logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Compania Apple și-a păstrat prima poziție în Top 100 Global al mărcilor (Kantar)

Imagine din galeria Agerpres

Compania Apple și-a păstrat, pentru al patrulea an, prima poziție în Top 100 Global, clasamentul celor mai valoroase branduri, cu o valoare a mărcii de 1,3 trilioane de dolari, în creștere cu 28% față de anul precedent, potrivit Kantar, lider mondial în domeniul datelor și analizelor de marketing.

Singurul brand de un trilion de dolari din clasament, Apple reprezintă mai mult de 12% din valoarea totală a Global Top 100.

Pe locurile următoare se află Google, cu o valoare de 944 miliarde de dolari, Microsoft - 884,8 miliarde de dolari, Amazon - 866 miliarde de dolari și NVIDIA - 509 miliarde de dolari.

Kantar a lansat cea de-a 20-a ediție a BrandZ Most Valuable Global Brands, cel mai important clasament al brandurilor din lume, bazat pe percepțiile consumatorilor și performanța lor financiară.

Potrivit sursei citate, din 2006, peste 9,3 trilioane de dolari au fost adăugate la Topul 100 Global, acum evaluat la 10,7 trilioane de dolari.

Mărcile americane reprezintă 82% din valoarea totală a Topului 100 Global, în creștere de la 63% în 2006, dar o creștere a mărcilor chineze și volatilitatea cauzată de creșterea tarifelor ar putea amenința această ordine, precizează realizatorii clasamentului. Brandurile chineze și-au dublat valoarea în ultimii 20 de ani, reprezentând acum 6% din valoarea totală a Global Top 100. Aceste schimbări au venit în detrimentul mărcilor europene, care deocamdată reprezintă doar 7% din Topul 100 global (în scădere de la 26% în 2006).

'Chiar și în timpul crizelor economice, cele mai valoroase mărci din lume au depășit în mod constant S&P 500 și MSCI World Index timp de 20 de ani. Aceasta este o dovadă incontestabilă a valorii marketingului. Un brand este cel mai valoros activ al unei companii, iar ultimul lucru pe care companiile ar trebui să-l facă ca răspuns la șocurile pieței este să reducă investițiile în marketing', a declarat Martin Guerrieria, coordonatorul Kantar BrandZ, într-un comunicat.

În afara brandurilor din SUA, s-au înregistrat câștiguri semnificative pentru Spotify din Suedia, care reintră în Top 100 Global pe poziția 76, Airtel din India, marca de telecomunicații cu cea mai rapidă creștere din lume, retailerul argentinian Mercado Libre, singurul brand din America Latină din clasamentul Top 100 Global, retailerul spaniol Zara, care a urcat cinci poziții, până pe locul 65, și RBC din Canada, care a înregistrat cea mai mare creștere anuală a valorii mărcii (43%) dintre toate mărcile de servicii financiare din afara SUA.

Totodată, brandurile care sunt revoluționare, cele care au schimbat regulile în categoria lor ori s-au reinventat, au reprezentat aproape trei sferturi (71%) din valoarea de 9,3 trilioane de dolari creată în Top 100 Global din 2006. În 2025, printre acestea se numără Stripe și Chipotle, care au intrat în clasament pentru prima dată (pe locurile 85 și 86) și Aldi, care a fost în Top 100 Global timp de 15 din ultimii 20 de ani și se află în prezent pe locul 94.

'Inovatorii care țin pasul cu nevoile consumatorilor sau le redefinesc complet sunt mărcile care remodelează fundamental Topul 100 global în ultimele două decenii - gândiți-vă la Uber, Booking.com și acum ChatGPT. Cele mai de succes - cum ar fi Apple, Amazon, Google și Microsoft - s-au îndepărtat de mult de baza lor inițială de produse', a explicat Martin Guerrieria.

Instagram și TikTok au înregistrat o creștere impresionantă de 101% și, respectiv, 25%, evoluții care reflectă influența continuă a rețelelor sociale în modelarea obiceiurilor consumatorilor și facilitarea vânzărilor directe către consumatori (D2C) pentru mărci și influenceri la nivel global.

