logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CSM refuză să dea aviz pe legea de modificare a securităţii naţionale; Baltag: un proiect monstruos

Imagine din galeria Agerpres

Plenul CSM a refuzat marţi să emită un aviz şi a dat doar un punct de vedere negativ în legătură cu propunerea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, de modificare şi completare a Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, care permite folosirea din nou a informaţiilor strânse de serviciile secrete în anchetele penale.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că nu se impune emiterea unui aviz de către Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României (majoritate: 8 voturi pentru 'se impune emiterea avizului'; 10 voturi pentru 'nu se impune emiterea avizului')", se arată în decizia CSM.

Pe de altă parte, Plenul CSM a hotărât transmiterea unui punct de vedere negativ faţă de propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 51/1991, decizia fiind luată cu 11 voturi pentru.

În timpul dezbaterilor din şedinţa Consiliului, o parte dintre membrii CSM au adus acuze grave acestei iniţiative legislative, pe motiv că implicarea din nou a serviciilor de informaţii în anchetele penale ar fi un pericol pentru democraţie.

"Proiectul de modificare legislativă este unul profund viciat. Viciul viciilor, spun eu, este sfidarea. Mi se pare că această propunere legislativă sfidează ordinea constituţională şi sfidează democraţia. Cadrul constituţional al derulării procedurilor judiciare în România este foarte bine conturat. În niciun capitol sau text din Constituţie nu vom găsi decât instanţele de judecată şi Ministerul Public competente să deruleze vreun act în legătură cu actul de justiţie. Eu cred că democraţia ar înceta să mai funcţioneze în parametrii constituţionali în momentul în care serviciile secrete ar interfera în actul de justiţie", a declarat judecătoarea Lia Savonea.

Un alt membru al CSM, judecătoarea Gabriela Baltag, a spus că proiectul este unul "monstruos", care ar permite Securităţii să revină în sistemul judiciar.

"Consider că CSM nu trebuie să dea un aviz pe acest proiect de lege. Este trist că, la mai bine de 31 de ani de la Revoluţie, ne gândim să acceptăm ideea că am putea să întoarcem Securitatea în activitatea judiciară. Oficial, că bănuiesc probabil nu prea a plecat niciodată din sistemul judiciar. Sper ca până la sfârşitul zilei CSM nu va face ruşinea să dea vreun aviz pe acest proiect de lege, pentru că ar trebui să plecăm cu toţii acasă. Noi ar fi trebuit să criticăm acest proiect printr-un comunicat, să luăm atitudine, îndată ce a venit la CSM. Nu avem nevoie de studii de drept comparat, avem o istorie cu serviciile de informaţii, indiferent de denumirea lor, că nu e vorba numai de SRI", a afirmat Baltag.

Ea a menţionat că lucrurile sunt foarte grave.

"Vă imaginaţi că orice aşa-zisă probă obţinută de serviciile de informaţii va îngrădi şi va distruge viaţa oricărui cetăţean, care are nefericirea să intre sub incidenţa lor. Ce nu au reuşit comuniştii, probabil doresc să reuşească cei care au gândit acest proiect monstruos şi, repet, la 31 de ani de la Revoluţie există această sfidare, acest proiect, pe care nu ştim în ce formulă să-l criticăm mai mult. Există această tendinţă de a pune din nou asupra societăţii o cenzură pe care, probabil, nici măcar în anii '48 - '52 nu au gândit-o", a spus Baltag.

Pe 17 noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat tacit propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.51/1991 privind securitatea naţională a României, iniţiată de deputaţii PNL Cătălin Predoiu, Gabriel Andronache şi Cristina Trăilă.

Potrivit proiectului, "datele şi informaţiile de interes pentru securitatea naţională, rezultate din activităţile autorizate, dacă indică pregătirea sau săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, sunt reţinute în scris şi transmise organelor de urmărire penală, potrivit art. 61 din Codul de procedură penală, însoţite de mandatul emis pentru acestea, la care se adaugă propunerea de declasificare, după caz, totală sau în extras, potrivit legii, a mandatului. Convorbirile şi/sau comunicările interceptate, redate în scris, şi/sau imaginile înregistrate se transmit organelor de urmărire penală în integralitate, însoţite de conţinutul digital original al acestora. Dispoziţiile art. 143 alin. 3 şi 4 şi art. 146 din Codul de procedură penală se aplică în mod corespunzător".

