logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#RomâniaPremiantă Primul judoka nevăzător din ţara noastră medaliat internaţional, student de succes la UBB

Image Imagine din galeria Agerpres

Primul judoka nevăzător din ţara noastră, Alexandru Bologa, care a obţinut în toamna anului 2016 medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro, iar anul trecut aur la Campionatele Europene pentru nevăzători, este în acelaşi timp şi student la Psihopedagogie Specială, la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.

Alexandru este legitimat la Clubul Universitatea CSM Cluj-Napoca şi se află într-un moment de plină ascensiune sportivă, ţintind aur la mondialele de anul viitor, dar în acelaşi timp vrea să folosească experienţa sa pe tatami pentru a promova sportul în rândul persoanelor cu dizabilităţi, deoarece consideră că le poate înţelege mai bine decât alţi oameni.

El a ales să urmeze Psihologia tocmai din cauza emoţiilor pe care le avea înainte de competiţii, iar anii petrecuţi în facultate i-au dat noi idei.

"Când am ajuns la stadiul absolvirii şi a trebuit să aleg ce să fac mai departe după Bacalaureat, m-am gândit.... pentru că în timpul meciurilor mele eram foarte emotiv şi de multe ori nu reuşeam să le stăpânesc ... m-am gândit cum să fac să fie nişte emoţii constructive. Am ales să studiez la facultatea de psihologie, specializarea Psihopedagogie specială, deoarece am zis că după ce o să termin o să înţeleg mai multe. Eu sunt capabil să înţeleg mult mai bine persoanele cu dizabilităţi şi aş putea să le ajut", povesteşte tânărul judoka.

Poate şi datorită succesului pe care l-a avut, dar şi norocului de a întâlni antrenori care să aibă răbdarea de a-l susţine în viaţa sa de sportiv, Alex se luptă acum nu doar în concursuri, ci şi în societate, pentru a-i face pe cei din jurul său să înţeleagă că sportul şi dizabilităţile nu sunt întotdeauna incompatibile.

Tânărul sportiv consideră că prea puţine persoane cu dizabilităţi fac sport în România, tocmai pentru că nu ştiu că aceasta este o lume care le poate fi şi lor accesibilă.

"Îmi doresc ca în România cât mai multe persoane cu dizabilităţi să practice sport. Eu îmi doresc să promovez sportul, îmi doresc să creez o imagine bună a sportului, a judo-ului, în rândul persoanelor cu dizabilităţi. (...) Asta din păcate la noi lipseşte, oamenii nu cred că persoanele cu dizabilităţi pot să facă aşa ceva. Şi atunci, desigur, părinţii, pentru indemnizaţia aia ce o primesc de la stat îşi ţin copilul acasă şi nu realizează cât rău îi fac. Şi atunci sunt foarte mulţi copii care provin din familii cu poziţii nefavorabile şi ei încearcă să trăiască de pe acea indemnizaţie", explică Alex.

De altfel, tânărul este student în anul III, iar subiectul licenţei sale ar vrea să fie tocmai acesta, al cercetării motivelor pentru care persoanele cu dizabilităţi nu fac sport în România. Una dintre lipsuri se referă, crede el, la faptul că nu sunt mulţi antrenori dispuşi să îşi asume responsabilitatea lucrului cu o persoană cu dizabilităţi.

"Lipsesc oamenii care să fie deschişi să lucreze cu persoanele cu dizabilităţi. Mă gândesc la un centru unde să se poată face iniţierea. Pentru că ei trebuie integraţi între sportivii normali. Şi e important ca părinţii să ştie unde să vină. La noi, dacă ai un copil cu dizabilitate şi vrei să facă un sport, nu ştii unde să îl duci. Vrei să facă atletism, tenis - habar nu ai unde ar fi deschis şi să lucreze cu el şi oameni care să ştie cum să lucreze", spune Alex.

Tânărul are deja planurile conturate pentru ce va urma după susţinerea licenţei, însă un masterat prin care să se specializeze în ramura psihologiei sportive nu există în România. Pentru moment se gândeşte să facă un alt tip de masterat, deoarece o plecare din ţară i-ar da peste cap programul sportiv şi viaţa, iar pentru interesul său aparte va găsi timp să studieze de unul singur.

Până atunci însă, Alexandru îşi uimeşte cunoscuţii, de la antrenori la colegi, prin felul în care reuşeşte să se descurce cu două activităţi care ar fi extrem de solicitante şi pentru o persoană fără dizabilităţi. Cheia pare să fie o foarte bună gestionare a timpului şi a energiei.

"Mi-am făcut în fiecare semestru, pentru că se schimbă orarul, şi toată ziua îmi este ocupată şi încerc să profit cât mai mult de timpul alocat unei anumite activităţi. Judo-ul pentru mine întotdeauna a fost o prioritate. Mi-am gestionat foarte bine orarul pe care îl aveam la facultate cu cel de antrenamente şi atunci am reuşit să le cuprind pe toate", spune sportivul.

