România atrage din ce în ce mai multe investiții străine destinate Europei Centrale și de Est (studiu)

România rămâne una dintre primele patru țări din Europa Centrală și de Est care atrag investiții de tip private equity, relevă un nou studiu realizat de echipa proiectului Healthy Investment Central and Eastern Europe (HICEE).
Sondajul a adunat răspunsuri de la diverși investitori, inclusiv fonduri de capital de risc și investitori privați, cei mai mulți dintre aceștia provenind din Ungaria, Slovenia, Republica Cehă, Franța și Suedia.
Coordonat de EIT Health, cea mai importantă rețea europeană de inovatori în domeniul sănătății și parte a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), proiectul HICEE își propune să elimine principalele bariere care împiedică dezvoltarea start-up-urilor din regiune. Ecosistemul de parteneri ai proiectului cuprinde furnizori de servicii de accelerare a afacerilor și investitori din Ungaria, Polonia, Slovacia și Slovenia, alături de hub-uri de inovare din Belgia și Țările de Jos.
'În ciuda potențialului său, regiunea Europei Centrale și de Est rămâne subfinanțată în peisajul capitalului de risc, în special în inovația din domeniul sănătății', a declarat un purtător de cuvânt al EIT Health.
Istoric, România și regiunea CEE s-au confruntat cu mai multe bariere structurale în calea inovației, inclusiv accesul limitat la finanțare, capacități limitate de cercetare și dezvoltare și lipsa unei infrastructuri de sprijin adecvate, relevă studiul. În anul 2021, CEE a reprezentat doar 3,2% din investițiile totale în capital de risc din Europa, iar start-up-urile din domeniul sănătății au primit, în medie, 1,2 milioane de euro - doar o treime din media europeană de 3,8 milioane de euro.
În ultimii ani, presiunile macroeconomice, creșterea ratelor dobânzilor și incertitudinile geopolitice au redus și mai mult entuziasmul investitorilor. Conform Statisticilor privind Capitalul Privat în Europa Centrală și de Est din 2023, investițiile în regiune au scăzut la 1,71 miliarde de euro, înregistrând un declin de 40% față de anul precedent și fiind cu 43% sub media ultimilor cinci ani.
Investițiile continuă să se orienteze în principal spre anumite piețe. România își consolidează treptat poziția în peisajul investițional, atrăgând 8% din totalul investițiilor în capital privat din regiune și se află pe a patra poziție în clasament.
Primele poziții sunt ocupate de Republica Cehă, care a atras 27% din totalul investițiilor în capital privat, urmată de Polonia (26%) și Lituania (14%). Împreună, aceste patru țări au reprezentat 75% din valoarea totală a investițiilor în CEE și 41% dintre companiile care au beneficiat de finanțare prin capital privat în 2023. În paralel, Ungaria a atras 6,7% din investițiile totale și a înregistrat cel mai mare număr de companii finanțate prin capital privat (115), reprezentând 23% din toate tranzacțiile din CEE. Slovacia și Slovenia au rămas în urmă, atrăgând doar 2,3% și, respectiv, 0,76% din investițiile totale.
Încrederea în rândul investitorilor este în creștere, 20% dintre aceștia considerând România o destinație promițătoare pentru capitalul de risc în următorii trei ani, situație asemănătoare cu a Sloveniei, menționează autorii studiului. Totuși, Polonia este considerată cea mai dinamică piață din CEE, 4 din 5 respondenți numind-o 'promițătoare' pentru investițiile în capital de risc în următorii trei ani.
Prin comparație, alte țări din regiune au fost privite cu niveluri similare de optimism de mai puțin de 45% dintre investitori. Cehia s-a clasat pe locul al doilea, cu 43% din investitori exprimând încredere în potențialul său, urmată de Estonia cu 39%. La polul opus, Ungaria și Lituania au primit doar 14% din voturile acestora.
Rezultatele studiului indică o tendință puternică de colaborare între investitorii din Europa de Vest și partenerii locali din CEE. Aproape toți investitorii vest-europeni care operează în regiune au stabilit parteneriate cu jucători locali pentru a-și implementa investițiile. În contrast, doar 34% dintre entitățile din CEE au format parteneriate cu investitori din Europa de Vest. Acest dezechilibru poate semnala o oportunitate pentru investitorii din CEE pentru consolidarea unor relații mai puternice cu omologii lor vest-europeni, ceea ce ar putea atrage mai mult capital și expertiză în regiune.