De asemenea, proiectul prevede că, "dacă înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii, care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului, efectuate cu respectarea prevederilor prezentei legi, sunt folosite ca mijloace de probă în procesul penal, legalitatea acestora şi a procedeelor probatorii prin care înregistrările au fost obţinute se verifică, în procedura de cameră preliminară, de judecătorul de cameră preliminară de la instanţa căreia îi revine, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă".

În cauzele penale în care, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, procedura în cameră preliminară s-a încheiat, dispunându-se începerea judecăţii, şi în care sunt folosite ca mijloace de probă înregistrări rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului, efectuate cu respectarea prevederilor legii nr 51/1991 privind securitatea naţională, legalitatea acestor înregistrări şi a procedeelor probatorii prin care înregistrările au fost obţinute se verifică de instanţa învestită cu soluţionarea cauzei. În aceste cauze penale nelegalitatea respectivelor înregistrări sau a procedeelor probatorii prin care înregistrările a fost obţinute poate fi invocată până la primul termen de judecată cu procedura completă, după intrarea în vigoare a prezentei legi, dacă încălcările nu sunt sancţionate cu nulitatea absolută", mai stipulează proiectul adoptat tacit. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 20-01-2025 17:53

Timiș: Curtea de Apel Timișoara a suspendat cauza în care Dominic Fritz contestă raportul ANI

Curtea de Apel Timișoara (CAT) a suspendat, luni, judecarea dosarului în care primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a contestat raportul ANI, care l-a declarat în conflict de interese, fiind sesizată Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate. 'CAT dispune sesizarea Curții Constituțio

Justitie si interne 20-01-2025 15:17

IGPR: 2 persoane, arestate preventiv după ce au comandat din Olanda droguri ascunse în hrana pentru pisici

Un bărbat și o femeie au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, pentru trafic de droguri de mare risc, după ce ar fi comandat din Olanda, prin intermediul unei firme internaționale de curierat, un colet ce ar fi conținut aproximativ 600 de grame 3-CMC (drog de mare risc, cunoscut sub denumirea generică de 'cristal'), ascunse într-o pungă de hrană pe

Justitie si interne 20-01-2025 13:52

Constanța: Un tânăr dat dispărut, găsit spânzurat la marginea orașului Năvodari

Un tânăr de 20 de ani, dat dispărut după ce în urmă cu două zile a plecat de la locuința sa din Năvodari și nu a mai revenit, a fost luni găsit spânzurat la marginea orașului. 'În cursul zilei de astăzi, 20 ianuarie a.c., polițiști din cadrul Poliției Orașului Năvodari au fost sesizați cu privire la faptul că, în zona canalulu

Justitie si interne 20-01-2025 12:50

Dolj: Bărbat reținut după ce a rănit un alt bărbat cu un pistol deținut ilegal

Un bărbat de 37 de ani din comuna Valea Stanciului, județul Dolj, a fost reținut de polițiști după ce a rănit un bărbat de 38 de ani cu un pistol deținut ilegal. Potrivit IPJ Dolj, polițiștii au fost sesizați de către o femeie, de 41 de ani, din comuna Valea Stanciului, cu privire la faptul că, concubinul său a fost rănit cu un pistol. &

Justitie si interne 19-01-2025 09:42

IGPR: Peste 500 de persoane și 37 de autovehicule semnalate în SIS, depistate în ultima săptămână

Peste 500 de persoane și 37 de autovehicule ce făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen au fost depistate, în perioada 9 - 16 ianuarie, de polițiști, informează IGPR într-un comunicat transmis duminică AGERPRES. ''În perioada 9 - 16 ianuarie 2025, polițiștii români și parten

Justitie si interne 18-01-2025 11:01

Suceava: Arme și muniție, descoperite de polițiștii de frontieră în urma unor percheziții domiciliare

Mai multe arme și muniție au fost găsite de polițiștii de frontieră în urma unor percheziții domiciliare efectuate la două imobile din localitățile sucevene Costileva și Nisipitu. ''În data de 17 ianuarie, polițiștii de frontieră din