Antrenorul său, Tamas Gergely, crede că a descoperit secretul tânărului său sportiv, care ar putea fi datorat tocmai condiţiei lui speciale.

"Este mult mai atent la detalii, e foarte conştiincios, gândeşte foarte mult, citeşte foarte mult... cred că tocmai de asta, pentru că nu îl fură jocurile video sau alte nebunii de care e atras un tânăr de vârsta lui, cluburi sau altceva. Este foarte dedicat. Bine, e şi o excepţie de la regulă. Îl văd cât e de interesat de informaţie, ascultă multe audio-book-uri, are o memorie extraordinar de bună", explică Tamas.

El spune că Alexandru a fost primul judoka nevăzător din România, ceea ce a însemnat pentru cei doi antrenori ai săi, el şi Gianina Andreica, începutul unui drum poate dificil, dar şi uimitor în acelaşi timp.

"Pe mine mă fascinează ideea să lucrez cu el, o fac din plăcere şi nu am alte beneficii din acest lucru decât că mă simt foarte, foarte bine. Nu pot să zic că mi-e greu să lucrez cu el. Învaţă foarte repede. Dacă învăţăm o tehnică nouă, are capacitatea de a învăţa atât de bine, îşi face mental, îşi construieşte mişcările în aşa fel încât la următorul antrenament zici că de doi-trei ani ştie tehnica respectivă. Este foarte puternic mental, ia mişcarea şi o analizează, o vede din toate părţile, şi-o aranjează, o desface în bucăţi, în mişcări şi atunci, peste 2-3 antrenamente, o face foarte, foarte bine", spune antrenorul.

După Jocurile Paralimpice de la Rio (Brazilia) din 2016 şi după Campionatele Europene de seniori pentru nevăzători de la Walsall (Marea Britanie), ecoul rezultatelor lui Alex a făcut ca numărul persoanelor cu dizabilităţi care au prins curaj să încerce un sport să crească.

"Rezultatul extraordinar de la Rio deja a atras foarte multe persoane care ar vrea să vină să facă acest sport, am fost contactaţi de persoane cu diferite deficienţe de vedere. Clar atrage oameni. Cred că şi printre sportivii de la sală a avut ecou acest rezultat. Cred că nici ei nu rămân indiferenţi la determinarea lui la antrenamente", mai spune Tamas Gergely, care este antrenorul lui Alexandru Bologa din 2011.

Pentru viitor, Alex are ţintele foarte bine stablite: o medalie la Mondiale anul viitor, în 2019 să iasă campion la categoria sa, iar în 2020 o nouă medalie la olimpiadă.

Alexandru Bologa este legitimat şi la clubul U-CSM-C.S. Lamont Cluj, deschis de Sally Lamont, care promovează sportul printre persoanele cu dizabilităţi şi care susţine sportul paralimpic în România. AGERPRES / (AS - autor: Elena Stanciu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)

 

Sursa foto: news.ubbcluj.ro 

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 23-05-2025 21:35

Ministerul Educației și Cercetării anunță că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat, vineri, că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii. 'Ministerul Educației și Cercetării este informat cu privire la decizia Administrației SUA de a revoca certificarea programului Universității Harvard pentru studenți inte

Educatie - Stiinta 23-05-2025 21:30

ANC s-a pronunțat la Bruxelles pentru un program european de cercetare mai concentrat și cu un impact mai mare

Președintele Autorității Naționale pentru Cercetare (ANC), Andrei Alexandru, s-a pronunțat vineri, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene - Competitivitate - cercetare și spațiu (COMPET) desfășurată la Bruxelles, pentru un program european de cercetare mai simplu, mai concentrat și cu un impact mai mare. Potrivit unui comunicat al ANC, angajamentul Rom&acir

Educatie - Stiinta 23-05-2025 19:17

Vâlcea: Aproape 2.000 de elevi au venit la târgul ofertelor educaționale ale liceelor din județ

Aproape 2.000 de elevi din tot județul au participat vineri, în Râmnicu Vâlcea, la târgul de oferte educaționale pentru admiterea în clasa a IX-a, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) cu scopul de a-i ajuta pe cei care termină clasa a VIII-a să își aleagă școala potrivită pentru continuarea studiilor.

