REPORTAJ Covasna: Protest al părinților, elevilor și dascălilor de la singurul liceu de limbă română din Sfântu Gheorghe

'Nu vă pasă!', 'Vă bateți joc de noi', 'Ne-ați mințit și ne-ați umilit', 'Rușine să vă fie!' - au fost câteva dintre scandările de vineri, în fața Primăriei Sfântu Gheorghe, ale aproape 150 de elevi, părinți și cadre didactice de la Colegiul Național 'Mihai Viteazul' din municipiu, care au ieșit să protesteze pentru că nu s-au încheiat, nici după cinci ani, lucrările de reabilitare a clădirilor din incinta instituției.
În cei aproape cinci ani, majoritatea elevilor au fost nevoiți să învețe în ale unități școlare din municipiu, acolo unde s-au găsit spații libere, iar dascălii să facă naveta de la o școală la alta.
'Primăria nu se ocupă de noi și am venit aici ca să transmitem un mesaj: că vrem dreptate pentru școala noastră și vrem să învățăm în condiții ideale, cum se învață în celelalte licee din oraș. Eu nu am fost în timpul gimnaziului și nici în timpul liceului într-un laborator de chimie, de fizică, pentru că clădirile sunt în renovare (...) Elevii din toată școala sunt răspândiți prin tot orașul și chiar e trist ce se întâmplă cu noi și vrem să fim ascultați', a declarat Nicolas, unul dintre elevii liceului.
'Situația este deja cruntă, ca să spun așa. Pe mine, ca profesor, mă afectează faptul că suntem foarte înghesuiți, nici măcar nu avem loc ca să ne punem lucrurile într-un dulap (...), dar și faptul că facem naveta între școli, în pauze. Este foarte greu, ninge, plouă, noi trebuie să ajungem de colo-colo, pentru că avem clase în cinci școli (...) Copiii nu mai au apartenență la Colegiul Național 'Mihai Viteazul', patru clase într-o școală, patru într-o altă școală, ceea ce este grav. Și noi, profesorii, nu mai apucăm să ne vedem, să vorbim, nu ne întâlnim decât la început și la sfârșitul anului școlar (...) Este strigător la cer și faptul că internatul nu funcționează, s-a pus în reabilitare acum cinci ani, dar și el este în litigiu, iar copiii de la internat stau în toate internatele din oraș, la mila celor care le dețin. Deci, nu se mai poate așa', a declarat, pentru AGERPRES, profesoara Liliana Grosar.
Lucrările de reabilitare a internatului și a sălii de festivități din incinta colegiului, finanțate din fonduri europene, au demarat în anul 2020, cu un termen de finalizare de 6 luni, care însă nu a fost respectat. În urmă cu aproape doi ani, Primăria a reziliat contractul cu firma clujeană pe motiv că nu și-ar fi îndeplinit obligațiile prevăzute în contract, dar constructorul a refuzat să părăsească șantierul, iar nimeni nu știe când se vor termina lucrările, pentru că disputa dintre cele două părți a ajuns în instanță.
Între timp, municipalitatea a anunțat că nici corpul A al clădirii principale nu va fi finalizat până la începerea noului an școlar, deoarece au fost identificate o serie de probleme tehnice care impun reevaluări și lucrări suplimentare, iar lucrările la corpul B și bibliotecă, ce fac obiectul unui alt contract deja semnat, nu vor fi demarate înainte de finalizarea intervențiilor la corpul A.
'Am organizat acest protest ca să obținem promisiuni concrete, cu termene concrete, pe care vrem să și le asume domnul primar (...) Copiii noștri sunt împrăștiați în tot orașul și vă spunem sincer că nu avem nicio speranță, pentru că nimic din ce s-a întâmplat până acum, nici un termen nu a fost respectat. Nici unul, dar absolut niciunul. Am venit aici să obținem o promisiune fermă', a declarat Cosmin Andraș, unul dintre părinți.
'Și la alte școli au fost probleme, dar peste tot s-au găsit soluții, însă la 'Mihai Viteazul' de ani ani de zile nu se găsesc', a spus un alt protestatar.