Justitie si interne 17-01-2025 17:05

Neamț: Bărbat lovit de un TIR pe trecerea de pietoni; pompierii l-au scos de sub autocamion

Un bărbat a fost accidentat, vineri după-amiază, de un TIR, în timp ce încerca să traverseze pe o trecere de pietoni din Piatra-Neamț. Victima a fost prinsă sub cabina camionului iar la fața locului au intervenit mai multe echipaje de pompieri. 'La locul solicitării s-au deplasat trei echipaje de pompieri cu o autospecială de sti

Justitie si interne 17-01-2025 16:49

Constanța: Judecătoria Mangalia a amânat pentru 31 ianuarie pronunțarea în procesul lui Vlad Pascu

Judecătoria Mangalia a amânat vineri pentru 31 ianuarie pronunțarea în procesul lui Vlad Pascu, șoferul drogat care în octombrie 2023 a accidentat mortal doi tineri și a rănit alți trei în localitatea 2 Mai. 'Fixează termen pentru pronunțarea hotărârii la data de 31.01.2025, aducând la cunoștință inculpatului că hotăr&ac

Justitie si interne 17-01-2025 14:51

Instanța supremă respinge definitiv acțiunea lui Călin Georgescu în dosarul alegerilor

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins vineri definitiv acțiunea în justiție deschisă de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidențiale. Georgescu primise o decizie nefavorabilă și la Curtea de Apel București, pe 31 decembrie 2024, după care el a făcut recurs, respins vineri de Curtea supremă. 'Respinge

Justitie si interne 17-01-2025 13:07

Miron Cozma - declarații halucinante la Parchet: Eu l-am arestat pe Iliescu în '91 și era să-l împușc

Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, s-a prezentat vineri la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoştinţă că are calitatea de inculpat în dosarul Mineriadei din iunie 1990 pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.

Justitie si interne 17-01-2025 12:48

Galați: Profesoară de la Facultatea de Medicină a Universității ''Dunărea de Jos'', cercetată de DNA pentru luare de mită

O profesoară de la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității ''Dunărea de Jos'' din Galați este cercetată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Serviciul Teritorial Galați pentru luare de mită, ea fiind plasată sub control judiciar pentru 60 de zile. Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri, proc

Justitie si interne 17-01-2025 11:24

Constanța: Procurorii au cerut 10 ani și 6 luni de închisoare pentru Vlad Pascu

Procurorii au cerut o pedeapsă de 10 ani, șase luni și 20 de zile pentru Vlad Pascu, șoferul drogat care a accidentat mortal doi tineri și a rănit alți trei în localitatea 2 Mai, a anunțat, vineri, avocatul unora dintre victime, Adrian Cuculis. Potrivit acestuia, Parchetul a cerut în acest caz pedeapsa maxim posibilă.

Justitie si interne 17-01-2025 08:25

Buzău: Zeci de autosesizări ale Avocatului Poporului în 2024; atacuri canine și un pacient găsit spânzurat

Consilierii Avocatului Poporului pentru județul Buzău s-au autosesizat anul trecut în 38 de situații, anchetele urmărind printre altele, situații în care persoane au fost atacate de câini fără stăpân sau cazul unui pacient găsit spânzurat în Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca. Î

Justitie si interne 17-01-2025 05:15

Protest al polițiștilor în Capitală

Angajații din apărare, ordine publică și siguranță națională, dar și cei din structuri asociative ale rezerviștilor militari, inclusiv ACMRR din MAI, vor participa, vineri, în Capitală, la un protest prin care se va solicita, printre altele, rezolvarea problemelor cu privire la orele suplimentare de lucru. Potrivit Sindicatului Național

Justitie si interne 17-01-2025 05:15

Miron Cozma și Adrian Sârbu, chemați la Parchet în dosarul Mineriadei

Adrian Sârbu, fost șef de cabinet al fostului premier Petre Roman, și Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, au fost citați vineri la Parchetul General, pentru a li se aduce la cunoștință că sunt inculpați în dosarul Mineriadei din iunie 1990 pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității. Procurorii trebu