TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Fata morgana'' (1981)

Filmul "Fata morgana", regizat de Elefterie Voiculescu după un scenariu scris de Florian Grecea, este o adaptare a romanului omonim al lui Ion Grecea şi a avut premiera în 1981.
Tânărul Virgil Alexiu este un "copil de bani gata" - fiu al unui director de şantier şi al unei profesoare - arogant, obraznic, care crede că totul în viaţă vine de la sine şi că totul i se cuvine. Inclusiv dragostea Cristinei Barna, care lucra în şantierul unde tatăl său era director şi pe care el o tratează superficial, neacordându-i atenţia pe care ea o aştepta. După ce fata îl părăseşte şi el ratează admiterea la facultate, este luat în armată, la trupă, pentru un an şi jumătate. Abia aici, unde nu mai este tratat ca fiind "băiatul lui tata", învaţă ce sunt prietenia, respectul, valorile morale, dar şi dragostea pentru Cristina - acea "fata morgana" care îl bântuie, visând-o, căutând-o, încercând să o recucerească, notează site-urile https://www.cinemagia.ro/ şi https://www.cinemaraton.ro/.
"Virgil este fiul unei familii realizate. Tatăl său este director de şantier. El este presat de părinţi să dea examen la facultate. Tatăl vrea un fiu care să studieze construcţiile, iar mama vrea un fiu student la teatru. Virgil, la una dintre plimbările lui pe şantier, o descoperă pe Cristina Barna. Iubirea apare în viaţa lui Virgil, iar romantismul, florile aduse fetei mai reduc starea lui de nervozitate. Apoi evenimentele vieţii lui Virgil se succed cu repeziciune - plecarea în armată, dragostea pentru Cristina pe care o supărase, dar aştepta iertarea ei - fac deliciul acestui film care îmbină armonios dragostea şi datoria de a face armata cu implicaţiile acestora în viaţa lui", scrie site-ul http://aarc.ro/.
Criticul de film Alice Mănoiu nota, într-o cronică publicată în revista "Cinema" nr. 1 din ianuarie 198, că povestea filmului este "despre un băiat uşuratec alergând după fete până se îndrăgosteşte de una, o pierde din uşurătate, o regăseşte şi iar o pierde".
Sursa foto: cinemaraton.ro
"Don Juanul nostru (...) are un instinct de fluturaş, de fils-a-papa căruia nu i se refuză nimic - de la papanaşii bunicii, la Dacia babacului. (...) Ne aflăm în faţa unui regizor care-şi cunoaşte meseria, ştie să povestească în imagini cursiv, chiar elegant, cu un anume firesc al ambianţelor şi al întâmplărilor (...). Există momente de mici adevăruri comune - un caporal ce-şi muştruluieşte recruţii nu doar din zel disciplinar, ci şi dintr-o criză de autoritate, de gelozie chiar, când unul e preferat de preferata caporalului. Noroc cu superiorul blajin care le rezolvă cu tact. Sigur că există şi o demnitate ultragiată a fetei care întoarce spatele când focul sentimental al partenerului s-a aprins cu întârziere. (...) Fata ar fi (poate) gata să-l ierte (ori poate nu, finalul e deschis). (...) Douăzeci de ani de asistenţă regizorală ai lui Elefterie Voiculescu îşi spun cuvântul în asigurarea unei mişcări funcţionale în planul doi, în acurateţea ambianţelor scenografice (decorurile sau costumele sunt de acolo, deci bune, utile), în reuşita imaginii (...), cât şi la realizarea autenticităţii sonore (priză directă în majoritatea cazurilor, bine realizată)", scria Alice Mănoiu, conform site-ului http://aarc.ro/.
Scriitorul D.I. Suchianu amintea că filmul "atacă o problemă psihologică - obrăznicia, o nevoie aproape patologică de a fi insolent, de a lua în bătaie de joc pe orice interlocutor".
"Virgil (...) este mânat de vanitate, de înfumurare. (...) Până la urmă se vindecă de ambele păcate. Cine sunt oare tămăditorii? Unul dintre ei e amorul. (...) Tânărul nostru cunoaşte o fată, Cristina, pe care nu o slăbeşte din galante şi perfect nesărate asiduităţi. (...) Interpreta acestei Cristina are un rol greu, interesant. O interpretare bazată pe priviri, gesturi şi cuvinte care arată cum ea va trece de la agasare la o progresivă înduioşare faţă de acel biet neajutorat care face şi spune numai prostii. (...) Asistăm la o mare măgărie a 'don-juanului'. (...) În ciuda exasperatelor lui căutări, nu o mai poate găsi. Groaznica lui obrăznicie, stupida lui neseriozitate îşi vor găsi totuşi o revanşă în viaţa de cazarmă, unde va plăti pentru perpetua lui plăcere de a brava pe superiori, de a sfida disciplina", nota D.I. Suchianu într-o cronică publicată în revista "România literară" nr. 5 din 29 ianuarie 1981.
În opinia scriitorului, "Fata morgana" reprezintă "eroina care dispăruse brusc din lumea şi din ochii eroului, el o tot căuta mereu, dar se tot lovea de un interminabil deşert".
Sursa foto: ziaruldevrancea.ro
"Un pustiu în care căutările sale fac să răsară mereu, ca un miraj, ca o 'fata morgana' chipul (...) frumoasei Cristina. Rol original şi greu, rolul de fantomă frumoasă, de arătare inaccesibilă, rolul de 'fata morgana', pe care Diana Lupescu îl interpretează cu o rară măiestrie", scria D.I. Suchianu în revista "România literară", conform site-ului http://aarc.ro/.
Din distribuţia filmului fac parte actorii Dinu Manolache (în rolul lui Virgil), Diana Lupescu (în rolul Cristinei), Elena Sereda, Mihai Pălădescu, Petre Lupu, Dorel Zaharia, Florin Dobrovici, Claudiu Bleonţ, Mărioara Sterian, Marius Ionescu şi alţii, conform site-ului https://www.imdb.com/. Coloana sonoră a filmului cuprinde partituri semnate de compozitorul Cornel Fugaru. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Cadrul legal al alegerilor prezidențiale din mai 2025
Alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (primul tur) au loc ca urmare a anulării primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, de către Curtea Constituțională la 6 decembrie 2025. Întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României în 2024 a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin H
Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase
CITATUL ZILEI
''Este frumos lucru să-l oprești pe cel care nedreptățește pe alții; sau, cel puțin, ferește-te să-i fii complice'' - Democrit (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Horia Plugaru)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia Greco-catolice Sf. ap. Iason și Sosipatru, din cei 70; Sf. m. Dada, Maxim și Quintilian Romano-catolice Ss. Petru Chanel, pr. m.; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr.; Valeria, m. Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 aprilie
Este a 118-a zi a anului 2025. Au mai rămas 247 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 11 m și apune la 20 h 16 m. Luna răsare la 06 h 08 m și apune la 21 h 38 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Web Summit 2025, la Rio de Janeiro (27-30 aprilie)
Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei informației, al marilor afaceri mondiale, dar și start-upurilor, precum și din acele domenii ale activității umane în care internetul activează ca un mijloc principal de manifestare, potrivit
CITATUL ZILEI
'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie
Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista