logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ciolacu: Guvernul va opera schimbări în sistemul de cercetare şi inovare pentru a-l transforma în motor al dezvoltării economice

Imagine din galeria Agerpres

Guvernul va opera schimbări structurale în sistemul naţional de cercetare şi inovare pentru a-l transforma într-un motor al dezvoltării economice şi al creşterii competitivităţii României, a precizat prim-ministrul Marcel Ciolacu, marţi, într-un mesaj transmis în cadrul Galei Cercetării Româneşti - ediţia 2024, eveniment organizat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Mesajul a fost prezentat de şeful Cancelariei prim-ministrului, Alexandru Ghigiu.

"Anul 2024 este un an al schimbării în ceea ce priveşte abordarea faţă de cercetarea românească. Ştiu că, de-a lungul anilor, cercetarea s-a confruntat cu multe provocări, multe dintre ele legate de infrastructura de cercetare sau de finanţare. Ştiu că nu întotdeauna a existat o colaborare puternică între instituţii şi domeniile de cercetare, însă toate acestea încep să se schimbe", a afirmat Marcel Ciolacu în mesajul său.

El a evidenţiat că în România, la ora actuală, există producţie bazată pe cercetare realizată în ţară.

"Am auzit şi sunt ferm convins că şi dumneavoastră aţi auzit tot timpul că în România nu există cercetare sau că în România nu se mai produce nimic şi totul se importă. Total fals! Doar în ultima lună am fost în mai multe locuri care sunt un motiv de mândrie pentru România şi din punct de vedere al cercetării, al inovării, dar şi din punct de vedere al producţiei. Societăţi româneşti care produc în România pornind de la inovările făcute de specialiştii lor, societăţi româneşti care integrează producţia cu cercetarea. Fabrica Dacia de la Mioveni, unde la fiecare 55 de secunde iese o maşină de pe linia de producţie. Adică aproape 1.400 de vehicule pe zi. Şantierul Naval din Constanţa, care se află pe locul 1 în Europa şi locul 3 la nivel mondial în ceea ce priveşte construcţia de tancuri de produse petroliere şi chimice, nave de ultimă generaţie, destinate transportului de mărfuri lichide. Sunt doar două exemple, două cazuri în care cercetarea, inovarea este baza de la care se pleacă, iar toate aceste locuri ne arată că în România se face cercetare şi că în România se produce pe baza cercetării. Şi încă mult", a declarat Ciolacu.

El a punctat că România s-a dezvoltat, firmele româneşti au crescut şi au devenit competitori puternici pe pieţele externe.

"Şi nu mă refer doar la construcţia de maşini sau de nave petroliere - la inginerie, mă refer şi la agricultură, şi la procesare alimentară, la IT sau medicină", a arătat Ciolacu.

Şeful Executivului a subliniat că, pentru prima dată după mult timp, creşterea economică a României s-a datorat investiţiilor şi nu consumului, iar Guvernul a investit 1,6 miliarde de lei în dezvoltarea cercetării.

"Este un trend pe care, cel puţin cât voi fi premier, voi face tot posibilul să îl păstrăm. De aceea, pentru prima dată după decembrie '89, Guvernul României a lansat, în luna ianuarie a acestui an, cea mai mare investiţie făcută vreodată în cercetarea românească - 1,6 miliarde de lei - pentru 20 de centre de excelenţă în domenii de cercetare de vârf ", a menţionat Marcel Ciolacu.

Premierul a evidenţiat şi sprijinul acordat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, prin bursele de cercetare, elevilor şi studenţilor români care au participat la competiţii internaţionale ce presupun realizarea unei soluţii tehnice.