'Prin intermediul HICEE, ne propunem să diminuăm acest decalaj prin îmbunătățirea pregătirii pentru investiții, sporirea încrederii investitorilor și dezvoltarea unui ecosistem care sprijină inovația durabilă. Primul pas în realizarea acestui obiectiv este înțelegerea provocărilor și nevoilor investitorilor - de aceea am elaborat un raport detaliat pentru a identifica cerințele acestora', a declarat Celestin Garcelon, EIT Health Programme Manager.
Conform studiului, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă start-up-urile din domeniul sănătății din CEE este lipsa capitalului de risc pentru etapele inițiale. Multe companii au dificultăți în obținerea finanțării necesare pentru dezvoltarea produselor și intrarea pe piață, ceea ce le limitează capacitatea de a se extinde. De asemenea, regiunea se confruntă cu un deficit de experiență, mulți antreprenori neavând expertiza necesară pentru a naviga eficient procesul de atragere a investițiilor. Această lipsă de familiaritate cu mecanismele de finanțare duce la oportunități ratate.
Încrederea investitorilor rămâne un obstacol major. Potrivit unui expert din industrie citat în studiu, percepția conform căreia 'Europa Centrală și de Est este în continuare privită ca un element aparte al Europei' persistă, ceea ce îi face pe investitori reticenți în a se angaja în finanțări trans regionale. Deși 49% dintre investitori cred că potențialul investițional în CEE este în continuă creștere, doar 25% dintre respondenți consideră că CEE este la același nivel cu Europa de Vest. Așa cum era de așteptat, investitorii din CEE sunt mai optimiști decât cei din Europa de Vest, considerând că potențialul regiunii este mai mare.
Investitorii identifică mai multe piedici în direcționarea de finanțări către CEE, critice fiind: calitatea oportunităților de investiție (92% dintre respondenți o consideră cel puțin o provocare moderată), urmată de dificultatea obținerii finanțărilor de continuitate (80%), încrederea instituțională, complexitatea cadrului legal și stabilitatea politică (toate citate de 64% dintre investitori). Pe de altă parte, distanța geografică, fluctuațiile valutare și creșterea ratelor dobânzilor sunt percepute ca obstacole minore.
În schimb, investitorii subliniază importanța accesului la oportunități de investiție calitative, la specialiști calificați și încredere instituțională solidă pentru a crește nivelul de încredere în investițiile din regiune.
EIT este cel mai mare ecosistem de inovare din Europa și reunește aproape 2.400 de parteneri din organizații de top din domeniul afacerilor, cercetării și educației din întreaga Europă în peste 50 de hub-uri de inovare. EIT consolidează capacitatea Europei de a inova, oferind soluții la provocările globale urgente și încurajând talentele antreprenoriale pentru a crea o creștere durabilă și locuri de muncă calificate în Europa.
EIT este un organism al UE și face parte integrantă din Orizont Europa, Programul-cadru al UE pentru cercetare și inovare. Institutul sprijină parteneriate paneuropene dinamice, comunitățile de cunoaștere și inovare ale EIT, compuse din companii, laboratoare de cercetare și universități de top, fiecare dintre acestea fiind dedicată rezolvării unei provocări mondiale urgente, de la schimbările climatice la sănătate și energie regenerabilă.
EIT Health este o rețea de inovatori din domeniul sănătății, care numără aproximativ 120 de parteneri și este sprijinită de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene. Colaborăm la nivel transfrontalier pentru a oferi noi soluții care le pot permite cetățenilor europeni să trăiască mai mult și mai sănătos. AGERPRES/(AS - redactor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Circulația feroviară se desfășoară doar pe firul I între stațiile Leu și Jianca
Circulația feroviară se desfășoară doar pe firul I între stațiile Leu și Jianca, din cauza deraierii pe firul II a unui vagon din compunerea unui tren de marfă, la intrare în Halta de Mișcare Leu, a anunțat Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Trenul de marfă, compus din 34 de vagoane încărcate cu ciment, aparține operatorului național CF
Grindeanu: Ultimii 14,57 kilometri ai secțiunii 5 a autostrăzii Sibiu-Pitești se apropie de finalizare; circulația se va deschide în iunie
Ultimii kilometri ai secțiunii 5 a autostrăzii Sibiu-Pitești se apropie de finalizare, iar din momentul dării lor în trafic, în luna iunie, se va putea circula pe autostradă, de la București la Curtea de Argeș, pe o distanță de aproximativ 140 kilometri, a anunțat, miercuri, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.
