logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Fluctuațiile cursului valutar și ROBOR pot influența direct românii cu credite ipotecare și viitoarele împrumuturi (analiză)

Imagine din galeria Agerpres

Volatilitatea cursului leu/euro și fluctuațiile înregistrate de ROBOR pot avea implicații directe atât asupra românilor care au deja credite ipotecare, cât și asupra celor care mizează pe un împrumut pentru a deveni proprietari sau se află pe ultima sută de metri spre finalizarea unei achiziții imobiliare, susțin consultanții în credite imobiliare, într-o analiză de specialitate, publicată joi.

'Traversăm o perioadă în care piețele taxează puternic o percepție ridicată a riscului economiei noastre. Cu un guvern interimar și tensiuni politice care divizează societatea, din păcate, cei care plătesc prețul în aceste zile sunt chiar cumpărătorii de locuințe. Ei se văd nevoiți fie să aducă bani în plus pentru mult dorita locuință, fie să-și asume un risc așteptând sau să intre în negocieri complexe cu vânzătorii pentru a limita impactul diferențelor de curs valutar. Este cu atât mai dificil cu cât prețurile locuințelor au crescut, de la an la an, cu 15%', a explicat Dan Niculae, managing director Imobiliare.ro Finance, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Potrivit specialiștilor, o primă consecință a creșterii cursului de schimb este afectarea pieței de creditare și tranzacțiilor imobiliare.

'Cursul valutar oficial continuă să se mențină peste pragul de 5 lei/euro, fapt ce influențează deja tranzacțiile imobiliare. Primele efecte pot fi văzute deja în piață. Cei mai mulți dintre români se apropie, în momentul în care vor să acceseze un împrumut, de nivelul maxim al gradului de îndatorare permis - de 40%, respectiv de 45% din venituri în cazul primei locuințe. În această situație, banca nu poate să acopere diferența de curs prin credit. Astfel, aceste persoane sunt nevoite să vină cu mai mulți bani de acasă pentru a finaliza tranzacțiile, deci un efect al creșterii cursului leu/euro este majorarea avansului. În momentul de față, mulți dintre cei care își doresc să devină proprietari și apelează la credite ipotecare pentru a încheia tranzacții imobiliare achită un avans mediu de circa 18%', se menționează în analiză.

Alte consecințe ale creșterii cursului valutar, conform experților, apar în cazul locuințelor noi scoase în piață cu prețuri aflate spre limita superioară a pragului sub care cumpărătorii beneficiază de TVA redusă. Astfel, o creștere a cursului se traduce în diferențe care pot fi, în unele cazuri substanțiale, în prețul final de vânzare. În prezent, în România, la achiziția locuințelor mai ieftine de 600.000 de lei, a căror suprafață utilă nu depășește 120 mp, se achită TVA de 9%, iar în cazul în care acest nivel este depășit, TVA ajunge la 19%.

'Să luăm câteva exemple concrete. Un apartament nou cu 2 camere din Capitală, localizat în cartierul Băneasa, se vinde, potrivit datelor Imobiliare.ro, cu un preț mediu de 141.900 de euro, iar cumpărătorii se așteaptă din start să achite un TVA de 19% la achiziție. Pe 5 mai, o proprietate de acest tip putea fi cumpărată cu o sumă echivalentă cu 706.300 lei. Astăzi, costă 724.200 lei, deci s-a scumpit în doar câteva zile cu aproximativ 18.000 de lei. O locuință similară aflată într-un bloc în construcție dintr-una dintre cele mai căutate zone din Cluj-Napoca, Mărăști, se vinde cu 120.000 euro. Săptămâna trecută, prețul solicitat era echivalent cu 597.300 de lei. Viitorul cumpărător urma să plătească un TVA 9% din prețul de achiziție. Prețul depășește, la ora actuală, 600.000 de lei motiv pentru care costurile cumpărătorului cresc nu doar pe fondul cursului, ci și în contextul în care proprietatea se încadrează acum la un TVA de 19%. Ajunși într-o astfel de situație vor exista cumpărători care pot renunța la tranzacții pentru că fie nu își permit, fie nu doresc să acopere diferența de bani venită pe fondul TVA mai mare sau cursului în creștere', notează sursa citată.

