Rezoluţie CNR: Universităţile să fie un motor al excelenţei prin calitate, integritate, echitate, solidaritate şi libertate academică

Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) a adoptat, într-o şedinţă de lucru desfăşurată săptămâna trecută, la Braşov, o rezoluţie în care se precizează că universităţile trebuie să fie ''un motor al excelenţei universitare, prin calitate, integritate, echitate, solidaritate şi libertate academică".
"Calitate, integritate, echitate, solidaritate şi libertate academică sunt principiile pentru care reprezentanţii universităţilor membre CNR prezente la Braşov şi-au exprimat în unanimitate adeziunea, ca motor al promovării excelenţei universitare", se arată într-un comunicat.
Astfel, pentru recunoaşterea şi promovarea calităţii, "CNR susţine necesitatea şi importanţa evaluării şcolilor doctorale, precum şi importanţa unor clasificări şi ierarhizări bazate pe criterii de calitate, cum ar fi relevanţa prin raportare la nevoile pieţei muncii sau cele care ţin cont de aspecte esenţiale precum asigurarea condiţiilor de studiu/ cercetare şi viaţă adecvate pentru studenţi".
"Conectarea la fluxurile de cunoaştere internaţionale şi la modelele occidentale de guvernanţă, multiplicarea programelor de studii disponibile în limbi de circulaţie internaţională, promovarea activă şi eficientă a ofertei educaţionale existente în universităţile româneşti, precum şi intensificarea eforturilor în scopul valorificării oportunităţilor specifice programului Erasmus sunt asumate ca instrumente eficiente de asigurare a calităţii", se spune în comunicat.
Totodată, CNR susţine "orice măsură menită să sporească nivelul de integritate în mediul academic".
"Promovarea necondiţionată a valorilor eticii, integrităţii şi deontologiei profesionale sunt coordonate fundamentale ale activităţii universitare pe care toţi membrii CNR le au în vedere. În acelaşi timp, bazat pe integritate şi demnitate, conform statutului său asumat legal de către toate instituţiile membre, CNR susţine o abordare instituţionalizată a implicării în dezbaterile legate de politicile universitare, fără implicarea universităţilor în chestiuni politice care exced intereselor directe ale educaţiei şi cercetării ştiinţifice", potrivit aceleiaşi surse.
De asemenea, CNR pledează pentru "echitate în asigurarea resurselor necesare învăţământului superior, respectând totodată criteriile de performanţă, dar şi strategiile de dezvoltare a României, promovate prin hotărâri de Guvern şi aprobate la nivel european".
"Creşterea participării în învăţământul terţiar, cu asigurarea unor condiţii echitabile de acces, va putea conduce la formarea unei forţe de muncă înalt calificate, menită să poziţioneze România acolo unde îi este locul la nivel european. În acelaşi timp, CNR susţine principiul echităţii în accesul la o finanţare competitivă a cercetării între universităţi, institute naţionale de cercetare şi dezvoltare (INCD-uri) şi institutele de cercetare ale Academiei Române", precizează CNR.
Un alt principiu clamat de CNR este cel al solidarităţii. "Conform statutului său, CNR va continua să promoveze solidar şi activ interesele universităţilor membre, astfel încât acestea să beneficieze de autonomie în luarea deciziilor, aşa cum este garantat prin Constituţie, de fonduri suficiente, de acces la finanţare prin proiecte de cercetare sau în domeniul formării resursei umane, de un cadru legislativ stabil, clar şi eficient, ca premise indispensabile pentru dezvoltarea instituţională", menţionează sursa citată.
Nu în ultimul rând, CNR face referire şi la principiul libertăţii academice.
"Raportat la statutul CNR asumat legal de către toate universităţile membre, votul fiecărui rector în mecanismele de luare a deciziilor la nivelul Consiliului Naţional al Rectorilor are o valoare egală, similar tuturor structurilor asociative ale instituţiilor de învăţământ superior stabilite la nivel european şi internaţional (EUA, IAU, AUF....)", se arată în comunicat.
În raport cu principiile asumate, membrii CNR solicită adoptarea de către guvernanţi a unui set de măsuri, care să prevadă, între altele, "creşteri bugetare anuale succesive care până în anul 2020 să genereze un procent de 6% din PIB alocat Educaţiei, alături de 1% din PIB alocat pentru finanţarea cercetării ştiinţifice din fonduri publice", şi "creşterea alocaţiei per student".
Totodată, CNR susţine "aplicarea Legii Educaţiei în sensul finanţării pe cicluri de studii universitare, pentru a asigura calitatea, predictibilitatea şi sustenabilitatea sistemului de învăţământ superior".
CNR doreşte "regândirea modului de distribuire a locurilor bugetate, prin corelarea cu strategiile naţionale şi cerinţele economice de dezvoltare a României", şi îşi exprimă "totalul dezacord în raport cu propunerea CNSPIS de alocare a cifrei de şcolarizare bugetate, propunere care face totală abstracţie de domeniile de interes strategic asumate de România la nivel naţional şi european, dar şi de cerinţele pieţei muncii".
CNR cere şi "finanţarea instituţională a cercetării universitare - pe modelul finanţării de bază sau a programului NUCLEU, un buget alocat pentru cercetarea ştiinţifică în universităţi şi crearea unor clustere de competitivitate în universităţi, care să menţină şi să atragă cercetători cu rezultate, în scopul reducerii fenomenului de brain drain".
Alte solicitări ale CNR se referă la "creşterea autonomiei universitare în definirea propriilor strategii, dar şi la nivel financiar, în special în gestionarea bugetului provenit din veniturile proprii ale universităţilor", "evaluarea şcolilor doctorale, clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii, cu existenţa imperativă a unei componente internaţionale, pe baza unor metodologii care să asigure obiectivitatea, transparenţa şi relevanţa procesului", şi "crearea unui cadru legal prin care să se poată înfiinţa domenii noi de doctorat".
Totodată, CNR solicită "regândirea sistemului de avansare în cariera didactică, inclusiv prin luarea în considerare a promovării pe post, conform practicilor internaţionale, cu respectarea aceloraşi criterii de performanţă ca în cazul concursurilor didactice, concomitent cu asigurarea unui cadru adecvat de pregătire pedagogică", şi "investiţii semnificative în modernizarea infrastructurii universitare, îndeosebi în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de studiu, de siguranţă şi de viaţă ale studenţilor, dar şi în vederea creşterii eficienţei energetice şi reducerii amprentei de carbon".
"Principiile şi deciziile cuprinse în prezenta rezoluţie vor sta la baza contribuţiei CNR în cadrul proiectului România Educată, proiect pe care CNR îl susţine activ încă de la debutul său", se mai spune în comunicat.
La reuniune au participat ministrul Educaţiei Naţionale, un reprezentant al Preşedinţiei, reprezentanţi ai organizaţiilor studenţeşti, ai confederaţiei sindicale din învăţământul superior - Alma Mater, ai organismelor şi instituţiilor implicate în învăţământul superior (ARACIS, ANPCDEFP - Erasmus, CNFIS, CNSPIS, CCCDI), precum şi reprezentanţi ai Departamentului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă şi ai altor instituţii de stat implicate direct sau indirect în viaţa, siguranţa şi dezvoltarea învăţământului superior românesc. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Florea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministerul Educației și Cercetării anunță că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat, vineri, că 'urmărește cu atenție' situația studenților români de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii. 'Ministerul Educației și Cercetării este informat cu privire la decizia Administrației SUA de a revoca certificarea programului Universității Harvard pentru studenți inte
ANC s-a pronunțat la Bruxelles pentru un program european de cercetare mai concentrat și cu un impact mai mare
Președintele Autorității Naționale pentru Cercetare (ANC), Andrei Alexandru, s-a pronunțat vineri, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene - Competitivitate - cercetare și spațiu (COMPET) desfășurată la Bruxelles, pentru un program european de cercetare mai simplu, mai concentrat și cu un impact mai mare. Potrivit unui comunicat al ANC, angajamentul Rom&acir
Vâlcea: Aproape 2.000 de elevi au venit la târgul ofertelor educaționale ale liceelor din județ
Aproape 2.000 de elevi din tot județul au participat vineri, în Râmnicu Vâlcea, la târgul de oferte educaționale pentru admiterea în clasa a IX-a, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) cu scopul de a-i ajuta pe cei care termină clasa a VIII-a să își aleagă școala potrivită pentru continuarea studiilor.
REPORTAJ Covasna: Protest al părinților, elevilor și dascălilor de la singurul liceu de limbă română din Sfântu Gheorghe
'Nu vă pasă!', 'Vă bateți joc de noi', 'Ne-ați mințit și ne-ați umilit', 'Rușine să vă fie!' - au fost câteva dintre scandările de vineri, în fața Primăriei Sfântu Gheorghe, ale aproape 150 de elevi, părinți și cadre didactice de la Colegiul Național 'Mihai Viteazul' din municipiu, care au ieșit să protesteze
Universitatea din București va scoate la concurs în această vară aproximativ 8.300 de locuri la buget
Universitatea din București va scoate la concurs pentru sesiunea de vară a admiterii aproape 8.300 de locuri la buget. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, pentru programele de licență, masterat și doctorat, sesiunea de vară a concursului de admitere la facultățile UB se desfășoară în perioada 1 - 25 iulie 2025, iar data-limită de afișare a r
Astrofest, festival de știință, astronomie și explorare spațială, în Parcul Crângași
Parcul Crângași devine sâmbătă centrul aventurilor științifice, cu roboți umanoizi, experimente live și observații astronomice spectaculoase prin telescoape gigantice, la Astrofest, cel mai mare festival de știință, astronomie și explorare spațială din România, organizat cu sprijinul Autorității Naționale pentru Cercetare. Po
Începe a doua etapă de înscriere în învățământul primar
Cea de-a doua etapă de înscriere în învățământul primar începe vineri și se încheie pe 29 mai, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. În această etapă se depun/transmit cererile-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție
Gorj: Universitatea 'Constantin Brâncuși' anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea 2025-2026
Universitatea 'Constantin Brâncuși' (UCB) din Târgu Jiu anunță un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea de admitere 2025-2026. Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de purtătorul de cuvânt al instituției de învățământ superior, Iulian Țimpea, pentru studiile universitare de licență, UC
Ministrul Educației: Vor fi elaborate mecanisme pentru combaterea pseudoștiinței
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că vor fi elaborate mecanisme privind combaterea pseudoștiinței în învățământul preuniversitar, dar și în cel superior. 'Dacă văd că cineva abordează sau aduce aspecte de pseudoștiință în componenta de educație, ministerul nu are mecanismele prin care să controle
Ministrul Educației a semnat ordinul privind 'butonul roșu' din școli
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că a semnat joi ordinul privind 'butonul roșu' prin care se semnalează aspectele problematice din școli precum agresivitatea, bullying-ul și consumul de droguri, alături de alte comportamente care încalcă regulamentele unităților de învățământ. 'Astăzi am însemnat și
Forum astronomic româno-chilian - joi, în Aula Academiei Române
Aula Academiei Române va găzdui joi un forum privind provocările astronomiei contemporane în societate și experiența chiliană în domeniu, în cadrul căruia vor fi abordate subiecte actuale legate de spațiul din proximitatea Terrei, sateliți artificiali, protecția cerului nocturn și protecția planetei împotriva riscurilor naturale.
Sibiu: Universitatea 'Lucian Blaga' anunță că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare în urma declarațiilor acestuia
Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu (ULBS) a anunțat miercuri, că nu va mai colabora cu actorul Mihai Mălaimare, din cauza 'discursului său extremist', fiind retras de la finanțare un proiect desfășurat în colaborare cu acesta, potrivit unui comunicat de presă. 'Consiliului de Administrație al Universității 'Lucian Blaga' d
Tulcea: Ateliere de scriere creativă și responsabilă, în școlile din Deltă
Copiii implicați în proiectul în urma căruia vor scrie primele ecomonografii ale unor localități din Delta Dunării vor avea luna viitoare o tabără în rezervație, după ce până în prezent au fost implicați în ateliere de autorat susținute de reprezentanți ai Asociației pentru Promovarea Educației Deschise (APED), în cadrul unui proiect
Ministrul Educației: Posturile care sunt scoase la concurs de școli trebuie raportate la minister
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a precizat miercuri că posturile care sunt scoase la concurs în școli trebuie să fie anunțate public și raportate la minister. 'Posturile care sunt scoase la concurs de școli vor trebui anunțate public și raportate la minister. Nu face școala de capul ei ce dorește, ascunde posturi, fa
Ministrul Educației: Democrație fără partide nu există; chiar dacă merg prost, nu trebuie să se renunțe la ele
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat miercuri că mecanismele democratice sunt reprezentate de partide și chiar dacă partidele 'merg prost', nu trebuie să se renunțe la ele. El a spus într-o conferință de presă că așteaptă de la 'independenți care au reușit să bată partide' să restabilească credibili