REPORTAJ/Dâmbovița: Învățământ dual la Moreni - între abandon școlar și dorința de a lucra pentru Armata Română

Elevii de liceu din localitatea dâmbovițeană Moreni au ocazia să facă practică, în cadrul programului de învățământ dual, la o unitate din industria de armament.
Abandonul școlar a făcut ca mare parte din elevii înscriși în program să renunțe, dar cei care au mai rămas spun că sunt pasionați de mecanică și vor să învețe meserie ca să poată lucra pentru Armata Română.
Am mers la Liceul Tehnologic de Petrol din Moreni. Directorul unității de învățământ îmi vorbește despre învățământul dual, iar la remarca mea că nu am văzut elevi care să fie prin curtea liceului sau să plece de la ore, îmi spune că vrea să inducă elevilor disciplina și respectul față de școală. Se scuză că este îmbrăcat în trening și spune că este profesor de educație fizică.
'Elevii se califică profesional la locul de muncă. În contractul semnat cu Uzina Automecanica Moreni nu este stipulată obligativitatea angajării, dar elevii înscriși în această clasă au prioritate la angajare, fiind cunoscuți și calificați în domeniul cerut, terminând cu diploma de certificare profesională nivel 3, diplomă recunoscută la nivelul Uniunii Europene', spune directorul Liceului Tehnologic de Petrol Moreni, Matei Robert Harabagiu.
Directorul vorbește cu unul dintre profesori și mă poftește într-o clasă unde sunt elevi de la învățământul dual. Îmi arată dotările moderne - tablă inteligentă, dar și utilaje de practică pentru învățământul tehnologic - și spune că urmează să vină și imprimantele 3D.
Programul de practică a început în 2024. Din 20 de elevi, din cauza abandonului școlar, mai sunt 13 care fac practica. Directorul ne-a explicat că cel mai redus grad de abandon școlar a fost acum câțiva ani, când elevii primeau o masă caldă la liceu.
Cei care fac practică primesc lunar 300 de lei de la Automecanica Moreni, care se adaugă la cei 300 de lei bursa școlară. De asemenea, au prioritate la angajare la Automecanica Moreni. Elevii urmează specializarea lăcătuș mecanic.
'Mă numesc Ciobanu Felix Cristian și în Automecanica, la o uzină destul de ok, am învățat cum să montez, să demontez reductorul de pe mașină, de pe amfibie, să montez turela și să repar un grup. Montare, demontare, curățare. Mă pasionează mecanica, în general fiarele, așa. Mi-ar plăcea să lucrez la Automecanica. Chiar mi se pare ceva ușor acolo. Sunt în clasa a X-a', a spus unul dintre elevi.
Întrebat dacă are note bune, răspunde că da: 'De la 5 în sus'.
'Sunt un băiat, un elev căruia îi place să învețe orice lucru. Nu mă dau înapoi de la nimic. Și la Automecanica am învățat să montăm roți, deocamdată suntem cam mici, n-avem voie la mai multe. Turelă (a montat - n.r.), cum a zis și colegul dinainte. Uneori practica e grea, uneori, nu. Depinde de ce se cere. Cu amfibiile e mai greu, în special motorul la montaj', spune un alt elev, Octavian Miron.
L-am întrebat și dacă va fi dispus, în cazul în care se va angaja la Automecanica, să meargă în teatre de operațiuni, așa cum au făcut în trecut angajații uzinei, să lucreze la mentenanța transportoarelor blindate.
'De ce nu? Mi-ar plăcea să fiu... să încerc orice. Mi se pare o provocare', a răspuns Octavian, precizând că și în contextul războiului de la granița noastră își dorește să lucreze în industria de apărare.
În programul de practică la Automecanica Moreni sunt două fete. Alte două au renunțat recent la cursurile de la școală după ce au rămas însărcinate. Le-am întrebat pe cele două rămase la cursuri ce anume fac în practică.
