logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

CCR va discuta pe 19 decembrie sesizarea preşedintelui Iohannis în legătură cu Legea privind declasificarea unor documente

Imagine din galeria Agerpres

Curtea Constituţională a României va discuta pe 19 decembrie sesizarea preşedintelui în legătură cu Legea privind declasificarea unor documente, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

Şeful statului a sesizat, vinerea trecută, CCR cu privire la această lege, motivând că, "prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ", contravine unor norme şi principii constituţionale.

El a solicitat CCR să constate că legea, care i-a fost transmisă pentru promulgare pe 21 noiembrie, este neconstituţională în ansamblu.

"Prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ, legea criticată contravine unor norme şi principii constituţionale", a subliniat Klaus Iohannis în sesizarea transmisă CCR.

Preşedintele a invocat motive de neconstituţionalitate extrinsecă, precizând că se încalcă articolul 61 alineatul (2) şi articolul 75 alineatele (1), (4) şi (5), prin raportare la articolul 118 alineatul (2) din Constituţie.

"Potrivit art. 75 alin. (1) din Constituţie, se supun spre dezbatere şi adoptare Camerei Deputaţilor, ca primă Cameră sesizată, proiectele de legi şi propunerile legislative prevăzute de art. 118 alin. (2), iar potrivit acestui articol: 'Structura sistemului naţional de apărare, pregătirea populaţiei, a economiei şi a teritoriului pentru apărare, precum şi statutul cadrelor militare se stabilesc prin lege organică'", a arătat preşedintele.

El a adăugat că, potrivit articolului 6 din legea criticată, introdus la Camera decizională, "lucrătorii din Serviciul Român de Informaţii, precum şi cei din toate instituţiile emitente, care pun la dispoziţia conducerii instituţiilor din care fac parte, la solicitarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii documente şi declaraţii care au ca temei Hotărârea nr. 17/2005 a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nu răspund penal, disciplinar, administrativ sau financiar pentru acţiunile întreprinse în acest sens".

"Potrivit art. 27 alin. (1) din Legea nr. 14/1992, personalul Serviciului Român de Informaţii se compune din cadre militare permanente şi salariaţi civili, care îndeplinesc atribuţii operative şi administrative. De asemenea, în conformitate cu alin. (3) din acelaşi text normativ, cadrele militare ale Serviciului Român de Informaţii au toate drepturile şi obligaţiile prevăzute, pentru militarii armatei române, de reglementările legale, statutele şi regulamentele militare", a precizat Iohannis.

El a mai menţionat că Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare prevede la art. 33 că: "Pentru abateri de la disciplina militară, neîndeplinirea îndatoririlor, încălcarea normelor de conduită militară, a regulilor de convieţuire socială, ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor li se pot aplica următoarele sancţiuni disciplinare: avertisment; mustrare scrisă; retrogradare în funcţie; amânarea înaintării în gradul următor pe timp de 1-2 ani".

"În acest sens, potrivit art. 8 alin. (1) lit. f) din acelaşi act normativ, păstrarea 'cu stricteţe a secretului militar, de stat şi de serviciu, precum şi caracterul confidenţial al unor activităţi şi documente' reprezintă o îndatorire principală a cadrelor militare", se arată în sesizare.

Totodată, indică sursa citată, conform articolului 89 alineatul (2) din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare: "Cadrele militare în activitate din Ministerul Apărării Naţionale se suspendă din funcţie pe perioada în care, fiind în stare de arest preventiv, sunt urmărite penal, trimise în judecată ori sunt judecate de către instanţele judecătoreşti. Pe perioada suspendării din funcţie, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii nu beneficiază de niciun drept din partea Ministerului Apărării Naţionale". Astfel, măsurile dispuse în cursul procesului penal reprezintă motive de suspendare a raportului de serviciu.

Potrivit sesizării, în jurisprudenţa sa, Curtea Constituţională a reţinut că "statutul juridic al unei categorii de personal este reprezentat de dispoziţiile de lege referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea raportului juridic de muncă în care se află respectiva categorie" (Decizia nr. 172/2016).

În sesizare s-a făcut referire şi la încălcarea articolului 73 alineatul (3) litera k) coroborat cu articolul 52 alineatul (1) şi (2) şi articolul 118 alineatul (2) din Constituţie, prin raportare la articolul 76 alineatul (1) din Constituţie.

Iohannis a precizat că, potrivit dispoziţiilor din articolul menţionat, contenciosul administrativ este un domeniu reglementat prin lege organică, iar conform articolului 118 alineatul (2) din Legea fundamentală statutul cadrelor militare se stabileşte tot prin lege organică.

Preşedintele a mai arătat că, potrivit articolului 4 din legea criticată: "Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de documentele prevăzute la art. 1 au posibilitatea, în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit".

"Aşadar, în acest caz vătămarea într-un drept ori într-un interes legitim este prezumată de legiuitor ca provenind din efectele produse 'de documentele prevăzute la art. 1'. Or, aceste documente nu pot avea altă natură juridică decât aceea a unor acte administrative. În acest sens, prin Decizia nr. 583/2018, în par.133, Curtea Constituţională a statuat că: 'actele administrative extrajudiciare încheiate de către sau între autorităţile publice care privesc desfăşurarea procedurilor judiciare (protocoale de colaborare/cooperare) nu pot fi asimilate cu procedura judiciară în sine, drept care au şi o expresie normativă distinctă. Ele îşi menţin natura lor juridică de act administrativ, în conformitate cu art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.154 din 7 decembrie 2004, fără a se identifica în vreun fel cu procedura judiciară civilă sau penală, aceasta desfăşurându-se potrivit şi în limitele codurilor de procedură civilă/penală'", se explică în sesizare.

În ceea ce priveşte dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică, Iohannis precizează că articolul 52 la alineatul (1) şi (2) din Constituţie prevede: "(1) Persoana vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim de o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, este îndreptăţită să obţină recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim, anularea actului şi repararea pagubei. (2) Condiţiile şi limitele exercitării acestui drept se stabilesc prin lege organică".

"În consecinţă, stabilind dreptul la repararea prejudiciului suferit ca urmare a efectelor produse de 'documentele prevăzute la art. 1' din legea criticată, (direct, fără ca o instanţă de contencios administrativ să se pronunţe asupra legalităţii acestor acte) Legea privind declasificarea unor documente apare ca instituind o normă derogatorie de la ansamblul regulilor ce guvernează contenciosul administrativ, reguli instituite prin Legea nr. 554/2004, ceea ce ar fi impus adoptarea sa cu respectarea art. 76 alin. (1) din Constituţie", notează preşedintele în sesizare.

În jurisprudenţa sa, a subliniat şeful statului, Curtea Constituţională a arătat că "art. 73 alin. (3) lit. p) din Constituţie prevede că regimul general privind raporturile de muncă se reglementează prin lege organică. În acest sens, Legea nr. 53/2003 - Codul muncii prevede chiar un capitol distinct ce reglementează răspunderea disciplinară.

Sesizarea a făcut referire şi la încălcarea articolului 61 alineatul (2) şi a articolului 75 alineatul (1) din Constituţie.

Iohannis a susţinut că în momentul în care legea a fost adoptată a fost încălcată competenţa Senatului, care nu a dezbătut textul şi soluţiile adoptate de Camera Deputaţilor.

În plus, preşedintele a mai menţionat că Hotărârea CSAT a cărei declasificare se prevede la articolul 1 din legea criticată nu poartă marcajul vreunei clase sau nivel de secretizare, potrivit Legii 182/2002, şi, în consecinţă, nu pare a fi susceptibilă de declasificare.

Pe 14 noiembrie, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind declasificarea unor documente, cu 174 de voturi "pentru", 92 "împotrivă" şi patru abţineri. AGERPRES/(AS - autor: Mirela Bărbulescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Justitie si interne 11-05-2025 10:24

Prahova: Percheziții la suspecți de înșelăciune și conducere pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive

Polițiștii din Prahova au efectuat, duminică, patru percheziții într-un dosar care vizează săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și conducere pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive. 'Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada noiembrie 2024 - mai 2025, o femeie de 39 de ani ar fi indus &i

Justitie si interne 10-05-2025 20:27

Constanța: Șoferiță găsită cu mașina oprită pe calea ferată, la Eforie Nord; avea alcoolemie de 1,64 mg/l

Polițiștii constănțeni au găsit, duminică, o șoferiță, în vârstă de 36 de ani, care oprise mașina pe linia de cale ferată din stațiunea Eforie Nord, aceasta fiind testată etilotest cu un rezultat de 1,64 mg/litru alcool pur în aer expirat. 'La data de 10 mai a.c., în jurul orei 13.00, polițiști din cadrul Poliției O

Justitie si interne 10-05-2025 11:32

Giurgiu: Bunuri contrafăcute în valoare de peste jumătate de milion de lei, oprite de la comercializare de polițiștii de frontieră

Polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu au descoperit în urma în urma verificării a două mijloace de transport peste 2.000 de produse de îmbrăcăminte, marochinărie, parfumerie și ceasuri, în valoare de peste jumătate de milion de lei, toate inscripționate cu denumirea unor mărci protejate,

Justitie si interne 09-05-2025 19:17

Ilfov: Bărbați împușcați cu o armă airsoft într-o spălătorie auto în Pantelimon; agresorii se află în custodia polițiștilor

Trei bărbați au fost depistați și se află în custodia polițiștilor ilfoveni, după ce ar fi tras cu o armă tip airsoft în două persoane în urma unui conflict, la o spălătorie auto din orașul Pantelimon. 'La data de 8 mai, în jurul orei 20:37, polițiști din cadrul Poliției Orașului Pantelimon au fost sesizați de către o unitate spital

