Burduja: Propunem diminuarea cu 35% a funcțiilor de conducere; reducerea de posturi la nivelul ministerului va fi de 27%

Numărul funcțiilor de conducere în Ministerul Energiei va fi diminuat semnificativ, cu circa 35%, 11 astfel de funcții urmând să fie desființate, iar la nivelul întregului minister, reducerea de posturi va fi de 27%, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Sebastian Burduja.
'Am anunțat la începutul acestui an că, din respect pentru mediul privat și pentru mediul public, pentru toți românii care înțeleg situația complicată a bugetului țării, a finanțelor țării, și iau măsuri pentru a opri risipa și pentru a avea o activitate mai eficientă și mai performantă, inițiem un demers de reorganizare profundă a activității Ministerului Energiei. (...) Astfel, propuneam reducerea semnificativă a funcțiilor de conducere cu un procent de 35%. 11 funcții de conducere se desființează, asta înseamnă director general, director sau/și șef serviciu, plus un post de secretar de stat cu cabinetul aferent și cheltuielile și un post de secretar general adjunct, cu cheltuielile aferente. La nivelul întregului minister, reducerea de posturi este de 27%', a explicat Burduja într-o conferință de presă.
Mai exact, din 392 de salariați - inclusiv ministru, demnitari, cabinete -, la Ministerul Energiei vor rămâne 287, iar directorii rămași fără funcție de conducere vor primi post de execuție.
'Conform Codului administrativ, când un post de conducere se desființează și directorul respectiv rămâne fără post, trebuie să-i asiguri post de execuție în minister. Funcții de conducere, 11 'pleacă acasă', deci 35%. Noi le punem la dispoziție posturi de execuție, așa e legea. Vin pe post de execuție cu salariu de consilier superior de execuție, nu cu salariul de conducere', a arătat șeful ME.
Diferențele de salariu variază în funcție de poziția ocupată în cadrul ministerului - șef serviciu, director, director general. De exemplu, un consilier superior are un salariu în jur de 6.000 de lei net, iar un director poate ajunge undeva la 10.000 de lei, poate chiar mai mult.
În ceea ce privește posibilitatea ca aceste decizii să fie contestate în instanță, Burduja a precizat că, în acest proces de reorganizare, se respectă toate procedurile legale.
'Noi respectăm toate procedurile legale, deci eu nu am nicio emoție. În instanță, dacă va fi cazul, argumentele Ministerului Energiei vor fi suficient de solide. Cred că un om bun își găsește un job bun. (...) În sectorul energetic, în general, e nevoie de oameni buni. Dacă, mă rog, să zicem că ar fi și oameni buni între cei care pleacă, sigur o să-și găsească', a transmis ministrul.
Pe de altă parte, în noua organigramă sunt 17 posturi vacante pentru debutanți, practic pentru tinerii care vor să lucreze în minister.
'Am ținut 17 posturi vacante, dar, foarte important, toate sunt pentru debutanți. Deci, asta înseamnă că un om tânăr care vrea să intre în sistemul public și vrea să lucreze în Ministerul Energiei va putea să meargă la concurs la ANFP, că așa e legislația, și să intre pe unul dintre cele 17 posturi de debutant, pentru că mi s-a părut normal, dincolo de aceste restructurări, să avem o poartă deschisă pentru tinerii care vor în sistemul public', e explicat Burduja.
El a subliniat că la această formă de reorganizare, care a fost pusă în dezbatere publică la finalul săptămânii trecute, s-a ajuns în urma unui amplu proces de consultare, cu inițiative în premieră pentru mediul public, cum a fost 'un survey de tipul 360 de grade', în care toți angajații au fost invitați să completeze, în mod anonim, o fișă de feedback, de recenzie, cu privire la colegii lor, la superiori lor ierarhici și chiar cu privire la ministrul Energiei, și alte inițiative.
Sebastian Burduja a menționat că se estimează ca, după această reorganizare, cheltuielile salariale să scadă cu aproximativ 25%.
'Întreg procesul fiind în etapă de consultare publică, ne așteptăm ca, la finalul acestei luni, așa cum promiteam la început de an, să avem reorganizarea aprobată prin Hotărâre de Guvern și, după încă 30-60 de zile, în funcție de procedurile necesare, să finalizăm acest proces', a punctat Burduja.
Întrebat ce cred angajații despre el, în urma formularelor pe care angajații le-au completat în mod anonim și opțional, șeful de la Energie a răspuns: 'Din formular, majoritatea opiniilor au fost pozitive, chiar și anonime, și chiar și din partea celor care vor fi disponibilizați'.
'Ei nu știu toți că vor fi disponibilizați, că așa se întâmplă aceste lucruri, dar, încă o dată, făcând toți acești pași, eu, personal, am conștiința împăcată că cine a vrut să muncească în Ministerul Energiei, cine a vrut să fie plătit din bani publici și să lase în urma lui sau a ei o Românie mai bună, rămâne în minister și își face treaba. Cine a avut alte priorități, pleacă acasă. De asemenea, un lucru, iarăși, simplu: intrarea și ieșirea din minister pe bază de cartelă. Nu vă imaginați ce complicat a fost să implementăm acest sistem și, practic, întreg pontajul angajaților să se facă automat, pe baza datelor de acces, sigur, dublate de camere de luat vederi, ca să avem un filtru în plus, să nu ne trezim că se pasează cartela de la unul la altul', a adăugat el.
