#RomâniaPremiantă Radu Prisada, student în Manchester: România pe care mi-o doresc este una mai înţelegătoare cu muzicienii

Radu Prisada, unul dintre puţinii absolvenţi de liceu din judeţ care au obţinut o notă 10 la examenul de Bacalaureat şi printre cei mai premiaţi elevi pianişti din judeţ, student acum în anul III la Royal Northern College of Music din Manchester, Marea Britanie, spune că şi-ar dori o Românie "mai înţelegătoare cu muzicienii şi mai deschisă faţă de ideile şi proiectele inovative".
Radu s-a născut pe data de 17 august 1996, la Tulcea, într-o familie de artişti, şi a absolvit Liceul de Arte "George Georgescu" din localitatea natală
De la începutul studenţiei, a susţinut recitaluri în Manchester, a revenit o dată pe an în faţa publicului din Tulcea şi a participat la proiectul "Vioara lui Enescu la sate". Acum, este profesor la Alma Park School şi profesor colaborator la Gasser Music Academy, ambele instituţii din Manchester.
"Pianul este un instrument complet pentru mine, fiindcă în el poţi cuprinde instrumente de suflat şi instrumente cu coarde. Poţi imita şi vocea umană, dar nu o poţi cuprinde 100%. Pianul mi se pare un instrument complet, cât o întreagă orchestră. De la vârsta de 6 ani, atunci când alături de bunica mea am început să încerc să înţeleg muzica, nu m-a tentat niciun alt instrument. Am încercat vioara, dar nu m-a prins absolut deloc", a declarat, pentru AGERPRES, Radu Prisada.
A susţinut primul concurs la Ploieşti, "Marţian Negrea", atunci când era elev în clasa a II-a.
"Am cântat pe un pian mare, alb. A fost o experienţă foarte interesantă, pentru că aveam emoţii foarte mari. Acela a fost debutul meu. Am câştigat premiul I şi a fost rampa mea de pornire", şi-a amintit tânărul artist.
Până acum, a câştigat numeroase competiţii în ţară şi în străinătate, dar cea mai importantă pentru el a fost cea din Nisa, Franţa.
"Experienţa de atunci mi-a rămas vie în memorie pentru că bunica m-a aşteptat să mă vadă după concurs, înainte să plece pe cealaltă lume. A fost cea mai importantă experienţă, a fost primul meu concurs internaţional, cu un juriu foarte mare format din muzicieni şi pianişti renumiţi, prima competiţie departe de casă, cu un program destul de greu la care am câştigat premiul I în grad de excelenţă şi titlul de 'Cel mai bun tânăr pianist'", a afirmat Radu Prisada.
În clasa a XI-a, a aplicat la cinci universităţi, cele mai bune din Anglia, iar la începutul următorului an şcolar a primit confirmările.
"Primul răspuns pozitiv a venit de la Facultatea din Manchester, care a avut avantajul de a avea printre profesori personalităţile alături de care am vrut să fiu. Am mai fost acceptat la alte două facultăţi. Am vrut să urmez cursurile unei facultăţi din străinătate pentru că mi-am dorit să călătoresc, să văd cum este în altă parte", şi-a explicat decizia tânărul.
În acest context, pentru el nu mai contau notele de la Bacalaureat, dar a învăţat şi a avut o notă de 10 şi media 9,7.
"Am vrut să termin cei 12 ani de şcoală cu un rezultat frumos. În plus, mi-au plăcut materiile la care am dat examen. La Geografie, am luat nota 10", a afirmat studentul.
Radu Prisada a recunoscut că înainte de a pleca din România a încercat "frica de necunoscut" şi a afirmat că, odată ajuns în Anglia, a simţit un mediu "atât de liniştit şi de cooperant".
"Toată lumea te ajută să înţelegi ce se întâmplă. Am plecat cu gândul că vreau să muncesc şi să învăţ cât mai multe de la profesorii mei. Multiculturalitatea cred că este unul dintre atuurile tuturor universităţilor din Anglia. Sunt atât de mulţi studenţi străini, atât de mulţi profesori străini, atât de multe oportunităţi de a cânta în toată Anglia. În Manchester, mi-a plăcut în primul rând oraşul. Este practic un campus întreg. Am preferat acest loc şi datorită profesorului Richard Ormrod. Este o mare diversitate a locurilor în care poţi cânta - săli de concerte, biserici, catedrale, case de copii, instituţii pentru bătrâni. Sunt festivaluri, audiţii, concerte peste tot. Muzica clasică este atât de bine primită de toate categoriile de vârstă. Este un loc unde toate artele se adună şi în care muzica e limba comună", a mai spus el.
