logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Camera Consultanților Fiscali cere clarificări Ministerului Finanțelor privind 'taxa pe stâlp'

Imagine din galeria Agerpres

Camera Consultanților Fiscali (CCF) atrage atenția asupra neclarităților noului impozitul pe construcții, denumit public 'taxă pe stâlp', potrivit unui comunicat remis marți AGERPRES.

Organizația susține că legislația este interpretabilă atât în privința valorilor luate în calcul, cât și în ceea ce privește serele, solariile ori silozurile.

În acest sens, CCF a trimis o adresă către Ministerul Finanțelor prin care solicită lămuriri, precum și o listă de posibile soluții de clarificare a legislației.

'Impozitul pe construcții introdus prin OUG 156/2024, denumit public și 'taxă pe stâlp', are nevoie de clarificări din perspectivă fiscală. Legislația este interpretabilă atât în privința valorilor luate în calcul, cât și în ceea ce privește serele, solariile ori silozurile', se menționează în comunicat.

Astfel, Camera Consultanților Fiscali a trimis o adresă către Ministerul Finanțelor prin care solicită lămuriri în acest sens, precum și o listă de posibile soluții de clarificare a legislației.

'Construcțiile pot avea mai multe valori: valoarea de achiziție, valoarea rămasă neamortizată, valoarea de piață, valoarea reevaluată. Cu alte cuvinte, este dificil pentru contribuabili să determine baza de impozitare când aceasta este neclară. De asemenea, legat de același aspect al clarității legii și aplicării sale unitare, apreciem că se poate pune și problema indicării exacte a sursei de informații ce se va folosi pentru stabilirea valorii bazei de impozitare', se mai spune în comunicat.

Conform sursei citate, o altă problemă este legată de contribuabilii care încetează să existe în cursul anului.

'În înțelegerea noastră, se calculează și se datorează impozitul pe construcții pentru întreg anul fiscal, indiferent pentru ce perioadă din an acesta a existat', se precizează în comunicat.

Având în vedere că acest impozit este unul anual, iar primul an pentru care se datorează impozitul este anul 2025, pentru că legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2025, vă supunem atenției inechitatea acestei prevederi în cazul unui contribuabil care încetează să existe, spre exemplu în luna martie 2025, menționează sursa citată.

'Astfel, chiar dacă calculul impozitului datorat pentru anul 2025 se face prin înmulțirea cotei cu o bază de impozitare stabilită în raport de valorile elementelor sale înregistrate în contabilitate la data de 31 decembrie 2024, nu se poate induce ideea că și impozitul ar fi aferent anului 2024, în care contribuabilul a existat, pentru simplul fapt că legea nu a fost în vigoare în anul 2024', a declarat Doru Dudaș, director executiv al Camerei Consultanților Fiscali.

Pe de altă parte, spune Doru Dudaș, nu putem pretinde unui contribuabil radiat să plătească (anticipat) un impozit pentru o perioadă din an în care el nu mai există, pentru că nu mai avem un subiect al impunerii pentru această perioadă, ori dacă nu avem subiectul impozitului, nu putem avea nici impozit.

'Ordonanța trenuleț (OUG 156/2024) menționează modificarea unui articol (498) care spune că impozitul pe construcții se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX.', se mai precizează în comunicat.

Mai exact, ar trebui să nu se plătească pentru clădirile care sunt utilizate ca sere, solare, răsadnițe, ciupercării, silozuri pentru furaje, silozuri și/sau pătule pentru depozitarea și conservarea cerealelor, cu excepția încăperilor care sunt folosite pentru alte activități economice, susțin reprezentanții CCF.

În aceste condiții, o interpretare ar putea fi că pentru clădirile scutite de impozitul pe clădiri s-ar datora impozitul pe construcții, pentru că asupra lor nu se datorează impozit pe clădiri.

'Cu toate acestea, în înțelegerea noastră, o astfel de interpretare nu ar trebui să fie posibilă pentru că s-ar nega practic politicile publice implementate de statul român atunci când a stabilit aceste scutiri de impozit pe clădiri', a afirmat Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților fiscali.

Drept urmare, pentru acele construcții nu ar trebui să se datoreze acel impozit. Camera Consultanților Fiscali consideră că este foarte necesară o clarificare, în acest caz, a intenției de legiferare.

