#RomâniaPremiantă Armanda-Maria Vărneanu, singura medie de 10 la Bacalaureatul din Tulcea, studentă de succes a UBB

Tânăra Armanda-Maria Vărneanu, în vârstă de 19 ani, singura absolventă de liceu din judeţul Tulcea care anul trecut a obţinut media 10 la Bacalaureat, îşi continuă în prezent studiile la Facultatea de Drept a UBB Cluj-Napoca, ea afirmând că sentimentul responsabilităţii faţă de România a fost unul dintre argumentele deciziei luate în privinţa studiilor universitare.
A participat la concursuri încă din anii de grădiniţă, iar primele teste în faţa publicului le-a susţinut în domeniul muzical, pentru ca mai târziu, în ciclul primar, să participe la concursurile de matematică şi limba română "Cangurul". "Am avut activitate competitivă de mică. Dintotdeauna cred că am avut ambiţie şi determinare", a declarat, pentru AGERPRES, Armanda Maria Vărneanu.
Cel mai provocator concurs la care a participat a fost Olimpiada de logică din anii 2015 şi 2016. Instruită de profesoara Nicoleta Caulea, în anul 2016, a obţinut menţiune la faza naţională.
De-a lungul timpului, a mai câştigat premii. "Când eram în clasa a V-a sau a VI-a, am fost vicepreşedinte pentru o zi al Consiliului Judeţean. A fost un moment memorabil, pentru că am obţinut şi primul meu salariu care a fost foarte satisfăcător. Cred că erau 200 sau 400 de lei. Am primit banii în perioada premergătoare sărbătorilor pascale şi i-am gestionat pentru cadouri", şi-a amintit tânăra.
La sfârşitul fiecărui an şcolar, a obţinut premiul I şi susţine că încă mai are "o obsesie pentru excelenţă". "Am avut o obsesie pentru excelenţă şi încă o mai am. În acelaşi timp, am ştiut să mă bucur de timpul meu liber şi nu am stat niciodată în week-end închisă în casă. Mi-a plăcut să mă plimb, să mă bucur de adolescenţă", a afirmat Armanda Maria Vărneanu.
Ea a mai spus că nu are un model, însă a menţionat că din fiecare personalitate pe care o cunoaşte şi care i se pare interesantă din punct de vedere al bagajului de cunoştinţe încearcă să extragă lucrurile care i s-ar potrivit şi care ar ajuta-o să se dezvolte.
"Anul trecut, nu mă aşteptam să iau nota 10 la Bacalaureat. Am muncit foarte mult. Eram convinsă că nota va fi peste 9, 9,50, în schimb ştiu cât de subiectivă este notarea la Limba Română şi la Istorie pe partea de comentariu şi nu am vrut să-mi stabilesc un target şi să fiu după aceea dezamăgită de un insucces. Am rămas optimistă, echilibrată, raţională până la aflarea rezultatelor, atunci când pot spune că am avut un moment de strălucire", a precizat Armanda Maria Vărneanu.
După Bacalaureat a dat examen atât la Facultatea de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti, cât şi la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca. A fost admisă la ambele facultăţi, iar în final a ales instituţia de învăţământ superior din Ardeal.
"Atunci când am ales să urmez cursurile Facultăţii de Drept m-am gândit că aş putea schimba ceva. Mă simt responsabilă de ţară. În toată degringolada aceasta, aici am primit noţiunile de bază şi cred într-o conştiinţă a populaţiei. Nu cred că aş putea să mă identific din punct de vedere cultural într-un alt mediu, astfel că posibilitatea de a rămâne şi după finalizarea studiilor aici reprezintă o opţiune. Mă gândesc că România are nevoie de generaţii cu spirit inovativ, practic, pragmatic care ar putea schimba ceva în bine", a afirmat tânăra studentă.
Întrebată despre sistemul de învăţământ preuniversitar din România, singura absolventă de liceu din judeţul Tulcea care anul trecut a obţinut nota 10 la Bacalaureat a punctat atât lucrurile care i-au plăcut, cât şi cele care au deranjat-o, pledând pentru reformă în învăţământ.
