logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Conferinţă organizată de Fundaţia Emil Racoviţă, la 125 de ani de la Expediţia ''Belgica'' în Antarctica

Image

Preşedintele executiv al Fundaţiei Emil Racoviţă, speologul Viorel Lascu, doreşte să aducă în conştiinţa publică valoarea savantului român, un precursor al cercetării în medii extreme, la împlinirea a 125 de ani de la Expediţia Internaţională "Belgica" în Antarctica, demarată în 23 august 1897 şi finalizată 14 luni mai târziu, pe 5 noiembrie 1899.

Evocarea acestei expediţii pe tărâmurile necercetate de la Polul Sud se face printr-o colaborare internaţională cu alţi moştenitori ai participanţilor la expediţia Belgica, printr-o serie de expoziţii internaţionale în America, Norvegia, Belgia şi România. Fundaţia Emil Racoviţă, cu sediul la Cluj, are printre cei zece membri fondatori chiar trei urmaşi genetici ai savantului - Călin Caşcaval, Oana Marcu şi Daniela Racoviţă.

"Emil Racoviţă a participat la expediţie ca biolog (zoolog, botanist) şi fotograf, fiind primul cercetător român care a deschis calea şi cercetarea spre studiul mediilor extreme oceanice şi îngheţate. Nu în ultimul rând, a înscris România pe harta lumii, pentru că a dat acolo numeroase denumiri române precum Muntele Cobălcescu sau altele. Fundaţia Racoviţă, creată de urmaşii lui fizici şi spirituali, îl aduc pe Emil Racoviţă în conştiinţa publică românească, fiind unul din savanţii de valoare internaţională, un brand de ţară, am putea spune, care a poziţionat România în domeniul cunoaşterii universului", a declarat marţi, pentru AGERPRES, Viorel Lascu, şi el membru fondator.

Fundaţia Racoviţă va organiza în perioada 12-14 septembrie, o conferinţă intitulată "Frontiere nelimitate: explorarea mediilor extreme", centrată pe om, în cele mai vechi ecosisteme ale Pământului şi în vastitatea spaţiului cosmic, până nu de mult considerate nelocuibile.

"Prin discuţii captivante şi prezentări de cercetare de pionierat, ne propunem să descoperim secretele de adaptare şi rezistenţă în condiţii extreme. Fii parte din această călătorie extraordinară pentru a descifra misterele de medii extreme şi de adaptabilitatea remarcabilă a vieţii în faţa celor mai dure provocări ale naturii", invită organizatorii pe site-ul fundaţiei.

Speologul Viorel Lascu consideră că onorarea activităţii savantului Emil Racoviţă se subscrie aprecierii acestuia ca un brand de ţară, având în vedere contribuţia lui remarcabilă la dezvoltarea cercetării universitare - înfiinţând Institutul de Speologie din Cluj, faptul că a dat naştere ştiinţei biospeologice, a fost iniţiatorul protejării naturii şi a parcurilor naţionale creând prima legislaţie în domeniu, dar şi pentru dezvoltarea unui concept extrem de modern azi, anume abordarea multidisciplinară şi internaţională. În acest scop el a adus la Cluj, în 2019, foarte mulţi cercetători din străinătate, pentru a consolida Universitatea locală în domeniile biologiei, zoologiei, explorării evoluţioniste, în general, inclusiv speologiei.

"Fundaţia Emil G. Racoviţă vă invită să vă alăturaţi în misiunea noastră de a reda tinerilor români dorinţa şi spiritul de explorare, cunoaştere şi protejare a naturii, prin valorizarea patrimoniului românesc de mediu şi organizarea de activităţi ştiinţifice şi educaţionale. Urmând spiritul lui Racoviţă, aceste activităţi sunt efectuate prin colaborări internaţionale, pentru a aduce la cunoştinţa întregii omeniri valorile româneşti", a conchis preşedintele executiv al Fundaţiei Emil Racoviţă.

La data de 23 august 1897, nava Belgica, având trei catarge şi echipată cu o elice acţionată de un motor cu abur, pornea spre Antartica, condusă de Adrien de Gerlache, iniţiatorul şi comandantul expediţiei. Din cei 19 cercetători, doar 17 s-au întors vii acasă, la Antwerp, Belgia, în 5 noiembrie 1889, după 14 luni de izolare în gheţurile antarctice.