Potrivit Kantar, comerțul cu amănuntul și-a continuat creșterea post-pandemie, cu un avans general al valorii mărcilor de 48%, deoarece comerțul electronic și mărcile private creează valoare pentru consumatori în vremuri inflaționiste. În schimb, valorile mărcilor din categoriile de consumatori precum îmbrăcăminte (0%), alimente și băuturi (-1%) și îngrijire personală (-5%) au rămas stabile sau au scăzut, deși mărci precum Uniqlo, Coca-Cola și Dove își depășesc concurenții.

Alcoolul (-11%) a fost sub presiunea consumului redus, în special în rândul generațiilor mai tinere care s-au concentrat pe sănătate și bunăstare, inclusiv consumul crescut de băuturi cu conținut scăzut de alcool. Fragmentarea aromelor de băuturi spirtoase și a berii artizanale diluează, de asemenea, cota de piață a mărcilor tradiționale din categorie.

Sectorul de lux, unul dintre puținele sectoare care a crescut în anii de pandemie, a scăzut cu 2% în 2025. Acest lucru a fost cauzat, în parte, de cererea mai slabă din China, unde examinarea mai critică a afișărilor de bogăție și extravaganță a schimbat preferințele consumatorilor dinspre simboluri de statut către experiențe de stil de viață.

În general, Topul 100 Global a atins o valoare totală record a mărcii de 10,7 trilioane de dolari, o creștere de 29% față de anul trecut.

Kantar BrandZ reprezintă o monedă globală cu care este evaluată valoarea unui brand, cuantificând contribuția capitalului de brand la performanța financiară totală. Clasamentele anuale de evaluare a valorii mărcilor globale și locale realizate de Kantar combină date financiare analizate, cu studii ample de brand equity pentru a obține și evaluarea consumatorilor. Din 1998, BrandZ împărtășește cu liderii din domeniul afacerilor insight-uri despre cum se construiesc brandurile, având la bază 4,5 milioane de interviuri cu consumatori, pentru 22.000 de mărci din 54 de piețe. AGERPRES/(AS - editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 133

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 15-05-2025 17:24

Efectivele de porcine și de ovine și caprine ale României au crescut anul trecut, însă au scăzut la bovine și păsări

Efectivele de porcine și de ovine și caprine ale României au crescut anul trecut, comparativ cu 2023, în timp ce la bovine și păsări au scăzut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, date joi publicității. Cu un efectiv de ovine și caprine de 11,87 milioane de capete, România ocupă la nivelul anului 2024 locul

Economic 15-05-2025 15:36

Fluctuațiile cursului valutar și ROBOR pot influența direct românii cu credite ipotecare și viitoarele împrumuturi (analiză)

Volatilitatea cursului leu/euro și fluctuațiile înregistrate de ROBOR pot avea implicații directe atât asupra românilor care au deja credite ipotecare, cât și asupra celor care mizează pe un împrumut pentru a deveni proprietari sau se află pe ultima sută de metri spre finalizarea unei achiziții imobiliare, susțin consultanții în cr

Economic 15-05-2025 15:33

Pistol (CNAIR): Am avizat studiul de fezabilitate pentru ultimul sector al autostrăzii Moldovei, cuprins între Suceava și Siret

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a avizat joi studiul de fezabilitate pentru ultimul sector al autostrăzii Moldovei (A7), cuprins între Suceava și Siret, a anunțat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook. Traseul are o lungime de aproximativ de 55,7 kilometri, din care 26

Economic 15-05-2025 14:35

Patronatul European al Femeilor de Afaceri lansează Indexul Antreprenoriatului Feminin

Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA) lansează, în premieră în România, Indexul Antreprenoriatului Feminin, un instrument strategic care măsoară nivelul de participare, performanță și impact al femeilor în mediul de afaceri românesc, corelat cu obiectivele europene privind egalitatea de gen, a anunțat joi organizația, printr-

Economic 15-05-2025 13:30

VIDEO Grindeanu: Drumul expres Arad-Oradea e veriga lipsă ce va face cel mai scurt drum nord-sud în Europa

Drumul expres Arad - Oradea este veriga lipsă pentru cel mai scurt drum din nordul Europei în sudul Europei, a declarat, joi, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Acesta a participat la semnarea contractului pentru execuția primului lot, de 33,7 kilometri, al drumului expres Arad - Oradea de către reprezentanții

Economic 15-05-2025 12:22

Aproape 1.700 de elevi și studenți înscriși în programul de securitate cibernetică UNbreakable 2025