Sebastian Burduja a dat asigurări că Ministerul Energiei va avea același mandat și chiar va primi noi atribuții, conform noii legislații din domeniu.
'Nu renunțăm la atribuții, asta e foarte important. Nu fugim de responsabilități. Avem același mandat la Ministerul Energiei. Ba chiar primim noi răspunderi de tipul offshore wind sau alte răspunderi din legislația aferentă. Veți vedea proiectul final. El acum este în transparență la nivelul structurilor de tipul Direcție generală, dar, odată ce înaintăm în avizare interministerială, veți vedea întreaga structură a ministerului. Ce vă pot asigura, este că nu renunțăm la nimic din mandatul ministerului, vom face aceeași treabă, ba chiar mai multă, și, sunt convins, mai bună', a menționat acesta.
În plus, la Direcția Generală Investiții, care gestionează PNRR-ul și Fondul pentru Modernizare, nu există modificări de substanță.
'Nu sunt oameni care să plece acasă. E adevărat că se desființează un post de director, dar ei totuși sunt performeri, au atras cam 14 miliarde de euro din PNRR și Fondul pentru Modernizare', a susținut Burduja.
Acesta a adăugat că au fost luate și alte măsuri care vizează modernizarea modului în care funcționează Ministerul Energiei, foarte importantă fiind digitalizarea proceselor și fluxului documentelor.
'Poate din exterior nu vă dați seama ce înseamnă să treci de la un sistem bazat pe hârtii, pe dosare cu șină, la un sistem bazat pe proceduri, pe semnături electronice, pe schimburi de mail-uri, care practic închide toate circuitele. Brusc, colegii mei nu se mai plimbă cu hârtii între etaje, lucrurile sunt mult mai rapide și există o trasabilitate mult mai clară a sarcinilor, a responsabililor, a termenelor îndeplinite sau neîndeplinite și, sigur, și măsurile sunt în consecință', a precizat Burduja.
Astfel, se estimează că, doar din economia de hârtie plus servicii de mentenanță pentru imprimante și alte echipamente se economisesc circa 100.000 lei anual.
În paralel, tot în premieră, se lucrează la testarea unui model bazat pe inteligența artificială în cadrul Direcției juridice, care va permite emiterea unui document administrativ într-un timp redus la jumătate.
Totodată, au fost luate anumite măsuri pentru eficientizarea cheltuielilor cu funcționarea, precum un sistem prin care s-au redus cheltuielile cu carburantul pentru mașinile ministerului cu circa 35% în ultimele două luni. A fost atribuită o licitație pentru montarea de sisteme de localizare pentru mașinile ministerului, pentru ca toate deplasările să fie doar în interes de serviciu.
Și cheltuielile de protocol vor fi reduse cu 60.000 de lei pe an, precum cele cu apa îmbuteliată sau cafeaua.
'Trecem de la sistemul de apă îmbuteliată la un sistem bazat pe filtre. Încă o dată, poate vi se par lucruri minore, dar noi considerăm, și echipa Ministerului Energiei este unită în acest demers, că așa trebuie să funcționeze o instituție publică și să aibă grija banului public', a subliniat Sebastian Burduja.
O altă măsură avută în vedere este legată de implementarea unei platforme de management al workflow-ului, al procedurilor de lucru, cu ajutorul unui start-up tot românesc, Octonius. Acest instrument de lucru este pus gratuit la dispoziția Ministerului Energie și vizează managementul de proiect, alocarea de sarcini de lucru în echipe, raportarea transparentă a activităților, vizibilitatea progresului etc.
'Prin toate aceste măsuri, și sper că n-am uitat nimic, încă o dată, vrem să dăm un exemplu administrației publice, poate și altor entități din zona guvernamentală sau poate de la nivel local. Și le mulțumesc tuturor colegilor mei pentru că un proces de reorganizare este dificil (...) O reorganizare într-un minister în care 35% dintre directori pleacă acasă, 27% dintre posturile totale se desființează, implică un efort deosebit', a punctat ministrul Energiei.