Aşa cum Racoviţă însuşi nota, prin strădaniile lor au adăugat "o mică pietricică la edificiul ştiinţei, la acel focar de lumină, de adevăr şi de dreptate, ce călăuzeşte omenirea spre timpuri mai bune."

Colecţia de date ştiinţifice privind flora, fauna şi măsurătorile ştiinţifice, care a constituit munca de mai mult de 40 de ani a Comisiei Belgica şi o colaborare internaţională a zeci de cercetători din întreaga lume, este studiată cu metode noi şi în ziua de azi. Toate rezultatele au fost publicate în franceză şi sunt disponibile gratuit la Internet Archives, sub titlul: Resultats du voyage du S.Y. Belgica en 1897-1898-1899: sous le commandement de A. de Gerlache de Gomery.

În rememorarea expediţiei, Societatea Frederick Cook a organizat, în perioada iunie-noiembrie 2024, la Sullivan County Museum din New York, una din cele mai mari expoziţii fotografice Belgica, din care face parte o colecţie de fotografii şi schiţe din patrimoniul Emil G. Racoviţă.

În paralel, tot în perioada iunie - noiembrie, Muzeul MAS din Antwerp, Belgia, unde este expus şi jurnalul de călătorie al lui Racoviţă, împrumutat prin generozitatea Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti, prezintă povestea pionierilor antarctici de pe Belgica.

O galerie de artă cu tema "Terra Nullius" prezintă cazul unic al continentului antarctic, singurul neutru din punct de vedere geopolitic, militar şi economic prin clauzele Tratatului Antarctic. AGERPRES/(A - autor: Eugenia Paşca, editor: George Onea, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 30-04-2025 12:39

Prezidențiale2025/ Inspectoratul Școlar București: Toate unitățile de învățământ vor desfășura luni cursuri cu prezență fizică

Toate unitățile de învățământ din București vor desfășura luni activitate cu prezență fizică, însă în anumite situații, acolo unde se organizează secții de votare, clasele vor avea programul decalat cu o oră sau două, a declarat, pentru AGERPRES, inspectorul general al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Florian Lixandru.

Educatie - Stiinta 30-04-2025 06:02

Elevii intră miercuri, după cursuri, în minivacanța de 1 Mai

Elevii vor intra de miercuri, după finalizarea cursurilor, într-o minivacanță de patru zile, cu prilejul zilei de 1 Mai, urmând să se întoarcă la școală luni, 5 mai. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni

Educatie - Stiinta 29-04-2025 16:10

Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind bursele în străinătate

Ministerul Educației a lansat în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern care asigură cadrul legislativ pentru acordarea burselor de studii în străinătate pentru cetățenii români, conform prevederilor Legii învățământului superior. Potrivit proiectului, se vor acorda: * burse &icir

Educatie - Stiinta 29-04-2025 15:06

Ministrul Educației, despre sistemul de educație din ultimii 30 de ani: Mi se pare că treptat ne-am pierdut viziunea

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, marți, cu privire la sistemul educațional din România, că elevii care termină școala trebuie să fie 'buni specialiști, buni cetățeni și oameni mulțumiți cu propria viață'. Întrebat, în cadrul Conferinței educaționale V.R.E.M. de la Târgu Jiu, care consi

Educatie - Stiinta 29-04-2025 14:22

Ministrul Educației, despre problema drogurilor și a violenței în școli: Trebuie făcută curățenie

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat, marți, în ceea ce privește situația drogurilor și a violenței în școli, că trebuie acționat pe mai multe niveluri și că în jurul școlilor 'trebuie făcută curățenie'. El a menționat că profesorii trebuie să fie antrenați mai bine în a detecta primele se

Educatie - Stiinta 28-04-2025 22:30

Echipa României s-a clasat pe primul loc la Olimpiada Balcanică de Matematică

Echipa României s-a clasat pe locul întâi, cu patru medalii de aur și două de argint, la Olimpiada Balcanică de Matematică (BMO), care se desfășoară în perioada 25-30 aprilie, la Sarajevo, în Bosnia și Herțegovina, a informat, luni seara, Ministerul Educației și Cercetării. Elevii Emanuel Mazăre d

