#RomâniaPremiantă Rareş Buhai - olimpicul de aur de ieri, studentul MIT de azi, cercetătorul de mâine

Rareş Buhai, cel mai medaliat olimpic român la competiţiile internaţionale de informatică, este în prezent student în anul al treilea la prestigiosul MIT (Massachusetts Institute of Technology) şi visează la o carieră în cercetare, posibil în domeniul inteligenţei artificiale.
Performanţele înregistrate de Rareş în timpul anilor de liceu, pe care i-a urmat la Colegiul Naţional "Liviu Rebreanu" din Bistriţa, încă îl situează în "Hall of fame"-ul olimpiadei internaţionale de informatică. An după an, Rareş Buhai s-a întors de la competiţiile internaţionale cu medalii de aur, fiind răsplătit cu premii, burse şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa.
În 2015, Rareş a plecat să studieze în Statele Unite ale Americii, la MIT. Nu i-a fost uşor la început, după cum mărturiseşte, pentru că a trebuit să se obişnuiască să vorbească mereu în limba engleză, apoi să îşi facă prieteni. Acomodarea i-a fost facilitată de modul în care funcţionează campusul universitar. "MIT se ocupă foarte bine de problemele logistice", spune Rareş.
Este obişnuit să înveţe mult şi să exceleze, astfel că o zi din viaţa studentului Rareş Buhai este construită pe modelul care l-a ajutat până acum să facă performanţă în domeniu. Doar că nu mai este nevoit să se trezească devreme. Începe cu temele chiar după micul dejun, continuă cu cursurile, apoi reia temele - uneori până seara. Deşi partea academică îi ocupă mare parte din timp, spune că face acest lucru cu plăcere.
Pentru el, cel mai interesant curs de până acum a fost unul despre "Machine Learning".
"Subiectul se ocupă, printre altele, cu programe care învaţă să deducă lucruri pe baza unor exemple. De exemplu, sistemele de pe Facebook care recunosc feţe în poze sunt bazate pe asta: văzând alte poze cu tine, învaţă să te detecteze în poze noi. M-a fascinat cursul şi am început să iau mai multe cursuri avansate în domeniu", ne-a explicat Rareş.
Profesorul său preferat, Ryan Williams, are 38 ani şi predă "Teoria calculului", dar de la el a învăţat mai multe şi despre lume.
"Profesorul este un expert de top în domeniu, dar are şi un talent extraordinar pentru a descrie imaginea de ansamblu. Ne explică cum fiecare capitol se încadrează în domeniul mai larg al informaticii, ce lucruri se cercetează încă legat de materie şi chiar care sunt implicaţiile filosofice ale diverselor teoreme studiate. Am terminat cursul simţind nu doar că ştiu mai multă matematică, ci că înţeleg mai bine cum funcţionează lumea la un nivel fundamental", a afirmat Rareş despre Williams.
Ca student al MIT, a avut pentru prima dată sentimentul că aproape niciodată nu face ceva inutil la vreun curs. Toată materia, toate temele i se par relevante şi "este făcută evidentă importanţa lor".
La toate acestea se adaugă accesul facil la proiecte de cercetare, iar Rareş Buhai a ajuns să fie, încă din anul întâi, coautor al unor lucrări ştiinţifice.
"Majoritatea profesorilor şi doctoranzilor caută studenţi pentru a colabora cu ei pe diverse proiecte, iar studenţii sunt chiar şi plătiţi pentru asta. În primul an, eu am lucrat împreună cu un doctorand pe un proiect de robotică. Am învăţat foarte multe şi chiar am ajuns să fiu coautor pe două lucrări ştiinţifice prezentate la conferinţe din domeniu. Nu ştiu dacă aş fi putut face asta din România", a spus Rareş.
Nu a lipsit posibilitatea de a lucra pentru marile companii din domeniu, în cadrul unor intenrship-uri, iar Rareş a profitat de fiecare ocazie.
"După primul an am făcut un internship la Facebook, unde am lucrat pe produsul Messenger, iar după al doilea la Google, unde am lucrat pe motorul de căutare. Ambele internship-uri au fost ca inginer software şi au fost experienţe foarte bune. Probabil cel mai mult m-au ajutat să-mi organizez programele mai bine, într-un mod mult mai profesional. Au fost iarăşi utile pentru a mă obişnui să lucrez în echipă - majoritatea programării pe care o făcusem până atunci fusese individuală. Totuşi, deşi au fost experienţe extraordinare, cred că am învăţat că nu aş vrea să lucrez ca inginer software full-time, cel puţin nu pe o poziţie clasică de inginerie. Tind să fiu mai pasionat de partea mai teoretică a informaticii decât de inginerie", ne-a spus Rareş.
