România atrage din ce în ce mai multe investiții străine destinate Europei Centrale și de Est (studiu)

România rămâne una dintre primele patru țări din Europa Centrală și de Est care atrag investiții de tip private equity, relevă un nou studiu realizat de echipa proiectului Healthy Investment Central and Eastern Europe (HICEE).
Sondajul a adunat răspunsuri de la diverși investitori, inclusiv fonduri de capital de risc și investitori privați, cei mai mulți dintre aceștia provenind din Ungaria, Slovenia, Republica Cehă, Franța și Suedia.
Coordonat de EIT Health, cea mai importantă rețea europeană de inovatori în domeniul sănătății și parte a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), proiectul HICEE își propune să elimine principalele bariere care împiedică dezvoltarea start-up-urilor din regiune. Ecosistemul de parteneri ai proiectului cuprinde furnizori de servicii de accelerare a afacerilor și investitori din Ungaria, Polonia, Slovacia și Slovenia, alături de hub-uri de inovare din Belgia și Țările de Jos.
'În ciuda potențialului său, regiunea Europei Centrale și de Est rămâne subfinanțată în peisajul capitalului de risc, în special în inovația din domeniul sănătății', a declarat un purtător de cuvânt al EIT Health.
Istoric, România și regiunea CEE s-au confruntat cu mai multe bariere structurale în calea inovației, inclusiv accesul limitat la finanțare, capacități limitate de cercetare și dezvoltare și lipsa unei infrastructuri de sprijin adecvate, relevă studiul. În anul 2021, CEE a reprezentat doar 3,2% din investițiile totale în capital de risc din Europa, iar start-up-urile din domeniul sănătății au primit, în medie, 1,2 milioane de euro - doar o treime din media europeană de 3,8 milioane de euro.
În ultimii ani, presiunile macroeconomice, creșterea ratelor dobânzilor și incertitudinile geopolitice au redus și mai mult entuziasmul investitorilor. Conform Statisticilor privind Capitalul Privat în Europa Centrală și de Est din 2023, investițiile în regiune au scăzut la 1,71 miliarde de euro, înregistrând un declin de 40% față de anul precedent și fiind cu 43% sub media ultimilor cinci ani.
Investițiile continuă să se orienteze în principal spre anumite piețe. România își consolidează treptat poziția în peisajul investițional, atrăgând 8% din totalul investițiilor în capital privat din regiune și se află pe a patra poziție în clasament.
Primele poziții sunt ocupate de Republica Cehă, care a atras 27% din totalul investițiilor în capital privat, urmată de Polonia (26%) și Lituania (14%). Împreună, aceste patru țări au reprezentat 75% din valoarea totală a investițiilor în CEE și 41% dintre companiile care au beneficiat de finanțare prin capital privat în 2023. În paralel, Ungaria a atras 6,7% din investițiile totale și a înregistrat cel mai mare număr de companii finanțate prin capital privat (115), reprezentând 23% din toate tranzacțiile din CEE. Slovacia și Slovenia au rămas în urmă, atrăgând doar 2,3% și, respectiv, 0,76% din investițiile totale.
Încrederea în rândul investitorilor este în creștere, 20% dintre aceștia considerând România o destinație promițătoare pentru capitalul de risc în următorii trei ani, situație asemănătoare cu a Sloveniei, menționează autorii studiului. Totuși, Polonia este considerată cea mai dinamică piață din CEE, 4 din 5 respondenți numind-o 'promițătoare' pentru investițiile în capital de risc în următorii trei ani.
Prin comparație, alte țări din regiune au fost privite cu niveluri similare de optimism de mai puțin de 45% dintre investitori. Cehia s-a clasat pe locul al doilea, cu 43% din investitori exprimând încredere în potențialul său, urmată de Estonia cu 39%. La polul opus, Ungaria și Lituania au primit doar 14% din voturile acestora.
Rezultatele studiului indică o tendință puternică de colaborare între investitorii din Europa de Vest și partenerii locali din CEE. Aproape toți investitorii vest-europeni care operează în regiune au stabilit parteneriate cu jucători locali pentru a-și implementa investițiile. În contrast, doar 34% dintre entitățile din CEE au format parteneriate cu investitori din Europa de Vest. Acest dezechilibru poate semnala o oportunitate pentru investitorii din CEE pentru consolidarea unor relații mai puternice cu omologii lor vest-europeni, ceea ce ar putea atrage mai mult capital și expertiză în regiune.
