logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Diferența de remunerare între femei și bărbați se menține la peste 20%; tendința este de ușoară scădere de la an la an (analiză)

Imagine din galeria Agerpres

România face progrese de la an la an pentru reducerea inegalităților între femei și bărbați pe piața muncii, însă decalajul salarial se menține la peste 20% și în 2024, potrivit analizei ''Gender Pay Gap'', realizate de PwC România pe baza datelor colectate în cadrul sondajului Paywell 2024.

Decalajul este calculat ca raport între salariul mediu al bărbaților și cel al femeilor. Decalajul este în scădere de la 21,6% în 2023 și 23,3% în 2022.

''Inegalitatea salarială de gen nu mai este un subiect nou în România, dar încă este tratat la nivel de suprafață, fără o susținere cu analize și date obiective. Studiul nostru la nivelul companiilor mijlocii și mari din sectorul privat arată că pe anumite segmente există decalaje, unele semnificative. Modul în care măsurăm, în linie cu cerințele de raportare CSRD, respectiv cele prevăzute de Directiva privind transparența salarială, reflectă o sub-reprezentare a femeilor în profesii sau posturi bine plătite, ceea ce este consecința mai multor practici de resurse umane, dar și a unor practici la nivel social, în familie etc., cum ar fi: rata mult mai mare de inactivitate pe piața muncii în rândul femeilor, orientarea de la vârste fragede către anumite profesii, ponderea mult mai mare a muncii casnice, neremunerate, precum și deja cunoscuta 'penalitate' a maternității care presupune un pas în spate în evoluția profesională. Companiile vor fi obligate să raporteze aspecte legate de salarizarea echitabilă și să ia măsuri pentru reducerea decalajelor, directiva UE impunând o limită de 5% pentru diferențele salariale nejustificate. Dar dincolo de aceste cerințe, este vorba despre un potențial de talente nedescoperit sau prea puțin folosit, care trebuie tratat ca o investiție'', a declarat Oana Munteanu, director People & Organization, PwC România, citată în comunicat.

Principalele constatări ale studiului sunt următoarele: femeile tind să ocupe locuri de muncă mai slab plătite decât bărbații (75% dintre angajați sunt femei în quartila cea mai slab plătită, în timp ce în cea mai bine plătită quartilă procentul acestora scade la 54%. Eșantionul studiului este compus din 64% femei și 36% bărbați, iar în caz ideal distribuția pe quartile ar trebui să reflecte compoziția eșantionului); bărbații primesc bonusuri cu 19% mai mari decât femeile; cele mai mari diferențe salariale se înregistrează în sectorul bancar (30,18%), cel farmaceutic (16,11%) și retail (14,82%), precum și la nivelul funcțiilor de operator de 19,2%, iar cele mai mici la nivel de top management, de 5,76%. Diferențele cresc odată cu vârsta.

Potrivit cercetării, cele mai mici diferențe sunt în tehnologie (11,26%), iar în industrie și BPO, femeile au salarii cu 5,51% și, respectiv, 1,46% mai mari.

Directiva UE privind transparența salarială și Directiva privind raportarea privind durabilitatea întreprinderilor (CSRD) consolidează principiul ''plată egală pentru muncă egală'', impunând transparență salarială și mecanisme de aplicare.

Totodată, studiul mai arată că 13,1% este decalajul salarial între femei și bărbați în 33 de state OCDE.

Potrivit indicelui Women in Work (WiW Index), realizat de PwC în 33 de state membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), deși s-au înregistrat progrese importante în perioada 2011-2023 în ceea ce privește reducerea inegalităților între femei și bărbați pe piața muncii, decalajul de gen încă persistă. Scorul mediu al indicelui a crescut de la 56,3 în 2011 la 69 în 2023, cu un avans de un punct procentual față de 2022.

Această îmbunătățire a fost susținută de o creștere a ratei de participare a femeilor, de la 72,1% în 2022 la 72,7% în 2023, și de o scădere a diferenței salariale, de la 13,5% la 13,1% în anii menționați.

Datele arată că, de la lansarea indicelui în 2011, mai multe femei intră și rămân pe piața muncii, iar remunerațiile devin mai echitabile, semne că forța de muncă devine treptat mai incluzivă.

