logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

IGPF: Peste 30,2 milioane de persoane au trecut prin punctele de trecere a frontierei, în prima jumătate a anului

Imagine din galeria Agerpres

Peste 30,2 milioane de persoane, cetăţeni români şi străini, (14,7 milioane pe sensul de intrare şi 15,5 pe sensul de ieşire) au trecut, în prima jumătate a anului în curs, prin punctele de trecere a frontierei, înregistrându-se o creştere de peste 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, informează joi Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

În anul 2023 se înregistrează creşteri semnificative ale traficului prin punctele de trecere la nivelul tuturor segmentelor de frontieră (aproximativ 48% la frontiera cu Serbia, 34,8% la frontiera cu Ucraina şi 28,1% la cea aeroportuară), precizează IGPF într-un comunicat transmis AGERPRES.

Valorile de trafic pentru mijloacele de transport înregistrate în punctele de trecere a frontierei, în perioada analizată, au fost de aproximativ opt milioane de autovehicule, fiind constatată o creştere cu 13% comparativ cu perioada similară a anului 2022 (7,1 milioane mijloace de transport).

În ceea ce priveşte actele ilegale, în perioada analizată, poliţiştii frontierişti au constatat 5.604 infracţiuni, cele mai multe dintre acestea fiind înregistrate în domeniile: trecere/tentativă de trecere ilegală a frontierei (2.167), dreptul de proprietate intelectuală (629), fals şi uz de fals (598), trafic de migranţi (357), contrabandă şi fraudă vamală (236), precum şi braconaj piscicol (439), potrivit sursei citate.

Totodată, au fost aplicate amenzi contravenţionale pentru 5.267 de persoane în valoare de 4.881.659 lei, cele mai multe fiind aplicate la frontiera cu Republica Moldova (30% din numărul total).

În acelaşi interval de timp, nu s-a permis intrarea în ţară pentru 3.675 cetăţeni străini ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale de intrare în ţară, unul din principalele motive pentru care s-a luat această măsură fiind acela că nu aveau documentaţia necesară pentru a justifica scopul şi condiţiile de şedere.

În perioada de referinţă, la nivel naţional, poliţiştii de frontieră au depistat 1.296 cetăţeni străini în timp ce intrau în ţară prin trecere frauduloasă a frontierei în scop de migraţie ilegală, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 2.134 astfel de cazuri.

Totodată, pe sensul de ieşire din România au fost depistaţi 6.950 cetăţeni străini (cei mai mulţi provin din Bangladesh, Siria, Pakistan, Nepal, Sri Lanka, India, Egipt, Afganistan etc) care au încercat să treacă ilegal frontiera în statele vecine, cei mai mulţi fiind depistaţi la graniţa cu Ungaria (6.754), de peste trei ori mai mult decât în prima jumătate a anului 2022. Mare parte dintre ei au acţionat organizaţi în grupuri de migranţi, cu sprijinul unor traficanţi şi sunt persoane intrate legal în ţara noastră, cu vize de muncă sau de studii.

Cât priveşte combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, în acelaşi interval de timp, au fost constatate 236 infracţiuni de contrabandă şi fraudă vamală şi 57 infracţiuni de natură economico-financiară, în urma cărora au fost reţinute în vederea confiscării bunuri în valoare de aproximativ 209,2 milioane lei.

Poliţiştii de frontieră au confiscat peste 2.621.518 pachete ţigări cu o valoare de 46.894.520 lei, aproximativ 5.564 kg. tutun şi 9.698 kg. tutun narghilea. În comparaţie cu perioada similară 2022 se constată o creştere de aproximativ 1,7 ori a numărului pachetelor de ţigări reţinute, persoanele implicate în traficul ilegal cu ţigări provenind din Bulgaria, India, Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia, Ungaria, Ucraina şi România.

De asemenea, au fost descoperite bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, fiind constatate 629 de asemenea fapte, cu aproximativ 202,4% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022.

Pe linia traficului cu autoturisme furate, poliţiştii frontierişti au descoperit 120 mijloace de transport (103 autoturisme, 6 camioane, 6 microbuze, 3 motociclete şi 2 remorci), cu aproximativ 52% mai mult comparativ cu perioada similară 2022. Persoanele implicate în furturi sunt cetăţeni bulgari, iranieni, libieni, letoni, moldoveni, olandezi, sârbi, turci, unguri, români şi ucraineni.

Legat de traficul ilegal cu armament şi muniţie, în perioada de referinţă, au fos descoperite 1.221 arme (1.202 pistoale cu gaze, patru puşti de vânătoare, un pistol militar, şapte arme cu aer comprimat şi şapte alte arme), 2.034 cartuşe, 35.632 materiale pirotehnice, 9,6 kg materiale explozive, o grenadă şi 55 componente pentru arme. Persoanele care au comis infracţiuni la regimul armelor şi muniţiei provin din Ucraina, Belgia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Franţa, Israel, Italia, Moldova, Norvegia, Portugalia, Spania, SUA şi România.

În perioada analizată, poliţiştii de frontieră - independent sau în colaborare cu lucrători ai structurilor cu competenţe pe linia combaterii traficului ilegal de droguri şi substanţe interzise - au descoperit 5,26 kg cocaină, 3,5 kg heroină, 1,63 kg canabis, precum şi alte stupefiante, anabolizante şi medicamente psihotrope.

Referitor la combaterea braconajului piscicol, poliţiştii frontierişti au constatat, în primul semestru al anului în curs, 439 infracţiuni şi aplicat 553 contravenţii în valoare de 183.200 lei, fiind reţinute 32 ambarcaţiuni, 25 motoare de barcă, 12.620 m plase monofilament, 18.382 m plase fir textile şi nylon, 6.357 kg peşte, din care 25,8 kg sturion.

Cu privire la transportul ilegal al deşeurilor, Poliţia de Frontieră Română a intervenit punctual sau în cadrul unor acţiuni de amploare, desfăşurate în colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi Direcţia Generală a Vămilor, context în care au fost oprite la intrarea în ţară însemnate cantităţi de deşeuri, respectiv mai multe transporturi cu peste 2.773 tone, constând în metale, textile/îmbrăcăminte, sticlă, plastic, carton şi hârtie, mobilier, acumulatori, componente auto etc. AGERPRES /(AS-autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 06-02-2025 13:04

Cseke Attila anunță eliminarea unor taxe plătite de proprietari pentru obținerea de documente cadastrale

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a anunțat, joi, într-o conferință de presă, eliminarea unor tarife plătite de cetățeni pentru obținerea de documente cadastrale, precum extrasul de carte funciară pentru informare, atunci când solicitantul este însuși proprietarul imobilului. Proiectul de modificare a

Administratie 06-02-2025 09:47

Timiș: Primarul Timișoarei afirmă că un amendament la Legea bugetului 'pedepsește orașele performante'

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, afirmă că un amendament la Legea bugetului, votat miercuri de majoritatea parlamentară, 'pedepsește orașele performante', în condițiile în care municipalitatea pe care o conduce ar urma să lase alte 13 milioane de euro la bugetul de stat. Dominic Fritz subliniază joi, într-o postare pe F

Social 06-02-2025 09:00

REPORTAJ/Bistrița-Năsăud: Programul 'Generații' al Fundației Inocenți, unde seniorii devin inspirație și ajutor pentru copii defavorizați

Voluntariatul nu are vârstă, iar când beneficiarii sunt copii din medii defavorizate, +60 este doar un număr, nu o stare de spirit, lucru dovedit de opt seniori din Bistrița,. În ultimii ani sau chiar luni, aceștia s-au alăturat Fundației Inocenți în cadrul programului 'Generații', pentru a desfășura activități de tip after scho

Social 06-02-2025 08:32

Un autobuz al liniei 381 a fost afectat de un incendiu, joi dimineața; circulația troleibuzelor pe liniile 72, 73 și 76 a fost afectată

Un autobuz care circula pe linia 381 a fost afectat de un incendiu, joi dimineața, în zona Podului Mihai Bravu, fapt care a afectat circulația troleibuzelor de pe liniile 72, 73 și 76, a anunțat Societatea de Transport București (STB). 'Societatea de Transport București (STB S.A.) informează că în această dimineață, în jurul orei 5:28, la

Social 06-02-2025 08:29

Maramureș: Ucrainean aflat de trei zile în Munții Maramureșului, recuperat de salvatori

Un cetățean ucrainean care se afla de trei zile în Munții Maramureșului, extenuat, în hipotermie și fără hrană a fost recuperat miercuri noaptea de salvamontiști și polițiștii de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'După mai bine de cinci ore și jumătate de la începerea misiunii, ce

Social 06-02-2025 07:39

Prahova: Femeie lovită de tren în Gara de Sud Ploiești; are ambele picioare amputate