După ce s-au îndemnat una pe alta să vorbească, am îndreptat reportofonul spre una dintre ele. În blugi, cu genele date cu rimel și cu unghiile lăcuite, răspunde râzând: 'Nimic, noi, fetele, nu facem nimic'. 'Vă ajută colegii? Învățați urmărindu-i pe ei?'. 'Da', răspund fetele, încântate de întrebarea ajutătoare.
Directorul Automecanica Moreni, Alexandru Oprea, apreciază colaborarea cu liceul din localitate, spune că e nevoie de specialiști în domeniu și vorbește și de dificultățile economice prin care trece societatea.
'Chiar săptămâna trecută am avut o discuție cu maiștrii instructori și cu elevii. Îmbucurător pentru societate este faptul că, din cei 13, cel puțin cinci și-au exprimat disponibilitatea de a continua să lucreze după absolvirea liceului în cadrul uzinei. Din partea unui domn maistru am primit solicitarea ca, pe perioada vacanței de vară, dacă se poate, și vom analiza acest lucru la nivelul conducerii societății, doi dintre ei să lucreze, să spunem așa, într-o formă de lucru acceptată de către legislația în vigoare, chiar în incinta societății. Deci, una peste alta, să spunem că este mulțumitor nivelul lor de implicare și modul în care ei răspund la eforturile pe care societatea l-a făcut pentru plata acestor burse', declară directorul Alexandru Oprea.
El precizează că societatea are posturi disponibile.
'Depinde foarte mult și de gradul de încărcare cu comenzi al societății, dar noi sperăm ca 2025 să fie un început de revigorare al societății per ansamblu. Putem spune și că personalul este îmbătrânit, pentru că din cei aproximativ 300 de salariați, circa 47, dacă nu mă înșel, sunt pensionari. Și lucrăm cu dumnealor pentru că nu a venit nimic din spate astfel încât să asigure completarea acestor specialități, unele dintre ele chiar deficitare', adaugă Oprea.
Directorul de la Automecanica a făcut referire și la investiții, spunând că societatea se axează și pe producția civilă, în contextul în care nu s-a dezvoltat producerea unui transportor modern, deși s-a discutat în anii trecuți de realizarea unui TBT 8x8, iar pentru cele care se produceau nu mai există comenzi. AGERPRES/(AS - redactor: Cornelia Dumitru, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: Liceul Tehnologic de Petrol din Moreni
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Program pilot pentru elevi despre protecția medicului, lansat de 'Let's Do It, Romania'
Programul pilot '#Doers School', dedicat școlilor care vor să educe elevii despre protecția mediului prin acțiuni concrete, creativitate și implicare civică, a fost lansat de asociația 'Let's Do It, Romania'. Potrivit unui comunicat remis vineri presei de asociație, proiectul pilot debutează cu un număr limitat de 20 de școli din toată țara
Timiș: Peste 800 de elevi au cântat Imnul Europei, dirijați de primarul Dominic Fritz
Peste 800 de elevi au cântat Imnul Europei - creația beethoveniană 'Odă Bucuriei', dirijați de primarul municipiului Timișoara, în deschiderea Olimpiadei Naționale a Corurilor, care se desfășoară pentru prima dată în orașul de pe Bega. 'Le mulțumesc pentru invitația de a veni alături de ei și a dirija. Azi, de Ziu
Bihor: Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, va susține conferința 'Niceea 1700', la Oradea
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, va susține pe 15 mai, la Oradea, conferința 'Niceea 1700', eveniment cuprins în calendarul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor. Potrivit informării transmise vineri de conducerea muzeului, conferința are ca scop să exploreze contextul istoric, originile, influențele juridice și r
Astronauți celebri, prezenți la SpaceFEST 2025 - Politehnica București
SpaceFEST - ediția a treia, la care și-au anunțat prezența și astronauți cunoscuți la nivel mondial, va avea loc, de vineri până duminică, în campusul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București. Evenimentul este organizat de Politehnica, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu A
Universitatea din București organizează, vineri și sâmbătă, primul FestivALL dedicat elevilor
Universitatea din București (UB) va organiza, vineri și sâmbătă, primul FestivALL UB dedicat elevilor care își doresc să descopere viața de student în București, eveniment care va avea loc în Grădina Botanică. Accesul este gratuit și se va realiza în baza brățării de acces care poate fi obținută după accesarea lin
Ministrul Educației va prezenta, luni, 'Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România'
Ministrul Daniel David va prezenta, luni, un raport cu privire la educația și cercetarea din România, despre realizări și noi reforme în domeniu. Conform unui comunicat de presă al ministerului transmis joi, documentul este intitulat 'Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România. Realizările prezente și i
Buzău: Consiliul Județean al Elevilor a lansat campania de conștientizare 'Când nu votezi, iei o absență nemotivabilă de la viitor!'
Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Buzău a lansat o campanie de informare și conștientizare cu privire la necesitatea tinerilor de a-și exprima votul în turul II al alegerilor prezidențiale, în contextul în care, la primul tur, mai puțin de 10% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au mers la urne.
Ministerul Educației și Cercetării: 10.362 de elevi vor participa la Studiul PISA
Un număr de 10.362 de elevi de 15 ani din 321 de unități de învățământ din România vor participa la Faza principală a studiului PISA 2025 care este administrată de Institutul de Științe ale Educației în perioada 12 mai - 9 iunie. PISA (Programme for International Student Assessment) reprezintă Programul pentru Evaluarea
Cluj: USAMV îi învață pe elevi despre biotehnologii în artă, falsuri alimentare, comportamentul și bunăstarea animalelor
Reprezentanții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca îi vor învăța pe elevi despre biotehnologii în artă, falsuri alimentare, biotopul acvacol, comportamentul și bunăstarea animalelor sau viața albinelor și a viermilor de mătase, în cadrul unui eveniment care va fi organizat pe 10 mai, cu denumirea 'Green
Universitatea din București organizează primul FestivALL dedicat elevilor, în perioada 9 - 10 mai
Universitatea din București (UB) va organiza, în perioada 9 - 10 mai 2025, primul FestivALL UB dedicat elevilor care își doresc să descopere viața de student în București, eveniment care va avea loc în Grădina Botanică 'Dimitrie Brandza'. 'Primul FestivALL UB va transforma Grădina Botanică a Universității di
Mureș: Parteneri din zece țări, la un eveniment universitar dedicat impulsionării economiei circulare în regiunea Dunării
Parteneri din zece țări au participat, marți, la Târgu Mureș, la conferința internațională 'Saltul digital în economia circulară: deblocarea potențialului pentru o regiune a Dunării mai ecologice', dedicată impulsionării economiei circulare în regiunea Dunării prin digitalizare și inovare.
Arad: Un festival studențesc al artelor, organizat în premieră, cu participanți din țară și străinătate
Un festival studențesc al artelor este organizat în premieră în Arad și va aduna tineri din țară și străinătate, care vor avea ocazia să-și arate talentele timp de două zile, de la picturi, muzică, fotografie, la dansuri, modă sau artă culinară. Festivalul Internațional al Artelor Studențești 'Youth Art Festival' se va desfășura în zi
Expoziție privind patrimoniul natural și cultural al Dobrogei, deschisă la Muzeul Geologic Național
Expoziția ''Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei'', care dezvăluie bogăția geologică, istorică și peisagistică a Dobrogei, a fost deschisă la Muzeul Geologic Național, a anunțat marți Autoritatea Națională pentru Cercetare. Găzduită la sediul muzeului din București, expoziția este rezultatul unui amplu program de cerceta
Tulcea: Schimb de experiență România-Republica Moldova în domeniul educației
Cadre didactice din România și Republica Moldova au participat, zilele trecute, la un schimb de experiență în județul Tulcea în cadrul unui proiect transfrontalier educațional intitulat 'Porți deschise spre Prut'. Proiectul, susținut din donații, a început în anul 2019 și este derulat printr-un parteneriat
Cluj: UBB lansează inițiativa europeană 'Plastic Pirates în România'
Universitatea 'Bebeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca, prin Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, va lansa inițiativa europeană 'Plastic Pirates în România', un proiect de cercetare participativă (Citizen Science) finanțat prin programul Horizon Europe. 'Această inițiativă marchează debutul participării Rom&