Conform datelor centralizate în Indicele Imobiliare.ro, apartamentele sunt scoase la vânzare, la nivel național, cu un preț mediu de 1.842 euro/mp util, cu 6% mai scumpe decât în ianuarie. În plus, cumpărătorii plătesc cu 15% mai mult acum pentru o locuință decât în urmă cu un an.

În ceea ce privește evoluția din ultima perioadă a ROBOR, aceasta este legată, în cea mai mare parte, de nivelul de lichiditate existent în piață și influențează, în special, împrumuturile acordate companiilor, sunt de părere experții în imobiliare.

'Impactul său asupra românilor cu credite ipotecare este unul limitat, în contextul în care indicele a fost înlocuit din 2019 de IRCC (Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor). Le recomandăm celor care nu au luat încă decizia de a trece la IRCC să ia în considerare un astfel de pas, având în vedere faptul că acesta le poate oferi o mai mare predictibilitate, dar și un cost mai mic', se precizează în comunicat.

Pe de altă parte, IRCC nu depinde la fel de mult de fluctuațiile sale zilnice, ci este aplicabil pe un interval de trei luni, cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. În acest sens, indicele se va menține la 5,55% până la 30 septembrie 2025, estimează specialiștii Imobiliare.ro Finance. AGERPRES/(AS - redactor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 306

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 13-06-2025 18:28

USLM: Metroul este la un pas să cadă; solicităm aprobarea bugetului Metrorex pe 2025

Uniunea Sindicatului Liber din Metrou (USLM) solicită aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al societății Metrorex, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, pentru a putea achiziționa materialele necesare unei bune funcționări a metroului bucureștean. ''Noi, cei din metrou, nu cerem d

Economic 13-06-2025 16:00

Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitațiile de joi

Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitațiile de joi, când a împrumutat 1,11 miliarde de lei, la dobânzi de 7,52% pe an, respectiv 7,46% pe an, prin două emisiuni de obligațiuni de stat de tip benchmark. Valoarea nominală a celor două emisiuni suplimentare a fost de 75 de mi

Economic 13-06-2025 15:13

Investițiile străine directe au scăzut cu 12%, în primele patru luni

Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat, în primele patru luni ale acestui an, 1,99 miliarde de euro, în scădere cu 12% față de 2,27 miliarde euro consemnate în perioada similară a anului trecut, informează Banca Națională a României printr-un comunicat remis vineri AGERPRES. '

Economic 13-06-2025 15:01

Deficitul de cont curent a crescut cu 60% în primele patru luni, la peste 10,1 miliarde de euro

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 10,103 miliarde de euro în perioada ianuarie-aprilie 2025, în creștere cu 60,6% comparativ cu deficitul de 6,289 miliarde de euro din aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naționale a României, publicate vineri. Balanța bunurilor a consem

Economic 13-06-2025 15:00

Popa (BNR): Piețele financiare ne penalizează deja; o vor face cu o intensitate mai mare dacă nu venim cu un plan solid

Piețele financiare ne penalizează deja și o vor face cu o intensitate mult mai mare dacă România nu vine rapid cu un plan solid și credibil de reducere a deficitului bugetar, a afirmat, vineri, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR). ''Am avut recent curiozitatea să ur

Economic 13-06-2025 14:42

Bogdan Ivan a anunțat finalizarea celor două scheme de sprijin de 300 de milioane de lei pentru Praid

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, a anunțat, vineri, finalizarea procedurilor ce vizează alocarea a 200 de milioane de lei pentru repararea daunelor provocate de inundațiile de la Praid și a 100 de milioane de lei pentru antreprenorii din turism ce activează în zona afectată de inundații.