'Este dureros ce se întâmplă! Și nouă ni se pare absurd să trebuiască să venim aici, în fața Primăriei, ca să tragem un semnal de alarmă și să arătăm autorităților că nu mai putem continua așa. De cinci ani de zile ne chinuim, efectiv, copiii noștri învață în condiții improprii și nu știm cât va mai dura, nu avem un orizont de timp să putem să ne raportăm, să știm că până în ziua X va dura această situație. Pur și simplu ne-au mințit și ne-au umilit', a declarat mama a două eleve de la Colegiul 'Mihai Viteazul'.
Soluția de compromis găsită de Primărie, în acord cu conducerea colegiului, este înființarea unei școli modulare, formată din 16 containere, pe terenul de sport al liceului.
'Având în vedere că de cinci ani de zile suntem tot într-o renovare, de cinci ani cu internatul și sala de festivități, unde avem zece săli de clasă, și de trei ani de zile suntem cu corpul A în renovare, speram și noi să terminăm la un moment dat măcar cu ceva, dar la ora actuală nu se știe când vom termina. Cu internatul, fiind în proces Primăria, nu știm cât va dura, iar cu școala, deocamdată am înțeles că sunt ceva probleme și acolo, și nu s-a terminat nici măcar cu corpul A. Și atunci sperăm ca măcar acele containere, clase modulare pe care le-au promis, să ni le aducă în septembrie, dar nu mai știm nici asta. Oamenii s-au săturat, după cinci ani de zile s-au săturat, nu mai au răbdare, s-au săturat să alerge (...) Numărul de elevi începe să scadă, a scăzut deja cu aproximativ 150 de când am început renovările și atunci începem să avem probleme inclusiv cu catedrele, cu numărul de clase și nu ne dorim acest lucru. Sperăm, totuși, ca Primăria să facă ceva, în așa fel încât să putem să ne strângem odată și să fie renovată școala', a declarat, pentru AGERPRES, directoarea colegiului, prof. Luminița Costea.
Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a anunțat că procedura de avizare pentru amplasarea containerelor este în grafic, fiind obținute majoritatea avizelor necesare pentru eliberarea autorizației de construcție.
'Promisiunea este ca până în toamnă, când începe noul an școlar, să rezolvăm situația. Rezolvarea situației înseamnă că amplasăm containerele temporare cu care putem înlocui sălile de clase în care acum nu se poate învăța pentru că este șantier și promisiunea este că terminăm și corpul A, la fel, ca elevii să poate să meargă înapoi în acele clase', a declarat, pentru AGERPRES, managerul public al municipiului Sfântu Gheorghe, Jakab Istvan Barna, care a venit în fața mulțimii pentru a dialoga cu organizatorii protestului.
Colegiul Național 'Mihai Viteazul' este singurul liceu teoretic cu predare în limba română din Sfântu Gheorghe, o instituție de învățământ cu tradiție și prestigiu, la care sunt înscriși peste 1.000 de elevi.
'Viteazul nu se lasă', 'Fapte nu vorbe', 'Vrem condiții funcționale, nu promisiuni municipale', 'Vă bateți joc de noi, românii sunt e locul 2', 'La vecini s-a pus faianța, la noi...doar speranța', 'Doliu pentru educația covăsneană', 'Investiți în educație, nu în procese','Copiii de azi, viitorul de mâine','Vrem condiții decente pentru a învăța' - au fost mesajele pe care elevii, părinții și dascălii de la Colegiul 'Mihai Viteazul' din Sfântu Gheorghe le-au transmis, vineri, autorităților locale. AGERPRES / (A - redactor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frățilă, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministerul Educației și Cercetării anunță că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat, vineri, că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii. 'Ministerul Educației și Cercetării este informat cu privire la decizia Administrației SUA de a revoca certificarea programului Universității Harvard pentru studenți inte
ANC s-a pronunțat la Bruxelles pentru un program european de cercetare mai concentrat și cu un impact mai mare
Președintele Autorității Naționale pentru Cercetare (ANC), Andrei Alexandru, s-a pronunțat vineri, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene - Competitivitate - cercetare și spațiu (COMPET) desfășurată la Bruxelles, pentru un program european de cercetare mai simplu, mai concentrat și cu un impact mai mare. Potrivit unui comunicat al ANC, angajamentul Rom&acir
Vâlcea: Aproape 2.000 de elevi au venit la târgul ofertelor educaționale ale liceelor din județ
Aproape 2.000 de elevi din tot județul au participat vineri, în Râmnicu Vâlcea, la târgul de oferte educaționale pentru admiterea în clasa a IX-a, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) cu scopul de a-i ajuta pe cei care termină clasa a VIII-a să își aleagă școala potrivită pentru continuarea studiilor.