'Prin intermediul HICEE, ne propunem să diminuăm acest decalaj prin îmbunătățirea pregătirii pentru investiții, sporirea încrederii investitorilor și dezvoltarea unui ecosistem care sprijină inovația durabilă. Primul pas în realizarea acestui obiectiv este înțelegerea provocărilor și nevoilor investitorilor - de aceea am elaborat un raport detaliat pentru a identifica cerințele acestora', a declarat Celestin Garcelon, EIT Health Programme Manager.
Conform studiului, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă start-up-urile din domeniul sănătății din CEE este lipsa capitalului de risc pentru etapele inițiale. Multe companii au dificultăți în obținerea finanțării necesare pentru dezvoltarea produselor și intrarea pe piață, ceea ce le limitează capacitatea de a se extinde. De asemenea, regiunea se confruntă cu un deficit de experiență, mulți antreprenori neavând expertiza necesară pentru a naviga eficient procesul de atragere a investițiilor. Această lipsă de familiaritate cu mecanismele de finanțare duce la oportunități ratate.
Încrederea investitorilor rămâne un obstacol major. Potrivit unui expert din industrie citat în studiu, percepția conform căreia 'Europa Centrală și de Est este în continuare privită ca un element aparte al Europei' persistă, ceea ce îi face pe investitori reticenți în a se angaja în finanțări trans regionale. Deși 49% dintre investitori cred că potențialul investițional în CEE este în continuă creștere, doar 25% dintre respondenți consideră că CEE este la același nivel cu Europa de Vest. Așa cum era de așteptat, investitorii din CEE sunt mai optimiști decât cei din Europa de Vest, considerând că potențialul regiunii este mai mare.
Investitorii identifică mai multe piedici în direcționarea de finanțări către CEE, critice fiind: calitatea oportunităților de investiție (92% dintre respondenți o consideră cel puțin o provocare moderată), urmată de dificultatea obținerii finanțărilor de continuitate (80%), încrederea instituțională, complexitatea cadrului legal și stabilitatea politică (toate citate de 64% dintre investitori). Pe de altă parte, distanța geografică, fluctuațiile valutare și creșterea ratelor dobânzilor sunt percepute ca obstacole minore.
În schimb, investitorii subliniază importanța accesului la oportunități de investiție calitative, la specialiști calificați și încredere instituțională solidă pentru a crește nivelul de încredere în investițiile din regiune.
EIT este cel mai mare ecosistem de inovare din Europa și reunește aproape 2.400 de parteneri din organizații de top din domeniul afacerilor, cercetării și educației din întreaga Europă în peste 50 de hub-uri de inovare. EIT consolidează capacitatea Europei de a inova, oferind soluții la provocările globale urgente și încurajând talentele antreprenoriale pentru a crea o creștere durabilă și locuri de muncă calificate în Europa.
EIT este un organism al UE și face parte integrantă din Orizont Europa, Programul-cadru al UE pentru cercetare și inovare. Institutul sprijină parteneriate paneuropene dinamice, comunitățile de cunoaștere și inovare ale EIT, compuse din companii, laboratoare de cercetare și universități de top, fiecare dintre acestea fiind dedicată rezolvării unei provocări mondiale urgente, de la schimbările climatice la sănătate și energie regenerabilă.
EIT Health este o rețea de inovatori din domeniul sănătății, care numără aproximativ 120 de parteneri și este sprijinită de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene. Colaborăm la nivel transfrontalier pentru a oferi noi soluții care le pot permite cetățenilor europeni să trăiască mai mult și mai sănătos. AGERPRES/(AS - redactor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe
Mihai Barbu va fi de luni noul președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară
Mihai Barbu a fost numit în funcția de președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), potrivit unei decizii a premierului Marcel Ciolacu, publicată miercuri în Monitorul Oficial. ''Având în vedere propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii formulată prin Adresa nr. 13.661 din 29 aprilie
Burduja: România nu ajunge în beznă; fac un apel public către toți românii să se informeze din surse oficiale
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că nu există niciun risc de blackout în România în perioada primului tur al alegerilor pentru Președintele României, iar cei care răspândesc astfel de dezinformări pe rețele de socializare, ''prin care bagă spaima în populație'', trebuie să suporte consecințele.