"Astfel, prin contractele semnate de Ministerul Cercetării cu nouă universităţi din ţară, tinerilor cu performanţe la olimpiadele naţionale şi internaţionale, care au ales să îşi continue studiile universitare în România, li s-au acordat burse pentru activităţi de cercetare-dezvoltare şi inovare, în valoare totală de peste 3,7 milioane de lei. Pe scurt, nu doar că statul român le-a recunoscut valoarea, dar toţi aceşti tineri talentaţi au început să fie sprijiniţi în a-şi continua munca de cercetare aici, în ţară", a punctat Ciolacu.

Referindu-se la Gala Cercetării Româneşti, el a evidenţiat că, pentru prima oară, după decembrie '89, inclusiv la această Gală, cele mai importante 11 proiecte de ştiinţă şi tehnologie generate de cercetătorii de elită ai României, pentru contribuţii substanţiale în domenii precum informatică, medicină, biotehnologii sau fizică, vor fi recompensate şi financiar, valoarea totală a premiilor fiind de 3,3 milioane de lei.

Şeful Executivului a transmis că măsurile prezentate reprezintă doar câteva lucruri punctuale pe care Guvernul pe care îl conduce a încercat să le facă, într-un timp extrem de scurt, pentru a ajuta cercetarea românească.

"Dar vreau să fie un semnal clar pentru toată lumea că Guvernul este conştient de importanţa muncii dumneavoastră. Mai mult, Guvernul este conştient de faptul că România are nevoie de rezultatele muncii dumneavoastră. Iar pentru asta vom opera schimbări structurale în sistemul naţional de cercetare şi inovare pentru a-l transforma într-un motor al dezvoltării economice şi al creşterii competitivităţii României. Eficientizarea sistemelor naţionale de cercetare, dezvoltarea infrastructurii de cercetare şi a transferului tehnologic dinspre centrele de cercetare spre economia naţională, crearea unei pieţe a forţei de muncă deschisă pentru cercetători, egalitatea de gen şi integrarea aspectelor legate de gen în cercetare, optimizarea circulaţiei şi transferului cunoştinţelor ştiinţifice, precum şi promovarea internaţională a produselor cercetării româneşti sunt doar câteva dintre priorităţile acestui guvern", a susţinut premierul Marcel Ciolacu.

El i-a felicitat, în finalul discursului său, pe premianţii galei: "Felicitări pentru efortul depus şi pentru realizările remarcabile. Fiecare dintre dumneavoastră reprezentanţi vârful excelenţei în cercetare, dovada vie că, dacă există seriozitate, determinare, se poate face performanţă. Felicitări şi mult succes în continuare!"

Premiile Galei Cercetării Româneşti - ediţia 2024 au fost acordate unor cercetători de la mai multe universităţi şi institute de cercetare din ţară pentru proiecte realizate în domeniile ştiinţe inginereşti, matematică şi informatică, ştiinţele pământului, mediu şi schimbări climatice, ştiinţele vieţii, chimie, energie şi materiale avansate, biotehnologii, ştiinţe umaniste, medicină, ştiinţe sociale şi economie. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Florea, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 17-04-2025 12:48

Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '

Educatie - Stiinta 17-04-2025 11:15

Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam

Educatie - Stiinta 16-04-2025 18:51

Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare

Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost

Educatie - Stiinta 16-04-2025 17:15

Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur

Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti

Educatie - Stiinta 16-04-2025 16:27

Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică

Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria

Educatie - Stiinta 16-04-2025 14:52

Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat

Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe

Educatie - Stiinta 16-04-2025 13:36

CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro

Educatie - Stiinta 16-04-2025 10:08

Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d

Educatie - Stiinta 16-04-2025 08:34

Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor

Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,

Educatie - Stiinta 15-04-2025 14:50

Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot

O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să

Educatie - Stiinta 15-04-2025 13:44

Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co

Educatie - Stiinta 14-04-2025 16:24

Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de

Educatie - Stiinta 14-04-2025 11:43

Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc

Educatie - Stiinta 12-04-2025 08:00

REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii

Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par

Educatie - Stiinta 11-04-2025 20:59

Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu