Dosar ANRP: Fostul şef al ANI Horia Georgescu, condamnat la 4 ani închisoare cu executare

Fostul şef al ANI Horia Georgescu a fost condamnat, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare cu executare în dosarul privind despăgubirile de la ANRP.
Potrivit deciziei instanţei, din cei patru ani de închisoare se va scădea perioada în care Georgescu a stat în arest preventiv, respectiv 18 martie 2015 - 9 iulie 2015. În plus, Horia Georgescu nu are voie să ocupe o funcţie publică pe o perioadă de cinci ani, după executarea pedepsei.
În acelaşi dosar, fostul deputat Cătălin Theodor Nicolescu a fost condamnat la 9 ani şi 4 luni închisoare, iar fostul deputat UDMR Marko Attila-Gabor (dat în urmărire internaţională) a primit 5 ani închisoare cu executare.
Condamnări au primit şi alte persoane care la data faptelor făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor: Ingrid Zaarour (preşedinte al ANRP) - 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare, Mihnea-Remus Iuoraş (vicepreşedinte ANRP) - 4 şi 6 luni ani cu executare, Ingrid Popa-Mocanu (vicepreşedinte ANRP) - 4 ani cu executare, Remus Baciu (vicepreşedinte ANRP) - 6 ani şi 4 luni cu executare, Cătălin Canagiu (reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice) - 4 ani închisoare cu executare.
Totodată, Florin Hanu (evaluator autorizat) a primit 5 ani închisoare cu executare, iar Cornel Drulă şi Niculai Nistor, ambii evaluatori autorizaţi, au primit câte 2 ani cu suspendare.
În schimb, Gheorghe Vişoiu (angajat ANRP) a fost achitat, el primind o amendă administrativă de 1.000 lei.
Pe latură civilă, instanţa a anulat decizia Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP de emitere a titlului de despăgubire în favoarea lui Valentin Vişoiu (pentru cota de 71%), Gheorghe Adrian Manole (pentru cota de 12%) şi Florin Şerban Barbu (pentru cota de 17%), în cuantum total de 375.050.942 lei, precum şi titlurile de conversie.
Judecătorii au decis repunerea părţilor în situaţia anterioară şi restituirea, în cotele procentuale menţionate, de către Valentin Vişoiu, Gheorghe Adrian Manole şi Florin Şerban Barbu a sumei de 375.050.942 lei către partea civilă statul român prin Ministerul Finanţelor.
Magistraţii au admis acţiunea civilă formulată de statul român şi i-a obligat în solidar pe Ingrid Zaarour, Mihnea Iuoraş, Theodor-Cătălin Nicolescu, Ingrid Mocanu, Remus Baciu, Horia Georgescu, Marko Attila Gabor, Gheorghe Vişoiu, Cătălin Canangiu (acesta în limita sumei de 82.857.750 euro), Alexandru Florin Hanu (acesta în limita sumei de 69.730.320 euro), Dorin Cornel Drulă (acesta în limita sumei de 1.730.554 euro) şi Nistor Neculai (acesta în limita sumei de 13.127.430 euro), la plata către statul român prin Ministerul Finanţelor a sumei de 84.588.304 euro, în măsura în care pretenţiile părţii civile nu sunt acoperite prin repunerea părţilor în situaţia anterioară.
Instanţa a mai dispus confiscarea sumei de 10.000 euro de la Alexandru Florin Hanu, precum şi 6.200.000 lei de la Theodor-Cătălin Nicolescu.
În plus, judecătorii au hotărât menţinerea sechestrului pus de DNA asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile prezente şi viitoare ale inculpaţilor.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
La 12 ianuarie 2015, ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul că, în 2009, Curtea de Conturi a României a efectuat un control la instituţie ce a avut ca obiect fundamentarea şi utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor în 2008, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.
Potrivit DNA, cei opt membri ai comisiei au emis în cazul a trei dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi contrare prevederilor legale.
Scopul demersurilor a fost supraevaluarea imobilelor menţionate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat şi a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase.
