VIDEO REPORTAJ Sibiu: Lecţie de reuşită în pandemie, oferită de elevii medaliaţi la Olimpiada Geniilor din SUA

Câţiva elevi de la Colegiul Naţional ''Octavian Goga'' din Sibiu, medaliaţi cu aur şi argint în 2019, la Olimpiada Geniilor din SUA, concurs la care s-au calificat şi în acest an, dovedesc că pandemia nu este un obstacol imposibil de trecut când vine vorba despre competiţii, provocarea lor fiind acum alta - construirea unui mini-satelit.
Echipa Herotech din Sibiu este alcătuită din şase elevi de la Colegiul Naţional "Octavian Goga" - Daniel Marpozan, Codrin Muntean, Alexandru Rădac, Sebastian Bleaja, Daniel Vişa, Radu Fleşar. Aceştia sunt coordonaţi de profesoara de Informatică Andreea Demco şi sunt printre puţinii elevi din ţară, care, în această perioadă cu restricţii, reuşesc să-şi urmeze visul.
Dacă pentru majoritatea elevilor pandemia de COVID-19 a însemnat doar cursuri online, cei din echipa Herotech demonstrează de aproape un an că pasiunea pentru roboţi nu are limite.
Astfel, echipa din Sibiu, alături de altele din Braşov, Oradea şi Constanţa, se numără printre participanţii la CanSAT 2021, o competiţie organizată de Agenţia Spaţială Europeană în sistem remote, din cauza pandemiei. Elevii din Sibiu lucrează la un mini-satelit pentru acest concurs.
Foto: (c) Echipa Herotech din Sibiu
"CanSAT este un concurs nou pentru noi şi presupune realizarea unui mini-satelit ce este lansat de la o altitudine de aproximativ 1 km. În timpul deplasării către sol, acesta trebuie să trimită şi să prelucreze anumite date specifice precum: temperatura, presiunea sau altitudinea şi să realizeze o misiune ştiinţifică", a declarat, pentru AGERPRES, Daniel Marpozan.
Herotech a fost admisă în acest an la Olimpiada Geniilor din SUA şi la Summitul Mondial al Roboţilor din Japonia. Liceenii sibieni se mai pregătesc şi pentru First Tech Challenge, un concurs unde în 2020 au fost nominalizaţi cu premiul Collins Aerospace Innovate Award, premiu obţinut pentru cel mai inovativ robot, la faza regională a concursului.
"De asemenea, aveam în plan să plecăm în luna iunie în SUA, la Genius Olympiad, unde am fost admişi din nou. Atât Genius Olympiad, cât şi competiţia World Robot Summit din Japonia au fost amânate pentru anul 2021. Dacă situaţia epidemiologică va permite şi competiţiile acestea nu se vor suprapune cu Bacalaureatul, vom participa cu siguranţă! Momentan ne pregătim din nou pentru First Tech Challenge, concurs care de data aceasta se va desfăşura în sistem remote şi pentru care deja robotul este aproape finalizat", a spus Daniel Marpozan.
Elevii de la Herotech sunt în clasa a 12-a şi se pregătesc de Bacalaureat şi admiterea la facultate, iar timpul liber şi-l dedică muncii în echipă, având o pasiune comună - robotica. Concursurile la care au participat în cei patru ani de liceu le-au influenţat alegerea unei viitoare cariere.
"Pentru mine e important că a început şcoala, deoarece, la unele materii care sunt de interes, predarea în sala de clasă este mult mai eficientă decât în mediul online. Deşi aşteptam să merg din nou la liceu, după nici o săptămână, realizez faptul că aveam un mare avantaj în online: aveam mai mult timp să mă pregătesc pentru materiile de Bac, deoarece economiseam timpul cu transportul de acasă la şcoală şi înapoi. Eu mă pregătesc pentru admitere la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. Cred că pasiunea pentru robotică şi electronică m-a făcut să aleg această facultate şi sunt sigur că o să îmi facă plăcere să studiez acest domeniu", a arătat Daniel Marpozan.
Un alt membru al echipei sibiene, Codrin Muntean, şi-a propus şi el să îşi valorifice experienţa dobândită la concursurile de robotică şi se pregăteşte de admitere la Cluj-Napoca.