Primele diferenţe pe care le-a observat între sistemul de învăţământ românesc şi cel din Marea Britanie au fost cele din modul de predare, de învăţare a muzicii.
"Nu ştiu cum se întâmplă la Conservator, dar la stagiile primare în gimnaziu şi liceu, muzica se învaţă după un program strict, cu o anumită rigoare, care, este adevărat, m-a ajutat foarte mult. Am ajuns în Anglia şi am găsit un mediu diferit. Făcând şi pedagogie, am realizat că se învaţă mult mai liniştit, fără presiune, iar fiecare profesor încearcă să-şi particularizeze cursurile în funcţie de fiecare student, ceea ce mi s-a părut nemaipomenit. Acest lucru lipseşte învăţământului din România, unde simt o anumită încordare în modul de învăţa muzica instrumentală. Oportunităţile de cântat ar constitui o altă diferenţă. În România, cred că nu sunt atât de multe locuri şi evenimente, spre deosebire de Anglia unde peste tot se cântă şi-n orice colţ de stradă vezi bucurie. În Anglia, ni s-a impus să ne prezentăm şi să le explicăm oamenilor ce facem şi ce dorim prin muzica noastră. În România, artiştii nu sunt învăţaţi să vorbească despre ei şi munca lor, nu li s-a impus verbalizarea, promovarea muncii lor", a menţionat Radu.
Primul proiect derulat de Radu Prisada ca student în Marea Britanie a fost în colaborare cu Andre Nadais, un coleg portughez.
"Andre m-a rugat să-l acompaniez într-o competiţie mare, pentru ca apoi să cânte cu orchestra facultăţii. A fost un proiect destul de greu. El este un percuţionist extrem de bun şi am reuşit să câştigăm concursul. Am fost cei mai mici studenţi premiaţi cu această distincţie. Pentru mine, experienţa a contat foarte mult, fiindcă am reuşit să ies din zona mea de confort, să fac ceva deosebit faţă de ce făcusem până atunci", a afirmat Radu Prisada.
Proiectele pe termen scurt au continuat, în opinia lui facultatea fiind un cumul de cele mai bune oportunităţi pentru debutul unui artist.
"Încă nu am un plan foarte clar pentru perioada imediat următoare absolvirii facultăţii, dar mi-aş dori să mă plimb, să fac masterul în altă parte decât în Anglia, poate Austria sau Germania. Şi România este o oportunitate. După patru ani în Anglia, cred că va fi nevoie de o schimbare, mai ales că muzica este un limbaj atât de deschis peste tot în Europa şi, cât timp pot să fac asta, ar fi păcat să nu merg în mai multe locuri şi să văd alte mentalităţi. Pentru mine, România acum înseamnă oraşul meu, familia, prietenii, experienţa acumulată în cei 21 de ani de viaţă. România pe care mi-o doresc este o Românie mai înţelegătoare cu muzicienii, mai deschisă faţă de ideile şi proiectele inovative, poate chiar pentru cele care par ciudate. Lucrurile au început să se mişte într-un sens bun", a mai precizat el. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Oana Popescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Harghita: Peste 200 de elevi de la licee cu predare în limba maghiară, la un concurs de competențe lingvistice în limba română
Peste 200 de elevi de la liceele cu predare în limba maghiară din mai multe județe au participat, miercuri, la un concurs de competențe lingvistice în limba română, intitulat ''Non recuso laborem'', care a avut loc la Colegiul Național ''Márton Áron'' din Miercurea-Ciuc. Concursul
Constanța: 1.240 candidați, înscriși la examenul de titularizare; disponibile 2.913 posturi didactice, majoritatea pe perioadă nedeterminată
Un număr de 1.240 de candidați vor participa, în județul Constanța, la concursul de ocupare a posturilor didactice, catedrelor vacante sau rezervate din învățământul preuniversitar, numărul posturilor disponibile fiind de peste 2.900, a informat, miercuri, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ). Conform sursei citate, pentru sus
Vaslui: Raportarea scăzută a violenței în școli și lipsa personalului specializat, principalele provocări în gestionarea bullying-ului
Subraportarea cazurilor de violență în școli și numărul scăzut al psihologilor și consilierilor școlari mai ales în mediul rural reprezintă principalele probleme în gestionarea cazurilor de bullying în rândul elevilor, potrivit unui raport întocmit de conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, și prezentat, miercuri, în
Buzău: Echipă de profesori oferă lecții online gratuite elevilor care se pregătesc pentru Evaluarea Națională
Patru profesori din România, între care doi din județul Buzău, oferă lecții de pregătire online gratuite copiilor din toată țara la Limba și literatura română și matematică, în perspectiva examenului de Evaluare Națională din luna iunie. În anul precedent, Cătălin Zaman, profesor de Limba și literatura română și director al