DNA menţionează că au fost aprobate în 2008: la 4 decembrie - raportul de evaluare întocmit de expertul Nistor Neculai, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 55.390 metri pătraţi de peste 84,5 milioane lei (1.526 lei/ metru pătrat), prin supraevaluarea acestuia cu peste 13 milioane euro; la 10 noiembrie - raportul de evaluare întocmit de expertul Cornel Drulă, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 1.535 metri pătraţi şi construcţie demolată de peste 2 milioane euro, prin supraevaluarea acestora cu peste 1,7 milioane euro; la 2 septembrie - raportul de evaluare întocmit de expertul Florin Hanu, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudeşti - Cioplea, actualmente sector 3, Bucureşti, de peste 104,6 milioane euro, prin supraevaluarea acestuia cu aproximativ 60 milioane euro.
Procurorii susţin că cele trei rapoarte de evaluare întocmite de experţi au fost avizate de Gheorghe Vişoiu, expert evaluator angajat al ANRP, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce presupuneau verificarea acestora, în conformitate cu standardele şi legislaţia în materie.
"În perioada 2007 - 2008, Cătălin Nicolescu a pretins de la trei persoane 5% din totalul acţiunilor pe care acestea urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la ANRP. În schimbul banilor, Nicolescu, prin prisma funcţiei şi calităţii pe care o deţinea, urma să asigure soluţionarea favorabilă şi cu celeritate a dosarelor de despăgubire. Ca urmare a soluţionării dosarului de despăgubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafaţă de 20,5 ha teren situat în Bucureşti, în zona sectorului 3, Nicolescu a primit, în perioada 2009 - 2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentând bani şi contravaloarea acţiunilor", mai spun procurorii.
Anchetatorii au constatat că banii au fost remişi în general în tranşe de până la 250.000 de lei, în lei şi euro, iar suma de 680.000 lei - prin cont, în baza unui contract de comision încheiat fictiv pentru mascarea comisionului.
DNA mai menţionează că, în 2008, Florin Hanu a primit de la o persoană suma de 10.000 euro, pentru a face o evaluare imobiliară favorabilă asupra imobilului care făcea obiectul despăgubirii într-unul dintre dosare.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi au produs un prejudiciu bugetului statului român de peste 84,5 milioane euro. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Olt: O femeie care ar fi înșelat un amanet cu 200.000 de lei, reținută de polițiști
O femeie în vârstă de 33 de ani, din Slatina, care ar fi lăsat la amanet bijuterii despre care susținea că sunt din aur, însă erau din alte metale, și ar fi produs o pagubă de 200.000 de lei, a fost reținută pentru înșelăciune și va fi prezentată instanței cu propunere de arestare preventivă, au informat, joi, reprezentanții Inspectoratului de Poliție
Opt polițiști din Capitală, reținuți de procurori pentru corupție
Doi polițiști din cadrul Brigăzii Rutiere București și șase polițiști locali au fost reținuți de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, fiind acuzați că au primit mită de la reprezentanții unor firme care se ocupau cu transportul de beton. În același dosar au fost reținute alte șapte persoane, dintre care cinci sunt reprezentanți
Bogdan Peșchir rămâne în arest, dar un judecător a vrut să-l elibereze
Tribunalul București a respins miercuri contestația depusă de Bogdan Peșchir, finanțatorul campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok, și a decis ca acesta să rămână în arest preventiv. Cei doi judecători din complet nu au reușit să se pună de acord asupra unei soluții în acest caz, unul dintre magistrați, respectiv Anca Elena Ș
Hunedoara: Un bărbat a fost găsit decedat, la două luni după ce fusese dat dispărut
Un bărbat de 57 de ani, din comuna Tătăruși, județul Iași, a fost găsit decedat într-o pădure din zona comunei Bătrâna, județul Hunedoara, la aproape două luni după ce fusese dat dispărut, a informat miercuri Inspectoratul de Poliție Județean. Bărbatul se afla într-o râpă, la aproximativ șase kilometri de locul unde a f
Brașov: Cinci persoane, reținute într-un dosar de omor, violarea domiciliului și distrugere, comise în comuna Augustin
Cinci persoane au fost reținute într-un dosar de omor, violarea domiciliului și distrugere, comise în comuna Augustin, a transmis, miercuri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov. 'Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de cinci suspecți cercetați su