Educatie - Stiinta 28-04-2025 17:39

Timiș: UVT a premiat echipa CSH Timișoara care a ocupat locul III la Campionatul Mondial de Robotică

Universitatea de Vest Timișoara (UVT) a premiat, luni, echipa de robotică Team CSH a Colegiului Național Pedagogic ''Carmen Sylva'' din Timișoara, pentru rezultatele excepționale obținute la FIRST Championship Houston 2025 - Campionatul Mondial de Robotică FTC, unde s-a clasat pe locul III mondial. Profesorul coordonator al tin

Educatie - Stiinta 28-04-2025 16:24

Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind Cadrul Național al Calificărilor

Ministerul Educației și Cercetării a pus în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Cadrului Național al Calificărilor (CNC), care are scopul de a îmbunătăți transparența, comparabilitatea și recunoașterea calificărilor cetățenilor care doresc să aibă acces pe piața muncii europeană. Modificarea

Educatie - Stiinta 28-04-2025 13:19

Tulcea: O elevă din Sibiu a câștigat marele premiu al Olimpiadei naționale de limba engleză

Ana Sofia Greavu, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Național 'Gheorghe Lazăr' din Sibiu a câștigat, luni, marele premiu al Olimpiadei naționale de limba engleză care constă într-o tabără de studiu în Oxford, Marea Britanie, după ce a obținut cel mai mare punctaj al concursului. Olimpiada națională de limba engleză a reunit la T

Educatie - Stiinta 28-04-2025 13:08

Constanța: Universitatea Ovidius lansează proiectul de antreprenoriat studențesc PILDAS, finanțat de Ministerul Educației

Universitatea Ovidius din Constanța lansează pe 29 aprilie proiectul de antreprenoriat studențesc PILDAS, în valoare de 237.000 de lei, finanțat prin Fondul de Dezvoltare Instituțională 2025 al Ministerului Educației și Cercetării. Proiectul face parte din viziunea instituției academice constănțene de a deveni o universitate antreprenorială și un motor d

Educatie - Stiinta 25-04-2025 16:49

Mureș: Rectorul Azamfirei (UMFST) - viitorul e al universităților comprehensive, conectate, agile, nu al celor izolate în turnuri de fildeș

Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, a declarat, vineri, în cadrul ceremoniei organizate la împlinirea a șapte ani de la decizia fuziunii Universității de Medicină și Farmacie (UMF) cu Universitatea 'Petru Maior' (UPM), că la acel moment al unificării celor două insit

Educatie - Stiinta 25-04-2025 15:52

Studiu UBB: De la aderarea la UE, salariile s-au triplat, dar creșterea nu este resimțită de toți românii

Un studiu al Universității 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca relevă faptul că de la aderarea României la UE, salariul mediu net s-a triplat, dar această creștere nu este resimțită de toți românii, din cauza inegalităților economice. 'De la momentul aderării României la Uniunea Europeană, dar în special &i

Educatie - Stiinta 25-04-2025 09:41

Elevii se întorc luni la cursuri

Elevii se vor întoarce luni la cursuri din vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data d

Educatie - Stiinta 24-04-2025 16:59

Ministerul Educației: Înscrierile la concursul național 'Școală Europeană' - până pe 9 mai

Școlile se pot înscrie până pe 9 mai la concursul național 'Școală Europeană', a anunțat joi Ministerul Educației și Cercetării. Potrivit sursei citate, în premieră în acest an școlar, candidaturile vor fi transmise în format electronic către Ministerul Educației. 'Informațiile privind depunerea candidat

Educatie - Stiinta 24-04-2025 15:44

David: Guvernul a aprobat specializările și programele de studii universitare din toamnă; sunt câteva noi

Guvernul a aprobat, joi, domeniile de licență, master, doctorat, precum și specializările și programele de studii pentru anul universitar următor, a anunțat ministrul Educației și Cercetării, Daniel David. 'Prin hotărâri de Guvern am stabilit domeniile de licență, domeniile de masterat, domeniile de doctorat și, foarte important, specializările și pr