logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Deca: Prezenţa la şcoală şi bunăstarea elevilor, importante pentru îmbunătăţirea performanţei la testele PISA

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, afirmă că prezenţa la şcoală şi bunăstarea elevilor, dar şi o nouă modalitate de formare a cadrelor didactice şi motivarea lor în carieră sunt lucruri "foarte importante" pentru îmbunătăţirea performanţei elevilor, motiv pentru care se va acţiona "cu şi mai multă hotărâre" în implementarea măsurilor din noua lege a învăţământului preuniversitar.

"Prezenţa la şcoală şi bunăstarea elevilor sunt foarte importante pentru îmbunătăţirea performanţei elevilor în PISA (Programul pentru Evaluarea Internaţională a Elevilor - n.red.) şi cred că asta arată că trebuie să mergem înainte şi cu mare hotărâre în implementarea măsurilor în cadrul noii legi a învăţământului preuniversitar. Vorbim despre o nouă modalitate de formare iniţială a cadrelor didactice şi în motivarea lor în carieră la formarea continuă, mentorat, salarii mai bune, oportunităţi mai bune de interacţiune cu colegii", a subliniat vineri Deca la dezbaterea "Rezultatele PISA 2022 în contextul reformei naţionale în domeniul educaţiei", manifestare organizată de Ministerul Educaţiei, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

Deca a menţionat că Raportul pe 2022 privind învăţământul preuniversitar va ghida programele de formare pentru profesori, care trebuie să fie dotaţi cu abilităţile necesare pentru a sprijini în special elevii din familii sărace.

"Primul lucru pe care l-am abordat cu noua lege a învăţământului preuniversitar este încercarea de a depăşi dezavantajele socio-economice, aşa că am conceput un sistem de finanţare care adaugă finanţare per elev pentru aşa-numitele investiţii prioritare în zonele educaţionale (...). Raportul va ghida programele noastre de formare pentru profesori. Pentru mine este clar că trebuie să dotăm profesorii cu abilităţile de care au nevoie pentru a sprijini în special elevii din familii cu venituri mici şi cu studii mai mici şi pentru a promova relaţii pozitive între elevi, veţi vedea că mediul socio-economic al părinţilor, nivelul lor de educaţie şi calitatea interacţiunii în şcoală influenţează pasiunea pentru învăţare şi performanţa fiecărui elev. Nu cred că suntem într-o situaţie în care putem fi mulţumiţi. Cred că avem o nevoie mare de a acţiona şi de a acţiona acum (...). Trebuie să ne asigurăm că tinerii noştri nu pierd ocazia să folosească ceea ce învaţă la şcoală", a transmis Deca.

Ministrul Educaţiei a mai precizat că a revizuit modul de acordare a burselor sociale pentru elevi.

"Avem şapte 750.000 de burse sociale, ceea ce înseamnă că încercăm să compensăm pentru ceea ce copiii nu trebuie învinovăţiţi, şi asta este situaţia social-economică a familiilor lor. Am revizuit şi modul în care distribuim alte tipuri de burse pentru a ne asigura că încurajăm elevii cei mai performanţi, să încurajăm oamenii să performeze bine în toate sălile de clasă, indiferent de şcoală. Până acum, criteriile se bazau doar pe media punctuală pe pe notele lor, ceea ce însemna că majoritatea burselor ar merge către şcolile înstărite. În ceea ce priveşte mediul social-economic, trebuie să ne asigurăm că acordăm efort în toate şcolile pentru a ne asigura că cei care au performanţe proaste fac progrese, că ei suntem motivaţi să avem un progres şi poate că sistemul de burse nu este perfect şi îl vom îmbunătăţi pe baza efectelor pe care le-am văzut în prima rundă de implementare, dar este cu siguranţă mai corect decât atât ceea ce am avut. an Dorim să investim mai mult în învăţarea de remediere, este foarte important să diagnosticăm lacunele de învăţare şi să le abordăm înainte ca acestea să fie radiografiate în evaluările cu miză mare", a punctat Deca.

