logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CCR discută sesizarea lui Iohannis asupra modificărilor aduse Legii privind organizarea judiciară

Imagine din galeria Agerpres

Curtea Constituţională a României discută joi sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse Legii privind organizarea judiciară.

Pe 28 iunie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Actul normativ a fost transmis de Parlament preşedintelui României, în vederea promulgării, la data de 22 iunie.

"În opinia noastră, legea menţionată a fost adoptată cu încălcarea dispoziţiilor art. 77 alin. (2), art. 64 şi 147 alin. (4) din Constituţie. De asemenea, prin raportare la art. 77 alin. (2) din Legea fundamentală, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a fost adoptată şi cu încălcarea principiilor ce decurg din prevederile art. 1 alin. (4) şi (5) şi ale art. 61 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 80 alin. (2) din Constituţie", argumentează Iohannis, care detaliază o serie de motive.

Unul dintre acestea este că, în aplicarea prevederilor art. 77 alin. (2) din Constituţie, la data de 15 iunie, a formulat o cerere de reexaminare cu privire la Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Motivele de reexaminare, structurate în 19 puncte şi dezvoltate pe 27 de pagini, vizau atât aspecte ce ţin de necesitatea reglementării ori de modul în care dispoziţiile nou introduse se integrează în sistemul normativ, cât şi respectarea normelor de tehnică legislativă de natură să asigure coerenţa actului normativ.

"Camera Deputaţilor, în calitate de primă Cameră sesizată, a reexaminat legea dedusă controlului de constituţionalitate în ziua de 18 iunie (în această zi, legea în cauză fiind repartizată de către Biroul permanent Comisiei juridice, care a întocmit raportul; în aceeaşi zi, legea a fost înscrisă pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, care după ce a adoptat-o a transmis-o Senatului, spre dezbatere şi adoptare). Cu aceeaşi celeritate, Senatul, în calitate de Cameră decizională, două zile mai târziu, a adoptat legea dedusă controlului de constituţionalitate în forma transmisă iniţial la promulgare, respingând implicit cererea de reexaminare. Deşi motivele din cererea de reexaminare trimiteau la texte concrete din legea criticată, din rapoartele comisiilor sesizate în fond ale ambelor Camere ale Parlamentului, nu rezultă care sunt raţiunile pentru care s-a ajuns la soluţia respingerii acestora. De asemenea, lipsa acestor argumente ori a dezbaterii motivelor cererii de reexaminare reiese şi din dezbaterile plenului Camerei Deputaţilor. Spre deosebire de Cameră, la Senat, plenul a respins, fără vreo motivare, amendamentele formulate", precizează sursa citată.

Potrivit sesizării, Parlamentul trebuie să reexamineze toate textele de lege la care face referire cererea preşedintelui României, precum şi pe cele care au legătură cu acestea, asigurându-se succesiunea logică a ideilor şi coerenţa reglementării. În acest context se impune a fi modificate chiar şi unele dispoziţii ale legii care nu au fost în mod expres cuprinse în cererea de reexaminare, dar care sunt în mod indisolubil legate de acestea (Decizia nr. 63 din 13 februarie 2018, paragraful 46). Aşadar, şi în privinţa legii adoptate ca urmare a admiterii cererii de reexaminare, în măsura în care un text legal nu a format obiectul reexaminării, el nu poate forma obiectul controlului de constituţionalitate a legii reexaminate.

"De asemenea, întrucât cererea de reexaminare nu este obligatorie pentru Parlament, spre deosebire de decizia de neconstituţionalitate, în cazul în care Parlamentul o respinge sau o admite în parte, nu pot forma obiect al controlului de constituţionalitate dispoziţiile legale nereexaminate, şi anume cele care nu au suferit niciun eveniment legislativ în procedura de reexaminare. Prin urmare, indiferent că o cerere de reexaminare a fost admisă/admisă în parte/respinsă, pot forma obiectul controlului a priori de constituţionalitate numai dispoziţiile legale supuse unor intervenţii legislative în procedura de reexaminare, precum şi procedura de adoptare a legii în urma cererii de reexaminare, cu titlu exemplificativ, reţinându-se cvorumul de şedinţă, majoritatea de vot sau ordinea de sesizare a Camerelor Parlamentului", se mai arată în sesizare.

