Mai mult de jumătate dintre români au demisionat la un moment dat, din cauza unui mediu toxic (raport)

Peste jumătate dintre români (51%) au demisionat la un moment dat, din cauza unui mediu toxic, timp în care media globală se situează la 44%, arată un studiu de specialitate, dat publicității miercuri.
Datele centralizate în cadrul Randstad România Workmonitor 2025 relevă faptul că, în acest an, siguranța locului de muncă și echilibrul între profesie și viața personală sunt considerate mai importante decât salariul de către angajații români (88% și 86% față de 84%), preferință care se manifestă peste media globală.
Potrivit sursei citate, 45% dintre respondenți au declarat că militează activ pentru condiții mai bune de muncă, iar în ultimele șase luni, aceștia au beneficiat de o creștere a beneficiilor din pachetul salarial, precum zile de concediu suplimentare, asistență medicală și pensie. Această evoluție a avut loc în procente diferite pentru Generația Z (46%) față de Baby Boomers (21%).
În același timp, 51% dintre români (comparativ cu 44% la nivel global) au demisionat la un moment dat din cauza unui mediu toxic, procent în creștere de la un an la altul. De asemenea, mai mult de jumătate dintre Mileniali și din Generația Z spun că sunt gata să renunțe la job dacă nu sunt mulțumiți de condițiile de muncă. Din punct de vedere al sectorului de activitate, această tendință se manifestă cel mai mult în IT & Telecomunicații și în rândul muncitorilor din producție.
Lipsa flexibilității programului la locul de muncă a fost cauza demisiei pentru aproape o treime (31%) dintre angajați, în ultima perioadă.
Conform cercetării, respondenții afirmă că nu ar accepta un loc de muncă dacă acesta nu ar oferi flexibilitate privind programul de lucru (52% față de 47% la nivel global) și locul de desfășurare a activității (41% față de 39% la nivel global). Dacă nu ar exista nevoia de a câștiga bani, 53% dintre reprezentanții Generației Z (51% la nivel global) și 23% dintre Baby Boomers (38% la nivel global) ar alege să nu lucreze deloc.
Aproape trei sferturi (74%) dintre salariați consideră că managerul lor are încredere în ei să lucreze independent, cel mai ridicat procent fiind înregistrat în sectorul științelor vieții & farmaceutic (100%), urmat de transport & logistică (88%), în vreme ce o pondere scăzută se întâlnește în agricultură (57%). Aproximativ două treimi dintre angajați ar avea mai multă încredere în angajatorul lor dacă li s-ar oferi beneficii personalizate (ex: program flexibil, locație flexibilă, intensitate flexibilă a volumului de lucru).
Pentru anul 2025, peste jumătate dintre români s-au arătat dispuși să renunțe la posturi dacă nu se simt parte dintr-o comunitate, o nevoie în creștere semnificativă față de anul trecut. În acest sens,89% dintre angajați afirmă că performează mai bine atunci când simt o conexiune cu colegii lor și un procent similar consideră că apartenența la o comunitate, la locul de muncă, este esențială pentru sănătatea lor mentală și starea generală de bine.
Pe de altă parte, 33% spun că au renunțat la un loc de muncă din cauza lipsei de încredere în conducere, iar 58% ar renunța la job dacă nu s-ar înțelege cu managerul lor. În plus, aproape jumătate dintre aceștia nu ar accepta o ofertă de lucru într-o companie care nu împărtășește valorile lor sociale și de mediu, preferință în creștere cu peste 26% față de 2024.
'ţÎntr-un peisaj profesional aflat într-o continuă schimbare, oportunitățile de învățare și dezvoltare au devenit factori decisivi în alegerea și păstrarea locului de muncă. 46% dintre angajați ar demisiona dacă nu ar avea acces la programe de dezvoltare profesională, care să îi susțină în viitor, în cariera lor, subliniind importanța participării la cursuri și la programe menite să le îmbunătățească abilitățile. 67% dintre angajați apreciază că angajatorul lor îi sprijină în dezvoltarea competențelor pentru viitor, inclusiv în domeniul inteligenței artificiale, iar 74% se simt pregătiți să utilizeze tehnologii avansate în rolurile lor profesionale'ţ, se menționează în raport.
IT și alfabetizarea tehnologică reprezintă cea mai căutată oportunitate de învățare și dezvoltare (35%), urmată de inteligența artificială (32%) și abilități de comunicare și prezentare (29%), în timp ce cererea pentru abilități fundamentale, cum ar fi învățarea continuă, reziliența, empatia și judecata etică, a crescut cu 81%.
În viziunea a 37% dintre respondenți, angajatorii ar trebui să ofere programe de perfecționare, iar 40% cred că este responsabilitatea angajatului să își actualizeze abilitățile în conformitate cu progresele tehnologice. În ciuda acestei cereri, mai mult de o treime dintre talente nu primesc asemenea oportunități de formare din partea angajatorilor lor.
Cercetarea Randstad arată că doar 9% dintre companii oferă programe de coaching accesibile tuturor angajaților.
Randstad este lider global în domeniul resurselor umane, cu sediul în Olanda, fiind listată pe Euronext Amsterdam.
În România, compania are prezență în București, Slatina, Sibiu, Brașov și Timișoara, deservind companii care caută un partener de HR cu perspective aprofundate asupra pieței, instrumente apreciate la nivel mondial și expertiză locală, pentru nevoile lor privind forța de muncă, de la recrutare la muncă temporară, mobilitate internațională, outsourcing, programe de dezvoltare, outplacement, consultanță.