Acesta a adăugat că echipa de conducere este pregătită ca, în cazul în care vor exista contestații în instanță sau alte situații litigioase, să le abordeze 'cu maximă seriozitate'. AGERPRES/(A - redactor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ANPC a dispus suspendarea temporară a activității pentru 11 societăți din zona șoselei de centură a Capitalei
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a dispus, joi, oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor, pentru 11 operatori economici care își desfășoară activitatea în zona șoselei de centură a Municipiului București. Potrivit unui comunicat al ANPC, este vorba despre societățile Coffe Cop, La Jardel
Ministrul Economiei: Șantierul Naval 2 Mai din Mangalia are acum oportunități clare de dezvoltare pe termen lung
Șantierul Naval 2 Mai din Mangalia are acum oportunități clare de dezvoltare pe termen lung, care să păstreze locurile de muncă ale oamenilor și șantierul funcțional, susține ministrul Economiei, Bogdan Ivan, după ce reprezentanții Sindicatului Navalistul au anunțat proteste în Capitală pentru ziua de vineri. Într-o
Dumitru Costin a fost reales în funcția de președinte al BNS
Dumitru Costin a fost reales, joi, președinte al Blocului Național Sindical (BNS), cu 304 voturi favorabile și 12 împotrivă, la cel de-al 13-lea Congres al Confederației Sindicale. Costin se află la conducerea BNS încă din 1993, mai întâi ca președinte interimar, în urma demisiei lui Matei Brătianu. Ulterior, Dumitru Costin a fost
România raportează o scădere de 70% a înmatriculărilor de autoturisme full electrice, în aprilie (APIA)
Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 24%, în luna aprilie 2025, față de aceeași perioadă din anul anterior, în timp ce autoturismele full electrice au raportat o diminuare de 70% și o cotă de piață de 2,2%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asociația Producătorilor și Importatorilor
Ministerul Energiei anunță reducerea cu 25% a cheltuielilor salariale și desființarea a 91 de posturi
Cheltuielile salariale din Ministerul Energiei se vor reduce cu 25%, iar numărul posturilor va scădea cu 23%, echivalentul a 91 de poziții, a anunțat Ministerul Energiei într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES. Proiectul de Hotărâre de Guvern privind reorganizarea instituției a fost aprobat în ședința de Guvern de joi, 8 mai, după
Olimpicii din Alexandria, față în față cu tehnologia viitorului la ICI București
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI București a fost, în această săptămână, gazda unei vizite a zeci de elevi cu rezultate academice excepționale din Alexandria, participanți în programul educativ și vocațional ''Clubul Olimpicilor Alexandria - România Inteligentă''. Po
Boloș, despre un acord cu FMI: Nu se pune problema; reformele ar fi mult mai usturătoare decât cele din PNRR
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, susține că nu se pune problema încheierii unui acord de împrumut cu Fondul Monetar Internațional, care ar presupune reforme mult mai ''usturătoare'' decât cele din Planul Național de Redresare și Reziliență, motiv pentru care angajamentele față de Comisia Europeană trebui
Euro înregistrează joi un nou maxim istoric: 5,1222 lei
Moneda națională s-a depreciat joi, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1222 lei, în creștere cu 2,31 bani (0,45%) față de cotația precedentă, de 5,0991 lei, înregistrând un nou maxim istoric.
Ministrul Muncii: România are o creștere de 44% a nivelului de trai față de acum zece ani
România are o creștere de 44% a nivelului de trai, față de acum zece ani, conform celor mai recente date Eurostat, a afirmat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''România, față de acum zece ani, pe datele Eurostat recente, are o creștere de 44% a nivelului de trai.
VIDEO Marcel Boloș: Renegocierea PNRR este extrem de complexă; sperăm să avem decizia Consiliului ECOFIN în iulie
Renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu Comisia Europeană este extrem de complexă și sperăm să existe o decizie finală pe acest subiect a Consiliului ECOFIN în luna iulie, a declarat, joi, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
VIDEO Boloș: Cererea de plată numărul 3 va fi încasată, parțial, la sfârșitul lunii mai
Cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) urmează să fie încasată, parțial, la sfârșitul lunii mai și va fi în valoare de 1,3 miliarde de euro, a declarat, joi, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
Ministrul Muncii: 1,3 milioane de români au ieșit din risc de deprivare socială și risc de sărăcie extremă
Peste 1,3 milioane de români au ieșit din risc de deprivare socială și risc de sărăcie extremă în anii 2023-2024, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''Uitați-vă pe datele relevante anilor 2023-2024. Ei bine, 1,3 milioane de români au ieșit din risc
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula pe trasee modificate, din 2 iunie
Circulația mai multor trenuri va fi modificată în perioada 2 - 19 iunie, ca urmare a unor lucrări la infrastructura feroviară solicitate și realizate de către CNCF CFR S.A. - managerul căii ferate, informează CFR Călători, într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES. Astfel, o serie de lucrări la infrastructura feroviară &ic
Pistol (CNAIR): S-a deschis primul hub de mare putere din România pentru încărcarea autovehiculelor electrice
Primul hub de mare putere din România pentru încărcarea autovehiculelor electrice s-a deschis joi, pe A1, în zona localității Miercurea Sibiului, a anunțat directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol. ''S-a deschis astăzi primul hub de mare putere din Româ
IMM-urile din România se confruntă cu scăderi ale veniturilor cu până la 50% (analiză)
Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) din România se confruntă cu o serie de probleme critice, care le pun la încercare dezvoltarea și chiar existența, printre care scăderea veniturilor cu până la 50% și cheltuieli mai mari decât câștiguri, relevă o analiză de specialitate, publicată joi. Potrivit datelor c