistul a fost înreg
ICCJ: Transformarea posturilor de natură contractuală în posturi aferente funcțiilor publice, obligație legală a autorităților publice
Transformarea posturilor de natură contractuală în posturi aferente funcțiilor publice în condițiile prevăzute de articolul 406 din Codul administrativ este o obligație legală a autorităților publice, se arată într-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Instanța supremă a admis luni un recurs în interes
Sibiu: Tânăr arestat preventiv pentru trafic de canabis
Un tânăr în vârstă de 26 de ani a fost arestat preventiv pentru trafic de canabis în ultimii șase ani, când a vândut acest drog în județul Sibiu cu sume cuprinse între 30 și 60 de lei pentru un gram, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) transmis luni.
Furt artefacte/Ministerul Justiției: Vom mobiliza toate resursele în susținerea demersurilor convenite în cadrul celulei de criză
Ministerul Justiției anunță că va mobiliza toate resursele pentru susținerea demersurilor convenite în cadrul celulei de criză organizate, duminică, la solicitarea premierului Marcel Ciolacu, pentru coordonarea eficientă a activităților de recuperare a celor patru piese de tezaur furate. Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, ministrul Radu M
Predoiu: Polițiștii români și olandezi cooperează de la primele ore de la comiterea furtului pieselor din tezaurul dacic
Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu anunță că Poliția Română și cea olandeză cooperează și lucrează încă de la primele ore după furtul pieselor din tezaurul dacic, menționând că s-a deschis și un dosar penal după această faptă gravă penală asupra patrimoniului național. 'Sunt mecanisme care se declanșează automat în astfel
Parchetul General: A fost întocmit un dosar penal în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic
Parchetul General a anunțat, sâmbătă, că a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, în cazul sustragerii pieselor din tezaurul dacic expuse la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos. 'În cursul zilei de astăzi, 25 ianuarie 2025, Inspectoratul General al Poliției Române a fost notificat despre faptul că la