O PERSONALITATE PE ZI: Artista Maria Tănase

Marea artistă Maria Tănase s-a născut în Bucureşti, la 25 septembrie 1913. A terminat cursurile Şcolii primare nr. 11, apoi s-a înscris la Şcoala secundară de fete "Ion Heliade Rădulescu" (1924), însă după o vreme a abandonat cursurile, din cauza lipsurilor materiale ale familiei. Puţin mai târziu, s-a angajat la un birt de cartier, unde uneori mai cânta.
Văzând un anunţ în ziar, care anunţa angajări de cântăreţi şi dansatori, Maria se angajează la Teatrul "Cărăbuş", condus de actorul Constantin Tănase. Acesta a ascultat-o cântând, i-a plăcut, dar când a aflat că se numeşte tot Tănase, i-a atribuit numele de scenă Mary Atanasiu. În 1934, la 21 de ani, deja apărea în spectacolul de revistă "Cărăbuş-Expres" cu pseudonimul stabilit de Constantin Tănase. În acelaşi an a imprimat romanţa "Mansarda" de Nello Manzatti, la Casa de discuri "Lifa Record", aceasta fiind prima imprimare a artistei.
Apoi a imprimat cântece populare, sub supravegherea etnomuzicologilor Constantin Brăiloiu şi Harry Brauner, la Casa de discuri "Columbia", primele două melodii fiind "Cine iubeşte şi lasă" şi "M-am jurat de mii de ori", acompaniată de taraful Costică Vraciu din Gorj.
Maria Tănase la un spectacol organizat în sala cinematografului "Aro'' (actual "Patria") din Bucureşti, 1939.
Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES
În 1937 a fost invitată de profesorul Dimitrie Gusti să cânte la restaurantul pavilionului României de la expoziţia din Paris. Artista a cântat şi în cadrul expoziţiei de la World Fair, New York, mai 1939 - iunie 1939, împreună cu orchestra lui Grigoraş Dinicu şi cu naistul Fănică Luca, la "Casa românească" (unul dintre pavilioanele României). La expoziţie au participat George Enescu, prof. Dimitrie Gusti şi Constantin Brâncuşi.
În acelaşi an a susţinut în direct un program de cântece româneşti la emisiunea "Ora satului", la postul Radio Bucureşti, unde a fost acompaniată de taraful Ion Matache din Argeş. A fost prezentă şi la încheierea cursurilor de vară ale Universităţii populare de la Vălenii de Munte (Prahova), unde istoricul Nicolae Iorga a supranumit-o "Pasărea măiastră".
Sursa foto: Maria Tănase/Facebook
După angajarea la Teatrul "Alhambra", condus de Nicolae Vlădoianu, Maria Tănase a lansat, în septembrie 1938, cântecele "Mi-am pus busuioc în păr" şi "Habar n-ai tu" (ambele compuse de Ion Vasilescu), în revista "Constelaţia Alhambrei". Apoi melodiile au fost imprimate la "Columbia". În noiembrie 1938 a încheiat un contract cu restaurantul "Dory-Parc", devenit, apoi, "Neptun"; a cântat şi pe estradele restaurantelor "Luxandra" şi "Parcul Luther".
Maria Tănase la un spectacol organizat în sala cinematografului "Aro'' (actual "Patria") din Bucureşti, 1939.
Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES
A întreprins un turneu artistic în Turcia, în martie 1941, şi a cântat la teatrul de revistă de la Istanbul. A avut un mare succes, interpretând, pe lângă cântece româneşti - "La calul bălan", "Foaie verde lămâiţă", "Am un leu şi vreau să-l beau", "Cu lăutarii după mine", "Târâişul şarpelui" -, şi cântece vechi turceşti.
Maria Tănase a mai avut turnee în Bulgaria şi Iugoslavia, în 1956, alături de orchestra "Doina Argeşului", respectiv, orchestra "Barbu Lăutaru", dirijată de Ionel Budişteanu şi de Nicu Stănescu.
Cu prilejul celui de-al IV-lea Festival Mondial al Tineretului şi Studenţilor, desfăşurat la Bucureşti, în 1953, a lansat cântecele "Dragi mi-s cântecele mele" (aranjament de Henry Mălineanu) şi "Aseară vântul bătea" (cântec popular din Ardeal).
Spectacol susţinut de mai mulţi artişti, printre care şi Maria Tănase (în imagine), pentru soldaţii români aflaţi pe front, 1942.
Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES
Pentru meritele sale artistice deosebite, i s-au acordat Premiul de Stat (1955) şi titlul de Artistă Emerită (1957). După ce a imprimat la Electrecord, în 1958, patru cântece populare româneşti traduse şi adaptate în franceză de Nicole Sachelarie, ele au fost incluse, împreună cu alte cântece ale artistei cântate în limba română, pe un disc editat în colaborare cu casa franceză "Le Chant du Monde", distins cu "Grand prix du disque" (marele premiu al discului), decernat de Academia "Charles Cros" din Paris.
Remarcând talentul actoricesc al Mariei Tănase, directorul Ion Manolescu a angajat-o la Teatrul Municipal (actualul Teatru "Lucia Sturdza Bulandra") din Bucureşti, ea urmând, în acelaşi timp, cursurile Conservatorului Regal de Muzică şi Artă Dramatică. Pe scena acestui teatru a jucat în piesele "Cadavrul viu" de Lev Tolstoi, "Nana" de Emile Zola, "Opera de trei parale" de Bertolt Brecht.
