logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Tulcea: Parteneriat educaţional România-Ucraina-Republica Moldova

Image

Colegiul ''Spiru Haret'' din Tulcea va încheia vineri parteneriate cu Liceul Tereblecea, raionul Cernăuţi, Ucraina, şi Liceul teoretic "Mihai Eminescu" din Căuşeni, Republica Moldova.

Parteneriatele se vor încheia în cadrul activităţilor prilejuite de împlinirea a 140 de ani de la înfiinţarea Colegiului dobrogean "Spiru Haret" şi au drept obiectiv susţinerea reciprocă în activităţile educaţionale, potrivit directorului colegiului tulcean, Florin Anastasiu.

"Scopurile parteneriatului sunt multiple. Pe de o parte, susţinerea reciprocă în toate activităţile pe care urmează să le desfăşurăm. (...) De fapt, nu facem un parteneriat. Ne strângem mâinile în modul cel mai firesc şi româneşte posibil, ca fraţi ce ne aflăm, ca prieteni care suntem", a declarat pentru AGERPRES directorul colegiului din Tulcea, Florin Anastasiu.

El a adăugat că printre acţiunile pe care instituţia de învăţământ tulceană intenţionează să le desfăşoare se numără donarea de cărţi de literatură.

 

Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES


"Vrem din tot sufletul să putem ajuta în mod direct şi, iată, prin semnarea acestor parteneriate, legal, în primul rând prin ceea ce le lipseşte, cărţi în limba română atât de specialitate, manuale, cât şi cărţi de literatură, pe care noi aici le considerăm absolut fireşti, un dat, că ni se cuvin", a mai spus Florin Anastasiu.

Conducerea unităţii de învăţământ tulcene a organizat miercuri după-amiază, în cadrul activităţilor prilejuite de aniversare, o masă rotundă pe tema "Limba română, blestem şi binecuvântare", în timpul căreia cadre didactice din Ucraina şi Republica Moldova şi-au prezentat problemele cu care se confruntă.

"Avem 21 de sate în care vorbesc limba română doar cei în vârstă. Pătura de vârsta noastră o vorbesc, nu o scriu, că nu au învăîţat la şcoală, iar copiii şi nepoţii nici nu o vorbesc şi nici nu o înţeleg măcar. Şi avem tragedia noastră în aceste localităţi, că bunicii, străbunicii nu se pot înţelege cu nepoţii, strănepoţii", a declarat în timpul evenimentului secretarul Uniunii Regionale Comunitatea Românească din Ucraina, preşedinte al Centrului Bucovinean de Cercetări Actuale, regiunea Cernăuţi, Ucraina, Aurica Bojescu.

Ea şi-a exprimat dorinţa ca Ucraina să se integreze în Uniunea Europeană, astfel încât şi atitudinea guvernanaţilor la adresa minorităţii româneşti să se schimbe.

 

Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES


"Nu dorim ca de la 1 septembrie 2023, termenul legislativ când intră în vigoare o altă lege a învăţământului care spune că începând cu clasa a V-a unele discipline treptat vor trece la predare în limba ucraineană. Considerăm că asta este o îngustare a dreptului de a învăţa în limba maternă şi o discriminare, pentru că alte etnii din Ucraina au acest drept de a învăţa în limba maternă, ca tătarii din Crimeea. Noi ne cerem dreptul să avem statutul de populaţie băştinaşă şi atunci poate am avea posibilitatea să folosim nişte momente din legea populaţiilor băştinaşe. Pentru asta e nevoie de o decizie politică", a afirmat Bojescu.

În lipsa unui sprijin, minoritatea română din Ucraina va fi asimilată, în opinia ei.

"Fără ajutorul României sau al Uniunii Europene nu vom putea rezista. Vor fi asimilări, pentru că nu toţi vor putea rezista la 1 septembrie să se opună să nu îndeplinească o lege", a mai spus secretarul Uniunii Regionale Comunitatea Românească din Ucraina.

La rândul ei, profesoara din cadrul Complexului instructiv-educativ Draniţa, regiunea Cernăuţi, Liliana Gudan, s-a arătat nemulţumită din cauza faptului că examenul de absolvire a ciclului liceal trebuie dat obligatoriu în limba ucraineană chiar şi de elevii cursurilor în limba română şi din cauza faptului că trebuie să respecte noua lege a învăţământului.

"De la 1 septembrie, voi fi nevoită ca în clasa a VI-a să duc etica în limba ucraineană. Ca profesor, mă doare. Ce nu s-ar întâmpla, nimic nu ne poate lua niciodată limba în care ne-am născut, limba în care am rostit primul cuvânt, în care ne educăm copiii, în care ne-au vorbit strămoşii noştri", a afirmat profesoara Liliana Gudan.