Educatie - Stiinta 23-05-2025 19:05

REPORTAJ Covasna: Protest al părinților, elevilor și dascălilor de la singurul liceu de limbă română din Sfântu Gheorghe

'Nu vă pasă!', 'Vă bateți joc de noi', 'Ne-ați mințit și ne-ați umilit', 'Rușine să vă fie!' - au fost câteva dintre scandările de vineri, în fața Primăriei Sfântu Gheorghe, ale aproape 150 de elevi, părinți și cadre didactice de la Colegiul Național 'Mihai Viteazul' din municipiu, care au ieșit să protesteze

Educatie - Stiinta 23-05-2025 14:35

Universitatea din București va scoate la concurs în această vară aproximativ 8.300 de locuri la buget

Universitatea din București va scoate la concurs pentru sesiunea de vară a admiterii aproape 8.300 de locuri la buget. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, pentru programele de licență, masterat și doctorat, sesiunea de vară a concursului de admitere la facultățile UB se desfășoară în perioada 1 - 25 iulie 2025, iar data-limită de afișare a r

Educatie - Stiinta 23-05-2025 10:58

Astrofest, festival de știință, astronomie și explorare spațială, în Parcul Crângași

Parcul Crângași devine sâmbătă centrul aventurilor științifice, cu roboți umanoizi, experimente live și observații astronomice spectaculoase prin telescoape gigantice, la Astrofest, cel mai mare festival de știință, astronomie și explorare spațială din România, organizat cu sprijinul Autorității Naționale pentru Cercetare. Po

Educatie - Stiinta 23-05-2025 05:00

Începe a doua etapă de înscriere în învățământul primar

Cea de-a doua etapă de înscriere în învățământul primar începe vineri și se încheie pe 29 mai, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. În această etapă se depun/transmit cererile-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție

Educatie - Stiinta 22-05-2025 21:50

Gorj: Universitatea 'Constantin Brâncuși' anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea 2025-2026

Universitatea 'Constantin Brâncuși' (UCB) din Târgu Jiu anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea de admitere 2025-2026. Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de purtătorul de cuvânt al instituției de învățământ superior, Iulian Țimpea, pentru studiile universitare de licență, UC

Educatie - Stiinta 22-05-2025 20:58

Ministrul Educației: Vor fi elaborate mecanisme pentru combaterea pseudoștiinței

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că vor fi elaborate mecanisme privind combaterea pseudoștiinței în învățământul preuniversitar, dar și în cel superior. 'Dacă văd că cineva abordează sau aduce aspecte de pseudoștiință în componenta de educație, ministerul nu are mecanismele prin care să controle

Educatie - Stiinta 22-05-2025 20:41

Ministrul Educației a semnat ordinul privind 'butonul roșu' din școli

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că a semnat joi ordinul privind 'butonul roșu' prin care se semnalează aspectele problematice din școli precum agresivitatea, bullying-ul și consumul de droguri, alături de alte comportamente care încalcă regulamentele unităților de învățământ. 'Astăzi am însemnat și

Educatie - Stiinta 22-05-2025 05:45

Forum astronomic româno-chilian - joi, în Aula Academiei Române

Aula Academiei Române va găzdui joi un forum privind provocările astronomiei contemporane în societate și experiența chiliană în domeniu, în cadrul căruia vor fi abordate subiecte actuale legate de spațiul din proximitatea Terrei, sateliți artificiali, protecția cerului nocturn și protecția planetei împotriva riscurilor naturale.

Educatie - Stiinta 21-05-2025 16:56

Sibiu: Universitatea 'Lucian Blaga' anunță că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare în urma declarațiilor acestuia

Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu (ULBS) a anunțat miercuri, că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare, din cauza 'discursului său extremist', fiind retras de la finanțare un proiect desfășurat în colaborare cu acesta, potrivit unui comunicat de presă. 'Consiliului de Administrație al Universității 'Lucian Blaga' d

Educatie - Stiinta 21-05-2025 16:38

Tulcea: Ateliere de scriere creativă și responsabilă, în școlile din Deltă

Copiii implicați în proiectul în urma căruia vor scrie primele ecomonografii ale unor localități din Delta Dunării vor avea luna viitoare o tabără în rezervație, după ce până în prezent au fost implicați în ateliere de autorat susținute de reprezentanți ai Asociației pentru Promovarea Educației Deschise (APED), în cadrul unui proiect

Educatie - Stiinta 21-05-2025 12:57

Ministrul Educației: Posturile care sunt scoase la concurs de școli trebuie raportate la minister

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a precizat miercuri că posturile care sunt scoase la concurs în școli trebuie să fie anunțate public și raportate la minister. 'Posturile care sunt scoase la concurs de școli vor trebui anunțate public și raportate la minister. Nu face școala de capul ei ce dorește, ascunde posturi, fa

Educatie - Stiinta 21-05-2025 12:50

Ministrul Educației: Democrație fără partide nu există; chiar dacă merg prost, nu trebuie să se renunțe la ele

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat miercuri că mecanismele democratice sunt reprezentate de partide și chiar dacă partidele 'merg prost', nu trebuie să se renunțe la ele. El a spus într-o conferință de presă că așteaptă de la 'independenți care au reușit să bată partide' să restabilească credibili