logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

IMM România: Este esențial ca în cadrul Pachetului II de reforme să fie introduse măsuri pentru susținerea antreprenorilor

Image

IMM România, confederație patronală reprezentativă la nivel național, consideră că este esențial ca în cadrul Pachetului II de reforme să fie introduse măsuri pentru susținerea antreprenorilor, având în vedere că în cadrul Pachetului I s-a mărit fiscalitatea pentru mediul de afaceri, nefiind luată nicio măsură de sprijin pentru acest sector.

Potrivit unui comunicat al organizației, transmis AGERPRES, la capitolul debirocratizare, IMM România propune eliminarea codurilor CAEN din actele constitutive și certificatul de înregistrare, cu scopul de a simplifica procesul, utilizând codurile doar în scopuri statistice și nu pentru autorizare, evitând astfel blocaje ale activității curente, limitarea accesului la finanțări și raportări statistice eronate.

De asemenea, organizația are în vedere și eliminarea declarațiilor ale căror informații se regăsesc deja în D406 (SAF-T) pentru toate firmele pentru care depunerea acesteia a devenit obligatorie, în marea majoritate de la 1 ianuarie 2025 și unificarea procedurii de înregistrare în SPV cu cea de înregistrare privind depunerea declarațiilor fiscale.

'În prezent, se înregistrează separat accesul în SPV prin crearea contului pe platformă și dreptul de depunere declarații prin depunerea formularului 150 fizic la ANAF. Este contraproductivă digitalizarea făcută tot cu hârtii depuse fizic, ar trebui modificate procedurile la nivelul tuturor structurilor ANAF din țară pentru a acorda posibilitatea oricărei persoane de a se înrola în SPV pentru o firmă ca administrator sau împuternicit și de a opta dacă își depune declarațiile fiscale cu semnătura lui electronică (în baza funcției din statut sau a procurii și formularul 150 depus online, nu fizic) printr-o procedură realizată doar on-line, simplă și clară, cu încărcarea unei liste scurte și bine determinate de documente', susțin reprezentanții IMM România.

În ceea ce privește simplificarea, organizația patronală susține posibilitatea compensării concediilor medicale de recuperat din FNUASS cu contribuția datorată la CAM, pentru simplificarea procesului de recuperare a acestor sume de care sunt private firmele pentru perioade lungi de timp, blocând în același timp o mulțime de funcționari cu verificări ce durează uneori ani întregi. Eliminarea din textul de lege -'în funcție de bugetul aprobat' și limitarea verificărilor excesive (elemente legate de ștampilă, date transmise eronat de contribuabil, în loc să fie preluate corect și direct din bazele de date ale instituțiilor) sunt alte propuneri ale IMM România.

Totodată,confederația susține realizarea de protocoale între instituții și interconectări ale bazelor de date, astfel încât nicio instituție să nu mai pretindă unei societăți documente sau informații pe care o altă instituție le deține deja (pentru recuperarea CM, casa de sănătate solicită dosar cu copie a CM deja deținut de la medicul ce l-a înregistrat în sistem la momentul eliberării, și informații deja declarate în D112 la ANAF; statutul de asigurat este dat de existența unui CIM activ în Revisal, dar Casa de sănătate se ghidează după informațiile decalate cu peste o lună oferite de D112, depusă după data de 25 a lunii următoare angajării/incetării contractului; alte instituții solicită furnizarea de certificate de atestare fiscală (ex OIR) în loc să le solicite direct autorităților competente).

Printre alte solicitări se numără: eliminarea plafonării adaosului comercial la alimentele de bază (prețurile trebuie să se stabilească pe baza cererii și ofertei); modificarea legislației astfel încât atribuțiile de colectare să îi revină unui singur organism de gestiune colectivă din domeniu; unificarea entităților care solicită și încasează diverse forme ale drepturilor de autor, digitalizarea procesului de plată într-o singură platformă (este dificilă gestionarea de către utilizatori a obligațiilor de plată, cu atât mai mult cu cât nu există o colectare transparentă și nicio evidență publică cu obligațiile pe care restaurantele le au față de aceste entități).

Măsurile avute în vedere pe zona de microîntreprinderi vizează posibilitatea revenirii la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor în momentul în care se reîndeplinesc condițiile economice; eliminarea din restricțiile impuse pentru deductibilitatea cheltuielilor, pentru stimularea consumului (ex: eliminare plafoane pentru deducerea amortizării mașinilor, deducerea cheltuielilor și a TVA cu combustibil, întreținere mașini, posibilitate amortizare fiscală accelerată pentru activele de producție); eliminarea condiției de pierdere a calității de microîntreprindere în cazul în care firma are un singur salariat care se află în concediu medical pentru o perioadă mai mare de 30 zile, sau 2 concedii medicale într-un an; eliminarea impozitării suplimentare a contractelor part-time.

Potrivit sursei citate, la capitolul Digitalizare, propunerile IMM România sunt legate de finalizarea digitalizării ANAF și a circulației turistice pe teritoriul României. Astfel, este importantă conectarea scoringului fiscal cu acces prioritar la granturi, rambursări de TVA și reduceri de penalități și acordarea unui 'certificat de conformare fiscală' în format digital (cod QR) vizibil pe toate facturile emise.

În ceea ce privește digitalizarea circulației turistice pe teritoriul României, organizația propune 'adoptarea urgentă a modificărilor la HG 237/2001 (privind accesul, evidența și protecția turiștilor), platforma digitală construită și testată de ICI-MAI, cu aplicare de test până la finalul anului 2025 și obligatorie din 1 ianuarie 2026 pentru toți furnizorii de servicii de cazare'.

În Turism/HoReCa, IMM România recomandă reglementarea transparentă și echitabilă a activităților de închiriere pe termen scurt (STR) și susținerea strategică a turismului de Incoming - Prioritate Națională, prin: menținerea cotei reduse de TVA pentru turismul de Incoming, aprobarea urgentă a participării la târgurile internaționale de turism din semestrul II 2025; crearea unui cadru legislativ funcțional pentru operaționalizarea Organizațiilor de Management al Destinației (OMD) pe 3 niveluri (local, județean, național); consolidarea sistemului de vouchere de vacanță;
reintroducerea sistemului forfetar opțional pentru TVA în HoReCa, menținerea la 11% cu perspectivă de scădere la 9% pentru dezvoltarea serviciilor turistice naționale.

În sectorul Energiei, organizația patronală solicită implementarea cât mai rapid a mecanismului de comunități energetice pentru sectorul IMM (comunitățile energetice pot fi o soluție pentru IMM-uri în România, oferind acces la energie regenerabilă, costuri reduse și independență energetică, aducând următoarele beneficii). Astfel, propunerile vizează: adaptarea la nevoile reale a modalității de tranzacționare a energiei electrice în cadrul contractelor bilaterale prin tranzacții directe producător - consumator care pot să asigure o ajustare reală a costului cu energia electrica; reducerea perioadei de decontare a cererilor de plată și rambursare din cadrul programelor europene derulate de Ministerul Energiei (există cererii validate din luna ianuarie 2025 care nu au fost decontate); lansarea programelor de finanțare pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică și decarbonizare.

De asemenea, IMM România mai propune înființarea Hub-ului energetic pe platforma Măgurele, pentru susținerea cercetării aplicate și realizarea transferului tehnologic care poate asigura reducerea amprentei de carbon și corelarea legislației secundare elaborate de ANRE cu programele de finanțare derulate de minister (ex: posibilitatea de valorificare a energiei electrice produse și livrate în SEN în perioada de probă pentru capacitățile de producție cu Pi maxim 1 MW).

Nu în ultimul rând, în domeniul Transporturilor, organizația propune includerea unei măsuri specifice pentru sprijinirea operatorilor de transport privați în achiziția de autobuze cu emisii zero, cu alocări dedicate, criterii transparente și o abordare nediscriminatorie, în linie cu practicile din alte state europene și integrarea condițiilor de livrare Incoterms în sistemul RO e-Transport. AGERPRES/(AS - redactor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu)

Afisari: 280

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 27-07-2025 18:47

UGIR-1903: Cerem Guvernului revizuirea de urgență a întregii echipe de specialiști coordonate de vicepremierul Dragoș Anastasiu

Confederația patronală UGIR-1903 a solicitat Guvernului revizuirea de urgență a întregii echipe care a fost coordonată de vicepremierul Dragoș Anastasiu, imediat după ce acesta a anunțat că demisionează din funcție. 'Cerem Guvernului României revizuirea de urgență a întregii echipe de 'specialiști' care a fost coo

Economic 27-07-2025 13:44

INS: Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a scăzut cu 7,5%, în primul trimestru din 2025

Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a fost, în primul trimestru din 2025, de 16,102 milioane, în scădere cu 7,5% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. Potrivit sursei citate, parcursul pasagerilor a scăzut în perioada menționată cu 8,1%. &

Economic 27-07-2025 12:42

Daniel Botănoiu (AFR): Producția de grâu ar putea atinge un nivel record în 2025; prețurile nu îi avantajează deloc pe fermieri

Recolta de grâu a României ar putea atinge 14 milioane de tone în acest an, ceea ce ar reprezenta o creștere spectaculoasă și un nivel record al producției de grâu din 1997 încoace, însă prețurile actuale nu îi avantajează deloc pe fermieri, susține președintele Asociației Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.