Ea a mai spus că în momentul de faţă satele şi şcolile româneşti din Ucraina se depopulează.

Directoarea Liceului Tereblecea, Leontina Panciuc, a menţionat că în raionul pe care-l reprezintă copiii merg în continuare cu semănatul, slujba în biserică se face în limba română, iar copiii învaţă şi în limba ucraineană.

"Manuale avem. Suntem dotaţi cu manuale. Statul ne-a dotat cu manuale. Însă ele sunt scumpe, pentru că traducerea costă faţă de manualele în limba ucraineană. (...) Dacă ne dotaţi cu manualele dvs, la noi nu sunt recunoscute. (...) Ne dorim cărţi de literatură", a menţionat Leontina Panciuc.

La rândul său, decana Facultăţii de ştiinţe umaniste din Cahul, Republica Moldova, Liliana Grosu, i-a încurajat pe tinerii liceeni să promoveze limba română.

"Suntem asaltaţi de rusisme. (...) Bucuraţi-vă că aveţi limba română şi libertatea de a nu fi constrânşi de nişte ideologii politice sau de un vecin care vrea să te ia în derâdere şi îţi spune ceva în rusă. Bucuraţi-vă că aveţi această libertate!", a îndemnat Liliana Grosu.

La masa rotundă a participat şi câştigătoarea locului I la Olimpiada naţională de limba română, Evelina Gudan.

"Când eram mică, voiam să transmit iubire tuturor şi cred că pe viitor voi transmite iubirea mea faţă de limba mea maternă, de limba mea română şi voi face ca toţi oamenii să cunoască cât de puţin din această limbă. Nu ştiu dacă voi fi profesor de limba română, dar vreau să fac ceva în lingvistică", a declarat Evelina Gudan.

La eveniment a participat şi consulul general al României la Cernăuţi, Ucraina, Irina-Loredana Stănculescu, care a încurajat parteneriatele între unităţile de învăţământ din România şi cele din Ucraina, în contextul actual geopolitic.

Evenimentele dedicate împlinirii a 140 de ani de la înfiinţarea Colegiului dobrogean "Spiru Haret" au început luni cu un atelier pe tema democraţiei.

Teatrul "Jean Bart" va găzdui joi, ora 18.00, Gala Premiilor de Excelenţă ale colegiului, organizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, premierea elevilor laureaţi la olimpiadele şi concursurile judeţene, regionale, naţionale precedând un program artistic al cărui invitat special este Horaţiu Mălăele.

Evenimentele se vor încheia vineri, la ora 18.00, în centrul oraşului Tulcea, cu un spectacol aniversar susţinut de ansambluri folclorice din judeţ, trupa de dans modern "The Titans" a şcolii de dans "Let's go Dance!", invitatul special al spectacolului fiind Alina Eremia. AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 04-04-2025 18:43

Vâlcea: Aproape 2.000 de liceeni au venit la Târgul Educațional pentru Universități

Aproximativ 2.000 de elevi din clasele a XI-a și a XII-a din tot județul Vâlcea au participat vineri, la mall-ul din nordul municipiului reședință, la târgul de oferte educaționale pentru universități, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) cu scopul de a-i ajuta pe viitorii absolvenți să aleagă cariera potrivită după terminarea liceul

Educatie - Stiinta 04-04-2025 12:46

Universitatea din București, alături de partenerii săi, formează manageri și persoane cu atribuții manageriale în educație

Universitatea din București, alături de partenerii săi, va forma manageri și persoane cu atribuții manageriale din sistemul de învățământ preuniversitar în cadrul proiectului 'Lead4Edu', finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 'Universitatea din București, în calitate de coordonator, anunță lansarea

Educatie - Stiinta 04-04-2025 10:04

Andrei Alexandru (Autoritatea pentru Cercetare): Academia Română, lider incontestabil al științei românești

Ziua Academiei Române este un moment de mândrie națională și un prilej de a onora contribuția excepțională a acestei instituții la avansarea cercetării și inovării, a declarat, vineri, președintele Autorității Naționale pentru Cercetare, And

Educatie - Stiinta 03-04-2025 12:21

Cluj: UBB implementează un proiect de digitalizare de 64,3 milioane de lei, prin PNRR

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca implementează cel mai mare proiect de digitalizare a unei universități finanțat prin PNRR, în valoare de 64,3 milioane de lei. Proiectul are în vedere dezvoltarea a 15 laboratoare dedicate modernizării/digitalizării unor programe educaționale din cele șase școli academice ale UBB: (1) Școal

Educatie - Stiinta 03-04-2025 09:22

Ministrul Educației a avut mai multe întâlniri în SUA; discuții despre cercetare-inovare, relația transatlantică, competitivitate

Ministrul Educației, Daniel David, aflat în vizită în Statele Unite, a avut întâlniri cu reprezentanții mai multor organisme și instituții, printre care Fondul Monetar Internațional, Congressional Office for International Leadership (COIL), Atlantic Council, dar și cu reprezentanți ai diasporei românești.

Educatie - Stiinta 02-04-2025 17:45

Timiș: Viitorii experți criminaliști, pregătiți de Universitatea de Vest Timișoara, la o specializare unică în țară

Facultatea de Chimie Biologie Geografie din cadrul Universității de Vest Timișoara (UVT) derulează o specializare unică în România, Chimie criminalistică, nivel licență și masterat, unde se înregistrează cea mai mare concurență, de 15 candidați pe loc, iar absolvenții, care vor deveni experți criminaliști, vor avea șanse de a se angaja ca specialișt

Educatie - Stiinta 02-04-2025 15:36

Gorj: Peste 400 de elevi au învățat despre siguranța pe străzi și prevenirea bullyingului, într-un program național

Peste 400 de elevi au participat la activități cu teme precum siguranța pe străzi, siguranța la școală, prevenirea, recunoașterea și gestionarea bullyingului, siguranța acasă și accesarea internetului în cadrul unui program desfășurat de polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității Gorj. Potrivit purtătorului de cuvâ

Educatie - Stiinta 02-04-2025 15:24

Aproape 1.500 de tineri din România vor avea oportunitatea să exploreze Europa

Un număr de 1.485 de tineri din România vor avea oportunitatea să exploreze Europa călătorind cu trenul în cadrul inițiativei DiscoverEU lansată de Comisia Europeană. ''Comisia Europeană oferă în cadrul acestei runde 36.000 de permise de călătorie. Sunt eligibili să se înscrie tinerii născuți între 1 iulie

Educatie - Stiinta 02-04-2025 12:28

Universitatea Politehnica București va lansa un consilier virtual pentru admiterea din acest an

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București va lansa la PoliFEST, eveniment care va avea loc în perioada 3 - 5 aprilie, un consilier virtual pentru admitere care îi va ajuta pe absolvenții de liceu în procesul de selecție a unui program de studii. 'În cadrul celei de a XIV-a ediții a festivalului PoliFEST,

Educatie - Stiinta 02-04-2025 09:47

Botoșani: A fost deschisă Olimpiada Națională de Matematică, la care participă 369 de elevi din toată țara

Municipiul Botoșani găzduiește, în perioada 1-5 aprilie, cea de-a 75-a ediție a Olimpiadei Naționale de Matematică, rezervată elevilor din clasele IX-XII. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc marți seară în prezența secretarului de stat din Ministerul Educației Sorin Ion, a președintelui Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a p

Educatie - Stiinta 01-04-2025 13:43

A început înscrierea la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2025-2026

Prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2025-2026 a început și se va încheia pe 6 mai, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. În această etapă se vor completa și valida cererile-tip de înscriere în învățământul primar. Cere

Educatie - Stiinta 01-04-2025 11:26

Institutul Comoti participă la programul ExoMars, dezvoltat de Agenția Spațială Europeană; urme de viață, mediu, probe

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Turbomotoare - Comoti - Romanian Research & Development Institute for Gas Turbines va participa la prestigiosul program ExoMars, dezvoltat de Agenția Spațială Europeană, a anunțat Autoritatea Națională pentru Cercetare. Programul ExoMars, dezvoltat de Agenția Spațială Europeană - ESA - European Space Agenc

Educatie - Stiinta 31-03-2025 17:01

Sibiu: Universitatea 'Lucian Blaga' anunță că nu va majora taxele de școlarizare pentru anul 2025-2026

Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu (ULBS) a anunțat, luni, că nu majorează taxele de școlarizare pentru anul universitar 2025-2026, potrivit unui comunicat de presă. 'Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu a aprobat, în ședința Senatului ULBS, de la sfârșitul săptămânii trecute, hotărârea 1861/27

Educatie - Stiinta 31-03-2025 15:14

Simulare Evaluare Națională: Note mai mari sau egale cu 5 la Limba română - 64,01% și 71,97% la Matematică

Aproape două treimi (64,01%) dintre elevii care au participat la simularea Evaluării Naționale au luat note mai mari sau egale cu cinci la Limba și literatura română, 71,97% la Matematică și 89,16% la Limba și literatura maternă, a informat, luni, Ministerul Educației, printr-un comunicat de presă. Conform calendarului aprobat de Ministe

Educatie - Stiinta 31-03-2025 14:05

PoliFEST 2025: Târg educațional în domeniul ingineriei și științei, în perioada 3-5 aprilie

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București anunță organizarea, în perioada 3-5 aprilie 2025, a celei de-a XIV-a ediții a Festivalului educațional PoliFEST. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de Politehnica București, evenimentul va reuni mii de tineri, profesioniști, reprezentanți ai companiilor și cadr