Universitatea din București va scoate la concurs în această vară aproximativ 8.300 de locuri la buget
Universitatea din București va scoate la concurs pentru sesiunea de vară a admiterii aproape 8.300 de locuri la buget. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, pentru programele de licență, masterat și doctorat, sesiunea de vară a concursului de admitere la facultățile UB se desfășoară în perioada 1 - 25 iulie 2025, iar data-limită de afișare a r
Astrofest, festival de știință, astronomie și explorare spațială, în Parcul Crângași
Parcul Crângași devine sâmbătă centrul aventurilor științifice, cu roboți umanoizi, experimente live și observații astronomice spectaculoase prin telescoape gigantice, la Astrofest, cel mai mare festival de știință, astronomie și explorare spațială din România, organizat cu sprijinul Autorității Naționale pentru Cercetare. Po
Începe a doua etapă de înscriere în învățământul primar
Cea de-a doua etapă de înscriere în învățământul primar începe vineri și se încheie pe 29 mai, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. În această etapă se depun/transmit cererile-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție
Gorj: Universitatea 'Constantin Brâncuși' anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea 2025-2026
Universitatea 'Constantin Brâncuși' (UCB) din Târgu Jiu anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea de admitere 2025-2026. Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de purtătorul de cuvânt al instituției de învățământ superior, Iulian Țimpea, pentru studiile universitare de licență, UC
Ministrul Educației: Vor fi elaborate mecanisme pentru combaterea pseudoștiinței
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că vor fi elaborate mecanisme privind combaterea pseudoștiinței în învățământul preuniversitar, dar și în cel superior. 'Dacă văd că cineva abordează sau aduce aspecte de pseudoștiință în componenta de educație, ministerul nu are mecanismele prin care să controle
Ministrul Educației a semnat ordinul privind 'butonul roșu' din școli
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că a semnat joi ordinul privind 'butonul roșu' prin care se semnalează aspectele problematice din școli precum agresivitatea, bullying-ul și consumul de droguri, alături de alte comportamente care încalcă regulamentele unităților de învățământ. 'Astăzi am însemnat și
Forum astronomic româno-chilian - joi, în Aula Academiei Române
Aula Academiei Române va găzdui joi un forum privind provocările astronomiei contemporane în societate și experiența chiliană în domeniu, în cadrul căruia vor fi abordate subiecte actuale legate de spațiul din proximitatea Terrei, sateliți artificiali, protecția cerului nocturn și protecția planetei împotriva riscurilor naturale.
Sibiu: Universitatea 'Lucian Blaga' anunță că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare în urma declarațiilor acestuia
Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu (ULBS) a anunțat miercuri, că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare, din cauza 'discursului său extremist', fiind retras de la finanțare un proiect desfășurat în colaborare cu acesta, potrivit unui comunicat de presă. 'Consiliului de Administrație al Universității 'Lucian Blaga' d
Tulcea: Ateliere de scriere creativă și responsabilă, în școlile din Deltă
Copiii implicați în proiectul în urma căruia vor scrie primele ecomonografii ale unor localități din Delta Dunării vor avea luna viitoare o tabără în rezervație, după ce până în prezent au fost implicați în ateliere de autorat susținute de reprezentanți ai Asociației pentru Promovarea Educației Deschise (APED), în cadrul unui proiect
Ministrul Educației: Posturile care sunt scoase la concurs de școli trebuie raportate la minister
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a precizat miercuri că posturile care sunt scoase la concurs în școli trebuie să fie anunțate public și raportate la minister. 'Posturile care sunt scoase la concurs de școli vor trebui anunțate public și raportate la minister. Nu face școala de capul ei ce dorește, ascunde posturi, fa
Ministrul Educației: Democrație fără partide nu există; chiar dacă merg prost, nu trebuie să se renunțe la ele
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat miercuri că mecanismele democratice sunt reprezentate de partide și chiar dacă partidele 'merg prost', nu trebuie să se renunțe la ele. El a spus într-o conferință de presă că așteaptă de la 'independenți care au reușit să bată partide' să restabilească credibili