La rândul lui, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a relevat necesitatea susţinerii educaţiei în mediul rural, elevi al căror nivel este mult sub cel al colegilor de la oraş.

"Dacă puneţi copiii din mediul rural în afara clasamentului (n.r. PISA) şi refaceţi clasamentul cu toate ţările, România ar fi foarte mare, aşa că primul argument foarte clar, nu ştim încă să ne facem treaba (...). Trebuie educaţie în mediul rural şi aveţi un argument foarte puternic pentru politica publică, inclusiv pentru a direcţiona banii folosind o formulă diferită pentru a susţine educaţia în mediul rural", a susţinut Pricopie.

La eveniment a participat Andreas Schleicher, directorul pentru educaţie şi competenţe al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. AGERPRES /(AS-autor: Sorinel Peneş, editor: Antonia Niţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

***Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

 

Citiţi şi:

 

 

Project manager România PISA 2022: 49% dintre elevii români, sub nivelul de referinţă de bază

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 25-02-2025 19:48

Ministrul Daniel David: Analfabetismul funcțional e de netolerat într-o țară care are multe ambiții în Educație

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a atras atenția, marți, asupra nivelului ridicat de analfabetism funcțional din diverse domenii și a faptului că mulți dintre adulții care au absolvit liceul au competențe îngrijorător de reduse, el reiterând necesitatea reformării planurilor-cadru pentru învățământul liceal. În tim

Educatie - Stiinta 24-02-2025 18:21

Olt: Elev în clasa a IV-a la Caracal, medaliat cu aur la un concurs internațional de matematică din Thailanda

Un elev în clasa a IV-a la Școala Gimnazială 'Nicolae Titulescu' din municipiul Caracal a obținut medalia de aur la etapa finală a unui concurs internațional de matematică, 'Math Internațional Challenge', desfășurat în Thailanda, iar luni, la întoarcerea la școală, campionul a fost primit cu entuziasm de către colegi și dascăli, potr

Educatie - Stiinta 24-02-2025 16:40

Mureș: 'Sportul în Spital', proiect-pilot inițiat pe baza unui protocol semnat între UMFST și ANS

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie 'George Emil Palade' din Târgu Mureș și Agenția Națională pentru Sport vor iniția un proiect-pilot denumit 'Sportul în Spital', pentru valorificarea excelenței în cercetare în domeniul sportului și al medicinei, în baza unui protocol de colaborare semnat, luni, de

Educatie - Stiinta 24-02-2025 12:18

Bihor: ''Utopii pentru insecte'' în campusurile instituțiilor de învățământ superior din Alianța EU GREEN

Alianța academică europeană EU GREEN, din care face parte și Universitatea din Oradea, a lansat luni un proiect dedicat polenizatorilor, în proiectul amplu ''Insectopia'', invitând studenții din cele nouă universități europene membre să promoveze acțiuni inovatoare, creative și sustenabile pentru susținerea populațiilor de insecte.

Educatie - Stiinta 24-02-2025 10:36

Bihor: Colocviu ''Ziua Internațională a Limbii Materne'', organizat de Facultatea de Litere a Universității din Oradea

Facultatea de Litere a Universității din Oradea organizează miercuri colocviul ''Ziua Internațională a Limbii Materne'', menit să celebreze bogăția lingvistică și culturală din această regiune, a anunțat, într-un comunicat, Biroul de presă al Universității din Oradea. ''A devenit o tradiție deja ca Facultatea de L

Educatie - Stiinta 24-02-2025 07:19

Elevii din București se întorc de luni la cursuri

Elevii din București se întorc de luni la cursuri după o săptămână de vacanță. Între 10 februarie și 2 martie, fiecare Inspectorat Școlar decide în ce perioadă elevii din județul respectiv sau din București au vacanță pentru o săptămână. Astfel, între 17 și 21 februarie, au fost în vacan

