CCR: 1 septembrie - termen de depunere a punctelor de vedere pe conflictul dintre Guvern şi Parlament, urmare a depunerii moţiunii

Curtea Constituţională a României a stabilit data de 1 septembrie ca termen de transmitere a punctelor de vedere de la Guvern şi Parlament privind existenţa unui conflict juridic, urmare a depunerii moţiunii de cenzură în sesiune extraordinară, au precizat, vineri, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.
Executivul, prin premierul Ludovic Orban, solicită Curţii Constituţionale să constate dacă există o situaţie conflictuală între Guvern, pe de o parte, şi Parlament, pe de altă parte, "generată de depunerea unei moţiuni de cenzură în perioada dintre cele două sesiuni parlamentare ordinare, cu consecinţa convocării unei sesiuni extraordinare exclusiv numai pentru prezentarea moţiunii fără dezbaterea şi votarea acesteia", în sesizarea depusă, vineri, la CCR.
Potrivit textului, situaţia conflictuală este derivată "din încălcarea dispoziţiilor art.113 alin.(4) coroborat cu art. 66 alin.(1) din Constituţie".
"Conflictul juridic de natură constituţională există între Guvernul României şi Parlament şi derivă direct din Constituţie (art.113 alin.(4) coroborat cu art.66 alin.(1)), în sensul în care blocarea procedurii moţiunii de cenzură la etapa prezentării acesteia fără parcurgerea celorlalte etape procedurale în aceeaşi sesiune parlamentară menţine Guvernul României, parte a puterii executive, într-o situaţie incertă fapt declarat contrar Constituţiei, prin decizii anterioare ale Curţii Constituţionale (Decizia nr.1525/2010), deoarece afectează principiul stabilităţii activităţii Guvernului, dedus din dispoziţiile art.102 alin.(1) şi art.113 din Constituţia României", se arată în sesizare.
În text se mai arată că "existenţa conflictului juridic de natură constituţională este generată de depunerea moţiunii de cenzură în perioada dintre sesiunile ordinare ale Parlamentului, cât şi de convocarea unei sesiuni extraordinare având ca obiect numai prezentarea moţiunii de cenzură, fiind încălcate dispoziţiile art.113 alin.(4) şi ale art.147 alin.(4), în sensul în care procedura dezbaterii moţiunii de cenzură odată declanşată, aceasta nu poate fi oprită după prezentarea moţiunii în şedinţa comună a celor două camere, prin încheierea sesiunii extraordinare Decizia CCR nr. 1525/2010)".
Guvernul susţine, totodată, că moţiunea de cenzură iniţiată la data de 17 august 2020 de un număr de 205 deputaţi şi senatori, cu titlul "Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată" având conţinutul prezentat în sesiunea extraordinară din data de 20 august 2020 "nu poate fi dezbătută şi votată în altă sesiune ordinară sau extraordinară decât cu încălcarea dispoziţiilor art. 113 alin.(4) din Constituţia României, deoarece Guvernul ar fi supus unei duble sancţiuni în temeiul aceluiaşi act politic epuizat (moţiunea de cenzură înregistrată în data de 17 august 2020) prin nediscutarea şi votarea acestuia în cadrul sesiunii parlamentare în care a fost depus".
De asemenea, conform sesizării, cele două Camere ale Parlamentului trebuiau să fie convocate în sesiune extraordinară comună "la momentul iniţierii moţiunii de cenzură".
"Potrivit jurisprudenţei CCR, procedura moţiunii de cenzură, odată declanşată, nu poate fi oprită (Decizia nr. 1525/2010). Odată depusă, această trebuie să fie în mod obligatoriu dezbătută şi votată. Pentru a asigura stabilitatea şi predictibilitatea acţiunilor instituţiilor fundamentale ale statului, o moţiune de cenzură trebuie prezentată, dezbătută şi votată în cursul aceleiaşi sesiuni. Aşadar, pentru a asigura respectarea prevederilor art. 113 coroborate cu cele ale art. 1 alin. (5) din Constituţie referitor la principiul cooperării loiale, o moţiune de cenzură, pe lângă numărul minim al semnatarilor, trebuie depusă în cadrul unei sesiuni parlamentare. Depunerea unei moţiuni de cenzură în afara unei sesiuni parlamentare nu este de natură să asigure raţiunea însăşi a existenţei sale, nu permite exercitarea deplină a drepturilor de care se bucură parlamentarii în exercitarea mandatului şi goleşte de conţinut controlul parlamentar exercitat asupra Guvernului", se spune în acelaşi text.