Indicele WiW măsoară progresele înregistrate în ceea ce privește egalitatea de gen la locul de muncă în cadrul OCDE, luând în considerare cinci indicatori: diferența de remunerare între femei și bărbați, rata de participare a femeilor la forța de muncă, diferența dintre ratele de participare a bărbaților și a femeilor la forța de muncă, rata șomajului în rândul femeilor și rata de ocupare a forței de muncă cu normă întreagă în rândul femeilor.

Islanda ocupă primul loc în WiW, urmată de Noua Zeelandă și Luxemburg. Acestea sunt urmate în ordine de Suedia, Slovenia, Irlanda, Polonia, Portugalia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Australia, Belgia, Estonia, Olanda, Ungaria, Canada, Regatul Unit, Slovacia, Elveția, Germania, Franța, Cehia, Israel, Statele Unite, Spania, Austria, Japonia, Grecia și Italia.

Irlanda a înregistrat cea mai mare îmbunătățire în clasament, urcând șase locuri, în timp ce Israelul a înregistrat cea mai mare scădere, coborând patru locuri. Chile, Coreea și Mexic rămân în partea de jos a indicelui.

Sondajul PayWell 2024 realizat de PwC România cuprinde peste 160 de companii din 7 sectoare de activitate, cu peste 125.000 de angajați și 1.600 de poziții unice raportate.

PwC reprezintă o rețea de firme prezentă în 149 de țări cu mai mult de 370.000 de profesioniști ce oferă servicii în domeniul consultanței pentru afaceri, auditului și consultanței fiscale. AGERPRES/(AS - redactor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 572

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 22-05-2025 17:27

ANAF: Conducerea instituției susține necondiționat demersurile organelor de urmărire penală

Conducerea ANAF susține necondiționat demersurile organelor de urmărire penală și asigură implementarea tuturor măsurilor legale necesare prevenirii și combaterii corupției, a anunțat joi instituția, în condițiile în care procurorii DNA efectuează percheziții într-un dosar în care funcționari ai Fiscului sunt acuzați că protejau firme de ridesharing c

Economic 22-05-2025 15:06

Grindeanu: Estimez că anul acesta pot fi dați în circulație 160-170 kilometri de autostradă din A7

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, joi, în Prahova, că circa 160-170 kilometri de autostradă din A7 ar putea fi dați în circulație anul acesta, urmând ca restul de circa 70 de kilometri să fie inaugurați în prima parte a anului viitor. Grindeanu a verificat lucrările pe șantierul lotului 2 al tronsonului de autostra

Economic 22-05-2025 14:24

Ministrul Boloș: 9,4% este gradul de atragere a fondurilor UE pe 2021-2027; sunt cereri de plată pregătite

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat joi că gradul de absorbție a fondurilor europene pe perioada 2021-2027 este de 9,4% în acest moment, menționând că este 'o perioadă în care absorbția începe să intre în normalitate'. Întrebat, după ședința de guvern, care este gradul de absorbț

Economic 22-05-2025 14:23

Christian Plate (Ambasada Germaniei): România este un partener fantastic în turism

România este pentru noi un partener fantastic în turism, iar Germania are multe de oferit turiștilor români, a declarat, joi, la Conferința Anuală de Presă a Organizației Germane pentru Turism, Christian Plate, atașatul de afaceri al Ambasadei Germaniei la București. 'România este pentru noi un partener fantastic în turism. Su

Economic 22-05-2025 14:13

AFM a publicat modelul cererii de finanțare pentru Programul 'Rabla' 2025

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pune la dispoziția persoanelor fizice modelul cererii de finanțare din cadrul programului 'Rabla' 2025. 'De anul acesta, în premieră, persoanele fizice se vor înscrie direct în aplicația informatică pentru Rabla Auto. De aceea, consider că este important ca viitorii solicitanți să cunoască

Economic 22-05-2025 14:09

Circa trei sferturi dintre companii investesc în instrumente de securitate echipate cu Inteligență Artificială (raport)

Aproape trei sferturi dintre companiile globale (73%) investesc în instrumente de securitate echipate cu Inteligență Artificială (IA), în condițiile în care atacurile de tip malware, phishing și ransomware rămân în topul amenințărilor cibernetice, arată rezultatele Data Threat Report 2025, publicate joi. Conform datelor centraliza

