logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Harghita: Elevi de la şcolile româneşti din Miercurea Ciuc au oferit mărţişoare colegilor de la şcolile maghiare

Image

Mai mulţi elevi de la şcolile româneşti din Miercurea Ciuc au oferit, joi, mărţişoare colegilor de la şcolile maghiare, în semn de prietenie, în cadrul unui proiect derulat la iniţiativa Asociaţiei Comunitare Româneşti din municipiu.

Dis de dimineaţă, elevii din clasa a II-a de la Colegiul Naţional 'Octavian Goga', îmbrăcaţi în port popular românesc, au făcut ultimele pregătiri înainte de a merge la Colegiul Naţional "Márton Áron" din Miercurea Ciuc, acolo unde erau aşteptaţi de colegii lor din clasele a XI-a şi a XII-a.

''Am pregătit mărţişoare pentru copiii de la secţia maghiară, pentru că aşa este tradiţia', spune Alexandra, iar colegul său, Bogdan, adaugă că va merge la colegii lui de la şcolile maghiare, pentru a le ura 'O primăvară frumoasă!'.

Copiii din ciclul primar au început să pregătească mărţişoarele în urmă cu trei săptămâni, ajutaţi de doamnele învăţătoare, pentru a oferi un simbol al belşugului, al prieteniei şi pentru a le aduce zâmbetul pe buze elevilor din şcolile maghiare.

 

Sursa foto: (c) Gina ŞTEFAN/AGERPRES


"Am început să lucrăm la aceste mărţişoare în urmă cu trei săptămâni, am lucrat cu mare drag şi bucurie toţi cei din ciclul primar, profesori şi elevi, pentru că este întotdeauna o bucurie să oferi un mărţişor şi este o bucurie să ne păstrăm obiceiul nostru de a oferi mărţişorul, care simbolizează noroc şi belşug. (...) Oferim mărţişoare colegilor noştri profesori şi elevilor de la şcolile cu predare în limba maghiară din oraş, ca simbol al prieteniei noastre, pentru că trăim împreună în această comunitate şi mărţişorul, cu siguranţă, aşa cum am văzut şi anul trecut, le va aduce un zâmbet pe buze şi fericire în suflet", a declarat învăţătoarea Violeta Craioveanu.

La rândul său, directoarea Colegiului Naţional 'Octavian Goga', Magdalena Dumbravă, a punctat faptul că este vorba de "un simbol al tradiţiilor româneşti şi un pas spre o mai bună şi mai frumoasă comunicare, făcut cu mare drag către colegii noştri profesori maghiari şi elevii acestora".

Ajunşi la Colegiul Naţional 'Márton Áron' din Miercurea Ciuc, copiii au fost întâmpinaţi de directorul unităţii şcolare, Varga Laszlo, care i-a condus în mai multe clase de a XI-a şi a XII-a, acolo unde au fost primiţi cu bucurie de elevi şi profesori, deopotrivă.

''Ce mici sunt şi ce frumos sunt îmbrăcaţi!'', exclamau elevii, cei mai mulţi recunoscând că este pentru prima dată când primesc un mărţişor, tradiţie care nu este prezentă în cultura maghiară.
 

Sursa foto: (c) Gina ŞTEFAN/AGERPRES


''A fost o surpriză foarte plăcută, îmi place tradiţia şi cred că este o mică atenţie foarte frumoasă'', a spus Reka, o elevă din clasa a XI-a, în vreme ce Botond, din clasa a XII-a a afirmat că este pentru prima dată când se întâlneşte cu această tradiţie şi că îi va dărui mărţişorul mamei sale.

Şi profesorii s-au arătat impresionaţi de gestul de prietenie şi apropiere venit din partea micilor elevi de la Colegiul Naţional 'Octavian Goga'.

"Mă bucură foarte mult şi mai ales că au venit într-o şcoală cu predare în limba maghiară. Mă impresionează acest gest şi aşa putem să arătăm că noi nu suntem duşmani, că elevii cei mici aduc daruri pentru cei mari şi invers. Şi noi ne-am pregătit, ca să le mulţumim elevilor că au venit la noi", a spus profesoara Szatmáry Annamária.

Micii vestitori ai primăverii şi ai prieteniei au primit dulciuri din partea colegilor lor mai mari, iar la final, directorul Colegiului Naţional 'Márton Áron' din Miercurea Ciuc, Varga Laszlo, i-a invitat la o degustare din care nu a lipsit colacul secuiesc şi le-a mulţumit pentru gestul lor.

 

​​​​​​​Sursa foto: (c) Gina ŞTEFAN/AGERPRES


"Sunt încântat şi toţi elevii care au primit mărţişoare de la aceşti vestitori ai primăverii au fost la fel de încântaţi ca şi mine. E prima dată când se întâmplă aşa ceva, apreciem foarte mult această iniţiativă şi acest gest, suntem impresionaţi. Aceşti copii nu ne-au dat numai mărţişoare, ne-au dat şi speranţa unei primăveri cât mai frumoase şi a unei înţelegeri şi colaborări între cele două comunităţi la fel de frumoase", a spus Varga Laszlo.