Rareş Buhai a lăudat mereu sistemul educaţional românesc pentru sprijinul acordat excelenţei, pentru faptul că elevii foarte buni sunt încurajaţi să participe la olimpiadele şcolare. Odată ajuns în State, a avut surpriza să constate, însă, că mulţi dintre colegii săi americani de la MIT habar nu au despre olimpiade, deşi compatrioţii lor care participă la astfel de competiţii obţin rezultate foarte bune. În plus, în SUA nu se pune accentul pe memorare, cum se întâmplă la noi, ci pe gândirea critică, iar studenţii sunt obligaţi să urmeze şi cursuri de uman, pentru a avea "o înţelegere de bază a societăţii".
"În Statele Unite, se concentrează mai mult pe înţelegere şi gândire critică. De exemplu, porţiunea principală de scriere de la bacalaureatul lor constă într-un eseu argumentativ. În consecinţă, mulţi dintre ei devin foarte buni nu doar la a argumenta în scris, ci în general la exprimarea de opinii bine argumentate. În afară de asta, am rămas uimit în general de ce înţelegere dezvoltată au mulţi pe domenii de uman precum politica, filosofia sau istoria - asta la studenţi la inginerie. La nivel de facultate, una din diferenţele mari e că în Statele Unite trebuie să iei şi multe cursuri de uman, indiferent de profil. Vor să se asigure că orice absolvent are o înţelegere de bază a societăţii, a culturii etc. Îmi place asta", ne-a declarat Rareş.
Chiar dacă nu mai poate participa la olimpiadele de informatică, Rareş Buhai a vrut să se implice în organizarea acestor competiţii.
"În primul an, am trimis câteva probleme către comisia lotului naţional de informatică, dintre care una s-a dat la o tabără de selecţie a lotului naţional. Pe lângă asta, am ajutat puţin la testarea sistemelor pentru Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, care s-a ţinut în anul acela în România, la Piatra Neamţ. Toată implicarea a fost de la distanţă. În anul al doilea am fost mult mai ocupat cu cursurile şi nu am reuşit să ajut", a explicat bistriţeanul.
Cât despre viitor, Rareş visează la o carieră în cercetare, dar este conştient că acest lucru se poate întâmpla doar departe de ţară.
"La momentul acesta mă gândesc să continui pe cercetare. Am fost impresionat în special de domeniul 'Inteligenţei Artificiale şi al Machine Learning'-ului şi cred că mi-aş dori să-l studiez mai în detaliu. Asta ar însemna să urmez un doctorat după terminarea facultăţii. După aceea, ar exista diverse opţiuni, precum continuarea în cadrul academic spre profesorat sau angajarea în industrie pe o poziţie de cercetare. Desigur, se poate să-mi schimb părerea. O variantă 'sigură' ar fi oricând angajarea ca inginer software. Din păcate, în majoritatea cazurilor nu mă văd revenind în România", mai mărturiseşte tânărul Rareş Buhai. AGERPRES / (AS - autor: Tina Ţucui, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministerul Educației și Cercetării anunță că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat, vineri, că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii. 'Ministerul Educației și Cercetării este informat cu privire la decizia Administrației SUA de a revoca certificarea programului Universității Harvard pentru studenți inte
ANC s-a pronunțat la Bruxelles pentru un program european de cercetare mai concentrat și cu un impact mai mare
Președintele Autorității Naționale pentru Cercetare (ANC), Andrei Alexandru, s-a pronunțat vineri, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene - Competitivitate - cercetare și spațiu (COMPET) desfășurată la Bruxelles, pentru un program european de cercetare mai simplu, mai concentrat și cu un impact mai mare. Potrivit unui comunicat al ANC, angajamentul Rom&acir
Vâlcea: Aproape 2.000 de elevi au venit la târgul ofertelor educaționale ale liceelor din județ
Aproape 2.000 de elevi din tot județul au participat vineri, în Râmnicu Vâlcea, la târgul de oferte educaționale pentru admiterea în clasa a IX-a, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) cu scopul de a-i ajuta pe cei care termină clasa a VIII-a să își aleagă școala potrivită pentru continuarea studiilor.
