logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Conferinţă: Formarea profesională duală, coloana vertebrală a succesului economiei germane şi un posibil proiect de ţară pentru România

Imagine din galeria Agerpres

Formarea profesională duală este, de decenii, coloana vertebrală a succesului economic din Germania, iar acest sistem se dezvoltă şi în România, în ultimii ani apărând unele proiecte-pilot de succes, a fost una din concluziile Conferinţei "EduPro Summit #1 - Educator for future", organizată joi, de Ambasada Germaniei la Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale.

Cum poate fi consolidată în mod durabil România ca centru industrial, ce se poate face pentru facilitarea accesului tinerilor la piaţa muncii, dar cum pot fi adaptate ofertele educaţionale cerinţelor unui mediu economic aflat într-un proces rapid de schimbare în România au fost printre temele conferinţei.

Participanţii la conferinţă au apreciat că multe companii doresc să se dezvolte, iar pentru aceasta au nevoie de colaboratori calificaţi, pe care, de multe ori, nu îi găsesc, iar lipsa forţei de muncă a devenit principala provocare pentru companiile din România.

În municipiul Braşov învăţământul profesional dual este în top, sistemul german fiind un model de succes.

"La Braşov se urmează acest sistem dual cu adevărat. Copiii merg la practică în mare parte, iar apoi teoria se studiază în blocuri. Exact ca şi în Germania, există tutorii care se ocupă de ei şi sunt tutori asimilaţi care numai asta fac şi se ocupă de copii din companii pe partea de practică, iar în şcoală există sisteme informatice, educaţionale pentru partea teoretică. Sunt peste 800 de elevi prinşi în şcoala profesională, dar momentan nu mai sunt locuri acolo şi merg spre un alt liceu. Noi ne dorim să ne dezvoltăm şi, ceea ce este mai important, este faptul că elevii au într-adevăr o şansă să se angajeze la sfârşitul şcolii. La finele clasei a XI-a toţi primesc forme de angajare, iar pe parcursul mediei de 50% rămân în companii", a declarat pentru AGERPRES prof. Matilda Soare, reprezentant al Şcolii profesionale Germane Kronstadt.

Sergiu Moga, inspector şcolar general adjunct în cadrul ISMB, spune că "un adevăr recunoscut de toată lumea" este faptul că România nu mai are oameni de meserie şi, de aceea, dezvoltarea învăţământului profesional este esenţială pentru societate.

"În momentul de faţă în România este un adevăr recunoscut absolut de toată societatea - şi anume lipsa meseriaşilor, a oamenilor de meserie, a oamenilor care pot să-şi desfăşoare activitatea într-un loc de muncă productiv. Este un adevăr recunoscut şi învăţământul profesional dual cu asta se ocupă - cu rezolvarea acestei probleme. (...) În Bucureşti, în urmă cu doi ani, nu aveam nicio clasă de învăţământ profesional dual şi evident niciun elev. Anul trecut am avut trei şcoli cu patru clase, anul acesta avem patru şcoli cu 12 clase şi sper eu la anul să avem vreo 100 de clase şi nu glumesc. Adică dezvoltarea este exponenţială. Avem o problemă în general cu învăţământul profesional pentru că elevii din păcate învaţă peste vară, fac practică până în august, spre deosebire de celelalte clase de tehnic de liceu, care termină odată cu ceilalţi. Dar aceşti copii chiar învaţă o meserie", a detaliat Sergiu Moga.

Potrivit acestuia, schimbarea sistemului de admitere în învăţământul liceal este oportună.

"Deja sistemul sistemul s-a format. Dincolo, în învăţământul profesional, sunt foarte importante calităţile motrice, calitatea pentru specializarea pe domenii - sunt copii care au talent, dar alţii nu. Aici este foarte important să fie o selecţie şi după aceste abilităţi. Iar sistemul românesc de educaţie este un sistem deschis, copiii care sunt buni pot merge când termină şi la liceu şi la facultate", a menţionat inspectorul Moga.

O schimbare a sistemului de admitere, astfel încât viitorii elevi să poate opta din plăcere pentru învăţământul profesional, ar fi oportună, susţine Valentina Capotă, inspector în cadrul ISMB pentru învăţământ profesional şi tehnic.

"Învăţământul profesional dual poate reprezenta chiar un proiect de ţară. Se poate schimba întreaga ţară prin mentalitate, copiii să fie educaţi în spirit practic coroborat cu teoria. (...) Germania este cel mai reprezentativ stat pe plan mondial privind educaţia profesională în sistem dual şi apreciez foarte mult intervenţia domului ambasador care a pus accentul pe rolul primordial al educaţiei. Modelul german valorifică experienţa pedagogică, tradiţiile marilor pedagogi. (...). Cred că, bazându-ne pe modelul german, şi cu sprijinul logisticii, tradiţiei dânşilor, sigur vom avea succes. Ei au această tradiţie din anul 1919. (...) Cred că şi la noi se poate, şi noi avem rezultate, dar cred că trebuie să punem accentul pe modelul german, pe practică, să realizăm o foarte bună colaborare cu companiile şi să se schimbe mentalitatea. Toţi factorii trebuie să concure la această reuşită. Şi ce cred că ar trebui schimbat fundamental sistemul de admitere în general - să aibă posiblitatea să vină elevi care au pasiune, care au plăcere, să vină elevi bine pregătiţi, de drag, nu neapărat că îi repartizează un computer", a subliniat Valentina Capotă.