În continuarea argumentaţiei prezentată în sesizare, Guvernul mai arată că "în cazul convocării sesiunii extraordinare, dacă plenul nu s-a exprimat asupra posibilităţii desfăşurării acesteia ori exclude din ordinea de zi pentru care fost convocat chiar prezentarea, dezbaterea sau votarea moţiunii de cenzură, una dintre condiţiile esenţiale deduse din întreaga arhitectură constituţională a controlului parlamentar este imposibil de realizat, moţiunea de cenzură în cauză neputându-se vota în cursul sesiunii extraordinare respective ".
"Aşadar, în măsura în care veţi constata că este posibilă depunerea unei moţiuni de cenzură între cele două sesiuni ordinare şi Constituţia nu exclude, de principiu, iniţierea şi depunerea unei moţiuni de cenzură în cadrul unei sesiuni extraordinare comune, considerăm că sesiunea trebuie să fie întrunită la momentul iniţierii moţiunii de cenzură, iar odată depusă, procedura parlamentară nu poate fi fragmentată, acesta fiind sensul art. 113 alin. (3) care se referă la un dezbaterea moţiunii imediat "după 3 zile de la prezentare". În mod evident, legiuitorul constituant a avut în vedere parcurgerea acestor etape în mod succesiv, prin raportare la natura moţiunii de cenzură, ca procedură derulată în mod accelerat şi care are ca obiectiv final retragerea sau, din contră, reconfirmarea încrederii Guvernului", susţine Guvernul.
În altă ordine de idei, Executivul mai spune că, în situaţia dedusă judecăţii Curţii, "moţiunea de cenzură a fost iniţiată şi depusă în afara unei sesiuni extraordinare comune a celor două Camere".
"Cele două Camere ale Parlamentului erau convocate în sesiuni extraordinare separate, fiecare dintre ele pentru motivele cuprinse în deciziile distincte de convocare, validate prin vot de plenul fiecărei Camere şi având un obiect în mod clar determinat", conform sesizării.
Un alt argument adus de Guvern în favoarea existenţei unui conflict constituţional este cel privind "încălcarea principiului stabilităţii activităţii Guvernului".
"Depunerea moţiunii de cenzură în perioada cuprinsă între sesiunile ordinare cu consecinţa convocării Parlamentului în sesiune extraordinară încalcă principiul pozitiv al stabilităţii guvernamentale avut în vedere de Constituantă.(...) Depunerea, dezbaterea şi votul unei moţiuni de cenzură în cadrul sesiunii extraordinare expune Guvernul unui abuz de drept. Dacă moţiunea de cenzură ar putea fi depusă în perioadele dintre sesiunile ordinare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului s-ar crea posibilitatea depunerii repetate a moţiunilor de cenzură şi convocarea de sesiuni extraordinare exclusiv pentru demiterea Guvernului, ceea ce ar fi în contradicţie cu dispoziţiile art.113 alin.(4) din Constituţie ", se spune în sesizare.
Executivul menţionează şi faptul că "fragmentarea procedurii moţiunii de cenzură în mai multe sesiuni parlamentare încalcă art. 113 alin. (4) şi art. 147 alin. (4) din Constituţie".
"Moţiunea de cenzură, înregistrată la Parlament în data de 17 august 2020, a fost prezentată în şedinţa comună a celor două camere în data de 20 august 2020. Întreruperea procesului de dezbatere a moţiunii prin închiderea sesiunii extraordinare şi reluarea acestui proces în altă sesiune parlamentară decât cea în cadrul căreia a fost depusă moţiunea constituie o încălcare a Constituţiei", conform sesizării.