Justitie si interne 09-05-2025 18:10

Jandarmeria Capitalei va asigura măsurile de ordine publică pe traseul Semimaratonului București; traficul va fi restricționat

Jandarmeria Capitalei, alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, va asigura măsurile de ordine publică pe timpul desfășurării evenimentului sportiv 'Semimaraton Internațional București 2025', care se va desfășura în perioada 10-11 mai. 'Startul pentru evenimentul sportiv se va da din zona Pieței Constituției, iar organiza

Justitie si interne 09-05-2025 15:31

CCR: Legea privind executorii judecătorești - neconstituțională

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, vineri, sesizarea fostului președinte Klaus Iohannis în cazul Legii privind executorii judecătorești, stabilind că actul normativ este neconstituțional. Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, judecătorii constituționali, cu unanimitate de voturi, au admis obiecția de neconstituționalitate

Justitie si interne 09-05-2025 14:19

Ziua Europei/Ministrul Justiției: România va continua să fie un partener activ și credibil în cadrul Uniunii Europene

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a afirmat, vineri, că România va continua să fie un partener activ și credibil în cadrul Uniunii Europene. 'Cu prilejul Zilei Europei, doresc să transmit un mesaj de respect, recunoștință și angajament ferm față de valorile care stau la baza construcției europene: democrația, statul de drept, drepturile fund

Justitie si interne 09-05-2025 13:44

Ziua Europei/ DNA: Consolidarea statului de drept presupune o justiție funcțională, independentă și credibilă

România, în calitatea sa de stat membru al UE, are obligația de a asigura o aplicare fermă și echitabilă a legii, iar consolidarea statului de drept presupune 'o justiție funcțională, independentă și credibilă', subliniază reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție (DNA), într-un mesaj cu ocazia celebrării Zilei Europei.

Justitie si interne 09-05-2025 12:45

Falsă tămăduitoare din Giurgiu, reținută după ce a înșelat o femeie din Bacău cu 160.000 de euro

O tânără în vârstă de 27 ani, din Giurgiu, care a pretins că este tămăduitoare și a înșelat o femeie din Bacău cu 160.000 de euro, a fost reținută de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Bacău, a informat, vineri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ). 'Din cercetări a reieșit că, în perioada 202

Justitie si interne 09-05-2025 09:54

Ziua Europei/CSM reafirmă angajamentul de a contribui activ la consolidarea unei justiții independente și performante

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia celebrării Zilei Europei în care își reafirmă angajamentul de a contribui activ la consolidarea unei justiții independente și performante. Potrivit unui comunicat al CSM, remis AGERPRES, instituția se alătură celebrării Zilei Europei, sărbătorită anual &icir

Justitie si interne 08-05-2025 17:18

Mureș: Șoferul unei cisterne cu azot lichid, surprins fumând în cabină, după ce a depășit viteza regulamentară

Șoferul unei cisterne care transporta azot lichid a fost surprins fumând în cabină, după ce polițiștii l-au oprit în trafic pentru depășirea limitei de viteză cu 32 km/h, în timpul acțiunii TRUCK & BUS, parte a planului de operațiuni ROADPOL, a anunțat, joi, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Mureș. 'Î

Justitie si interne 08-05-2025 16:39

Un judecător critică Parchetul General pentru că nu a mai strâns probe în dosarul lui Georgescu

Un magistrat de la Judecătoria Sectorului 1 critică Parchetul General pentru că i-a prelungit lui Călin Georgescu măsura controlului judiciar fără să vină în instanță cu probe noi, iar dosarul acestuia a rămas 'în nelucrare'. Pe 5 mai, magistratul i-a redus lui Georgescu perioada cât va sta sub control judiciar, de la

Justitie si interne 08-05-2025 16:26

IGPR: Un bărbat și o femeie, reținuți pentru că ar fi adus din Spania peste 2 kg de cocaină și 20 kg de canabis

Un bărbat și o femeie au fost reținuți pentru 24 de ore și prezentați tribunalului cu propunere de arestare preventivă pentru că în luna mai ar fi procurat din Spania și ar fi introdus în România, prin intermediul unei firme de curierat internațional, peste două kilograme de cocaină și aproximativ 20 de kilograme de canabis.

Justitie si interne 08-05-2025 15:00

Cluj: Persoană ce deținea asupra sa 11 kilograme de canabis, reținută pentru trafic de droguri de risc

O persoană de 37 de ani a fost reținută de polițiștii clujeni pentru trafic de droguri de risc, după ce asupra acesteia au fost descoperite 11,6 kilograme de canabis. 'Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj - Napoca, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea

Justitie si interne 08-05-2025 14:45

Prezidențiale2025/ CCR discută, vineri, cererea lui Sebastian Popescu de anulare a primului tur al alegerilor

Curtea Constituțională a României (CCR) discută, vineri, începând cu ora 12:00, cererea lui Sebastian Popescu, care a candidat pentru Cotroceni, de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai. De asemenea, tot în ședința de vineri, instanța constituțională va lua în discuție și confirmarea/validar