MEDAT: România, promovată la Târgul Internațional de Turism IMEX de la Frankfurt
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) promovează România, în perioada 20-22 mai, la Târgul Internațional de Turism 'IMEX', din Frankfurt, Germania, eveniment destinat specialiștilor din industrie, informează ministerul pe site-ul instituției. IMEX FRANKFURT este manifestarea exp
Cele mai ieftine vacanțe de vară rezervate de români sunt pentru luna iunie (platformă)
Luna iunie este preferată de români pentru tarifele accesibile și mai puțină aglomerație în stațiunile turistice, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări turistice. Potrivit datelor Travelminit.ro, tot mai mulți turiști aleg să își planifice vacanțele în luna iunie, 37% dintre rezervările pentru perioada estivală iunie-
Stanciu (viceprimar, Sector 1): În acest an, vrem să implementăm un sistem care să integreze tot ce înseamnă hârtie
Primăria Sectorului 1 are în plan, în acest an, implementarea unui sistem care să optimizeze și să integreze tot ce înseamnă hârtie, în condițiile în care, în ultimii ani, nu a evoluat foarte mult pe partea de e-guvernare și e-documente, a declarat miercuri Daniela Maria Stanciu, viceprimar în cadrul Primăriei Sector 1
Stocklosa (CCIB): Bucureștiul are nevoie de modernizarea infrastructurii, concomitent cu implementarea unui sistem coerent de management al traficului
Bucureștiul are nevoie de planificarea și prioritizarea investițiilor, având la bază un plan strategic pe termen mediu și lung a cărui finalitate o constituie transformarea Capitalei într-un centru regional de afaceri, a afirmat miercuri președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa, la un eveniment de specia
Unu din trei români nu au redirecționat niciodată cei 3,5% din impozitul pe venit (studiu)
Unu din trei români (33%) nu au redirecționat niciodată cei 3,5% din impozitul pe venit, 67% dintre românii din mediul urban au redirecționat cel puțin o dată și în măsură semnificativ mai mare cei cu vârste între 35-44 ani (80%), relevă un studiu realizat de Reveal Marketing Research și dat miercuri publicității.
Spătaru: România poate să-și reducă deficitul bugetar cu ajutorul resurselor minerale procesate corespunzător în lanțul de valoare
România ar putea să-și reducă substanțial deficitul, dacă nu să trecem pe excedent cu ajutorul resurselor minerale pe care le avem și pe care să le procesăm corespunzător în lanțul de valoare, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelar
Chiriac (Reprezentanța CE): Industria 5.0 merge dincolo de automatizare și digitalizare, este despre reinventarea producției
Industria 5.0 merge dincolo de automatizare și digitalizare, este despre reinventarea producției, astfel încât oamenii să rămână în centrul procesului, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în Român
Frăsineanu (Guvern): Eficiența resurselor și inovația în domeniul mediului trebuie să primeze într-o economie competitivă
Eficiența resurselor și adoptarea celor mai noi inovații în domeniul mediului trebuie să primeze într-o economie competitivă, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Mihaela Frăsineanu, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului. 'Aș vrea să vă
Lorant Antal: Reindustrializarea în România și în Uniunea Europeană are nevoie de o regândire categorică a Green Deal
Reindustrializarea în România și la nivelul Uniunii Europene are nevoie de o regândire categorică a Green Deal, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat, Istvan-Lorant Antal.
Dragu: Republica Moldova merge foarte hotărâtă pe calea europeană, un parcurs clar și ireversibil
Republica Moldova merge foarte hotărâtă pe calea europeană, un parcurs clar și ireversibil, pentru că Uniunea Europeană reprezintă spațiul democrației, al prosperității și al păcii, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Anca Dragu, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM).
PAID România, majorare de capital la 193 milioane lei
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România) anunță finalizarea unei noi majorări de capital social, aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), de la 19,341 milioane lei la 193,418 milioane lei, valoarea fiind acum de zece ori mai mare decât cea din momentul înființării, în 2009, conform unui comunica
Pauliuc (Comisia de apărare dim Senat): Prezența la vot de aproape 65% este o declarație de speranță
Românii nu au venit la urne, duminică, pentru spectacol, ci au venit pentru direcție, claritate și viitor, iar prezența la vot de aproape 65% nu este doar o statistică, ci și o declarație de speranță, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', președinta Comisiei pentru apărare, ordine
Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii lansează a opta ediție a burselor pentru cadrele didactice tinere
Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) lansează, de miercuri, cea de-a opta ediție a programului Bursele ANIS pentru susținerea cadrelor didactice tinere care transformă educația prin tehnologie și metode inovatoare de predare. Potrivit unui comunicat al asociației, fiecare proiect selectat va fi recompensat cu un gran