Cluj: Produse de panificaţie inovative, pregătite de studenţii USAMV prentru prezentarea la salonul Pro Invent

Produse inovative de panificaţie, create de studenţi în cadrul unor proiecte mai mari de cercetare ale Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, vor fi prezentate la salonul Pro Invent.
Produse de tipul sărăţelelor aglutinice făcute din fasole Mung, sau al pâinii cu făină din seminţe de urzică au fost create din dorinţa de a rezolva anumite cerinţe ale consumatorilor, dar şi pentru a-i învăţa pe tinerii care studiază în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor să fie creativi, având în acelaşi timp un scop precis.
Sărăţelele din fasole Mung, care este o plantă originară din Asia, au fost create de o studentă care a încercat astfel să contribuie la îmbogăţirea gamei de alimente destinate celor care suferă de boală celiacă. Practic, pentru persoanele care nu pot consuma gluten, coşul zilnic este mult mai scump decât pentru restul consumatorilor, deoarece produsele au un preţ mult mai ridicat. Banalii biscuiţi, de exemplu, pot fi de trei-patru ori mai scumpi şi, în plus, magazinele nu oferă prea multe tipuri de produse.
"M-am gândit la persoanele care suferă de boala celiacă, dar am vrut să fac un produs inovativ şi pentru celelalte persoane. Mi-a venit în minte o sursă de proteine, m-am gândit la fasole, dar am vrut să fie un tip care nu este atât de cunoscut. Am ales fasolea Mung care provine din Asia. Aceasta se găseşte în general în magazinele bio şi nu o cunoaşte toată lumea", a explicat Andreea Filip, studentă în anul IV Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor a USAMV.
Sărăţelele aglutinice conţin şi făină de orez şi amidon, precum şi făină din boabe coapte şi măcinate de fasole Mung, în proporţii variate, de la 10 la 30 la sută.
Cadrul didactic care a coordonat acest proiectul a explicat că acesta face parte dintr-o cercetare mai largă, care îşi propune crearea mai multor tipuri de alimente fără gluten. Cercetarea are ca scop găsirea unor combinaţii de alimente care să repare un mare neajuns al produselor aglutinice, acela al aportului scăzut de proteine.
"Am primit la nivelul facultăţii mai multe solicitări din partea persoanelor care suferă de celiachie, dar şi a antreprenorilor care au o afacere în acest domeniu şi am reuşit să realizăm un contract de cercetare. Am dezvoltat mai multe produse aglutenice care acum se află în faza de prototip şi, faţă de ceea ce piaţa oferă la momentul actual, am gândit aceste produse astfel încât să soluţioneze problema majoră a deficitului nutriţional. În mod clasic, produsele aglutenice sunt produse cu un profil nutriţional dezechilibrat, în care abundă în poliglucide şi lipide şi acest lucru este în dauna altor nutrienţi", a explicat şi Adriana Păucean, care este conferenţiar al USAMV.
Un alt produs inovativ creat de studenţii Facultăţii de ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor este pâinea cu făină din seminţe de urzici. Potrivit echipei care a creat acest produs, ideea a fost aceea de a îmbunătăţi un produs de bază şi de a revaloriza o plantă cu certe proprietăţi alimentare, dar care este insuficient consumată. Studenta care a creat acest produs, Rebeka Zsuzsa Tasnadi, a explicat că făina din seminţe de urzici conţine aminoacizi graşi esenţiali, care aduc un aport nutritive însemnat pâinii.
"Pe piaţă este în prezent o cerinţă foarte mare pentru produsele funcţionale, cu o valoare nutritivă ridicată. Pâinea cu făină din seminţe de urzici este un astfel de produs îmbogăţit cu aminoacizi graşi esenţiali, care face parte dintr-un proiect de cercetare, o invenţie care va fi prezentată în cadrul Târgului Pro Invent programat la Cluj-Napoca", a spus studenta.