O femeie a fost lovită de un tren, joi dimineață, în Gara de Sud din municipiul Ploiești, victima în vârstă de aproximativ 50 de ani fiind preluată în stare gravă de către echipajul medical sosit la fața locului. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, femeia are ambele picioare amputate ca urmare a acc

Social 05-02-2025 20:46

UPDATE Hunedoara: Incendiul de vegetație uscată de la Petrila a fost lichidat; au ars 10 hectare

Aproape 10 hectare de teren au ars, miercuri seara, într-un incendiu de vegetație uscată care a izbucnit în zona Maleia din orașul Petrila, la fața locului intervenind pompierii militari din Petroșani și un echipaj al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Petrila. 'Incendiul a fost lichidat. A ars vegetație pe

Social 05-02-2025 20:05

Constanța: Două persoane au fost rănite în urma unui incendiu izbucnit într-un bloc din Mangalia

Două persoane au suferit arsuri și au fost transportate la spital în urma unui incendiu care a izbucnit miercuri seară, într-un bloc din municipiul Mangalia. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) 'Dobrogea', cinci persoane au fost evacuate de echipele de intervenție și alți 30 de locatari ai imobilului a

Social 05-02-2025 18:53

Activitatea la Electrocentrale Craiova ar putea fi afectată; a fost desființat postul de director de producție, iar operatorii au demisionat

Activitatea de producție de energie la Electrocentrale Craiova ar putea fi afectată, ceea ce ar duce la sistarea căldurii în municipiul Craiova și a agentului termic primar către firma Ford Otosan, după ce actuala conducere a desființat postul de director de producție, iar tablotierii - operatorii din camera de comandă (cazan și turbină) au demisionat în

Social 05-02-2025 18:27

Hunedoara: Comportamentul amfibienilor, tulburat de schimbările climatice; salamandră ieșită din hibernare în Parcul Național Retezat

O salamandră a fost observată de angajații Parcului Național Retezat (PNR) în timpul unei acțiuni de monitorizare a faunei efectuată în luna ianuarie, în condițiile în care specialiștii instituției susțin că în această perioadă a anului amfibienii de acest fel trebuie să se afle în stare de hibernare. Potriv

Administratie 05-02-2025 16:57

Reprezentanții județelor Bihor și Alba analizează soluțiile privind delimitarea teritorială în zona schiabilă Arieșeni

Reprezentanții județelor Bihor și Alba s-au întâlnit miercuri pentru o ședință de lucru la sediul Primăriei Arieșeni, cu scopul de a identifica o soluție privind delimitarea teritorială dintre județe în zona schiabilă Arieșeni, a informat, într-un comunicat, CJ Bihor. 'Concret, a fost dezbătută situația pârtie

Social 05-02-2025 16:54

Galați: Contracte de 57 de milioane de euro, semnate de ANIF de la începutul anului, pentru reabilitarea sistemelor de irigații

Directorul general al filialei teritoriale Galați a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Sorin Adrian Pîrvu, a semnat de la începutul anului contracte în valoare de peste 57 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemelor de irigații din județ, și anume, pentru refacerea și modernizarea Sifonului Mălina și a Sifonului Lozova.

Social 05-02-2025 15:35

Hunedoara: Reabilitarea sediului ISU reduce cu 60% cheltuielile cu energia primară

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara va plăti facturi la energia primară mai mici cu 60% pentru consumurile înregistrate la sediul instituției, după finalizarea unui proiect ce a avizat reabilitarea și modernizarea clădirii principale, momentul fiind marcat miercuri printr-o festivitate la care au fost invitați reprezentanți ai autorităților

Administratie 05-02-2025 14:49

Vaslui: Doar opt clădiri cu risc seismic ridicat incluse în programul de consolidare finanțat de MDLPA

Un număr de doar opt clădiri cu risc seismic ridicat din județul Vaslui sunt incluse în programul de consolidare și reabilitare derulat de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației. Conform listelor-sinteză privind obiectivele de investiții pentru subprogramul proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clă

Administratie 05-02-2025 13:54

Neamț: Se circulă în condiții de iarnă pe toate drumurile din județ

Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă pe toate drumurile din județ, nefiind închis niciun sector, a informat, miercuri, Consiliul Județean (CJ) Neamț. 'În județul Neamț continuă ninsorile, iar in ultimele 24 de ore, în unele zone a fost semnalat polei. Pe întreaga rețea de drumuri județene s-a