UPDATE Mureş: Inculpaţii din dosarul Ţăndărei au fost achitaţi ca urmare a intervenirii prescripţiei penale

Curtea de Apel Târgu Mureş a decis, luni, achitarea celor 24 de inculpaţi din dosarul Ţăndărei, cărora li se imputa faptul că au constituit o reţea care trimitea copii la cerşit în Marea Britanie, decizia fiind luată în urma intervenirii prescripţiei penale a faptelor, în majoritatea cazurilor.
Dosarul cu 24 de inculpaţi a intrat pe rolul Curţii de Apel Târgu Mureş în luna noiembrie 2018, iar de atunci până la pronunţarea hotărârii s-au scurs 11 termene de judecată, iar decizia pronunţată luni este definitivă.
Potrivit unui comunicat de presă al Curţii de Apel Târgu Mureş, intervenirea prescripţiei faptelor, în baza art. 16 alin. lit. f din Codul procedură penală a dus la achitarea a 20 de inculpaţi de sub acuzaţia infracţiunilor de trafic de trafic de minori, spălare de bani, aderare la un grup infracţional organizat.
În baza art. 396 alin. 1, 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. a - care prevede că fapta nu există - din Codul procedură penală, instanţa l-a achitat pe inculpatul (P.P.) de sub acuza infracţiunilor de trafic de minori, spălare de bani şi constituire a unui grup infracţional organizat şi a dispus încetarea procesului penal faţă acesta cu privire la infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
De asemenea, în baza aceluiaşi articol, alin. 1, 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedură penală l-a achitat pe inculpatul (O.O.) de sub acuza infracţiunilor de trafic de minori, spălare de bani, aderare la un grup infracţional organizat.
În baza art. 396 alin. 1, 6 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. f Cod procedură penală a dispus încetarea procesului penal faţă de inculpatul (A.A.), tot ca urmare a prescrierii faptei, cu privire la infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Curtea de Apel Târgu Mureş a mai arătat că în baza art. 396 alin. 1, 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedură penală l-a achitat inculpatul (F.F.) de sub acuza infracţiunilor de trafic de trafic de minori, spălare de bani, constituire grup infracţional organizat.
În temeiul art. 112 alin. 1 lit. f Cod penal a dispus confiscarea specială a încărcătoarelor de arme ridicate de la inculpaţii (A.A.) şi (O.O.).
Curtea de Apel Târgu Mureş a menţinut dispoziţiile primei instanţe referitoare la ridicarea măsurilor asiguratorii, restituirea bunurilor indisponibilizate şi plata onorariilor apărătorilor din oficiu.
În baza art. 275 alin. 6 Cod procedură penală contravaloarea onorariilor avocaţilor desemnaţi din oficiu în favoarea inculpaţilor au rămas în sarcina statului şi se avansează din fondul special al Ministerului Justiţiei, în favoarea Baroului Mureş, iar în baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate în apel în cuantum de 2.000 lei rămân în sarcina statului.
Imediat după pronunţarea primei hotărâri de achitare a inculpaţilor din acest dosar, la Tribunalul Harghita, care a bulversat autorităţile britanice, conducerea instanţei a informat că printre motivele care au dus la întârzierea soluţionării dosarului Ţăndărei se numără restituirea de trei ori a dosarului la parchet, dar şi dificultăţile în îndeplinirea procedurilor de citare şi numărul mic de judecători existent la această instanţă.
Precizările au fost făcute după ce în presă a apărut informaţia că Inspecţia Judiciară s-a autosesizat şi face verificări la Tribunalul Harghita, după ce dosarul Ţăndărei s-a încheiat pentru că a intervenit prescrierea faptelor.
În informarea semnată de preşedintele Tribunalului Harghita, judecătoarea Ibolya Mitrea, se arată că dosarul a fost soluţionat, în primă instanţă, prin pronunţarea unei sentinţe penale, la data de 12 februarie 2019, dar hotărârea nu este definitivă şi este în curs de redactare (motivare), fiind supusă căilor de atac şi termenelor prevăzute de lege.