Inspectorii antifraudă din Oradea au confiscat marfă nedeclarată în valoare de peste 4,88 milioane de lei
Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției regionale antifraudă fiscală (DRAF) Oradea au confiscat, în luna aprilie, bunuri în valoare totală de peste 4,88 milioane de lei, de la un operator economic specializat în comerțul cu marochinărie și încălțăminte, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Administrare Fis
Primul tren produs de polonezi se estimează că va ajunge în România pe 31 mai
Prima ramă electrică regională (RE-R) produsă de polonezi se estimează că va sosi în România la sfârșitul lunii viitoare, urmând să fie certificată, omologată, autorizată și pusă în circulație de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Într-o
PIB-ul global ar putea crește cu încă 15 puncte procentuale până în 2035, datorită inteligenței artificiale (raport)
Inteligența artificială (AI) are potențialul de a crește economia globală cu până la 15 puncte procentuale în următorul deceniu, arată raportul ''Value in Motion'', realizat de PwC la nivel global. Această evoluție ar adăuga efectiv peste un punct procentual la rata anuală de creștere, la egalitate cu creșterea econ
ANAR: O nouă licitație pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă pe următorii zece ani
Un număr de 187 de oferte au fost depuse în cea de-a doua procedură de licitație publică pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă în sezoanele estivale 2025 - 2034, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES. Subsectoarele
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Dinamo
Liniile 10, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de luni, 5 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Dinamo București, programat de la ora 20:30, pe ''Arena Națională'', iar parcul liniilor de noapte N1 și N10 va fi suplimentat în intervalul orar 2
Angajamentele pentru beneficiarii Pachetului 4 ''Culturi verzi'' - Intervenția DR-02, adaptate la PAC 2023-2027
Angajamentele de plată aflate în derulare din Campania 2024 pentru beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ''Culturi verzi'' se adaptează în anul 2025 la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027, informează miercuri Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Activele nete ale fondurilor de investiții au crescut în luna martie cu 0,9%
Activele nete ale celor 246 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna martie cu 0,9% până la nivelul de 49,5 miliarde lei (9,9 miliarde euro), iar intrările nete ale lunii au totalizat 452 milioane lei (90,8 milioane euro), conform unui comunicat al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), transmis, miercuri, AGERPR
MIPE finanțează dotarea spitalelor care tratează AVC; un nou apel de proiecte în valoare de 58 de milioane de euro
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) deschide un nou apel de proiecte prin Programul Sănătate 2021-2027, în valoare de 58,496 milioane de euro, destinat unităților sanitare publice care tratează pacienți critici cu patologie vasculară cerebrală acută, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES. ''Acest ape
Prețurile la biletele de avion pentru minivacanța de 1 Mai, mai mici cu 20%; Londra, Paris și Roma, în topul preferințelor
Prețurile la biletele de avion pentru minivacanța de 1 Mai au fost cu 20% mai mici, raportat la 2024, românii optând în principal pentru orașele Londra, Paris sau Roma, relevă datele Vola.ro. ''Minivacanța de 1 Mai rămâne și în acest an un reper important î
Aproape 33.000 de locuri de muncă vacante în România; 267 de joburi disponibile în țările UE
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) are în evidențe 32.888 de locuri de muncă, iar în rețeaua EURES se află 267 de joburi în spațiul european, cele mai multe în Norvegia, Italia și Germania, informează miercuri instituția. Potrivit datelor furnizate de agenții economici privind locurile de muncă va
PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 (raport)
PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 și se poate apropia de 800 de miliarde de euro în 2035, la un ritm de creștere reală de aproximativ 3% anual și o inflație medie similară, potrivit macroeconomiștilor din ING Bank. Aceste estimări ar poziționa România în competiție cu țări precum Austria și Su
AFM a semnat contractul de finanțare pentru realizarea a 26 de fabrici de reciclare, cu bani din PNRR
Contractul de finanțare pentru construirea a 26 de fabrici de reciclare, în valoare de aproape 674,75 milioane de lei, a fost semnat miercuri, a anunțat președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Florin Bănică, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. 'Am semnat cele 26 de contracte de finanțare care reprezintă ținta asumată