Sursa foto: Maria Tănase/Facebook
Acelaşi talent a făcut ca ea să apară şi în coproducţia româno-franceză "Ciulinii Bărăganului", inspirată de romanul omonim al lui Panait Istrati şi regizată de Louis Daquin şi Gheorghe Vitanidis (1957). În acest film a interpretat rolul Anica, apărând alături de actori precum Clody Berthola, Marcel Anghelescu, Mihai Berechet, Florin Piersic. Cântecele Mariei Tănase au fost şi pe coloana sonoră a filmelor "Se aprind făcliile", regizat de Ion Şahighian (1939) şi "Amintiri din Bucureşti", regizat de Traian Fericeanu (1958).
Începând din 1954, a fost numită profesoară de canto popular la Şcoala de muzică şi a devenit titulara catedrei de muzică folclorică.
Sursa foto: Maria Tănase/Facebook
La câţiva ani după moartea lui Constantin Brâncuşi (1957), Maria Tănase a prezentat un memoriu la Ministerul Învăţământului şi al Culturii prin care îşi asuma sarcina de a iniţia şi a supraveghea tineri solişti în vederea înfiinţării unui ansamblu popular la Târgu Jiu; astfel a primit postul de folclorist categoria A la "Taraful Gorjului". Dar visul de retragere la Gorj ca profesoară de folclor muzical nu s-a realizat.
În aprilie 1963 a început un turneu cu taraful de la Târgu Jiu, care era programat până la 25 iunie. Două săptămâni mai târziu, la 1 mai 1963, artista a susţinut însă ultimul său concert, la Hunedoara. În seara acelei zile s-a întors la Bucureşti, fiind diagnosticată cu cancer. A fost internată la Spitalul "Vasile Roaită" (actualul Spital "Sfânta Maria"), apoi la Spitalul Fundeni, unde a murit, la 22 iunie 1963. A fost înmormântată la Cimitirul Bellu, în 25 iunie.
Sursa foto: Maria Tănase/Facebook
În semn de omagiu adus artistei, în 1969 a luat fiinţă Festivalul Concurs al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc "Maria Tănase", cel mai longeviv eveniment artistic de muzică populară din România. În 2013 şi 2016, Romfilatelia a emis timbre cu imaginea Mariei Tănase.AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, redactori Arhivă foto: Mihaela Tufega, Elena Bălan; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)
Surse texte: volumele "Maria Tănase şi cântecul românesc", ediţia a III-a, Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor, 1969; "Caietul Confesiunilor" scris de artistă (1963); "Maria Tănase", Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor, 1988; site-urile https://www.radioromaniacultural.ro/, https://folclor-romanesc.ro/, https://www.ziarulmetropolis.ro/, http://www.bestmusic.ro/
* Explicaţie foto din deschidere: Maria Tănase în spectacol, 1949.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
29 aprilie - Ziua veteranilor de război
Ziua veteranilor de război este marcată anual, la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Această zi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. Data aleasă este cea
Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)
După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două mandate
CITATUL ZILEI
''Numai trecerea timpului îl arată pe cel cu adevărat drept; pe ticălos îl poți recunoaște și într-o singură zi'' - Sofocle (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
Prezidențiale2025/ Prezentarea candidaților
Biroul Electoral Central a stabilit, la 20 martie 2025, rămânerea definitivă a candidaturilor depuse pentru alegerile la funcția de președinte al României, la scrutinul din 4 mai 2025, iar la 22 martie a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaților. Potrivit comunicatului BEC, ordinea pe bulet
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 29 aprilie
Ortodoxe Sf. 9 Mucenici din Cizic; Sf. Cuv. Memnon Greco-catolice Sf. 9 M. din Cizic; Sf. cuv. Memnon, făcătorul de minuni; Sf. Ecaterina de Siena, patroana Europei Romano-catolice Sf. Ecaterina de Siena, fc. înv., patroană a Europei Sfin
Prezidențiale2025/ Președintele României - rol și atribuții
Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și înt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 aprilie
Este a 119-a zi a anului 2025. Au mai rămas 246 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 09 m și apune la 20 h 18 m. Luna răsare la 06 h 42 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Tenismenul american Andre Agassi
Jucătorul de tenis Andre Agassi, câștigător a opt titluri de Mare Șlem în carieră și campion olimpic, în 1996, la Atlanta, s-a născut la 29 aprilie 1970, în Las Vegas, Nevada, SUA. Fiul unui fost boxer
28 aprilie - Ziua mondială a securității și sănătății în muncă (ONU)
În 2003, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a început să celebreze Ziua mondială a securității și sănătății în muncă pentru a sublinia prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă, valorificând punctele forte tradiționale ale OIM, tripartismul și dialogul social. De asemenea, 28 aprilie este Ziua internațională de comem
Prezidențiale2025/ Cadrul legal al alegerilor prezidențiale din mai 2025
Alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (primul tur) au loc ca urmare a anulării primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, de către Curtea Constituțională la 6 decembrie 2025. Întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României în 2024 a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin H
Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase
CITATUL ZILEI
''Este frumos lucru să-l oprești pe cel care nedreptățește pe alții; sau, cel puțin, ferește-te să-i fii complice'' - Democrit (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Horia Plugaru)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia Greco-catolice Sf. ap. Iason și Sosipatru, din cei 70; Sf. m. Dada, Maxim și Quintilian Romano-catolice Ss. Petru Chanel, pr. m.; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr.; Valeria, m. Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 aprilie
Este a 118-a zi a anului 2025. Au mai rămas 247 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 11 m și apune la 20 h 16 m. Luna răsare la 06 h 08 m și apune la 21 h 38 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Web Summit 2025, la Rio de Janeiro (27-30 aprilie)
Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei informației, al marilor afaceri mondiale, dar și start-upurilor, precum și din acele domenii ale activității umane în care internetul activează ca un mijloc principal de manifestare, potrivit