Guvernul arată în acelaşi text că demersul convocării unei sesiuni extraordinare comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor prin decizia nr. 3/17 august 2020 are, în mod evident, "o finalitate exclusiv politică, nu serveşte şi nu poate servi obiectivului fixat de Legiuitorul constituţional pentru moţiunea de cenzură în art.113 din Legea fundamentală".
La finalul sesizării, Guvernul solicită CCR să constate "existenţa unui conflict de natură constituţională între Guvern şi Parlament generat de încălcarea dispoziţiilor art.113 alin.(4) coroborat cu dispoziţiile art.66 alin.(1) din Constituţie, urmare a depunerii moţiunii de cenzură în perioada dintre încheierea primei sesiuni ordinare şi începutul celei de a doua sesiuni ordinare a Camerei Deputaţilor şi Senatului".
Nu în ultimul rând, se cere Curţii să constate că moţiunea de cenzură depusă de PSD pe 17 august şi conţinutul prezentat în sesiunea extraordinară din data de 20 august 2020 "nu putea fi dezbătută şi votată în altă sesiune ordinară sau extraordinară decât cea convocată la data de 17 august 2020 prin Decizia Preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului nr.3/2020, doar cu încălcarea dispoziţiilor art.113 alin.(4) din Constituţia României, deoarece Guvernul ar fi supus unei duble sancţiuni politice în temeiul aceleiaşi moţiuni de cenzură, fapt care încalcă principiul stabilităţii activităţii Guvernului".
"Vă rugăm să constataţi că dezbaterea moţiunii nr. 2 MC/2020 este caducă, deoarece fracturarea procedurii în etapa de prezentare şi ulterior în etapa de dezbatere şi vot se răsfrânge asupra întregii proceduri şi atrage lipsirea de efecte a moţiunii iniţiate la data de 17 august 2020 de un număr de 205 deputaţi şi senatori", se mai arată în sesizare. AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
'Stegarul Dac' a mers iar la Arestul Poliției Capitalei, unde a agresat un jandarm
Cezar Cătălin Avrămuță, cunoscut ca 'Stegarul Dac', s-a ales cu încă un dosar penal, după ce a agresat luni un jandarm în apropierea sediului Arestului Central al Capitalei. 'Stegarul Dac' a mers luni la Arestul Poliției pentru solicita eliberarea omului de afaceri Bogdan Peșchir, finanțatorul campaniei electorale a
Neamț: Percheziții la suspecți de braconaj; procurorii au găsit muniție deținută ilegal și carne de cerb
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bicaz au efectuat mai multe percheziții domiciliare, dar și la sediul unor asociații de vânătoare, într-un dosar privind comiterea infracțiunii de braconaj, precizează, luni, un comunicat de presă al instituției. Activitățile de braconaj s-ar fi desfășurat în perioada noiem
Bacău: Tânăr reținut de polițiști după ce ar fi înșelat o bătrână cu 16.000 lei prin metoda 'Accidentul'
Un tânăr în vârstă de 20 ani a fost reținut de polițiști după ce ar fi înșelat o bătrână cu 16.000 lei, prin metoda 'Accidentul', a informat, luni, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. Victima în vârstă de 74 ani, din localitatea Nicolae Bălcescu, a reclamat polițiștilor că a fost con
Sălaj: Șapte persoane condamnate, cercetate de polițiști pentru evadare
Un total de șapte persoane condamnate la executarea unor pedepse privative de libertate, care nu s-au prezentat în vederea punerii în executare a mandatelor emise de către instanțele de judecată sunt în prezent cercetate de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj pentru evadare. Reprezentanții IP
Dâmbovița: Percheziții la o unitate medicală, în cadrul unei investigații legate de decesul unei paciente operate
Polițiștii dâmbovițeni au efectuat, luni, o percheziție la o unitate medicală din capitală, după decesul unei paciente care fusese operată și a murit în urma unei complicații cauzată de un material medical rămas în corpul acesteia, informează, luni, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Dâmbovița. 'În aceast
Prahova: Percheziții într-un dosar de delapidare cu consecințe deosebit de grave; prejudiciul - 5,7 milioane de lei
Polițiștii prahoveni de investigare a criminalității economice au efectuat, luni, trei percheziții domiciliare într-un dosar de delapidare cu consecințe deosebit de grave și fals informatic, prejudiciul stabilit fiind de 5,7 milioane de lei. Descinderile au avut loc la domiciliile unor persoane din Prahova, transmite Inspectoratul Județean de Poliție.