În ceea ce priveşte durata procedurii, de la data înregistrării dosarului la Tribunalul Harghita şi până la soluţionarea lui în primă instanţă, se menţionează că au avut loc mai multe cicluri procesuale.
"Dosarul a fost înregistrat, iniţial, în această instanţă, în anul 2010, dar a fost restituit de trei ori la parchet pentru refacerea/ completarea urmăririi penale. Ca urmare a întocmirii unui nou rechizitoriu, dosarul a fost reînregistrat la Tribunalul Harghita, fiind astfel din nou învestită instanţa cu judecarea acestuia în anul 2013", precizează conducerea Tribunalului Harghita.
Sursa citată punctează că durata procedurilor, după sesizarea din 2013, a fost determinată şi de dificultăţile repetate în îndeplinirea procedurilor de citare, întrucât numărul părţilor şi participanţilor în cauză depăşeşte 200 de persoane.
Potrivit procurorilor, reţeaua din Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, era acuzată că profita de romii săraci, care primeau împrumuturi, nu le puteau restitui şi, în schimb, îşi dădeau copiii celor de la care luaseră banii, iar în acest fel aceştia ajungeau la cerşit sau la furat în Marea Britanie.
Din rechizitoriul în baza căruia cei 24 au fost trimişi în judecată mai reieşea că la percheziţiile efectuate la domiciliul inculpaţilor au fost găsite două pistoale-mitralieră AKM, cinci arme de vânătoare, un pistol cu gaze şi unul cu bile. Au mai fost, de asemenea, descoperite automobile de lux, bijuterii şi importante sume de bani, precum şi procuri pentru încredinţarea minorilor care au fost duşi în Marea Britanie pentru cerşetorie şi mici infracţiuni, precum şi pentru încasarea asigurărilor sociale. AGERPRES / (A, AS - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Predoiu (MAI): De Ziua Internațională a Romilor celebrăm identitatea, cultura și diversitatea
Ziua Internațională a Romilor reprezintă celebrarea identității, culturii și contribuției semnificative a acestei comunități la diversitatea și vitalitatea societății românești, se arată în mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, adresat cu acest prilej. 'Este o zi în care onorăm trecutul, dar și un moment în care n
DNA a reținut doi primari și un om de afaceri din Botoșani; alte patru persoane, sub control judiciar
Procurorii Serviciului Teritorial Suceava din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a primarului comunei botoșănene Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, precum și a primarului orașului Flămânzi, Dan Oloeriu, pentru fapte de corupție. Potrivit unui comunicat transmis m
Arad: Patru persoane, puse sub control judiciar după percheziții la care au fost găsite arme
Patru persoane au fost puse sub control judiciar pentru 60 de zile, după perchezițiile care au avut loc duminică în județul Arad și în urma cărora au fost reținuți inițial doi suspecți. Parchetul de pe lângă Judecătoria Gurahonț a transmis, marți, că cei patru suspecți sunt cercetați pentru nerespectarea regimului armelor și
Botoșani: Primarul din Flămânzi și cel din comuna Mihai Eminescu, reținuți (surse)
Primarul orașului Flămânzi, Dan Oloeriu, și cel al comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, au fost reținuți de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), au confirmat, marți, pentru AGERPRES, surse judiciare. Cei doi au fost reținuți în urma celor 39 de percheziții pe care procurorii DNA
Prahova: Amânare în dosarul privind cererea Elenei Udrea de deducere a detenției din Costa Rica și Bulgaria
Tribunalul Prahova a amânat, marți, judecata asupra cererii formulate de fostul ministru al Turismului Elena Udrea privind deducerea din pedeapsa care i-a rămas de executat a perioadei în care s-a aflat în detenție în Costa Rica și Bulgaria. Surse judiciare au precizat, pentru AGERPRES, că Udrea a fost
Prahova: Elena Udrea cere reducerea pedepsei rămase de executat cu perioada încarcerării în Costa Rica și Bulgaria