În ceea ce priveşte motivele de neconstituţionalitate extrinsecă, adaugă sursa citată, după cum s-a stabilit constant în jurisprudenţa constituţională, reexaminarea unei legi ca urmare a unei cereri formulate de şeful statului implică o dezbatere specializată, limitată la motivele/raţiunile/textele cuprinse prin însăşi această cerere.

Totodată, aminteşte şeful statului, printr-o jurisprudenţă constantă, Curtea Constituţională a statuat: "(...) printre atribuţiile preşedintelui României în cadrul raporturilor pe care acesta le are cu Parlamentul şi care vizează legiferarea este cererea de reexaminare a unei legi înainte de promulgare. Potrivit art. 77 alin. (2) din Constituţie, 'înainte de promulgare, preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii'. Din examinarea dispoziţiilor constituţionale rezultă că preşedintele, în cadrul procedurii de promulgare, are obligaţia de a analiza conţinutul normativ al legii şi de a constata dacă au fost respectate prevederile regulamentare, constituţionale sau convenţionale la care România este parte sau dacă interesul public, realităţile sociale, economice sau politice justifică reglementarea adoptată de Parlament şi supusă promulgării".

Potrivit preşedintelui, este important ca Parlamentul să realizeze o veritabilă reexaminare prin contrapunerea unor motive, având în vedere că, potrivit noii jurisprudenţe, sesizarea Curţii Constituţionale pentru motive de neconstituţionalitate intrinsecă asupra dispoziţiilor legale cuprinse în forma iniţială a legii, anterioare cererii de reexaminare, ar fi inadmisibilă. AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 16-04-2025 16:22

Femeia din București prinsă de trei ori conducând haotic și fără permis era dealer de droguri

Femeia de 33 de ani prinsă de trei ori conducând haotic pe străzile din Capitală și fără permis de conducere valabil a fost reținută de DIICOT pentru trafic de droguri și va fi dusă în instanță cu propunere de arestare preventivă. În zilele de 3, 4 și 13 aprilie, femeia a fost prinsă de un polițist de la Secția 18 din Capital

Justitie si interne 16-04-2025 15:57

Timiș: Serviciul de Investigare a Criminalității Economice al IPJ verifică situația de la Colegiul Tehnologic de Vest

Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Timiș efectuează verificări pentru stabilirea situației de fapt, în urma informațiilor apărute în spațiul public referitoare la faptul că în internatul Colegiului Tehnologic de Vest din Timișoara ar fi fost cazate și alte persoane în afară de elevi.

Justitie si interne 16-04-2025 15:16

Cluj: 11 persoane reținute de polițiști pentru violarea unei minore de 13 ani

Un număr de 11 persoane au fost reținute de polițiști, dintre care șapte au fost arestate, pentru violarea unei minore de 13 ani. 'Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dej - Secția 5 Poliție Rurală Dej, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej au documentat și instrumentat un dosar penal ce vizează infracțiunea

Justitie si interne 16-04-2025 14:53

Iași: Morel Bolea, trimis în judecată de DIICOT pentru trafic de minori

Fondatorul agenției de modelling Kasta Morrely din Iași și al organizației neguvernamentale Eurodemos, Morel Bolea, în vârstă de 66 de ani, a fost trimis în judecată pentru trafic de minori. 'Prin rechizitoriul din data de 15 aprilie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Tero

Justitie si interne 16-04-2025 14:35

Cluj: Primar plasat sub control judiciar pentru furt de motorină și conducere fără permis

Primarul comunei Cornești din județul Cluj a fost plasat sub control judiciar, după ce ar fi sustras motorină din cadrul primăriei pe care o conducea. 'În data 16 aprilie, un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de C.V.C., primar în cadrul

Justitie si interne 16-04-2025 14:30

Gorj: Percheziții la Garda de Mediu; au fost ridicate mai multe înscrisuri

Cinci percheziții, dintre care patru domiciliare și una la sediul Gărzii de Mediu Gorj, au avut loc miercuri dimineața, potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Gorj. 'În această dimineață au fost efectuate cinci percheziții domiciliare într-o cauză penală aflată în supravegherea Parchetului de pe lângă Ju

Justitie si interne 16-04-2025 14:12

Brașov: Peste 200 de bicicliști sancționați într-o singură zi; 20 au fost depistați sub influența alcoolului