"Sistemul de învăţământ din România se bazează foarte mult pe acumulare de informaţii, asimilare, memorare, ceea ce este esenţial în ceea ce priveşte pătrunderea în esenţa lucrurilor, în implicaţiile absconse. Mi-am dezvoltat foarte mult capacitatea de memorare. Este primordial să ai un bagaj de cunoştinţe pentru a porni pe drumul aplicabilităţii noţiunilor, terminologiilor. În schimb, în România, la partea de aplicabilitate mai este de lucrat. Nu se pune accent atât de mult ca în ţările europene nordice pe experimente, pe practică. Aş putea să fac trimitere la sistemul de învăţământ din Finlanda, considerat cel mai bun din lume, în care zilnic se alocă un timp special pentru experimente. Acolo, clasele sunt oarecum divizate în ceea ce priveşte partea practică pentru ca fiecare elev să aibă şansa să înţeleagă lecţia respectivă. Ar reprezenta un model pentru România, ar aduce un bonus pentru tineri, fiindcă suntem foarte interesaţi de experimente, fenomene, nu doar de domeniul abstract, al ideilor", spune tânăra de nota 10.
Ea consideră şi că sistemul de notare folosit în şcoala românească ar putea fi îmbunătăţit prin preluarea modelului finlandez, de exemplu.
"Sistemul de notare are atât aspecte pozitive, cât şi carenţe, pentru că prin notare îţi dezvolţi spiritul competitiv, se dezvoltă o oarecare rivalitate, se naşte sau se dezvoltă spiritul concurenţial. Dar, uneori, aceste sentimente sunt duse la extrem şi pot degenera într-o inamiciţie cel puţin. În schimb, acolo (Finlanda, n.red.), notele sunt exprimate într-un mod discret, individual, ceea ce face ca disensiunile privind notarea să nu existe. Ar fi nemaipomenit dacă s-ar găsi o soluţie viabilă în ceea ce priveşte comprimarea materialelor didactice. Sunt situaţii în care infrastructura devine un factor decisiv şi influenţează activitatea elevilor. Este nevoie de o reformă în învăţământ care să se implementeze treptat în favoarea elevilor şi a profesorilor", a declarat Armanda Maria Vărneanu.
Referindu-se la România de astăzi, spune că i-ar plăcea să vadă mai multă unitate. "Cred că împreună am putea clădi ceva durabil, că fiecare ar trebui să-şi lase orgoliul la o parte şi să contribuie cu o mică parte, insignifiantă dacă ne gândim în ansamblu, la formarea unei corole care să reprezinte până la urmă binele ţării. Îmi doresc ca peste cel puţin 20 de ani, România să ajungă într-un stadiu în care să pot spune că modernitatea se îmbină foarte bine cu spiritul civic. Revenind la sistemul de învăţământ, cred că ar trebui să se adauge ore de morală, etică, deontologie, la fel ca în ţările occidentale, pentru formarea şi dezvoltarea unui spirit activ în ansamblul mecanismului statal", a mai spus tânăra premiantă din Tulcea. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)
Sursa foto: Armanda-Maria Vărneanu/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Harghita: Peste 200 de elevi de la licee cu predare în limba maghiară, la un concurs de competențe lingvistice în limba română
Peste 200 de elevi de la liceele cu predare în limba maghiară din mai multe județe au participat, miercuri, la un concurs de competențe lingvistice în limba română, intitulat ''Non recuso laborem'', care a avut loc la Colegiul Național ''Márton Áron'' din Miercurea-Ciuc. Concursul
Constanța: 1.240 candidați, înscriși la examenul de titularizare; disponibile 2.913 posturi didactice, majoritatea pe perioadă nedeterminată
Un număr de 1.240 de candidați vor participa, în județul Constanța, la concursul de ocupare a posturilor didactice, catedrelor vacante sau rezervate din învățământul preuniversitar, numărul posturilor disponibile fiind de peste 2.900, a informat, miercuri, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ). Conform sursei citate, pentru sus
Vaslui: Raportarea scăzută a violenței în școli și lipsa personalului specializat, principalele provocări în gestionarea bullying-ului
Subraportarea cazurilor de violență în școli și numărul scăzut al psihologilor și consilierilor școlari mai ales în mediul rural reprezintă principalele probleme în gestionarea cazurilor de bullying în rândul elevilor, potrivit unui raport întocmit de conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, și prezentat, miercuri, în
Buzău: Echipă de profesori oferă lecții online gratuite elevilor care se pregătesc pentru Evaluarea Națională
Patru profesori din România, între care doi din județul Buzău, oferă lecții de pregătire online gratuite copiilor din toată țara la Limba și literatura română și matematică, în perspectiva examenului de Evaluare Națională din luna iunie. În anul precedent, Cătălin Zaman, profesor de Limba și literatura română și director al