REPORTAJ Covasna: Protest al părinților, elevilor și dascălilor de la singurul liceu de limbă română din Sfântu Gheorghe
'Nu vă pasă!', 'Vă bateți joc de noi', 'Ne-ați mințit și ne-ați umilit', 'Rușine să vă fie!' - au fost câteva dintre scandările de vineri, în fața Primăriei Sfântu Gheorghe, ale aproape 150 de elevi, părinți și cadre didactice de la Colegiul Național 'Mihai Viteazul' din municipiu, care au ieșit să protesteze
Universitatea din București va scoate la concurs în această vară aproximativ 8.300 de locuri la buget
Universitatea din București va scoate la concurs pentru sesiunea de vară a admiterii aproape 8.300 de locuri la buget. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, pentru programele de licență, masterat și doctorat, sesiunea de vară a concursului de admitere la facultățile UB se desfășoară în perioada 1 - 25 iulie 2025, iar data-limită de afișare a r
Astrofest, festival de știință, astronomie și explorare spațială, în Parcul Crângași
Parcul Crângași devine sâmbătă centrul aventurilor științifice, cu roboți umanoizi, experimente live și observații astronomice spectaculoase prin telescoape gigantice, la Astrofest, cel mai mare festival de știință, astronomie și explorare spațială din România, organizat cu sprijinul Autorității Naționale pentru Cercetare. Po
Începe a doua etapă de înscriere în învățământul primar
Cea de-a doua etapă de înscriere în învățământul primar începe vineri și se încheie pe 29 mai, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. În această etapă se depun/transmit cererile-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție
Gorj: Universitatea 'Constantin Brâncuși' anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea 2025-2026
Universitatea 'Constantin Brâncuși' (UCB) din Târgu Jiu anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea de admitere 2025-2026. Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de purtătorul de cuvânt al instituției de învățământ superior, Iulian Țimpea, pentru studiile universitare de licență, UC
Ministrul Educației: Vor fi elaborate mecanisme pentru combaterea pseudoștiinței
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că vor fi elaborate mecanisme privind combaterea pseudoștiinței în învățământul preuniversitar, dar și în cel superior. 'Dacă văd că cineva abordează sau aduce aspecte de pseudoștiință în componenta de educație, ministerul nu are mecanismele prin care să controle
Ministrul Educației a semnat ordinul privind 'butonul roșu' din școli
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că a semnat joi ordinul privind 'butonul roșu' prin care se semnalează aspectele problematice din școli precum agresivitatea, bullying-ul și consumul de droguri, alături de alte comportamente care încalcă regulamentele unităților de învățământ. 'Astăzi am însemnat și
Forum astronomic româno-chilian - joi, în Aula Academiei Române
Aula Academiei Române va găzdui joi un forum privind provocările astronomiei contemporane în societate și experiența chiliană în domeniu, în cadrul căruia vor fi abordate subiecte actuale legate de spațiul din proximitatea Terrei, sateliți artificiali, protecția cerului nocturn și protecția planetei împotriva riscurilor naturale.
Sibiu: Universitatea 'Lucian Blaga' anunță că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare în urma declarațiilor acestuia
Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu (ULBS) a anunțat miercuri, că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare, din cauza 'discursului său extremist', fiind retras de la finanțare un proiect desfășurat în colaborare cu acesta, potrivit unui comunicat de presă. 'Consiliului de Administrație al Universității 'Lucian Blaga' d
Tulcea: Ateliere de scriere creativă și responsabilă, în școlile din Deltă
Copiii implicați în proiectul în urma căruia vor scrie primele ecomonografii ale unor localități din Delta Dunării vor avea luna viitoare o tabără în rezervație, după ce până în prezent au fost implicați în ateliere de autorat susținute de reprezentanți ai Asociației pentru Promovarea Educației Deschise (APED), în cadrul unui proiect
Ministrul Educației: Posturile care sunt scoase la concurs de școli trebuie raportate la minister
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a precizat miercuri că posturile care sunt scoase la concurs în școli trebuie să fie anunțate public și raportate la minister. 'Posturile care sunt scoase la concurs de școli vor trebui anunțate public și raportate la minister. Nu face școala de capul ei ce dorește, ascunde posturi, fa
Ministrul Educației: Democrație fără partide nu există; chiar dacă merg prost, nu trebuie să se renunțe la ele
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat miercuri că mecanismele democratice sunt reprezentate de partide și chiar dacă partidele 'merg prost', nu trebuie să se renunțe la ele. El a spus într-o conferință de presă că așteaptă de la 'independenți care au reușit să bată partide' să restabilească credibili