Olt: Elev în clasa a IV-a la Caracal, medaliat cu aur la un concurs internațional de matematică din Thailanda

Un elev în clasa a IV-a la Școala Gimnazială 'Nicolae Titulescu' din municipiul Caracal a obținut medalia de aur la etapa finală a unui concurs internațional de matematică, 'Math Internațional Challenge', desfășurat în Thailanda, iar luni, la întoarcerea la școală, campionul a fost primit cu entuziasm de către colegi și dascăli, potrivit unui mesaj postat pe facebook de unitatea de învățământ.
'Campionul nostru s-a întors acasă! Într-o atmosferă festivă și entuziastă, campionul nostru, Eduard Florin Ștefan, elev în clasa a IV-a B, a fost felicitat atât de către cadrele didactice cât și de către elevii Școlii Gimnaziale 'Nicolae Titulescu' Caracal. Suntem mândri și onorați de medalia de aur obținută la etapa finală a concursului internațional 'Math International Challenge', Bangkok, Thailanda și îi urăm în continuare să-și îndeplinească toate aspirațiile și toate visurile să devină realitate', notează reprezentanții unității de învățământ în postarea menționată.
Elevul medaliat cu aur la concursul internațional de matematică din Thailanda a primit luni, la școală, o Diplomă de excelență pentru 'rezultatele remarcabile obținute la concursurile școlare național și internaționale desfășurate la cel mai înalte nivel de exigență, pentru ambiție, putere de muncă și perseverență'.
Concursul internațional Math Challenge a avut loc în Thailanda în perioada 12 - 17 februarie.
Eduard Florin Ștefan este elev în clasa a IV-a B a Școlii Gimnaziale 'Nicolae Titulescu' Caracal, pregătită de învățătoarea Mihaela Ruța.
'Ștefan Eduard Florin - o stea a României, a strălucit la premierea Concursului Internațional Kath Challenge, de la Bangkok, Thailanda. Premiul de aur încununează întreaga activitate pe care acest copil minunat o desfășoară. Un copil de excepție! Felicitări lui și tuturor persoanelor implicate în obținerea acestei performanțe extraordinare! Suntem mândri că este elevul Școlii Gimnaziale 'Nicolae Titulescu', Caracal! Mulțumim celor care au avut încredere în potențialul lui și l-au susținut financiar pentru participarea la etapa globală a acestui mare concurs de matematică! Mult succes în viitor și la cât mai multe medalii de aur!', a scris Școala 'Nicolae Titulescu' Caracal, în mesajul postat după festivitatea de premiere a concursului de la Bangkok, unde elevul din Caracal a afișat tricolorul românesc.
Mama campionului, Anca Maria Ștefan, a declarat luni, pentru AGERPRES, că fiul ei este pasionat atât de matematică, cât și de informatică, limbi străine, dansuri și teatru și în fiecare zi după școală și după ce își pregătește temele, mai găsește timp să participe și la diferite cursuri.
'Pot să spun că tot ceea ce face o face din plăcere, din pasiune. Noi, părinții lui, lucrăm, facem naveta, de exemplu plec la 7 de acasă și ajung la 5 (17:00) acasă, îl găsesc cu temele făcute. Lucrează suplimentar în fiecare zi, are caiete studențești de matematică și le termină în mai puțin de o lună. Caută pe internet, caută pe YouTube tot ce găsește, învață fără să i se solicite, participă la nenumărate cursuri. Doamna învățătoare îl sprijină permanent, acolo unde are nevoie și, cum am spus, face multe cursuri, unele gratuite unele plătite, online. Mai are și alte activități la care merge singur. De la clasa pregătitoare se descurcă singur. Merge la un centru de engleză de la noi din Caracal, are un profesor care l-a pregătit foarte bine. De fapt, concursurile acestea, olimpiadele internaționale, le dă limba engleză. Face dansuri populare la Centrul Cultural de la noi din oraș, chiar lunea, îi este foarte drag. Marțea are pian, tot la Centrul Cultural. Miercurea are cursuri online. Marțea are cursuri online, seara, de matematică, gratuite, le-a câștigat la un concurs. Joia face actorie, îl relaxează maxim și e foarte fericit. Vinerea are engleză, seara, la centrul de engleză. Sâmbătă a găsit el singur cursul limitless. Duminica face cursuri de limba coreeană și mai are și engleză. Adică e un copil dornic de a învăța permanent', a spus mama lui Eduard Ștefan despre fiul ei.
Eduard Ștefan este pasionat și de lectură și se întâmplă deseori să adoarmă citind.
'Dimineața, înainte de a merge la școală, se trezește cu gândul că ar fi bine să mai aibă timp de citit, dacă are o carte pe care nu a terminat-o. Deși există televizor la el în cameră, nu știu dacă îl deschide o dată sau de două ori pe lună. Mai privim filme în sufragerie, toți. Citește seara, înainte de culcare. De multe ori îl opresc, că zic că poate-l dor ochii și-i promit că-l las mai mult în vacanță. Sunt seri în care mi se întâmplă ca eu să adorm și pe el să-l las citind. Apoi, după ce citește o carte trebuie să discutăm. Îi place să vorbească, îi place să spună ce a învățat din cartea respectivă', a relatat Anca Maria Ștefan.
Eduard Ștefan este atât de pasionat de cunoaștere, încât ia cărțile fratelui lui mai mare, elev în clasa a VII-a, pentru a le citi.
'Are un frate de clasa VII-a și fură mereu de la el, să zic așa, cărțile de geografie Le-a citit pe toate, de la a V-a, a VI-a, a VII-a. Fratele lui are și el rezultate foarte bune la învățătură, ia bursă de merit, însă pot să spun că este la nivelul clasei lui la învățătură și este campion la karate tradițional', a adăugat Anca Maria Ștefan.
Medaliatul cu aur la matematică se califică la toate competițiile la care participă, însă atunci când e vorba de prezența fizică la competiții, fie din considerente financiare, fie din alte motive, alege să participe doar la cele la care își dorește cel mai mult să fie prezent.
'La toate concursurile la care a participat, olimpiadele internaționale și concursurile internaționale, la toate s-a calificat. Doar că din acestea alege ceea ce îi place cel mai mult. S-a calificat în Singapore, tot la un concurs de matematică, ce va avea loc la sfârșitul lunii iunie, s-a calificat în SUA, la olimpiada internațională Copernicus de matematică, va avea loc în iulie. Aici chiar își dorește să participe, bine, la toate își dorește, dar nu e posibil să meargă la toate. Săptămâna viitoare are olimpiada internațională de codificare, Cursul de programare în Python. El urmează cursul în Python de aproximativ un an, plătit, online și îi place foarte mult. Și la fel, în timpul liber se antrenează, creează coduri pentru jocuri', a mai spus mama lui Eduard Ștefan.
Ea subliniază că băiatul este atât de pasionat de învățat, de cursuri și de concursuri, încât uneori încearcă să îi pună limite pentru a nu risca să se suprasolicite.
'Tot ce face, face din pasiune și de multe ori, noi, ca părinți, trebuie să îi punem limite, să îi spunem să se mai oprească. El este foarte fericit în continuare pentru fiecare reușită. Și este un copil foarte modest. De exemplu, la școală nu a spus nici unui coleg că el pleacă în Thailanda la un concurs de matematică, doar când s-a întors din Thailanda colegii au aflat. Și astăzi a fost destul de frumos primit la școală și s-a bucurat foarte mult. Orice apreciere pe el îl bucură foarte mult', a mărturisit mama campionului.
Eduard Ștefan are un coeficient de inteligență pe care puține persoane îl ating, de 148, a dezvăluit mama lui. Anul trecut copilul a efectuat un astfel de test la București, iar rezultatele au indicat IQ 148.
'Anul trecut l-am programat la un test IQ în București și după 90 de minute întârziere cu trenul, am ajuns foarte greu, am crezut că nu ajungem la programare, a dat testul respectiv și am primit pe mail, așa scrie acolo, 148 IQ și 154 pe partea de matematică, logică. Participă și la cursuri de programare', a menționat Anca Maria Ștefan.
Învățătoarea lui Eduard Ștefan, Mihaela Ruța, are, de asemenea, cuvinte de laudă pentru copil și a arătat, într-o declarație pentru presă, că elevul campion este modest și sociabil.
'Edi este un elev de excepție care, prin rezultatele obținute la concursuri și olimpiade școlare, s-a făcut remarcat la nivel local, județean, național și internațional. Înzestrat cu o capacitate intelectuală deosebită, Edi este preocupat de studiu și dorește să pătrundă cât mai adânc în tainele cunoașterii. Rezultatele obținute l-au lansat într-o lume misterioasă a matematicii de înalt nivel, dar el este interesat și de celelalte discipline (Limba și literatura română, Limba engleză, Științele naturii, Geografie, Istorie, Muzică, Educație fizică ). Este un copil sociabil, plin de vitalitate, modest și se simte foarte bine în colectivul de elevi. Colegii îl iubesc și îi apreciază rezultatele obținute. Edi este un model pentru toți copiii: nu jignește, evită conflictele, cu toți colegii se joacă, este politicos și nu este preocupat de jocurile 'moderne' ce îi atrag pe mulți dintre copiii de vârsta lui. Îi apreciez pe părinții lui pentru eforturile pe care le-au făcut, de-a lungul timpului, așa încât copilul să poată participa la concursurile din țară și din afara acesteia', a arătat Mihaela Ruța.
Până acum, Eduard Ștefan a obținut, în plan național și județean, premiul I la următoarele competiții școlare: Olimpiada de matematică pentru clasa a IV-a (a participat când era în clasa a III -a și a obținut punctaj maxim la toate etapele);
- Concursul interjudețean de matematică Sfera - edițiile XVIII ȘI XIX, organizat de Liceul Teoretic 'Mihai Viteazul' din Băilești, precum și Concursul internațional de matematică 'LUMINAMATH' (la toate cele trei ediții la care a participat a obținut tabăra gratuită, având cel mai mare punctaj pe județ);
- Concursul Județean de Matematică DANUBIUS organizat de Societatea de Științe Matematice din România, Filiala Corabia;
- Concursul Interjudețean de MATHEMATICA - MODUS VI ENDI, organizat de Colegiul Național 'Mircea cel Bătrân', din Râmnicu Vâlcea;
- Concursul Intejudețean de Matematică 'GHEORGHE DUMITRESCU' organizat de Societatea de Științe Matematice Filiala Dolj;
- Concursul Național de Matematică 'MICUL ȘCOLAR' (etapa județeană și etapa națională - trei ani consecutivi);
- Concursul Național 'COMUNICARE.ORTOGRAFIE.RO ';
- Concursul Național 'FII INTELIGENT LA MATEMATICÃ;
- Concursul Interdisciplinar 'FORMIDABILII';
- Concursul Național 'AMINTIRI DIN COPILÃRIE';
- Proiectul cu participare internațională 'MICII OLIMPICI';
- Concursul COMPER, atât la Limba și literatura română cât și la Matematică;
- Concursul Județean VREAU SÃ FIU CERCETÃTOR!; Concursul Național 'ȘTIINȚA CA O JOACÃ'; Concursul județean 'VULTURUL ÎNȚELEPT'.
O altă pasiune a elevului de aur din Caracal este creația literară, iar una dintre poeziile lui este despre orașul natal: 'Mândru că-s caracalean/ Și prin lume dau de veste /Că-i încântător să fii oltean/ Și e lume de poveste./ Avem școli Numeroase și profesori foarte buni,/ Elevi cu minți ingenioase,/ Având multe pasiuni'. AGERPRES / (A, AS - redactor: Cristina Matei, editor: Marius Frățilă, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Timiș: O replică a lucrării lui Caravaggio 'Copil mușcat de șopârlă', material de studiu la Facultatea de Arte și Design
O replică a lucrării 'Copil mușcat de șopârlă', semnată în anul 1597 de Michelangelo Merisi da Caravaggio, care a atras peste 30.000 de vizitatori la Muzeul Național de Artă din Timișoara (MNArT), în perioada noiembrie 2024 - martie 2025, se găsește în laboratorul de conservare - restaurare al Facultății de Arte și Design (FAD) din cad
Evaluarea la clasa a II-a continuă cu proba la Matematică și explorarea mediului
Evaluarea națională la clasa a II-a continuă, joi, cu proba la Matematică și explorarea mediului, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Evaluarea Națională la clasa a II-a a început marți cu proba de Limbă și comunicare (scris) - Limba română. Vineri, elevii din partea minorităților naționale vor susț
Designul și artele aplicate, dar și game-art sunt atracții pentru masteranzii UVT
Designul și artele aplicate au devenit un domeniu foarte căutat, pentru că a început să aibă solicitare pe piața muncii, atât din perspectiva șanselor pe care absolvenții unor astfel de studii le au de a fi angajați, dar și a șanselor ca aceștia să-și deschidă o afacere în domeniu și să devină antreprenori, afirmă profesorul universitar Iosif Mihail
Arad: În premieră națională, elevi de liceu au absolvit cursuri și au certificate de competențe antreprenoriale
Aproximativ 30 de elevi de liceu au absolvit, în premieră națională, un curs de competențe antreprenoriale, în urma căruia au obținut un certificat recunoscut juridic la nivel național, inclusiv de Ministerul Muncii și Ministerul Educației Naționale. Cursul a fost organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Arad,
România a obținut locul al V-lea la Olimpiada internațională de Limba latină
România a obținut locul al V-lea la Olimpiada internațională de Limba latină Certamen Ciceronianum Arpinas, desfășurată în Italia, prin Luca Georgescu de la Liceul 'Miguel de Cervantes' din București. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, România a fost reprezentată de un lot format din șase elevi: Luca Georg
Prezidențiale2025/Iași: Campanie de informare și conștientizare a importanței votării tinerilor, lansată de elevii celor două echipe de robotică de la LIIS
Elevii care fac parte din echipele de robotică ale Liceului Teoretic de Informatică 'Grigore Mosil' din Iași, premiați în mai multe rânduri la nivel mondial, au demarat o campanie de informare și conștientizare a tinerilor asupra importanței votării. Căpitanii și membrii celor două echipe de robotică ale Liceului Teoretic d
Iași: Sculptura 'Regina Nordului', o prezență mistică în peisajul Universității de Științele Vieții
'Regina Nordului', o sculptură de 2,6 metri înălțime, din fibră de sticlă, cu nervuri translucide care luminează în întuneric va putea fi admirată, timp de un an, la Universitatea de Științele Vieții 'Ion Ionescu de la Brad' (USV) Iași. Sculptura este realizată de peisagistul Claudiu Ivașcu și artista plastică
Politehnica București lansează o campanie de strângere de semnături pentru lansarea unui nou program spațial național
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București a anunțat începerea unei campanii de strângere de semnături pentru lansarea unui nou program spațial național, cu obiectivul de a pregăti următorul astronaut român și de a poziționa România în 'avangarda inovației' aerospațiale europene. 'În c
Mureș: Cămin studențesc realizat printr-o investiție de 5,8 milioane de euro, inaugurat la UMFST de ministrul Dezvoltării
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a inaugurat, marți, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) 'George Emil Palade' din Târgu Mureș primul cămin studențesc nou, construit în urma unei investiții de circa 5,8 milioane de euro, derulată prin Compania Națională de Investiții (CNI).
Începe Evaluarea Națională la clasa a II-a; marți - prima probă
Elevii de clasa a II-a susțin în această săptămână Evaluarea Națională, prima probă având loc marți. Potrivit Ministerului Educației, calendarul Evaluării Naționale la clasa a II-a este următorul: * 13 mai - Limbă și comunicare (scris) - Limba română * 13 mai - Limbă și comunicare (scris) -
Tulcea: Elevi din nouă licee din județ participă la Maratonul de educație antreprenorială
Elevi din nouă licee din județul Tulcea participă, luni, la Teatrul 'Jean Bart' din municipiu, la Maratonul educației antreprenoriale, eveniment organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), în parteneriat cu Ministerul Educației și Universitatea de Vest din Timișoara. În cele două ediții anterioare ale evenimen
MEC: Șapte medalii pentru România la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025
Olimpicii români participanți la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025, desfășurată în Arabia Saudită, au reușit performanța obținerii a șapte medalii - două de aur, două de argint și trei de bronz, precum și o mențiune de onoare, țara noastră având statut de invitat la această competiție, informează, duminică, Ministerul Educației și Cercetării (MEC).
Prezidențiale2025/ Ministerul Educației: Politica este interzisă în școală
Ministerul Educației și Cercetării subliniază că politica este interzisă în școli, în contextul campaniei electorale aflată în desfășurare pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. 'Fiind în perioada campaniei electorale pentru poziția de președinte al României, trebuie să reamintim f
Iași: EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării și-a desemnat câștigătorii
Cele mai impresionante invenții din domeniul medicinei, automotive, tehnologiei avansate au fost premiate, sâmbătă, în ultima zi a celei de-a XVII-a ediții EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării, eveniment care s-a desfășurat la Palatul Culturii din Iași.
Iași: Studenții la Bioinginerie Medicală arată la Euroinvent că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte
Un grup de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T.Popa' Iași demonstrează că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte, iar cu ajutorul unei imprimante 3D se poate schimba modul în care tratăm cazurile medicale dificile și, mai mult decât atât, se pot salva vieți încă din perioada intrauterină.