Sub autoritatea prim-ministrului va funcţiona, în cel mai scurt timp, Autoritatea pentru formare profesională iniţială în sistem dual din România, instituţie care va fi condusă de un preşedinte - fostul secretar de stat Stelian Fedorca - care a preluat acest sistem din Germania şi care a reuşit, în baza unui protocol, să pună bazele creării acestei instituţii.

"Am fost secretar de stat pentru învăţământ universitar când am iniţiat acest sistem dual din România - l-am preluat din Germania în baza unui protocol, am început cu un proiect pilot în 5 judeţe. (...) Autoritatea este nou înfiinţată, urmează să apară şi HG privind organizarea şi funcţionarea. Grupul ţintă al autorităţii sunt agenţii economici. Noi nu intervenim în programul de pregătire al elevilor - tot ce se întâmplă în cadrul şcolii. Pe noi ne interesează ce se întâmplă în afara şcolii, adică la agentul economic. (...) Această autoritate o să aibă un consiliu consultativ, iar în din acest consiliu consultativ vor face parte exclusiv doar reprezentaţi ai agenţilor economici care investesc în învăţământul dual. Am preluat această funcţie şi într-un timp cât mai scurt vom deveni funcţionali, avem sediu, ne mai trebuie doar acest regulament de organizare şi funcţionare printr-un HG care este pe drum. Din 19 iulie ea există din punct de vedere juridic, este în subordinea primului ministru, lucrează cu celelalte ministere pe orizontală şi ţinem legătură cu absolut toate ministerele economice", a precizat Stelian Fedorca.

El a amintit că înainte de 1989 fiecare minister avea un departament de învăţământ care se ocupa exclusiv de companiile care ţineau de acel minister.

"Motivul pentru care s-a înfiinţat această autoritate a fost ca învăţământul profesional să nu mai fie în bătaia vântului, să fie o entitate în subordinea primului ministru la cel mai înalt nivel. Astfel, diverse schimbări peste noapte vor fi mult mai greu de făcut, pentru că e la un nivel unde nu te joci cu deciziile. Ambasada Germaniei a sprijinit proiectul de promovare a şcolii profesionale când s-a făcut Caravana Meseriilor în 2013 - 2014. (...)Legislaţia actuală permite înfiinţarea de şcoli profesionale pe juridic dacă au peste 100 de elevi. Din păcate, până la această oră, nimeni nu a avut această iniţiativă. Probabil că nu au fost consiliaţi, acesta este rolul nostru şi o să ni-l asumăm", a menţionat Stelian Fedorca.

Reuniunea a fost deschisă de ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, şi de ministrul interimar al Educaţiei, Rovana Plumb, în prezenţa a numeroşi participanţi, reprezentanţi ai ISMB, ai unor mari companii şi reprezentanţe la Bucureşti, autorităţilor şcolare de profil, absolvenţilor de învăţământ dual. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 07-02-2025 12:15

Ministrul Daniel David: Bugetul educației, incluzând toate sursele de finanțare, va atinge 4,5% din PIB

Bugetul pentru educație, incluzând toate sursele de finanțare, va atinge - conform estimărilor actuale - 4,5% din PIB, respectiv 0,17% din PIB pentru cercetare-dezvoltare-inovare, a transmis, vineri, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David. 'Acum, când paradigmele lumii se schimbă, țesutul social se redefinește, iar instituțiile se tran

Educatie - Stiinta 07-02-2025 09:53

Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind actele de studii și documentele emise de instituțiile de învățământ superior

Ministerul Educației și Cercetării a pus în consultare publică un proiect pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind actele de studii și documentele universitare, proiect care reglementează gestionarea formularelor actelor de studii, a actelor de studii și a documentelor universitare de către instituțiile de învățământ superior acreditate, respectiv a do

Educatie - Stiinta 06-02-2025 17:30

Olt: Primarul Slatinei anunță că nu va mai lăsa achizițiile pe mâna școlilor, pentru că ''erau păguboase''

Achizițiile pentru unitățile de învățământ din municipiul Slatina vor fi făcute începând din acest an de către primărie și nu de școli cum s-a întâmplat până acum, a anunțat joi, într-o conferință de presă, primarul Mario De Mezzo, care a susținut că respectivele achiziții erau păguboase și constituiau ''un inst

Educatie - Stiinta 06-02-2025 16:31

Iași: UMF va pregăti din anul universitar următor medici și asistenți militari

Universitatea de Medicină și Farmacie ''Grigore T. Popa'' din Iași anunță că din anul universitar 2025-2026 va pregăti viitori ofițeri medici și subofițeri sanitari, în urma unui parteneriat semnat cu Ministerul Apărării Naționale (MApN) la finalul anului trecut. Potrivit unei postări de pe pagina de facebook a UMF Iași,

Educatie - Stiinta 06-02-2025 15:20

VIDEO Rafila nu susține închiderea școlilor și subliniază că elevii cu infecții respiratorii nu trebuie trimiși în colectivitate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat joi că nu susține închiderea școlilor, în contextul numărului mare de viroze respiratorii, și a subliniat că elevii cu infecții respiratorii nu trebuie trimiși în colectivitate.

Educatie - Stiinta 06-02-2025 11:52

Societatea Ornitologică Română: Cinci specii noi de coleoptere, descoperite pe teritoriul României

O echipă mixtă de entomologi din România și Italia a descoperit cinci specii noi de coleoptere pe teritoriul țării noastre, informează Societatea Ornitologică Română, joi, pe Facebook. Cele cinci specii sunt: Cis chinensis, originară din China; Litargus balteatus din America de Nord, Latheticus oryzae din India, precum și Palorus subdepressus și Tr

Educatie - Stiinta 05-02-2025 12:01

Daniel David: Este clar că nu mai putem continua cu sistemul educațional de acum

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat că sunt necesare o altă arhitectură și un alt model pentru sistemul educațional, întrucât cu cel actual 'nu se mai poate continua'. Daniel David a participat miercuri la prezentarea primului Raport Național privind Alfabetizarea Numerică, care arată că peste o treime dintre elevi s

Educatie - Stiinta 05-02-2025 11:29

Raport național: Peste o treime dintre elevi sunt afectați de analfabetismul numeric

Peste o treime dintre elevi sunt afectați de analfabetismul numeric, iar 16% dintre aceștia întâmpină dificultăți semnificative, arată primul Raport Național privind Alfabetizarea Numerică prezentat miercuri de Asociația pentru Valori în Educație (AVE România) și Brio. Conform raportului, care a analizat populația școlară din toate cicl

Educatie - Stiinta 05-02-2025 05:40

Candidații la Bacalaureat vor susține proba de evaluare a competențelor digitale

Candidații la prima sesiune a examenului de Bacalaureat vor susține, de miercuri și până vineri, proba de evaluare a competențelor digitale - proba D, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate care nu pot participa la probele A, B, C și D din cadrul examenului n

Educatie - Stiinta 04-02-2025 15:48

VIDEO Roxana Mînzatu, la București: Pentru a fi puternici în competiția globală, trebuie ca abilitățile de bază ale elevilor români să se îmbunătățească

Abilitățile de bază ale elevilor români trebuie să se îmbunătățească, pentru ca România și Uniunea Europeană să fie mai puternice în competiția globală, a declarat marți, într-o conferință de presă la București, vicepreședinta executivă a Comisiei Europene (CE) Roxana Mînzatu, răspunzând unei întrebări despre planurile

Educatie - Stiinta 04-02-2025 15:12

Simularea probelor examenelor naționale: Au fost publicate programele pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat

Ministerul Educației anunță că au fost publicate programele pentru susținerea simulărilor probelor scrise la Evaluarea Națională și Bacalaureat în acest an. ''Au fost publicate programele valabile pentru susținerea simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului națio

Educatie - Stiinta 04-02-2025 10:30

David: În luna mai vom veni cu o propunere de planuri-cadru care să aibă o susținere largă

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat, marți, că în luna mai va veni cu o propunere de planuri-cadru pentru liceu care să aibă o 'susținere largă', menționând că nu trebuie să rămână în picioare din start proiectul Ministerului. 'Suntem în faza de dezbatere a planurilor-cadru, o fază de dezbatere un pic mai ati

Educatie - Stiinta 04-02-2025 08:16

Ligia Deca - numită secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO

Ligia Deca a fost numită secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, potrivit unei decizii a premierului Marcel Ciolacu publicate în Monitorul Oficial. Numirea acesteia vine după ce Madlen Șerban a fost eliberată, la cerere, din această calitate. La 29 iunie 2015, Ligia Deca a fost numită consili

Educatie - Stiinta 03-02-2025 19:38

Daniel David: O atenție specială va fi acordată dezvoltării curriculumului legat de cultura și identitatea națională

Ministrul Educației, Daniel David, a transmis, luni, într-o postare pe blogul personal, că va fi acordată o atenție ''specială'' dezvoltării curricul

Educatie - Stiinta 03-02-2025 17:42

Geografia ''a dispărut'' dintre disciplinele de la clasele a XI-a și a XII-a, conform proiectelor de plan-cadru - atenționează Societatea de Geografie

Disciplina Geografie ''a dispărut'' dintre materiile studiate la clasele a XI-a și a XII-a, conform proiectelor de plan-cadru pentru liceu lansate în dezbatere publică de Ministerul Educației și Cercetării, a atenționat, luni, Societatea de Geografie din România. ''Tocmai în timp ce Societatea de Geogr