Peste 200 de bicicliști, conducători de tricicluri cu motor sau utilizatori de trotinete electrice au fost sancționați, într-o singură zi, de polițiștii brașoveni, în cadrul unei ample acțiuni care a vizat depistarea persoanelor din această categorie de participanți la trafic care nu respectă regulile de circulație, se arată miercuri într-un comunic

Justitie si interne 16-04-2025 12:57

Gorj: Deșeuri deversate ilegal dintr-o autoutilitară pe un teren din zona Săcelu

Polițiștii din Novaci au depistat o autoutilitară din care se scurgeau deșeuri pe carosabil, la Câmpu Mare, fiind afectată siguranța rutieră și mediul înconjurător, după ce, anterior, din același mijloc de transport fuseseră deversate deșeuri pe un teren din apropierea localității Săcelu. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județea

Justitie si interne 16-04-2025 12:53

Alba: Zeci de case izolate în urma unei alunecări de teren, la Lunca

Aproximativ 60 de case sunt izolate din punct de vedere al accesului auto în urma unei alunecări de teren care s-a produs miercuri pe un drum comunal din satul Lunca, județul Alba. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Alba a informat că, pe raza satului Lunca, ce aparține de Valea Lungă, a avut loc o alunecare de teren pe DC 33

Justitie si interne 16-04-2025 12:48

DIICOT deschide o anchetă în legătură cu decesul unui tânăr, apropiat de dealerul de droguri 'Maru'

DIICOT s-a sesizat din oficiu și a deschis o anchetă în legătură cu decesul unui tânăr de 20 de ani, apropiat de dealerul 'Maru', cel care îi furniza droguri lui Vlad Pascu. 'Cu referire la imaginile și informațiile apărute în spațiul public privind decesul unui tânăr de 20 de ani, din București, astăz

Justitie si interne 16-04-2025 08:20

DGPMB: Tânăr de 20 de ani găsit decedat la o adresă în Sectorul 2; nu s-au găsit urme de violență

Un tânăr de 20 ani a fost găsit decedat la o adresă din Sectorul 2 al Capitalei, iar în urma examinării medico-legale nu au fost constatate urme de violență. 'Au fost solicitați polițiștii din cadrul Serviciului Omoruri, care au preluat cercetările la fața locului, iar în urma examinării medico-legale nu au fost constatat

Justitie si interne 15-04-2025 18:32

Prezidențiale2025/ CNSAS: Crin Antonescu a dat o declarație la Securitate în 1988, dar nu a fost colaborator al Securității

Crin Antonescu, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a dat o declarație la Securitate în 1988, dar nu i se poate reține calitatea de agent sau colaborator al Securității comuniste, a stabilit Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). În adeverința publicată pe site-ul CNSAS se arată

Justitie si interne 15-04-2025 17:59

Protestatarul Cezar Avrămuță, amendat cu 1.000 de lei după ce a vrut să intre la Palatul Cotroceni

Protestatarul Cezar Avrămuță, cunoscut în spațiul public ca 'stegarul dac', a fost amendat, marți, cu 1.000 de lei, după ce a părăsit locul unde se desfășura un protest în fața Palatului Cotroceni și a alergat spre intrarea sediului. 'Astăzi, în jurul orelor 12:00, a avut loc o adunare publică nedeclarată pe trotu

Justitie si interne 15-04-2025 17:54

Încă 30 de zile de arest pentru Bogdan Peșchir

Judecătoria Sectorului 5 a dispus, marți, prelungirea cu 30 de zile a măsurii arestului preventiv în cazul lui Bogdan Peșchir, finanțatorul campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok. 'Admite propunerea PICCJ în dosarul de urmărire penală nr. 72/76/P/2024/d3 și dispune prelungirea măsurii arestării preventive față de inculpatul Pe

Justitie si interne 15-04-2025 17:51

Alți patru protestatari implicați în violențele de la BEC, reținuți de procurori

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, cu sprijinul Direcției Generale de Jandarmi și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, au efectuat marți patru percheziții domiciliare la adrese din București Ilfov, în cadrul anchetei privind violențele împotriva jandarmilor în Centrul Vechi al Capitalei, după ce Biroul Elector