REPORTAJ/Dâmbovița: Învățământ dual la Moreni - între abandon școlar și dorința de a lucra pentru Armata Română

Elevii de liceu din localitatea dâmbovițeană Moreni au ocazia să facă practică, în cadrul programului de învățământ dual, la o unitate din industria de armament.
Abandonul școlar a făcut ca mare parte din elevii înscriși în program să renunțe, dar cei care au mai rămas spun că sunt pasionați de mecanică și vor să învețe meserie ca să poată lucra pentru Armata Română.
Am mers la Liceul Tehnologic de Petrol din Moreni. Directorul unității de învățământ îmi vorbește despre învățământul dual, iar la remarca mea că nu am văzut elevi care să fie prin curtea liceului sau să plece de la ore, îmi spune că vrea să inducă elevilor disciplina și respectul față de școală. Se scuză că este îmbrăcat în trening și spune că este profesor de educație fizică.
'Elevii se califică profesional la locul de muncă. În contractul semnat cu Uzina Automecanica Moreni nu este stipulată obligativitatea angajării, dar elevii înscriși în această clasă au prioritate la angajare, fiind cunoscuți și calificați în domeniul cerut, terminând cu diploma de certificare profesională nivel 3, diplomă recunoscută la nivelul Uniunii Europene', spune directorul Liceului Tehnologic de Petrol Moreni, Matei Robert Harabagiu.
Directorul vorbește cu unul dintre profesori și mă poftește într-o clasă unde sunt elevi de la învățământul dual. Îmi arată dotările moderne - tablă inteligentă, dar și utilaje de practică pentru învățământul tehnologic - și spune că urmează să vină și imprimantele 3D.
Programul de practică a început în 2024. Din 20 de elevi, din cauza abandonului școlar, mai sunt 13 care fac practica. Directorul ne-a explicat că cel mai redus grad de abandon școlar a fost acum câțiva ani, când elevii primeau o masă caldă la liceu.
Cei care fac practică primesc lunar 300 de lei de la Automecanica Moreni, care se adaugă la cei 300 de lei bursa școlară. De asemenea, au prioritate la angajare la Automecanica Moreni. Elevii urmează specializarea lăcătuș mecanic.
'Mă numesc Ciobanu Felix Cristian și în Automecanica, la o uzină destul de ok, am învățat cum să montez, să demontez reductorul de pe mașină, de pe amfibie, să montez turela și să repar un grup. Montare, demontare, curățare. Mă pasionează mecanica, în general fiarele, așa. Mi-ar plăcea să lucrez la Automecanica. Chiar mi se pare ceva ușor acolo. Sunt în clasa a X-a', a spus unul dintre elevi.
Întrebat dacă are note bune, răspunde că da: 'De la 5 în sus'.
'Sunt un băiat, un elev căruia îi place să învețe orice lucru. Nu mă dau înapoi de la nimic. Și la Automecanica am învățat să montăm roți, deocamdată suntem cam mici, n-avem voie la mai multe. Turelă (a montat - n.r.), cum a zis și colegul dinainte. Uneori practica e grea, uneori, nu. Depinde de ce se cere. Cu amfibiile e mai greu, în special motorul la montaj', spune un alt elev, Octavian Miron.
L-am întrebat și dacă va fi dispus, în cazul în care se va angaja la Automecanica, să meargă în teatre de operațiuni, așa cum au făcut în trecut angajații uzinei, să lucreze la mentenanța transportoarelor blindate.
'De ce nu? Mi-ar plăcea să fiu... să încerc orice. Mi se pare o provocare', a răspuns Octavian, precizând că și în contextul războiului de la granița noastră își dorește să lucreze în industria de apărare.
În programul de practică la Automecanica Moreni sunt două fete. Alte două au renunțat recent la cursurile de la școală după ce au rămas însărcinate. Le-am întrebat pe cele două rămase la cursuri ce anume fac în practică.
După ce s-au îndemnat una pe alta să vorbească, am îndreptat reportofonul spre una dintre ele. În blugi, cu genele date cu rimel și cu unghiile lăcuite, răspunde râzând: 'Nimic, noi, fetele, nu facem nimic'. 'Vă ajută colegii? Învățați urmărindu-i pe ei?'. 'Da', răspund fetele, încântate de întrebarea ajutătoare.
Directorul Automecanica Moreni, Alexandru Oprea, apreciază colaborarea cu liceul din localitate, spune că e nevoie de specialiști în domeniu și vorbește și de dificultățile economice prin care trece societatea.
'Chiar săptămâna trecută am avut o discuție cu maiștrii instructori și cu elevii. Îmbucurător pentru societate este faptul că, din cei 13, cel puțin cinci și-au exprimat disponibilitatea de a continua să lucreze după absolvirea liceului în cadrul uzinei. Din partea unui domn maistru am primit solicitarea ca, pe perioada vacanței de vară, dacă se poate, și vom analiza acest lucru la nivelul conducerii societății, doi dintre ei să lucreze, să spunem așa, într-o formă de lucru acceptată de către legislația în vigoare, chiar în incinta societății. Deci, una peste alta, să spunem că este mulțumitor nivelul lor de implicare și modul în care ei răspund la eforturile pe care societatea l-a făcut pentru plata acestor burse', declară directorul Alexandru Oprea.
El precizează că societatea are posturi disponibile.
'Depinde foarte mult și de gradul de încărcare cu comenzi al societății, dar noi sperăm ca 2025 să fie un început de revigorare al societății per ansamblu. Putem spune și că personalul este îmbătrânit, pentru că din cei aproximativ 300 de salariați, circa 47, dacă nu mă înșel, sunt pensionari. Și lucrăm cu dumnealor pentru că nu a venit nimic din spate astfel încât să asigure completarea acestor specialități, unele dintre ele chiar deficitare', adaugă Oprea.
Directorul de la Automecanica a făcut referire și la investiții, spunând că societatea se axează și pe producția civilă, în contextul în care nu s-a dezvoltat producerea unui transportor modern, deși s-a discutat în anii trecuți de realizarea unui TBT 8x8, iar pentru cele care se produceau nu mai există comenzi. AGERPRES/(AS - redactor: Cornelia Dumitru, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: Liceul Tehnologic de Petrol din Moreni
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d
Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor
Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,
Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot
O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să
Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus
Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co
Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura
Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de
Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați
Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc
REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii
Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par
Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu
Mureș: Invenție medicală a UMFST, medaliată cu aur la Salonul Internațional de Invenții și Inovații INVENTCOR 2025
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie 'George Emil Palade' din Târgu Mureș a anunțat, vineri, că a primit medalia de aur la Salonul Internațional de Invenții și Inovații INVENTCOR 2025, pentru invenția 'Aliment adjuvant în prevenirea și/sau tratamentul steatozei hepatice nealcoolice'.
Ordinul ministrului Educației și Cercetării privind gradația de merit, publicat în Monitorul Oficial
Ordinul ministrului Educației și Cercetării pentru aprobarea Metodologiei și criteriilor privind acordarea gradației de merit personalului didactic din învățământul preuniversitar de stat în sesiunea 2025 a fost publicat, vineri, în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, comunicarea fișelor de (auto)evaluare, a număr
Sălaj: Peste 100 de elevi din Zalău, la o competiție de orientare sportivă (GALERIE FOTO)
Peste 100 de elevi din Zalău au luat parte, vineri, la o competiție de orientare organizată în parcul central din municipiu de către Clubul Sportiv Pro-Silva Orientare, în parteneriat cu două unități școlare, în cadrul proiectului Erasmus+ ''Compass''.
Prahova: Supraaglomerare la o școală din Ploiești; părinții elevilor - nemulțumiți de discuțiile privind relocarea unor clase
Școala gimnazială 'I. A. Bassarabescu' din municipiul Ploiești se confruntă cu o problemă acută privind lipsa spațiului, părinții elevilor de aici exprimându-și în repetate rânduri nemulțumirea legate de discuțiile privind relocarea unor clase, iar câțiva dintrei ei au protestat, joi, în fața Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Prahova.
Buzău: Museum Bus a plecat în călătoria cu numărul 100 pentru elevii din mediul rural al județului
Museum Bus a plecat, joi, în călătoria cu numărul 100, proiectul fiind inițiat de Muzeul Județean Buzău în anul 2019, în urma unei analize care a reliefat că doar 3% dintre elevii din mediul rural vizitaseră vreodată un muzeu. Potrivit Muzeului Județean Buzău, Muzeul Mobil a fost lansat în anul 2019, cu ocazia Zilei Naț
Președintele Academiei: Istoria comunismului nu e o disciplină, ci un conținut pentru Istoria contemporană
Istoria comunismului nu este o disciplină, ci un conținut pentru Istoria contemporană, a evidențiat, joi, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, care a pledat pentru reintroducerea în programa școlară a două ore pe săptămână pentru disciplina Istorie. Ioan-Aurel Pop a participat la dezbaterea 'Mai este nevoie de Istorie în ș
Cluj: UTCN organizează un concurs de inginerie electrică destinat elevilor din țară
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) organizează un concurs de inginerie electrică, destinat elevilor din toată țara, iar premianții vor fi admiși fără concurs la facultatea de profil. 'Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, prin cercul de inginerie electrică ROBOTELIER, organizează cea