Educatie - Stiinta 21-02-2025 17:38

Cluj: UBB organizează un atelier de gândire critică pentru elevi și studenți

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca organizează un atelier de gândire critică pentru elevi și studenți, în perioada 3 martie - 14 aprilie. 'Muzeul Alexandru Duma al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță debutul celui de-al doilea 'Atelier de gândire critică' din anul universitar

Educatie - Stiinta 21-02-2025 15:03

Ministrul Educației: E important ca noile planuri-cadru să fie larg îmbrățișate de sistem

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat vineri, la Blaj, că noile planuri-cadru pentru liceu trebuie să fie 'larg îmbrățișate de sistem' și să 'nu antagonizeze', ci să unească actorii din sistemul de învățământ. Prezent la Conferința Națională a Asociației Colegiilor și Liceelor Pedagogice

Educatie - Stiinta 21-02-2025 14:57

Timiș: Universitatea de Vest a fost selectată de Comisia Europeană pentru a contribui la viitorul program Erasmus

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este unica instituție de învățământ superior din România selectată să participe la evenimentul de lansare a pregătirilor pentru viitorul program Erasmus, post-2027, Erasmus+ and European Solidarity Corps Stakeholders Conference, organizat de către Comisia Europeană în 18 februarie.

Educatie - Stiinta 21-02-2025 10:03

Ministrul Educației și reprezentanții părinților au discutat despre adaptarea planurilor-cadru la realitățile actuale

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a avut joi o întrevedere cu reprezentanții Federației Naționale a Părinților - Edupart, discuțiile vizând modernizarea planurilor-cadru și adaptarea acestora la realitățile economice și sociale actuale. Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, printre principalele concluzii ale întrevederii se n

Educatie - Stiinta 21-02-2025 10:00

REPORTAJ/Timiș: Chimia este studiată tot mai puțin experimental; dotările laboratoarelor sunt deficitare

Chimia s-a lăsat modelată pe parcursul istoriei, vechii egipteni, de exemplu, folosindu-se de ea pentru îmbălsămare a morților, extragerea metalelor din minereuri, fabricarea sticlei, fermentarea berii sau obținerea de leacuri pentru diverse boli. Mesopotamienii au folosit-o pentru fabricarea cărămizilor din argilă arse la soare și a ceramicii, iar chine

Educatie - Stiinta 21-02-2025 05:20

Elevii din București se întorc de luni la cursuri

Elevii din București se vor întoarce de luni la cursuri după o săptămână de vacanță. Între 10 februarie și 2 martie, fiecare Inspectorat Școlar decide în ce perioadă elevii din județul respectiv sau din București vor avea vacanță pentru o săptămână. Astfel, între 17 și 21 februarie - sunt &ici

Educatie - Stiinta 20-02-2025 21:01

Ministrul Educației: Planurile-cadru pentru liceu vor fi adoptate în mai; manualele, probabil, o să le avem anul viitor

Ministrul Educației, Daniel David, a afirmat joi că planurile-cadru pentru liceu vor fi adoptate în luna mai, iar ulterior se va lucra la programă, subliniind că din 2026, elevii de clasa a IX-a ar putea să studieze după noile manuale. 'Trebuie să privim pe termen mai scurt, în sensul că dacă planurile-cadru, dacă găsim o formu

Educatie - Stiinta 20-02-2025 20:58

Ministrul Educației: Am avut o întâlnire cu geografii; mi-au dat un alt model de a regândi Geografia la nivelul liceului

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi că a avut o întâlnire, pe marginea proiectului de planuri-cadru, cu geografii din universități, din Academia Române, din 'societatea profesională', care i-au prezentat un alt model de a 'regândi' disciplina Geografie la nivelul liceului. 

Educatie - Stiinta 20-02-2025 10:30

David: Nu susțin interzicerea totală a telefoanelor în școală; trebuie asigurat un control 'riguros' în privința utilizării acestora

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că nu susține interzicerea totală a telefoanelor mobile în școală, însă, în spiritul practicilor psihopedagogice și al reglementărilor legale existente, trebuie să fie asigurat un control 'riguros' în privința utilizării acestora în sălile de curs, pentru a ajuta când