Foto: (c) Echipa Herotech din Sibiu
"Întoarcerea la şcoală e importantă, deoarece orele se pot desfăşura fără dificultăţi tehnice şi cu o comunicare profesor - elev directă, ceea ce duce la o eficienţă sporită. Pentru materiile de Bac e mult mai bine că orele se desfăşoară faţă în faţă, având în vedere că mai sunt doar câteva luni până la examene. Eu plănuiesc să intru la Facultatea Babeş-Bolyai din Cluj şi momentan mă pregătesc pentru admitere. Pasiunea mea pentru robotică şi în special pentru programare m-a făcut să realizez că pot urma o carieră în acest domeniu şi în acelaşi timp să fac şi ceea ce îmi place", a mărturisit Codrin Muntean.
Spre deosebire de Codrin şi Daniel, Alexandru Rădac a ales să continue cursurile online, pentru a-şi proteja familia, dar vrea să urmeze o facultate din Olanda, cu speranţa că va ajunge inginer aerospaţial.
"În cazul meu reîntoarcerea la şcoală nu mă afectează în mare măsură deoarece am decis să rămân în online cu adeverinţă de la medic pentru a-mi proteja familia. Totuşi, sunt nerăbdător să treacă această situaţie complet pentru a putea restabili conexiunile cu colegii, în puţinul timp pe care îl mai avem împreună. Eu mă pregătesc pentru admiterea la TU Delft din Olanda (lângă Rotterdam). Robotica şi interesul meu în tehnologie au fost factorii principali care m-au făcut să aleg această universitate şi, mai specific, profilul de Inginerie Aerospaţială. Nu m-aş vedea făcând altceva ce nu este legat de inginerie, sub orice formă ar fi ea", a recunoscut Alexandru.
Foto: (c) Echipa Herotech din Sibiu
El speră ca 2021 să fie un an care să le dea posibilitatea să participe la concursurile unde sunt calificaţi.
"Anul 2020 ar fi trebuit să fie anul cel mai 'plin' pentru echipă, dar, din păcate, majoritatea concursurilor la care urma să participăm au fost amânate sau anulate complet. Sperăm ca anul 2021 să fie un an mai blând cu noi, un an în care să ne întoarcem la normal şi să avem posibilitatea de a participa la toate proiectele pentru care ne pregătim, chiar dacă este un an şi cu alte priorităţi care necesită dedicare - Bacalaureatul şi admiterea la facultate", a concluzionat Alexandru Rădac.
Şi Sebastian Bleaja va alege o facultate din străinătate, cu speranţa că va deveni medic sau arhitect. Sebastian spune că pentru el şcoala online este sinonimă cu "comoditatea".
"Pentru mine contează foarte mult. Acum avem o anumită siguranţă cu privire la desfăşurarea orelor, fiind un cadru mai formal, în ciuda faptului că organizarea se putea realiza mai bine. Dacă aş fi întrebat ce îmi lipseşte de la şcoala în mediul online, răspunsul ar fi clar comoditatea. Eu mă pregătesc momentan pentru admiterea la Universitatea de Medicină din Viena şi de ceva timp mă gândesc şi la Arhitectură. În cazul meu alegerea de a aplica la Medicină a fost făcută înainte să intru în echipă, ulterior lărgindu-mi orizonturile. În acest sens, cred că pasiunea contează foarte mult", a explicat Sebastian Bleaja.
Pentru liceenii din echipa Herotech de la Sibiu, anul 2020 a însemnat mult mai mult decât şcoala online: s-au pregătit pentru concursuri, au şi luat un premiu, au fost voluntari într-o campanie de confecţionare de viziere pentru medici şi asistente şi au convins companii să îi sponsorizeze, în aşa fel încât au dotat cu echipamente de ultimă generaţie laboratorul în care lucrează.
"Deşi 2020 a fost un an dificil pentru fiecare dintre noi, echipa noastră a avut parte de o susţinere deosebită din partea sponsorilor şi partenerilor noştri, cărora le mulţumim pentru efortul depus! Împreună, am reuşit să dotăm laboratorul în care lucrăm cu echipamente de ultimă generaţie şi sperăm să putem face comunitatea sibiană mândră de rezultatele muncii noastre. Mulţumesc colegilor din echipă şi tuturor celor ce ne-au ajutat în ultimii ani să clădim această echipă minunată", a transmis Daniel Marpozan.
Pentru Herotech totul a început cu un email trimis în 2019 către directoarea de atunci a liceului, în care elevii o anunţau că s-au calificat la un concurs numit "Olimpiada Geniilor" din SUA şi o rugau să-i ajute să facă rost de bani pentru transport şi cazare.