Pâinea respectă o reţetă clasică, la care se adaugă făină din seminţe de urzici în proporţii variate, de 3, 6 sau 9 la sută. Concentraţia mai mare de făină din seminţe de urzici modifică uşor şi gustul pâinii. În cazul celei care conţine făină din seminţe de urzici în proporţie de 9%, gustul va fi mai ierbos.
La rândul său, Romina Vlaic, care este asistent în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor şi coordonator al proiectului acestei pâini, a afirmat că aceasta este bogată în proteine vegetale. Facultatea are deja un contract de colaborare cu o firmă din Câmpia Turzii care va produce acest tip de pâine.
"Din câte ştim, nu mai există nicăieri în lume o astfel de pâine. Proiectul se va încheia la finalul acestei luni, reţeta pâinii cu făină din seminţe de urzici fiind în curs de brevetare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). Ulterior produsul va ieşi pe piaţă, prin intermediul unei firme de panificaţie din Câmpia Turzii. Încă nu s-a stabilit preţul de cost al noii pâini, va fi puţin mai scumpă decât o pâine normal, dar nu cu mult", a explicat Vlaic.
Urzicile au fost o sursă de inspiraţie şi pentru o altă studentă, care a realizat un pesto pe baza acestei plante. Pasta conţine urzici în loc de busuioc, dar şi usturoi, parmezan, muguri de pin şi ulei de măsline.
"Am dezvoltat acest produs inovativ, această invenţie, deoarece urzica nu este valorificată la adevărata ei valoare în industria alimentară. Pesto din urzici poate fi consumat ca şi aperitiv, pe bruschete, sau în paste, dar şi în friptura de pui sau miel", a spus Francesca Trombitaş.
Potrivit Lianei Salanţă, asistent doctor în cadrul USAMV şi coordonator al proiectului studentei, urzicile au proprietăţi de detoxifiere a organismului şi ajută la îmbunătăţirea imunităţii, iar ideea creării produsului a fost aceea de a oferi un tip de aliment nou care să contribuie la valorificarea urzicilor în alimentaţie şi să îi prelungească "viaţa" în bucătăriile românilor.
Studenţii USAMV au pregătit zeci de proiecte care vor participa săptămâna aceasta la salonul Pro Invent care va avea loc la Cluj-Napoca.AGERPRES/(A, AS - autor: Elena Stanciu, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)
Sursa foto: (c) USAMV Cluj-Napoca / Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministerul Educației și Cercetării anunță că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat, vineri, că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii. 'Ministerul Educației și Cercetării este informat cu privire la decizia Administrației SUA de a revoca certificarea programului Universității Harvard pentru studenți inte
ANC s-a pronunțat la Bruxelles pentru un program european de cercetare mai concentrat și cu un impact mai mare
Președintele Autorității Naționale pentru Cercetare (ANC), Andrei Alexandru, s-a pronunțat vineri, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene - Competitivitate - cercetare și spațiu (COMPET) desfășurată la Bruxelles, pentru un program european de cercetare mai simplu, mai concentrat și cu un impact mai mare. Potrivit unui comunicat al ANC, angajamentul Rom&acir
Vâlcea: Aproape 2.000 de elevi au venit la târgul ofertelor educaționale ale liceelor din județ
Aproape 2.000 de elevi din tot județul au participat vineri, în Râmnicu Vâlcea, la târgul de oferte educaționale pentru admiterea în clasa a IX-a, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) cu scopul de a-i ajuta pe cei care termină clasa a VIII-a să își aleagă școala potrivită pentru continuarea studiilor.
REPORTAJ Covasna: Protest al părinților, elevilor și dascălilor de la singurul liceu de limbă română din Sfântu Gheorghe
'Nu vă pasă!', 'Vă bateți joc de noi', 'Ne-ați mințit și ne-ați umilit', 'Rușine să vă fie!' - au fost câteva dintre scandările de vineri, în fața Primăriei Sfântu Gheorghe, ale aproape 150 de elevi, părinți și cadre didactice de la Colegiul Național 'Mihai Viteazul' din municipiu, care au ieșit să protesteze
Universitatea din București va scoate la concurs în această vară aproximativ 8.300 de locuri la buget
Universitatea din București va scoate la concurs pentru sesiunea de vară a admiterii aproape 8.300 de locuri la buget. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, pentru programele de licență, masterat și doctorat, sesiunea de vară a concursului de admitere la facultățile UB se desfășoară în perioada 1 - 25 iulie 2025, iar data-limită de afișare a r
Astrofest, festival de știință, astronomie și explorare spațială, în Parcul Crângași
Parcul Crângași devine sâmbătă centrul aventurilor științifice, cu roboți umanoizi, experimente live și observații astronomice spectaculoase prin telescoape gigantice, la Astrofest, cel mai mare festival de știință, astronomie și explorare spațială din România, organizat cu sprijinul Autorității Naționale pentru Cercetare. Po
Începe a doua etapă de înscriere în învățământul primar
Cea de-a doua etapă de înscriere în învățământul primar începe vineri și se încheie pe 29 mai, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. În această etapă se depun/transmit cererile-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție
Gorj: Universitatea 'Constantin Brâncuși' anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea 2025-2026
Universitatea 'Constantin Brâncuși' (UCB) din Târgu Jiu anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea de admitere 2025-2026. Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de purtătorul de cuvânt al instituției de învățământ superior, Iulian Țimpea, pentru studiile universitare de licență, UC
Ministrul Educației: Vor fi elaborate mecanisme pentru combaterea pseudoștiinței
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că vor fi elaborate mecanisme privind combaterea pseudoștiinței în învățământul preuniversitar, dar și în cel superior. 'Dacă văd că cineva abordează sau aduce aspecte de pseudoștiință în componenta de educație, ministerul nu are mecanismele prin care să controle
Ministrul Educației a semnat ordinul privind 'butonul roșu' din școli
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că a semnat joi ordinul privind 'butonul roșu' prin care se semnalează aspectele problematice din școli precum agresivitatea, bullying-ul și consumul de droguri, alături de alte comportamente care încalcă regulamentele unităților de învățământ. 'Astăzi am însemnat și
Forum astronomic româno-chilian - joi, în Aula Academiei Române
Aula Academiei Române va găzdui joi un forum privind provocările astronomiei contemporane în societate și experiența chiliană în domeniu, în cadrul căruia vor fi abordate subiecte actuale legate de spațiul din proximitatea Terrei, sateliți artificiali, protecția cerului nocturn și protecția planetei împotriva riscurilor naturale.
Sibiu: Universitatea 'Lucian Blaga' anunță că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare în urma declarațiilor acestuia
Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu (ULBS) a anunțat miercuri, că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare, din cauza 'discursului său extremist', fiind retras de la finanțare un proiect desfășurat în colaborare cu acesta, potrivit unui comunicat de presă. 'Consiliului de Administrație al Universității 'Lucian Blaga' d
Tulcea: Ateliere de scriere creativă și responsabilă, în școlile din Deltă
Copiii implicați în proiectul în urma căruia vor scrie primele ecomonografii ale unor localități din Delta Dunării vor avea luna viitoare o tabără în rezervație, după ce până în prezent au fost implicați în ateliere de autorat susținute de reprezentanți ai Asociației pentru Promovarea Educației Deschise (APED), în cadrul unui proiect
Ministrul Educației: Posturile care sunt scoase la concurs de școli trebuie raportate la minister
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a precizat miercuri că posturile care sunt scoase la concurs în școli trebuie să fie anunțate public și raportate la minister. 'Posturile care sunt scoase la concurs de școli vor trebui anunțate public și raportate la minister. Nu face școala de capul ei ce dorește, ascunde posturi, fa
Ministrul Educației: Democrație fără partide nu există; chiar dacă merg prost, nu trebuie să se renunțe la ele
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat miercuri că mecanismele democratice sunt reprezentate de partide și chiar dacă partidele 'merg prost', nu trebuie să se renunțe la ele. El a spus într-o conferință de presă că așteaptă de la 'independenți care au reușit să bată partide' să restabilească credibili