Evaluarea Națională la clasa a VI-a continuă cu proba la Matematică și științe ale naturii
Evaluarea Națională la clasa a VI-a continuă, miercuri, cu proba la Matematică și științe ale naturii, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Marți, elevii de clasa a VI-a au susținut proba de Limbă și comunicare. Potrivit Ministerului Educației, calendarul Evaluării Naționale la clasa a VI-a este u
Cluj Innovation Days 2025 aduce la UBB specialiști și inovații tehnologice ale viitorului medical
Cluj Innovation Day, eveniment organizat de clusterul IT Cluj, va aduce în acest an, la Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB), invitați din țară și din străinătate, specialiști și inovații tehnologice ale viitorului medical. 'Cluj Innovation Days, unul dintre cele mai dinamice evenimente dedicate inovației din Cluj-Napoca, organ
Timiș: Universitatea de Vest a deschis platforma online de admitere
Universitatea de Vest Timișoara (UVT) a deschis platforma online de admitere pentru anul universitar 2025-2026 și propune o gamă extrem de variată de programe de studii universitare prin cele 12 facultăți ale sale. Sunt 81 de programe de studii universitare de licență, 96 de programe de studii universitare de masterat și 26 domenii de studii u
VIDEO Raport OCDE pe Educație: Persistă disparități privind participarea și rezultatele între rural și urban
România și-a extins sistemul educațional, dar persistă disparități 'mari' în ceea ce privește participarea și rezultatele între zonele rurale și cele urbane, relevă Raportul OCDE privind Educația prezentat, marți, la Academia Română. 'Deși România și-a extins sistemul educațional, persistă disparități
Bihor: Specialiști din 13 țări, în conferință internațională pe tehnologii moderne, la Universitatea din Oradea
Aproape 200 de specialiști de top din 13 țări, în cele mai moderne tehnologii din domeniul telecomunicațiilor, informaticii și automatizărilor vor participa, în perioada 29 - 30 mai, la Universitatea din Oradea la o conferință internațională de profil organizată de Facultatea Inginerie Electrică și Tehnologia Informației (FIETI). P
VIDEO Daniel David: În zona învățământului liceal suntem în Epoca de piatră, nici măcar Evul Mediu
România se află în Epoca de piatră, 'nici măcar' în Evul Mediu în zona de învățământ liceal, a susținut, marți, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, la lansarea raportului OCDE 'Educație și competențe în România - evaluarea OCDE a politicilor naționale în domeniul Educației'.
VIDEO Daniel David: Aderarea la OCDE - un proces extrem de important pentru România
Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este un proces 'extrem de important' pentru România, un proiect de țară, a declarat, marți, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David. La Academia Română a fost lansat, marți, Raportul 'Educație și competențe în România - evaluarea
Începe Evaluarea Națională la clasa a VI-a; marți - proba la Română
Elevii de clasa a VI-a vor susține Evaluarea Națională în perioada 27 - 29 mai. Marți, aceștia vor avea proba de Limbă și comunicare. Potrivit Ministerului Educației, calendarul Evaluării Naționale la clasa a VI-a este următorul: * 27 mai - Limbă și comunicare (Limba română).
Dolj: Centru al UMF Craiova, acreditat ca parte a Rețelei Naționale pentru Inovare și Transfer Tehnologic
Centrul de Transfer Tehnologic al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova (CTT-UMFCv) a fost acreditat de către Ministerul Educației și Cercetării ca entitate a infrastructurii ReNITT - Rețeaua Națională pentru Inovare și Transfer Tehnologic. Acreditarea vine în completarea eforturilor UMF Craiova de a promova cercetarea aplica
Ministerul Educației și Cercetării: În acest an, examenul de Titularizare se organizează conform procedurilor cunoscute și anunțate
Examenul național de Titularizare se organizează în acest an conform procedurilor cunoscute și anunțate, a precizat luni Ministerul Educației și Cercetării. Potrivit sursei citate, posibila modificare a examenului de Titularizare în anii următori este o propunere de viziune din cadrul Raportului de diagnostic al educației ș
Bihor: Atmosferă barocă prin muzică și modă, în festivalul Facultății de Arte
Universitatea din Oradea organizează, în perioada 27 - 30 mai, o nouă ediție a Festivalului Baroc, un eveniment devenit emblematic pentru Facultatea de Arte, parte a seriei dedicate aniversării a 30 de ani de Arte și Muzică în cadrul instituției. Potrivit unui comunicat al universității, festivalul debutează marți, 27 mai, de la or