Evaluarea Națională la clasa a VI-a continuă cu proba la Matematică și științe ale naturii
Evaluarea Națională la clasa a VI-a continuă, miercuri, cu proba la Matematică și științe ale naturii, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Marți, elevii de clasa a VI-a au susținut proba de Limbă și comunicare. Potrivit Ministerului Educației, calendarul Evaluării Naționale la clasa a VI-a este u
Cluj Innovation Days 2025 aduce la UBB specialiști și inovații tehnologice ale viitorului medical
Cluj Innovation Day, eveniment organizat de clusterul IT Cluj, va aduce în acest an, la Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB), invitați din țară și din străinătate, specialiști și inovații tehnologice ale viitorului medical. 'Cluj Innovation Days, unul dintre cele mai dinamice evenimente dedicate inovației din Cluj-Napoca, organ
Timiș: Universitatea de Vest a deschis platforma online de admitere
Universitatea de Vest Timișoara (UVT) a deschis platforma online de admitere pentru anul universitar 2025-2026 și propune o gamă extrem de variată de programe de studii universitare prin cele 12 facultăți ale sale. Sunt 81 de programe de studii universitare de licență, 96 de programe de studii universitare de masterat și 26 domenii de studii u
VIDEO Raport OCDE pe Educație: Persistă disparități privind participarea și rezultatele între rural și urban
România și-a extins sistemul educațional, dar persistă disparități 'mari' în ceea ce privește participarea și rezultatele între zonele rurale și cele urbane, relevă Raportul OCDE privind Educația prezentat, marți, la Academia Română. 'Deși România și-a extins sistemul educațional, persistă disparități
Bihor: Specialiști din 13 țări, în conferință internațională pe tehnologii moderne, la Universitatea din Oradea
Aproape 200 de specialiști de top din 13 țări, în cele mai moderne tehnologii din domeniul telecomunicațiilor, informaticii și automatizărilor vor participa, în perioada 29 - 30 mai, la Universitatea din Oradea la o conferință internațională de profil organizată de Facultatea Inginerie Electrică și Tehnologia Informației (FIETI). P
VIDEO Daniel David: În zona învățământului liceal suntem în Epoca de piatră, nici măcar Evul Mediu
România se află în Epoca de piatră, 'nici măcar' în Evul Mediu în zona de învățământ liceal, a susținut, marți, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, la lansarea raportului OCDE 'Educație și competențe în România - evaluarea OCDE a politicilor naționale în domeniul Educației'.
VIDEO Daniel David: Aderarea la OCDE - un proces extrem de important pentru România
Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este un proces 'extrem de important' pentru România, un proiect de țară, a declarat, marți, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David. La Academia Română a fost lansat, marți, Raportul 'Educație și competențe în România - evaluarea
Începe Evaluarea Națională la clasa a VI-a; marți - proba la Română
Elevii de clasa a VI-a vor susține Evaluarea Națională în perioada 27 - 29 mai. Marți, aceștia vor avea proba de Limbă și comunicare. Potrivit Ministerului Educației, calendarul Evaluării Naționale la clasa a VI-a este următorul: * 27 mai - Limbă și comunicare (Limba română).
Dolj: Centru al UMF Craiova, acreditat ca parte a Rețelei Naționale pentru Inovare și Transfer Tehnologic
Centrul de Transfer Tehnologic al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova (CTT-UMFCv) a fost acreditat de către Ministerul Educației și Cercetării ca entitate a infrastructurii ReNITT - Rețeaua Națională pentru Inovare și Transfer Tehnologic. Acreditarea vine în completarea eforturilor UMF Craiova de a promova cercetarea aplica
Ministerul Educației și Cercetării: În acest an, examenul de Titularizare se organizează conform procedurilor cunoscute și anunțate
Examenul național de Titularizare se organizează în acest an conform procedurilor cunoscute și anunțate, a precizat luni Ministerul Educației și Cercetării. Potrivit sursei citate, posibila modificare a examenului de Titularizare în anii următori este o propunere de viziune din cadrul Raportului de diagnostic al educației ș
Bihor: Atmosferă barocă prin muzică și modă, în festivalul Facultății de Arte
Universitatea din Oradea organizează, în perioada 27 - 30 mai, o nouă ediție a Festivalului Baroc, un eveniment devenit emblematic pentru Facultatea de Arte, parte a seriei dedicate aniversării a 30 de ani de Arte și Muzică în cadrul instituției. Potrivit unui comunicat al universității, festivalul debutează marți, 27 mai, de la or