Economic 13-06-2025 13:13

(P) Liviu Neagu, CEO Bergerat Monnoyeur România: Caterpillar pune împreună oamenii și tehnologia. La aniversarea unui secol de existență, aducem un nou concept de comunicare între operatori, mașini și antreprenori

Bergerat Monnoyeur România celebrează, zilele acestea, un secol de inovație și excelență în domeniul utilajelor pentru construcții, o sută de ani de când utilajele și tehnolo

Economic 13-06-2025 13:06

Burduja: Astăzi se împlinesc 70 de ani de la 'prima tură' la Dispecerul Energetic Național

Dispecerul Energetic Național - celebrul DEN este una dintre cele mai importante instituții din România, un nod strategic care asigură, în fiecare secundă, funcționarea în siguranță a Sistemului Energetic Național, a scris vineri, pe Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi (vineri, n.r.) se împlinesc 70 de ani de la

Economic 13-06-2025 12:28

România se numără printre țările UE cu cele mai importante creșteri ale producției industriale în luna aprilie

Producția industrială în UE a scăzut în luna aprilie 2025, comparativ cu luna martie 2025, însă România se numără printre țările membre cu cele mai importante creșteri ale producției industriale de la o lună la alta, arată datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Conform acestor date, în aprilie comp

Economic 13-06-2025 11:02

Persoanele fizice se pot înscrie la Rabla Auto din 19 iunie; AFM publică un clip cu pașii necesari

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va demara, pe 19 iunie, sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în programul Rabla Auto 2025 pe site-ul www.afm.ro, în acest sens fiind publicat un clip video informativ cu pașii de urmat, a anunțat vineri instituția, printr-un comunicat. 'Am pus

Economic 13-06-2025 10:58

Peste 1000 de dosare de daună deschise în primele două săptămâni din iunie ca urmare a furtunilor recente

Peste 1000 de dosare de daună au fost deschise doar în primele două săptămâni ale lunii iunie ca urmare a inundațiilor și furtunilor recente, care au afectat mai multe zone din țară, conform Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Astfel, în total, în această primă parte a anului, peste 5.

Economic 13-06-2025 10:40

Consumul final de energie electrică în economie, în scădere cu 0,2% în primele patru luni

Resursele de energie primară și cele de energie electrică au crescut în primele patru luni cu 5%, respectiv cu 1,5% față de perioada similară din 2024, în timp ce consumul final de energie electrică în economie a scăzut cu 0,2%, iar cel al populației a urcat cu 5,5%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, principa

Economic 13-06-2025 09:45

INS: Rata de ocupare a populației în vârstă de muncă a scăzut la 62,7% în primul trimestru din 2025

Rata de ocupare a populației în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost, în primul trimestru al acestui an, de 62,7%, în scădere cu 0,3 puncte procentuale față de trimestrul IV 2024, potrivit cifrelor Institutului Național de Statistică (INS) date vineri publicității. În trimestrul I din 2025, rata de ocupare a populației în v&ac

Economic 13-06-2025 09:29

Producția industrială a scăzut cu 5,3% în primele patru luni față de perioada similară din 2024

Producția industrială a scăzut, în perioada 1 ianuarie-30 aprilie 2025, comparativ cu perioada similară a anului trecut, atât ca serie brută cu 5,3%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 2,6%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), date vineri publicității. Evoluția pro

Economic 13-06-2025 09:23

Zborurile București - Tel Aviv și retur au fost anulate

Mai multe zboruri de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București spre și dinspre Tel Aviv au fost anulate vineri, după ce spațiul aerian israelian a fost închis. Potrivit unei informări remise de Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), au fost anulate următoarele curse: WizzAir 3257 București - Tel Aviv și 3258 Tel Aviv - București; Fly L