Prahova: Profesor de sport, arestat pentru agresarea sexuală a unui elev
Un profesor de Educație fizică a fost arestat preventiv după ce ar fi agresat sexual un elev de la o școală gimnazială din județul Prahova. Inspectorul școlar general adjunct al Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Lorelli Urlețeanu, a confirmat, pentru AGERPRES, existența acestui caz, precizând că a fost vorba despre o singură pl&acir
Arad: Fiica milionarului ucis cu bombă și-a distrus brățara electronică de monitorizare
Laura Bîlcea, fiica milionarului ucis în atentatul cu bombă de la Arad, trimisă în judecată de procurorii Parchetului General, și-a rupt brățara de monitorizare, polițiștii sesizând Curtea de Apel Timișoara. 'La data de 30 martie 2025, în jurul orei 15:00, polițiștii Secției 9 Rurală Sebiș au fost sesizați des
Neamț: Minoră de 15 ani, căutată de polițiști după ce a dispărut de trei zile de acasă
O minoră în vârstă de 15 ani, din municipiul Piatra-Neamț, este căutată de polițiști după ce a dispărut de acasă de trei zile, a informat, luni, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. 'Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra-Neamț au fost sesizați de către un bărbat, cu privire la faptul că fiica sa, Bonciu Claudia Elena, &ic
Jandarmeria: Liderul galeriei echipei FC FCSB a achiziționat mai multe bilete personalizate cu datele sale de identificare
Jandarmeria Capitalei precizează, duminică, referitor la accesul galeriei echipei FC FCSB pe Arena Națională în contextul partidei cu FC Dinamo 1948 București, că liderul acestei galerii a achiziționat mai multe bilete personalizate doar cu datele sale de identificare, contrar legii. 'În conformitate cu prevederile art. 10, ali
Brăila: Bărbat arestat pentru omor după ce și-a înjunghiat fratele în inimă cu un briceag
Un bărbat de 45 de ani din comuna Ciocile a fost arestat duminică pentru omor, după ce și-a înjunghiat fratele în inimă cu un briceag, informează IPJ Brăila. Potrivit sursei citate, pe 29 martie, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a reținut pe baza de ordonanță, pentru 24 de ore, un bărbat de 45 d
Suceava: Doi bărbați suspectați că ar fi furat peste un milion de euro dintr-o locuință, reținuți de polițiști
Doi bărbați din județul Suceava au fost reținuți de polițiști, fiind suspectați de furtul a peste un milion de euro dintr-o locuință de pe raza localității Milișăuți, au anunțat, duminică, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ). Potrivit acestora, cei doi indivizi, de 35 și 36 de ani, din municipiul Rădăuți, ar fi pătruns, cu
IGPR: Doi bărbați, dintre care un polițist, propuși la arestare preventivă pentru trafic de droguri
Doi bărbați, dintre care un polițist, au fost prezentați cu propunere de arestare preventivă judecătorilor Tribunalului Timiș pentru trafic de droguri de risc și mare risc, respectiv de punerea la dispoziție a unei locuințe pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, în formă continuată.
Alba: Tânăr reținut, după ce și-a bătut mama; femeia a ajuns la spital
Un tânăr de 22 de ani din comuna Bistra, județul Alba, a fost reținut, după ce și-a agresat fizic mama, aceasta ajungând la spital pentru îngrijiri medicale. ''La data de 28 martie, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Câmpeni au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 22 de
IGPR - acțiuni privind criminalitatea organizată: 314 percheziții, în ultimele două săptămâni; 52 kg de canabis, confiscate
Peste 90 de acțiuni operative au avut loc în ultimele două săptămâni pentru destructurarea unor grupuri infracționale specializate în trafic de droguri și de persoane, criminalitate informatică și spălare de bani, fiind confiscate peste 52 de kilograme de canabis. ''În perioada 14 - 27 martie 2025, polițiștii st