Randstad Workmonitor 2025 reunește opiniile a 26.778 de persoane active pe piața muncii din 35 de piețe din Europa, Asia-Pacific și America de Nord. Datele au fost colectate în perioada 7 octombrie - 6 noiembrie 2024, iar ediția românească a studiului a fost realizată online, pe un eșantion de 500 de angajați, cu vârste între 18 și 67 de ani. Pentru această cercetare, Randstad a colaborat cu Evalueserve, firmă globală de cercetare și analiză. AGERPRES/(AS - editor: Daniel Badea, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Marcel Boloș: Este esențial ca renegocierea PNRR să se încheie până la finalul lunii mai
Renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și deblocarea integrală a Cererii de Plată 3 sunt priorități imediate pentru a asigura absorbția maximă a fondurilor europene alocate României, susține ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Acesta a participat luni, alături de echipa tehnică din cad
Românii pot investi începând de luni, 12 mai, în titluri de stat Tezaur
Românii pot investi începând de luni, 12 mai, în titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 6,75%, 7,40%, respectiv, 7,80%, informează Ministerul Finanțelor într-un comunicat transmis AGERPRES. Această ediție a Programului Tezaur este cea de a cincea ediție din acest an, su
Ministerul Energiei a lansat a doua licitație Schemei de ajutor de stat sub formă de CfD
Ministerul Energiei a lansat cea de-a doua licitație în cadrul Schemei de ajutor de stat sub formă de Contracte pentru Diferență (CfD) pentru susținerea producerii de energie electrică din surse regenerabile - energie eoliană onshore și solară fotovoltaică. Conform unui comunicat al ministerului, în cadrul acestei licitații, va fi
Greenpeace: Tribunalul București a hotărât să nu analizeze PUZ-ul pentru Neptun Deep
Tribunalul București a decis să nu analizeze dosarul Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru lucrările onshore din Tuzla, dedicate proiectului Neptun Deep, susțin reprezentanții Greenpeace România după decizia instanței de a respinge pe fond acțiunea organizației de mediu privind blocarea proiectului energetic de la Marea Neagră. 'Tri
Grindeanu: Peste 7.000 de oameni lucrează acum pe șantierele gestionate de UMB; nu există niciun fel de planuri de retragere
Știrea cu privire la blocajele și restructurarea de pe șantierele A8 și A3 ale UMB este ''un caz tipic de fake news'', a afirmat, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la ceremonia de semnare a contractului pentru proiectarea și execuția lotului 2 al Centurii Metropolitane Cluj (Gilău - A3 - Cluj- Napoca - Apahida - DX4).
Grindeanu: Îndemnul meu pentru ministrul care va veni este să aibă ca principală preocupare finanțarea proiectelor
Finanțarea proiectelor aflate în derulare la Ministerul Transporturilor va trebui să fie principala preocupare a oricărui ministru care vine în locul meu, în acest moment noi fiind undeva la o contractare de 300%, deci supracontractare, a transmis, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la ceremonia de semnare a contractului pe
Burduja: Tribunalul București a respins pe fond acțiunea Greenpeace de blocare a proiectului Neptun Deep
Tribunalul București a respins pe fond acțiunea Greenpeace de a bloca proiectul Neptun Deep, iar ONG-ul trebuie să plătească 80.000 de lei dezvoltatorilor Romgaz și OMV Petrom, a anunțat, luni, pe propria pagină de socializare, ministrul
AFM a anulat 'Rabla pentru tractoare' din cauza unor probleme tehnice apărute la aplicația informatică
Administrația Fondului pentru Mediu (ANM) a anulat sesiunea de înscriere în cadrul programului 'Rabla pentru tractoare', destinat producătorilor agricoli - persoane fizice, din cauza unor prob
Burduja: Investițiile fără precedent reprezintă adevăratul suveranism energetic
Investițiile fără precedent reprezintă adevăratul suveranism energetic și există o singură cale pentru independența energetică a României, cât mai departe de ghearele 'experților' în șantaj energetic de la Est, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Anul trecut, România a devenit în premieră cel mai mare pro
INS: Deficitul comercial a crescut cu 26,9%, în primul trimestru; importurile s-au majorat cu 8,1%, iar exporturile cu 2,7%
Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a fost, în primul trimestru din acest an, de 8,453 miliarde euro, în creștere cu 26,9% (+1,792 miliarde de euro) decât cel înregistrat în primul trimestru din 2024, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate luni. În luna martie 2025, exporturile FOB au însum
Programul 'Rabla pentru tractoare' debutează luni, cu un buget de 500 de milioane de lei
Programul 'Rabla pentru tractoare' demarează luni, iar timp de o săptămână sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, iar solicitanții pot aplica online, prin intermediul aplicației informatice, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Potrivit sursei citate, aplicația informatică este pusă la dispoziție
Bursa de la București a câștigat aproape 17 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 16,95 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 4,78%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 242,58%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizarea bursier
MEDAT: România importă în special din UE și SUA între 20% și 70% din componentele pentru industria de apărare
Ponderea componentelor de import folosite în industria de apărare din România poate varia între 20% și 70%, fiind achiziționate din state membre ale Uniunii Europene, și state terțe, precum SUA, a precizat Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) într-un răspuns la o solicitare a AGERPRES.
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a crescut, în aprilie 2025, cu 7.129 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari din sistemul public, iar
Report de peste 3,56 milioane de euro la Joker și de 2,69 milioane de euro la Noroc, la tragerile de duminică
Un report de peste 3,56 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 2,69 milioane de euro, informează Loteria Româna. Duminică au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tra