Galați: Bărbat reținut de polițiști, după ce a încercat să vândă un pistol letal
Un bărbat de 37 de ani a fost reținut de polițiști după ce a încercat să vândă un pistol letal, care avea în încărcător trei cartușe, informează, miercuri, IPJ Galați. ''Miercuri, 2 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au reținut, pentru o perioadă de 24 de ore
Sibiu: Bărbat urmărit penal după ce a expus public simboluri fasciste și portrete de conducători naziști
Un bărbat în vârstă de 54 de ani este urmărit penal după ce a expus publicului din municipiul Sibiu și orașul Agnita, portrete ale unor conducători naziști și fasciști, a anunțat prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Bogdan Nicolae Dancu, printr-un comunicat de presă. Potrivit reprezentantului procuraturii
''Stegarul Dac'' a fost dus la Spitalul Alexandru Obregia și va fi sancționat contravențional
Cezar Cătălin Avrămuță, cunoscut ca ''Stegarul Dac'', a fost preluat de un echipaj de poliție din fața Tribunalului București și transportat la Spitalul Alexandru Obregia. ''Având în vedere comportamentul său agitat și necooperant, pentru asigurarea siguranței persoanei a fost solicitat sprijinul unui echipa
CCR: Sesizarea ICCJ privind legea de înființare a Autorității de Reglementare în Domeniul Minier Petrolier - amânată pe 8 aprilie
Curtea Constituțională a României a amânat, miercuri, pentru 8 aprilie, dezbaterile pe sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție privind legea de înființare a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier Petrolier. Instanța supremă a decis, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, să sesizeze
Ministrul Justiției: Frații Tate au înțeles să respecte jurisdicția românească
Frații Tate au înțeles să respecte jurisdicția românească și dacă nu făceau acest lucru, exista riscul foarte serios să se modifice măsura preventivă, a declarat miercuri ministrul Justiției, Radu Marinescu. Întrebat la Parlament dacă a fost o decizie oportună să se relaxeze controlul judiciar pentru ca ei să plece în S
Bihor: Profesor de sport, reținut pentru agresiune sexuală asupra unui minor, suspendat de la activitatea didactică
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Bihor a anunțat miercuri că a fost informat în legătură cu o presupusă abatere disciplinară a unui cadru didactic de la Colegiul Național ''Iosif Vulcan'' din Oradea și despre intervenția instituțiilor abilitate în legătură cu acest caz, sesizate de către părintele unui copil de 9 ani.
Prahova: Doi recidiviști, arestați pentru trafic de droguri de risc și de mare risc
Doi bărbați recidiviști au fost arestați preventiv într-un dosar de trafic de droguri de risc și de mare risc instrumentat de procurorii DIICOT Ploiești. Potrivit unor comunicate de presă transmise, miercuri, de DIICOT și Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, cei doi inculpați au vârstele de 27 și 32 de ani.
Percheziții la polițiști care primeau mită de la firme de transport beton
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, cu sprijinul Direcției Generale Anticorupție și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, au efectuat, miercuri, 23 de percheziții domiciliare la adrese din București și județul Ilfov, într-un dosar penal ce vizează infracțiuni de trafic de influență, cumpărare de influență, luare de mită, dare de
Sibiu: Polițiștii caută două surori, de 4 și 14 ani care au dispărut de acasă; s-au dat și mesaje RO-ALERT
Polițiștii caută două surori, cu vârste de 4 și 14 ani, care au dispărut de acasă, luni, fără a se mai întoarce, fiind emise, miercuri, și mesaje RO-ALERT prin care se face apel la populație să ofere informații utile, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sibiu. Din primele informații, IPJ Sibiu arată că fetele s-ar deplasa spre munici
Avocat - susținător al lui Călin Georgescu, trimis în judecată pentru incitare la violență: Să punem mâna pe ciomege!
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București l-a trimis în judecată, sub control judiciar, pe avocatul Cătălin Dinulescu din Baroul București, pentru săvârșirea infracțiunii de incitare la violență, ură sau discriminare, după ce a rostit un discurs la protestul organizat în Piața Victoriei de susținătorii lui Călin Georgescu în luna ianuarie,