UNbreakable România, cel mai mare program de educație în securitate cibernetică pentru liceeni și studenți, a încheiat ediția a opta cu un record de participare: aproape 1.700 de tineri din toată țara s-au înscris pentru a lua parte la sesiuni de pregătire, competiții locale și naționale. Potrivit unui comunicat, î

Economic 15-05-2025 12:04

ANAT cere introducerea urgentă a unui mecanism obligatoriu de protecție împotriva insolvenței companiilor aeriene

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), alături de Asociația Europeană a Agențiilor de Turism și Touroperatorilor (ECTAA), solicită introducerea de urgență a unui mecanism obligatoriu de protecție împotriva insolvenței companiilor aeriene în Europa, după ce Air Belgium a intrat în faliment. 'Este inacceptabil c

Economic 15-05-2025 11:44

Cererea de aur, la nivel global, a crescut cu 1%, în primul trimestru al anului; prețul a urcat cu 38% (comerciant)

Cererea globală de aur a crescut cu 1% în primul trimestru din 2025, față de perioada similară din anul anterior, până la 1.206 de tone, în timp ce activele investitorilor de aur prin ETF-uri s-au majorat cu 333% în ultimele 12 luni, arată cele mai recente date ale Consiliului Mondial al Aurului, citate într-un comunicat.

Economic 15-05-2025 11:14

(P) Profit în creștere în primul trimestru al anului 2025 pentru Transilvania Investments

Cu un profit net în creștere cu 133,6% și venituri nete aproape duble față perioada similară a anului trecut, Transilvania Investments anunță rezultate financiare peste așteptări pentru primul trimestru al anului 2025, evidențiind performanța sustenabilă a fondului și eficiența strategiei sale investiționale. La data de 31 martie 2025, fondul

Economic 15-05-2025 11:07

Aproape 6 din 10 români se tem că veniturile lor nu vor ține pasul cu creșterile de prețuri (platformă de recrutare)

Aproape 6 din 10 români se tem că veniturile lor nu vor ține pasul cu creșterile de prețuri și că nu se vor descurca din punct de vedere financiar, potrivit unei cercetări sociologice eJobs dată, joi, publicității. A doua cea mai mare temere este legată de instabilitatea socio-politică, menționată în 42,2% dintre răspunsuri. 37,3%

Economic 15-05-2025 10:00

Fechet: Valoarea de aproximativ 7.500 de euro a ecotichetului 'Rabla' este rezonabilă

Cred că un ecotichet 'Rabla' în valoare de aproximativ 7.500 de euro este rezonabil și ar putea să facă diferența atunci când românii trebuie să aleagă între un autoturism electric sau unul cu combustie internă, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. 'Tehnologiile noi î

Economic 15-05-2025 09:41

Burduja: Proiectele energetice necesită miliarde de euro investiții plus ingredientul secret, încrederea

Proiectele energetice necesită miliarde de euro investiții și stabilitate pe un orizont de timp cât mai îndelungat, plus ingredientul secret, încredere, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'În domeniul energiei, am atras în ultimii doi ani peste 14 miliarde euro din fonduri europene și am pornit c

Economic 15-05-2025 09:37

INS: Câștigul salarial mediu net a crescut cu 6,4%, la 5.691 lei, în luna martie

Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.691 lei în luna martie 2025, fiind mai mare cu 340 lei (+6,4%) față de luna anterioară, conform datelor publicate joi de Institutul Național de statistică (INS). Câștigul salarial mediu brut a fost 9.495 lei, cu 563 lei (+6,3%) mai mare decât cel înregistrat în luna

Economic 15-05-2025 09:30

Consumul final de energie electrică în economie a urcat cu 0,2% în primul trimestru din 2025

Resursele de energie primară și cele de energie electrică au crescut în primele trei luni ale anului în curs cu 5,7%, respectiv cu 0,3%, față de perioada similară din 2024, iar consumul final de energie electrică în economie a urcat cu 0,2%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS). Principale

Economic 15-05-2025 09:16

Produsul Intern Brut a stagnat în primul trimestru din acest an

Produsul Intern Brut a stagnat în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, iar față de același trimestru din anul 2024 avansul PIB a fost de 0,2%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate joi. Conform INS, pe seria ajustată sezonier, Produsul Intern Brut nu s-a modificat în trimestr