Ceea ce nu au reuşit cu acel email au reuşit cu ajutorul jurnaliştilor, care le-au făcut cunoscută povestea, dar mai ales al oamenilor de afaceri care au crezut în visul lor şi i-au susţinut. Au pornit la drum cu un vis, o prietenie şi fără nicio dotare la standarde internaţionale, pur şi simplu au exersat acasă la fiecare dintre ei şi într-un laborator al liceului, fără nicio dotare necesară.
Foto: (c) herotech / Facebook.com
În iunie 2019, totul s-a schimbat. Atunci trei dintre ei au reuşit să obţină o medalie de aur şi una de argint la două secţiuni ale Olimpiadei Geniilor, un concurs organizat de către Oswego State University of New York.
Acum au un site în limba engleză şi discută profesionist cu companiile care îi susţin.
Deviza acestor elevi rămâne neschimbată: "Avem scopul de a dezvolta cât mai multe soluţii tehnologice pentru îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi. Herotech". AGERPRES/(A - autor: Isabela Paulescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa foto din deschidere: herotech / Facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministerul Educației: Înscrierile la concursul național 'Școală Europeană' - până pe 9 mai
Școlile se pot înscrie până pe 9 mai la concursul național 'Școală Europeană', a anunțat joi Ministerul Educației și Cercetării. Potrivit sursei citate, în premieră în acest an școlar, candidaturile vor fi transmise în format electronic către Ministerul Educației. 'Informațiile privind depunerea candidat
David: Guvernul a aprobat specializările și programele de studii universitare din toamnă; sunt câteva noi
Guvernul a aprobat, joi, domeniile de licență, master, doctorat, precum și specializările și programele de studii pentru anul universitar următor, a anunțat ministrul Educației și Cercetării, Daniel David. 'Prin hotărâri de Guvern am stabilit domeniile de licență, domeniile de masterat, domeniile de doctorat și, foarte important, specializările și pr
Daniel David: Guvernul a aprobat OUG care permite organizarea examenelor de titularizare; începem cu 30 aprilie
Guvernul a aprobat, joi, o ordonanță de urgență care permite organizarea examenelor de titularizare în urma cărora 62.000 de posturi didactice de predare în învățământul preuniversitar și universitar vor putea fi ocupate în acest an. 'Această ordonanță de urgență ne permite organizarea examenelor de titularizare. Începem
Ministerul Educației va organiza o sesiune specială a Evaluării Naționale la începutul lunii iulie
Ministerul Educației și Cercetării va organiza o sesiune specială a Evaluării Naționale la începutul lunii iulie, a anunțat joi, într-o conferință de presă, secretarul de stat Sorin Ion. Potrivit acestuia, pe 2 iulie va avea loc proba de Limba și literatura română, iar pe 3 iulie proba la Matematică. Elevii din partea minorit
David: Procentul absolvenților de studii superioare prin raportare la populația generală arată rău
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat joi că procentul absolvenților de studii superioare raportat la populația generală sau la grupul de tineri cu vârste cuprinse între 24-34 de ani 'arată rău' în comparație cu media europeană. 'Avem câteva probleme mari în zona universitară, așa cum știți. Pr
Daniel David: Ordinul de ministru privind 'butonul roșu' se află pe circuitul de avizare
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat joi că ordinul privind 'butonul roșu' prin care vor fi semnalate cazurile de violență și de consum de droguri în școli se află pe circuitul de avizare. 'Avem pe circuit ordinul de ministru cu 'butonul roșu' pentru a permite să se semnaleze cazurile de violență
Daniel David: Vom organiza în toamnă o conferință Smart Diaspora
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi că în toamnă va fi organizată o nouă conferință internațională de cercetare-dezvoltare-inovare 'Smart Diaspora'. 'În zona de cercetare-dezvoltare-inovare am convenit că vom organiza o nouă sesiune, o nouă conferință internațională a Diasporei - Smart Diaspo
România, pe podiumul mondial la Campionatul de Robotică FIRST Championship 2025
Echipele românești au urcat pe podium la Campionatul de Robotică FIRST Championship 2025, destinat liceenilor, care s-a desfășurat în perioada 16 - 19 aprilie la Houston, SUA, informează Ministerul Educației și Cercetării. Rezultate remarcabile au obținut echipa CSH Timișoara & Eastern Foxes Ploiești - alianță de excepție, care
Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale
Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '
Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam
Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare
Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost
Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur
Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti
Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică
Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria
Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat
Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe
CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială
Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro