logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Olt: Elev în clasa a IV-a la Caracal, medaliat cu aur la un concurs internațional de matematică din Thailanda

Image

Un elev în clasa a IV-a la Școala Gimnazială 'Nicolae Titulescu' din municipiul Caracal a obținut medalia de aur la etapa finală a unui concurs internațional de matematică, 'Math Internațional Challenge', desfășurat în Thailanda, iar luni, la întoarcerea la școală, campionul a fost primit cu entuziasm de către colegi și dascăli, potrivit unui mesaj postat pe facebook de unitatea de învățământ.



'Campionul nostru s-a întors acasă! Într-o atmosferă festivă și entuziastă, campionul nostru, Eduard Florin Ștefan, elev în clasa a IV-a B, a fost felicitat atât de către cadrele didactice cât și de către elevii Școlii Gimnaziale 'Nicolae Titulescu' Caracal. Suntem mândri și onorați de medalia de aur obținută la etapa finală a concursului internațional 'Math International Challenge', Bangkok, Thailanda și îi urăm în continuare să-și îndeplinească toate aspirațiile și toate visurile să devină realitate', notează reprezentanții unității de învățământ în postarea menționată.

Elevul medaliat cu aur la concursul internațional de matematică din Thailanda a primit luni, la școală, o Diplomă de excelență pentru 'rezultatele remarcabile obținute la concursurile școlare național și internaționale desfășurate la cel mai înalte nivel de exigență, pentru ambiție, putere de muncă și perseverență'.

Concursul internațional Math Challenge a avut loc în Thailanda în perioada 12 - 17 februarie.

Eduard Florin Ștefan este elev în clasa a IV-a B a Școlii Gimnaziale 'Nicolae Titulescu' Caracal, pregătită de învățătoarea Mihaela Ruța.


'Ștefan Eduard Florin - o stea a României, a strălucit la premierea Concursului Internațional Kath Challenge, de la Bangkok, Thailanda. Premiul de aur încununează întreaga activitate pe care acest copil minunat o desfășoară. Un copil de excepție! Felicitări lui și tuturor persoanelor implicate în obținerea acestei performanțe extraordinare! Suntem mândri că este elevul Școlii Gimnaziale 'Nicolae Titulescu', Caracal! Mulțumim celor care au avut încredere în potențialul lui și l-au susținut financiar pentru participarea la etapa globală a acestui mare concurs de matematică! Mult succes în viitor și la cât mai multe medalii de aur!', a scris Școala 'Nicolae Titulescu' Caracal, în mesajul postat după festivitatea de premiere a concursului de la Bangkok, unde elevul din Caracal a afișat tricolorul românesc.

Mama campionului, Anca Maria Ștefan, a declarat luni, pentru AGERPRES, că fiul ei este pasionat atât de matematică, cât și de informatică, limbi străine, dansuri și teatru și în fiecare zi după școală și după ce își pregătește temele, mai găsește timp să participe și la diferite cursuri.

'Pot să spun că tot ceea ce face o face din plăcere, din pasiune. Noi, părinții lui, lucrăm, facem naveta, de exemplu plec la 7 de acasă și ajung la 5 (17:00) acasă, îl găsesc cu temele făcute. Lucrează suplimentar în fiecare zi, are caiete studențești de matematică și le termină în mai puțin de o lună. Caută pe internet, caută pe YouTube tot ce găsește, învață fără să i se solicite, participă la nenumărate cursuri. Doamna învățătoare îl sprijină permanent, acolo unde are nevoie și, cum am spus, face multe cursuri, unele gratuite unele plătite, online. Mai are și alte activități la care merge singur. De la clasa pregătitoare se descurcă singur. Merge la un centru de engleză de la noi din Caracal, are un profesor care l-a pregătit foarte bine. De fapt, concursurile acestea, olimpiadele internaționale, le dă limba engleză. Face dansuri populare la Centrul Cultural de la noi din oraș, chiar lunea, îi este foarte drag. Marțea are pian, tot la Centrul Cultural. Miercurea are cursuri online. Marțea are cursuri online, seara, de matematică, gratuite, le-a câștigat la un concurs. Joia face actorie, îl relaxează maxim și e foarte fericit. Vinerea are engleză, seara, la centrul de engleză. Sâmbătă a găsit el singur cursul limitless. Duminica face cursuri de limba coreeană și mai are și engleză. Adică e un copil dornic de a învăța permanent', a spus mama lui Eduard Ștefan despre fiul ei.

Eduard Ștefan este pasionat și de lectură și se întâmplă deseori să adoarmă citind.

'Dimineața, înainte de a merge la școală, se trezește cu gândul că ar fi bine să mai aibă timp de citit, dacă are o carte pe care nu a terminat-o. Deși există televizor la el în cameră, nu știu dacă îl deschide o dată sau de două ori pe lună. Mai privim filme în sufragerie, toți. Citește seara, înainte de culcare. De multe ori îl opresc, că zic că poate-l dor ochii și-i promit că-l las mai mult în vacanță. Sunt seri în care mi se întâmplă ca eu să adorm și pe el să-l las citind. Apoi, după ce citește o carte trebuie să discutăm. Îi place să vorbească, îi place să spună ce a învățat din cartea respectivă', a relatat Anca Maria Ștefan.

Eduard Ștefan este atât de pasionat de cunoaștere, încât ia cărțile fratelui lui mai mare, elev în clasa a VII-a, pentru a le citi.

'Are un frate de clasa VII-a și fură mereu de la el, să zic așa, cărțile de geografie Le-a citit pe toate, de la a V-a, a VI-a, a VII-a. Fratele lui are și el rezultate foarte bune la învățătură, ia bursă de merit, însă pot să spun că este la nivelul clasei lui la învățătură și este campion la karate tradițional', a adăugat Anca Maria Ștefan.

Medaliatul cu aur la matematică se califică la toate competițiile la care participă, însă atunci când e vorba de prezența fizică la competiții, fie din considerente financiare, fie din alte motive, alege să participe doar la cele la care își dorește cel mai mult să fie prezent.

'La toate concursurile la care a participat, olimpiadele internaționale și concursurile internaționale, la toate s-a calificat. Doar că din acestea alege ceea ce îi place cel mai mult. S-a calificat în Singapore, tot la un concurs de matematică, ce va avea loc la sfârșitul lunii iunie, s-a calificat în SUA, la olimpiada internațională Copernicus de matematică, va avea loc în iulie. Aici chiar își dorește să participe, bine, la toate își dorește, dar nu e posibil să meargă la toate. Săptămâna viitoare are olimpiada internațională de codificare, Cursul de programare în Python. El urmează cursul în Python de aproximativ un an, plătit, online și îi place foarte mult. Și la fel, în timpul liber se antrenează, creează coduri pentru jocuri', a mai spus mama lui Eduard Ștefan.

Ea subliniază că băiatul este atât de pasionat de învățat, de cursuri și de concursuri, încât uneori încearcă să îi pună limite pentru a nu risca să se suprasolicite.

'Tot ce face, face din pasiune și de multe ori, noi, ca părinți, trebuie să îi punem limite, să îi spunem să se mai oprească. El este foarte fericit în continuare pentru fiecare reușită. Și este un copil foarte modest. De exemplu, la școală nu a spus nici unui coleg că el pleacă în Thailanda la un concurs de matematică, doar când s-a întors din Thailanda colegii au aflat. Și astăzi a fost destul de frumos primit la școală și s-a bucurat foarte mult. Orice apreciere pe el îl bucură foarte mult', a mărturisit mama campionului.

Eduard Ștefan are un coeficient de inteligență pe care puține persoane îl ating, de 148, a dezvăluit mama lui. Anul trecut copilul a efectuat un astfel de test la București, iar rezultatele au indicat IQ 148.

'Anul trecut l-am programat la un test IQ în București și după 90 de minute întârziere cu trenul, am ajuns foarte greu, am crezut că nu ajungem la programare, a dat testul respectiv și am primit pe mail, așa scrie acolo, 148 IQ și 154 pe partea de matematică, logică. Participă și la cursuri de programare', a menționat Anca Maria Ștefan.

Învățătoarea lui Eduard Ștefan, Mihaela Ruța, are, de asemenea, cuvinte de laudă pentru copil și a arătat, într-o declarație pentru presă, că elevul campion este modest și sociabil.

'Edi este un elev de excepție care, prin rezultatele obținute la concursuri și olimpiade școlare, s-a făcut remarcat la nivel local, județean, național și internațional. Înzestrat cu o capacitate intelectuală deosebită, Edi este preocupat de studiu și dorește să pătrundă cât mai adânc în tainele cunoașterii. Rezultatele obținute l-au lansat într-o lume misterioasă a matematicii de înalt nivel, dar el este interesat și de celelalte discipline (Limba și literatura română, Limba engleză, Științele naturii, Geografie, Istorie, Muzică, Educație fizică ). Este un copil sociabil, plin de vitalitate, modest și se simte foarte bine în colectivul de elevi. Colegii îl iubesc și îi apreciază rezultatele obținute. Edi este un model pentru toți copiii: nu jignește, evită conflictele, cu toți colegii se joacă, este politicos și nu este preocupat de jocurile 'moderne' ce îi atrag pe mulți dintre copiii de vârsta lui. Îi apreciez pe părinții lui pentru eforturile pe care le-au făcut, de-a lungul timpului, așa încât copilul să poată participa la concursurile din țară și din afara acesteia', a arătat Mihaela Ruța.

Până acum, Eduard Ștefan a obținut, în plan național și județean, premiul I la următoarele competiții școlare: Olimpiada de matematică pentru clasa a IV-a (a participat când era în clasa a III -a și a obținut punctaj maxim la toate etapele);

- Concursul interjudețean de matematică Sfera - edițiile XVIII ȘI XIX, organizat de Liceul Teoretic 'Mihai Viteazul' din Băilești, precum și Concursul internațional de matematică 'LUMINAMATH' (la toate cele trei ediții la care a participat a obținut tabăra gratuită, având cel mai mare punctaj pe județ);

- Concursul Județean de Matematică DANUBIUS organizat de Societatea de Științe Matematice din România, Filiala Corabia;

- Concursul Interjudețean de MATHEMATICA - MODUS VI ENDI, organizat de Colegiul Național 'Mircea cel Bătrân', din Râmnicu Vâlcea;

- Concursul Intejudețean de Matematică 'GHEORGHE DUMITRESCU' organizat de Societatea de Științe Matematice Filiala Dolj;

- Concursul Național de Matematică 'MICUL ȘCOLAR' (etapa județeană și etapa națională - trei ani consecutivi);

- Concursul Național 'COMUNICARE.ORTOGRAFIE.RO ';

- Concursul Național 'FII INTELIGENT LA MATEMATICÃ;

- Concursul Interdisciplinar 'FORMIDABILII';

- Concursul Național 'AMINTIRI DIN COPILÃRIE';

- Proiectul cu participare internațională 'MICII OLIMPICI';

- Concursul COMPER, atât la Limba și literatura română cât și la Matematică;

- Concursul Județean VREAU SÃ FIU CERCETÃTOR!; Concursul Național 'ȘTIINȚA CA O JOACÃ'; Concursul județean 'VULTURUL ÎNȚELEPT'.

O altă pasiune a elevului de aur din Caracal este creația literară, iar una dintre poeziile lui este despre orașul natal: 'Mândru că-s caracalean/ Și prin lume dau de veste /Că-i încântător să fii oltean/ Și e lume de poveste./ Avem școli Numeroase și profesori foarte buni,/ Elevi cu minți ingenioase,/ Având multe pasiuni'. AGERPRES / (A, AS - redactor: Cristina Matei, editor: Marius Frățilă, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 211

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 24-02-2025 16:40

Mureș: 'Sportul în Spital', proiect-pilot inițiat pe baza unui protocol semnat între UMFST și ANS

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie 'George Emil Palade' din Târgu Mureș și Agenția Națională pentru Sport vor iniția un proiect-pilot denumit 'Sportul în Spital', pentru valorificarea excelenței în cercetare în domeniul sportului și al medicinei, în baza unui protocol de colaborare semnat, luni, de

Educatie - Stiinta 24-02-2025 12:18

Bihor: ''Utopii pentru insecte'' în campusurile instituțiilor de învățământ superior din Alianța EU GREEN

Alianța academică europeană EU GREEN, din care face parte și Universitatea din Oradea, a lansat luni un proiect dedicat polenizatorilor, în proiectul amplu ''Insectopia'', invitând studenții din cele nouă universități europene membre să promoveze acțiuni inovatoare, creative și sustenabile pentru susținerea populațiilor de insecte.

Educatie - Stiinta 24-02-2025 10:36

Bihor: Colocviu ''Ziua Internațională a Limbii Materne'', organizat de Facultatea de Litere a Universității din Oradea

Facultatea de Litere a Universității din Oradea organizează miercuri colocviul ''Ziua Internațională a Limbii Materne'', menit să celebreze bogăția lingvistică și culturală din această regiune, a anunțat, într-un comunicat, Biroul de presă al Universității din Oradea. ''A devenit o tradiție deja ca Facultatea de L

Educatie - Stiinta 24-02-2025 07:19

Elevii din București se întorc de luni la cursuri

Elevii din București se întorc de luni la cursuri după o săptămână de vacanță. Între 10 februarie și 2 martie, fiecare Inspectorat Școlar decide în ce perioadă elevii din județul respectiv sau din București au vacanță pentru o săptămână. Astfel, între 17 și 21 februarie, au fost în vacan

Educatie - Stiinta 21-02-2025 17:38

Cluj: UBB organizează un atelier de gândire critică pentru elevi și studenți

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca organizează un atelier de gândire critică pentru elevi și studenți, în perioada 3 martie - 14 aprilie. 'Muzeul Alexandru Duma al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță debutul celui de-al doilea 'Atelier de gândire critică' din anul universitar

Educatie - Stiinta 21-02-2025 15:03

Ministrul Educației: E important ca noile planuri-cadru să fie larg îmbrățișate de sistem

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat vineri, la Blaj, că noile planuri-cadru pentru liceu trebuie să fie 'larg îmbrățișate de sistem' și să 'nu antagonizeze', ci să unească actorii din sistemul de învățământ. Prezent la Conferința Națională a Asociației Colegiilor și Liceelor Pedagogice

Educatie - Stiinta 21-02-2025 14:57

Timiș: Universitatea de Vest a fost selectată de Comisia Europeană pentru a contribui la viitorul program Erasmus

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este unica instituție de învățământ superior din România selectată să participe la evenimentul de lansare a pregătirilor pentru viitorul program Erasmus, post-2027, Erasmus+ and European Solidarity Corps Stakeholders Conference, organizat de către Comisia Europeană în 18 februarie.

Educatie - Stiinta 21-02-2025 10:03

Ministrul Educației și reprezentanții părinților au discutat despre adaptarea planurilor-cadru la realitățile actuale

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a avut joi o întrevedere cu reprezentanții Federației Naționale a Părinților - Edupart, discuțiile vizând modernizarea planurilor-cadru și adaptarea acestora la realitățile economice și sociale actuale. Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, printre principalele concluzii ale întrevederii se n

Educatie - Stiinta 21-02-2025 10:00

REPORTAJ/Timiș: Chimia este studiată tot mai puțin experimental; dotările laboratoarelor sunt deficitare

Chimia s-a lăsat modelată pe parcursul istoriei, vechii egipteni, de exemplu, folosindu-se de ea pentru îmbălsămare a morților, extragerea metalelor din minereuri, fabricarea sticlei, fermentarea berii sau obținerea de leacuri pentru diverse boli. Mesopotamienii au folosit-o pentru fabricarea cărămizilor din argilă arse la soare și a ceramicii, iar chine

Educatie - Stiinta 21-02-2025 05:20

Elevii din București se întorc de luni la cursuri

Elevii din București se vor întoarce de luni la cursuri după o săptămână de vacanță. Între 10 februarie și 2 martie, fiecare Inspectorat Școlar decide în ce perioadă elevii din județul respectiv sau din București vor avea vacanță pentru o săptămână. Astfel, între 17 și 21 februarie - sunt &ici

Educatie - Stiinta 20-02-2025 21:01

Ministrul Educației: Planurile-cadru pentru liceu vor fi adoptate în mai; manualele, probabil, o să le avem anul viitor

Ministrul Educației, Daniel David, a afirmat joi că planurile-cadru pentru liceu vor fi adoptate în luna mai, iar ulterior se va lucra la programă, subliniind că din 2026, elevii de clasa a IX-a ar putea să studieze după noile manuale. 'Trebuie să privim pe termen mai scurt, în sensul că dacă planurile-cadru, dacă găsim o formu

Educatie - Stiinta 20-02-2025 20:58

Ministrul Educației: Am avut o întâlnire cu geografii; mi-au dat un alt model de a regândi Geografia la nivelul liceului

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi că a avut o întâlnire, pe marginea proiectului de planuri-cadru, cu geografii din universități, din Academia Române, din 'societatea profesională', care i-au prezentat un alt model de a 'regândi' disciplina Geografie la nivelul liceului. 

Educatie - Stiinta 20-02-2025 10:30

David: Nu susțin interzicerea totală a telefoanelor în școală; trebuie asigurat un control 'riguros' în privința utilizării acestora

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că nu susține interzicerea totală a telefoanelor mobile în școală, însă, în spiritul practicilor psihopedagogice și al reglementărilor legale existente, trebuie să fie asigurat un control 'riguros' în privința utilizării acestora în sălile de curs, pentru a ajuta când

Educatie - Stiinta 19-02-2025 17:37

Daniel David: E nevoie de o strategie pentru sănătatea familiei și natalitate bazată pe educație și cunoaștere științifică

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, miercuri, că este nevoie de o strategie pentru sănătatea familiei și natalitate, pentru prevenirea îmbătrânirii populației, bazată pe educație și cunoaștere științifică. Ministerul Educației a informat, miercuri, că a luat act ''cu îngrijorare'' de co