Economic 22-05-2025 14:00

CFR Călători: Tren direct de la București către Varna, Sofia, Istanbul (Halkali) și retur, din 13 iunie

Trenul internațional 'România' va asigura zilnic legătura directă din București cu Varna (din 13 iunie), dar și cu Sofia și Istanbul/Halkali (din 14 iunie), informează CFR Călători, într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Potrivit sursei citate, trenul va circula pe noul traseu în perioada 13 iunie - 13 octombrie 2025, iar un bilet

Economic 22-05-2025 13:43

Președintele Asociației Aeroporturilor: Traficul aerian românesc înregistrează o creștere mai accelerată decât cel european

Președintele Asociației Aeroporturilor din România (AAR), David Ciceo, a anunțat, joi, că traficul aerian din țară înregistrează o creștere mai accelerată decât traficul de la nivel european, fiind vorba despre o creștere aproape dublă față de cea înregistrată în Europa. 'Cele mai recente date ne arată că traficul aerian din R

Economic 22-05-2025 13:25

Burduja: Lansăm un apel de proiecte pentru mediul economic românesc; 315 milioane euro pentru sprijinirea autoconsumului

Ministrul Energiei lansează un apel de proiecte pentru mediul economic românesc, de 315 milioane euro, pentru sprijinirea autoconsumului, a afirmat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate. 'Lansăm un apel foarte important, cred că este cel mai important apel de proiecte pentru mediul economic rom&

Economic 22-05-2025 13:06

Maximescu (OMV Petrom): Proiectul Neptun Deep va spori securitatea energetică în regiune și va oferi stabilitate României

Proiectul Neptun Deep va spori securitatea energetică în regiune și va contribui la strategia României pentru o economie cu emisii reduse și zero carbon, a declarat, joi, vicepreședintele OMV Petrom, Alexandru Maximescu, la cea de-a IX-a ediție a evenimentului 'Black Sea and Balkans Security Forum', 'Sunt foarte bucuros

Economic 22-05-2025 12:47

Sterian (Transgaz): Potențialul Mării Negre este fantastic, iar infrastructura de transport a gazelor naturale este esențială

Infrastructura de transport a gazelor naturale este esențială, iar potențialul Mării Negre este fantastic și nu mă refer numai la partea ce ține de România, a declarat, joi, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, la cea de-a IX-a ediție a evenimentului 'Black Sea and Balkans Security Forum'. 'Infrastructura de transport

Economic 22-05-2025 12:39

Burduja, despre liberalizarea pieței de energie: 6 milioane de consumatori ar putea primi subvenții, de la 1 iulie

Piața de energie se va liberaliza de la 1 iulie, iar sprijinul statului urmează să fie direcționat către consumatorii vulnerabili, a afirmat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate. 'De la 1 iulie expiră schema de compensare - plafonare și sprijinul statului va fi direcționat către consumatorii vulnerab

Economic 22-05-2025 12:31

Burduja: Centrala de la lernut ar putea să fie finalizată anul acesta; mai avem 3% de completat

Centrala pe gaze de la Iernut ar putea să fie finalizată în acest an și sperăm să folosim aceste gaze pentru a revitaliza industria de îngrășăminte, industria agricolă și cea farmaceutică, să le utilizăm cât mai mult posibil în economia locală, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la cea de-a IX-a ediție a evenimentului '

Economic 22-05-2025 12:17

Hanga (BVB): Programul Fidelis a fost și va rămâne în continuare o sursă stabilă de finanțare

Programul Fidelis a fost și va rămâne în continuare o sursă stabilă de finanțare pentru stat, a declarat, joi, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București, Radu Hanga. 'Programul Fidelis a fost și va rămâne în continuare o sursă stabilă de finanțare, un punct de contact între Minist

Economic 22-05-2025 11:53

CNS Cartel Alfa susține demersul pentru apărarea drepturilor lucrătorilor italieni

Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa, membră a Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC-CES), susține demersul pentru apărarea drepturilor lucrătorilor italieni și face un apel către toți românii care au drept de vot în Italia și către cetățenii italieni care locuiesc în România să participe la referendumul care are loc pe 8 și 9 iu