Economic 27-07-2025 12:33

Report de peste trei milioane de euro la Loto 6/49 și de peste cinci milioane de euro la Joker

Reportul la Loto 6/49, la categoria I, este de peste 16,2 milioane de lei (peste 3,19 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, se înregistrează un report de peste 26,42 milioane de lei (peste 5,21 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super

Economic 27-07-2025 12:22

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma unor controale efectuate sâmbătă noaptea pe litoral, a anunțat ANPC, printr-un comunicat. 'Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au desfășurat, în cadrul Comandamentului Litoral 2025, o amplă acțiune de control în

Economic 27-07-2025 11:49

Ministrul Muncii trimite Corpul de control la ANPIS

Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă referitoare la ajutoarele de urgență care au fost acordate unor angajați din Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) iar directorul general al instituției a fost convocat pentru a da explicații în legătură cu acest subiect. 'Ministerul

Economic 26-07-2025 16:10

Președintele Adunării Naționale Coreene și ambasadorul Coreei de Sud au vizitat Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă

Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica, a subliniat importanța colaborării cu Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) în două proiecte majore: retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă și dezvoltarea primei Instalații de Detritiere din România, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica transmis, sâmbătă, AGERPRES. Președintele Adunării Naționa

Economic 26-07-2025 14:48

Pîslaru: Am deblocat semnarea contractelor pentru măsurile din componenta RePowerEU din PNRR

Semnarea contractelor pentru măsurile din componenta RePowerEU din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) privind voucherele pentru cetățenii care dețin panouri fotovoltaice și voucherele pentru populația vulnerabilă energetic a fost deblocată, a afirmat, sâmbătă, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru. Ministrul

Economic 26-07-2025 13:55

Barbu, la Arad: Viitorul agriculturii românești sunt asociațiile de fermieri și tinerii care investesc în tehnologii noi

Viitorul agriculturii românești sunt asociațiile de fermieri și tinerii care investesc în tehnologii noi, cu pasiune și viziune, a declarat, sâmbătă, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, care se află într-o vizită în județul Arad. Potrivit unei postări pe o rețea de socializare a Ministerului Agriculturii și

Economic 26-07-2025 11:54

ANPC a controlat 173 operatori economici de pe litoral și a dat amenzi de 732.000 lei

București, 26 iul /Agerpres/ - Comisari din cadrul Comandamentului Litoral al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au controlat, în perioada 21-25 iulie, 173 de operatori economici, 146 dintre aceștia fiind amendați cu 732.000 lei, iar pentru zece oprindu-se temporar activitatea. Principalele abateri constatate: prestarea

Economic 26-07-2025 11:17

Buzoianu, despre HG privind reorganizarea Romsilva: Punerea în transparență nu e o bifă; am primit sute de mesaje

Sute de mesaje au fost primite în urma punerii în transparență decizională a Hotărârii de Guvern privind reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu, apreciind, într-o postare pe o rețea de socializare, că demersul nu reprezintă o simplă 'bifă', ci este un instrument eficient p

Economic 25-07-2025 21:06

Poșta Română are pentru prima dată un reprezentant oficial în cadrul Biroului Internațional al UPU

Compania Națională 'Poșta Română' (CNPR) are pentru prima dată un reprezentant oficial desemnat în cadrul Biroului Internațional al Uniunii Poștale Universale (UPU), această nominalizare fiind o recunoaștere a progreselor semnificative înregistrate de companie în ultimii ani pe scena internațională, a anunțat, vineri, CNPR.

Economic 25-07-2025 19:57

Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, se apropie de pragul de 20.000 de puncte

Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate pe Piața Reglementată, s-a apreciat vineri cu 0,59%, atingând o nouă valoare record de 19.908,18 puncte. În această săptămână BET a crescut cu 0,71%, în ultima lună cu 7,56%, iar de la &ici

Economic 25-07-2025 19:34

Mihaela Frăsineanu: România nu este afectată de deșertificare; fenomenul care se manifestă este aridizarea accentuată

România nu este afectată de deșertificare, ci fenomenul care se manifestă din ce în ce mai pregnant este aridizarea accentuată, însă vom putea vorbi peste niște ani de deșertificare, dacă nu se vor lua măsuri, a atras atenția, vineri, consilierul de stat Mihaela Frăsineanu, la o conferință pe tema schimbărilor climatice. '

Economic 25-07-2025 19:03

Șerban (MTI): Portul Constanța se poziționează ca principal nod comercial al Mării Negre, cu aproape două miliarde de euro investiți

Portul Constanța se poziționează ca principal nod comercial al Mării Negre, cu investiții de aproape două miliarde de euro, deschizând un drum vital către Asia prin Orientul Mijlociu, a anunțat, vineri, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Ciprian Șerban. ''Astăzi, am fost în Portul Constanța, la invitația director