Fostul ministru al Turismului Elena Udrea cere în instanță reducerea pedepsei care i-a rămas de executat cu perioada în care s-a aflat în detenție în Costa Rica și Bulgaria. Surse judiciare au precizat marți, pentru AGERPRES, că Udrea solicită reducerea pedepsei care i-a rămas de executat cu u
Sesizarea ICCJ pe legea de înființare a ANRMPSG - la CCR
Curtea Constituțională a României discută, marți, sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție privind legea de înființare a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG). Instanța supremă a decis, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, să sesizeze
România găzduiește cursuri la nivel înalt privind Politica de securitate și apărare comună; Andruș (CNAI) - E extrem de onorant
România găzduiește, în aceste zile, un modul al cursurilor de nivel înalt privind Politica de securitate și apărare comună, organizat de Colegiul European de Securitate și Apărare de la Bruxelles. 'Colegiul Național de Afaceri Interne din cadrul Academiei de Poliție, Ministerul Afacerilor Interne, este extrem de onorat să aibă șansa de gă
Predoiu, la Ziua IGI: Activitatea în 2024 a depășit granițele unui simplu exercițiu administrativ
Activitatea Inspectoratului General pentru Imigrări a depășit, în 2024, granițele unui simplu exercițiu administrativ, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei IGI. 'În 2024, Inspectoratul a asigurat managementul șederii legale pentru nu mai puțin de 238.000 de cetățeni străini, dintre ca
Ministerul Justiției: Paul Philippe al României - arestat în Franța
Paul Philippe al României a fost arestat, luni, la Paris, urmând a se stabili dacă va fi predat autorităților române, a informat Ministerul Justiției. 'Ministerul Justiției a luat act de acțiunea autorităților franceze privind reținerea cetățeanului Al României Paul Philippe. Luni, cetățeanul Al României Paul
Constanța: Pescador neînregistrat, cu motor furat, depistat pe mare; la bord erau 760 kg de calcan și vulpe de mare
Garda de Coastă a depistat, pe Marea Neagră, un pescador neînregistrat, propulsat de un motor furat din Suedia, la bordul căruia erau patru cetățeni români care pescuiseră ilegal peste 760 kilograme de calcan și vulpe de mare, au informat, luni, reprezentanții instituției. Conform sursei citate, polițiștii de frontieră din cadrul G
Olt: Fosta directoare a DSP și angajați ai instituției - trimiși în judecată pentru fapte de corupție
Fosta directoare a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt și mai mulți angajați ai instituției au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție, într-un dosar instrumentat de DNA - Serviciul Teritorial Craiova. Potrivit unui comunicat al Direcției Generale Anticorupție (DGA), transmis luni AGERPRES, în cauză cercetările
Percheziții ale procurorilor DNA în 39 de locații din județele Botoșani și Suceava; sunt vizate și instituții publice
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Serviciul Teritorial Suceava au efectuat, luni, 39 de percheziții în județele Botoșani și Suceava, fiind vizate și cinci sedii ale unor instituții publice, într-un dosar penal ce vizează infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2023-2024, se arată într-un comunicat de presă transmi
Doi falși angajați ai BNR, arestați pentru înșelăciune
Doi cetățeni străini au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzați că au înșelat o persoană, după ce au pretins că sunt curieri de la Banca Națională a României. Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 a anunțat luni că a reținut doi cetățeni străini, pentru înșelăciune în formă continuată, co
DNA prelungește controlul judiciar în cazul generalului Cătălin Ștefăniță Zisu (surse)
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au decis, luni, prelungirea cu încă 60 de zile a controlului judiciar pe cauțiune în cazul fostului șef al Comandamentului Logistic Întrunit, generalul Cătălin Ștefăniță Zisu, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.