Acesta a recunoscut că este familiarizat cu tradiţia oferirii de mărţişoare, întrucât a copilărit la Oradea, unde avea vecini români, de la care a învăţat acest obicei.

"Este un obicei minunat, cu un mesaj foarte adânc şi foarte frumos", a conchis Varga Laszlo.

Micii elevi au poposit apoi la Palatul Administrativ din Miercurea Ciuc, unde au oferit mărţişoare angajaţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita dar şi celor de la cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean, Borboly Csaba.

 

​​​​​​​Sursa foto: (c) Gina ŞTEFAN/AGERPRES


Chiar dacă acesta nu se afla în oraş, cei mici au fost primiţi în biroul său, unde au făcut fotografii şi i-au lăsat pe masă câteva mărţişoare.

De asemenea, elevii au mers şi la prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, care le-a vorbit despre semnificaţia mărţişorului, le-a oferit dulciuri şi i-a invitat să îşi imagineze că, pentru câteva minute, se află în funcţia pe care el o ocupă şi stau pe scaunul său.

Prefectul a apreciat acţiunea derulată de Asociaţia Comunitară Românească şi de şcolile româneşti din oraş, de a promova tradiţia mărţişorului şi de a face un gest de prietenie şi apropiere către elevii şi profesorii din şcolile maghiare.

"Mă bucur foarte mult şi salut acest proiect extraordinar, de a da câte un mărţişor aproapelui tău, indiferent dacă discutăm de români sau maghiari, de maghiari sau români, pentru că e un gest făcut din inimă, un gest care trebuie pus în dreptul inimii, pentru că mărţişorul se pune în dreptul în inimii şi cred că nu este nimic mai frumos decât să dăruieşti şi să primeşti, în acelaşi timp, printr-un gest primăvăratec, prinr-un gest de apropiere, într-o primăvară frumoasă", a declarat prefectul Jean-Adrian Andrei.

 

​​​​​​​Sursa foto: (c) Gina ŞTEFAN/AGERPRES


Şi elevii de la Şcoala Generală 'Liviu Rebreanu' din Miercurea Ciuc vor merge în vizită la colegii lor din şcolile maghiare, pentru a le oferi un mic simbol al primăverii.

Proiectul intitulat 'Primăvara harghiteană a prieteniei' se derulează pentru al doilea an consecutiv, la iniţiativa Asociaţiei Comunitare Româneşti din Miercurea Ciuc (ACROM), în această perioadă fiind confecţionate şi dăruite aproximativ o mie de mărţişoare.

"ACROM împreună cu cele două şcoli cu predare exclusivă în limba română din Miercurea Ciuc au organizat pentru a doua oară de 1 Martie un eveniment numit 'Primăvara harghiteană a prieteniei'. Ideea centrală este că odată cu primăvara ar trebui să renască şi ideea de prietenie şi de comunicare şi dialog interetnic, iar comunitatea să devină mai puternică prin aceste gesturi mărunte, care ar trebui repetate cu orice fel de prilej, în aşa fel încât starea de sprit între români şi maghiari să fie cât mai relaxată şi cât mai prietenească", a punctat Angela Bîrsan, reprezentant al Asociaţiei Comunitare Româneşti din Miercurea Ciuc. AGERPRES / (A-AS - autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 23-05-2025 21:35

Ministerul Educației și Cercetării anunță că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat, vineri, că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii. 'Ministerul Educației și Cercetării este informat cu privire la decizia Administrației SUA de a revoca certificarea programului Universității Harvard pentru studenți inte

Educatie - Stiinta 23-05-2025 21:30

ANC s-a pronunțat la Bruxelles pentru un program european de cercetare mai concentrat și cu un impact mai mare

Președintele Autorității Naționale pentru Cercetare (ANC), Andrei Alexandru, s-a pronunțat vineri, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene - Competitivitate - cercetare și spațiu (COMPET) desfășurată la Bruxelles, pentru un program european de cercetare mai simplu, mai concentrat și cu un impact mai mare. Potrivit unui comunicat al ANC, angajamentul Rom&acir

Educatie - Stiinta 23-05-2025 19:17

Vâlcea: Aproape 2.000 de elevi au venit la târgul ofertelor educaționale ale liceelor din județ

Aproape 2.000 de elevi din tot județul au participat vineri, în Râmnicu Vâlcea, la târgul de oferte educaționale pentru admiterea în clasa a IX-a, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) cu scopul de a-i ajuta pe cei care termină clasa a VIII-a să își aleagă școala potrivită pentru continuarea studiilor.

Educatie - Stiinta 23-05-2025 19:05

REPORTAJ Covasna: Protest al părinților, elevilor și dascălilor de la singurul liceu de limbă română din Sfântu Gheorghe

'Nu vă pasă!', 'Vă bateți joc de noi', 'Ne-ați mințit și ne-ați umilit', 'Rușine să vă fie!' - au fost câteva dintre scandările de vineri, în fața Primăriei Sfântu Gheorghe, ale aproape 150 de elevi, părinți și cadre didactice de la Colegiul Național 'Mihai Viteazul' din municipiu, care au ieșit să protesteze

Educatie - Stiinta 23-05-2025 14:35

Universitatea din București va scoate la concurs în această vară aproximativ 8.300 de locuri la buget

Universitatea din București va scoate la concurs pentru sesiunea de vară a admiterii aproape 8.300 de locuri la buget. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, pentru programele de licență, masterat și doctorat, sesiunea de vară a concursului de admitere la facultățile UB se desfășoară în perioada 1 - 25 iulie 2025, iar data-limită de afișare a r

Educatie - Stiinta 23-05-2025 10:58

Astrofest, festival de știință, astronomie și explorare spațială, în Parcul Crângași

Parcul Crângași devine sâmbătă centrul aventurilor științifice, cu roboți umanoizi, experimente live și observații astronomice spectaculoase prin telescoape gigantice, la Astrofest, cel mai mare festival de știință, astronomie și explorare spațială din România, organizat cu sprijinul Autorității Naționale pentru Cercetare. Po

Educatie - Stiinta 23-05-2025 05:00

Începe a doua etapă de înscriere în învățământul primar

Cea de-a doua etapă de înscriere în învățământul primar începe vineri și se încheie pe 29 mai, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. În această etapă se depun/transmit cererile-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție

Educatie - Stiinta 22-05-2025 21:50

Gorj: Universitatea 'Constantin Brâncuși' anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea 2025-2026

Universitatea 'Constantin Brâncuși' (UCB) din Târgu Jiu anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea de admitere 2025-2026. Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de purtătorul de cuvânt al instituției de învățământ superior, Iulian Țimpea, pentru studiile universitare de licență, UC

Educatie - Stiinta 22-05-2025 20:58

Ministrul Educației: Vor fi elaborate mecanisme pentru combaterea pseudoștiinței

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că vor fi elaborate mecanisme privind combaterea pseudoștiinței în învățământul preuniversitar, dar și în cel superior. 'Dacă văd că cineva abordează sau aduce aspecte de pseudoștiință în componenta de educație, ministerul nu are mecanismele prin care să controle

Educatie - Stiinta 22-05-2025 20:41

Ministrul Educației a semnat ordinul privind 'butonul roșu' din școli

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că a semnat joi ordinul privind 'butonul roșu' prin care se semnalează aspectele problematice din școli precum agresivitatea, bullying-ul și consumul de droguri, alături de alte comportamente care încalcă regulamentele unităților de învățământ. 'Astăzi am însemnat și

Educatie - Stiinta 22-05-2025 05:45

Forum astronomic româno-chilian - joi, în Aula Academiei Române

Aula Academiei Române va găzdui joi un forum privind provocările astronomiei contemporane în societate și experiența chiliană în domeniu, în cadrul căruia vor fi abordate subiecte actuale legate de spațiul din proximitatea Terrei, sateliți artificiali, protecția cerului nocturn și protecția planetei împotriva riscurilor naturale.

Educatie - Stiinta 21-05-2025 16:56

Sibiu: Universitatea 'Lucian Blaga' anunță că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare în urma declarațiilor acestuia

Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu (ULBS) a anunțat miercuri, că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare, din cauza 'discursului său extremist', fiind retras de la finanțare un proiect desfășurat în colaborare cu acesta, potrivit unui comunicat de presă. 'Consiliului de Administrație al Universității 'Lucian Blaga' d

Educatie - Stiinta 21-05-2025 16:38

Tulcea: Ateliere de scriere creativă și responsabilă, în școlile din Deltă

Copiii implicați în proiectul în urma căruia vor scrie primele ecomonografii ale unor localități din Delta Dunării vor avea luna viitoare o tabără în rezervație, după ce până în prezent au fost implicați în ateliere de autorat susținute de reprezentanți ai Asociației pentru Promovarea Educației Deschise (APED), în cadrul unui proiect

Educatie - Stiinta 21-05-2025 12:57

Ministrul Educației: Posturile care sunt scoase la concurs de școli trebuie raportate la minister

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a precizat miercuri că posturile care sunt scoase la concurs în școli trebuie să fie anunțate public și raportate la minister. 'Posturile care sunt scoase la concurs de școli vor trebui anunțate public și raportate la minister. Nu face școala de capul ei ce dorește, ascunde posturi, fa

Educatie - Stiinta 21-05-2025 12:50

Ministrul Educației: Democrație fără partide nu există; chiar dacă merg prost, nu trebuie să se renunțe la ele

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat miercuri că mecanismele democratice sunt reprezentate de partide și chiar dacă partidele 'merg prost', nu trebuie să se renunțe la ele. El a spus într-o conferință de presă că așteaptă de la 'independenți care au reușit să bată partide' să restabilească credibili