Camera Consultanilor Fiscali este o organizație profesională de utilitate publică, persoană juridică fară scop lucrativ, cu patrimoniu și buget propriu. Este constituită din consultanți fiscali, consultanți fiscali asistenți care au dobândit această calitate, precum și societățile de consultanță fiscală, autorizate de Cameră, în condițiile prevăzute de O.G. nr. 71/2001, privind organizarea și exercitarea activității de consultanță fiscală, cu modificările și completările ulterioare. AGERPRES/(AS - redactor: Nicoleta Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruştei)

 

Citeşte şi:

Tanczos: Vom veni cu reglementări referitoare la taxa pe stâlp în ultima săptămână a lunii martie

Afisari: 423

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 09-05-2025 11:25

Indicele ROBOR la trei luni a urcat vineri la 7,31%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 7,31% pe an, de la 7,25% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). O valoare similară a indicelui ROBOR la 3 luni a mai fost &ic

Economic 09-05-2025 10:51

O delegație a Sindicatului Liber Navalistul va fi primită vineri la Ministerul Economiei (lider sindical)

O delegație a Sindicatului Liber Navalistul (SLN) va fi primită, vineri, de către ministrul interimar al Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, a declarat pentru AGERPRES președintele SLN, Laurențiu Gobeajă. Sindicatul Liber Navalistul organizează, vineri, două acțiuni de protest, în fața Ministerului Ec

Economic 09-05-2025 10:40

Bursa de la București a deschis cu creșteri pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de vineri

Bursa de Valori București (BVB) a deschis cu creșteri pe majoritatea indicilor ședința de vineri, iar rulajul se cifra la peste 8,5 milioane de lei (1,6 milioane euro), după o jumătate de oră de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,40%, iar ind

Economic 09-05-2025 10:39

Hidroelectrica investește peste 9 milioane lei în sisteme fotovoltaice pentru 20 de centrale hidroelectrice de pe râul Olt

Hidroelectrica a semnat un contract de peste 9 milioane de lei pentru 'valorificarea potențialului fotovoltaic în cadrul centralelor de producere a energiei electrice amplasate pe sectorul mijlociu și inferior al râului Olt'. Potrivit unui comunicat al companiei, scopul principal al investiției este creșterea capacității de

Economic 09-05-2025 10:35

BNR lansează o monedă cu tema 90 de ani de la înființarea Academiei de Științe Medicale din România

Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic, începând cu data de 12 mai 2025, o monedă din tombac cuprat cu tema 90 de ani de la înființarea Academiei de Științe Medicale din România, informează un comunicat al BNR transmis, vineri, AGERPRES. Aversul monedei prezintă o parte a clădirii Spital

Economic 09-05-2025 10:16

Numărul sacrificărilor și greutatea în carcasă au crescut în martie la porcine și au scăzut la bovine, ovine și caprine și la păsări(statistică)

Numărul sacrificărilor și greutatea în carcasă au crescut în martie 2025, față de aceeași lună a anului trecut, la porcine și au scăzut la bovine, la ovine și caprine și la păsări, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri. În luna martie 2025, față de luna februarie 2025, numărul sacrificărilor

Economic 09-05-2025 10:13

ANAF: Proiecte europene privind asigurarea interoperabilității sistemelor de tip chatbot în domeniul fiscal, finalizate la București

România a avut rolul de lider în coordonarea a două proiecte europene finalizate cu succes privind asigurarea interoperabilității sistemelor de tip chatbot în domeniul fiscal, a anunțat vineri Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). 'În perioada 6 - 7 mai 2025, la București, a avut loc reuniunea reprezenta

Economic 09-05-2025 09:39

Burduja: România nu poate închide termocentralele pe cărbune din cauze obiective

Ministerul Energiei insistă pentru renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și amânarea termenului de închidere a termocentralelor pe cărbune, în caz contrar acest lucru ar pune și mai multă presiune pe prețuri, a scris, vineri, ministrul Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook. 'Securitatea en

Economic 09-05-2025 09:21

AMOFM București: Bursa generală a locurilor de muncă va avea loc la Colegiul Economic 'Viilor', pe 23 mai

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) organizează Bursa Generală de Locuri de Muncă la Colegiul Economic 'Viilor' în data de 23 mai 2025, informează instituția într-un comunicat transmis vineri AGERPRES. Potrivit sursei citate, obiectivul principal al evenimentului îl constituie creștere

Economic 08-05-2025 19:33

ANPC a dispus suspendarea temporară a activității pentru 11 societăți din zona șoselei de centură a Capitalei

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a dispus, joi, oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor, pentru 11 operatori economici care își desfășoară activitatea în zona șoselei de centură a Municipiului București. Potrivit unui comunicat al ANPC, este vorba despre societățile Coffe Cop, La Jardel

Economic 08-05-2025 19:02

Ministrul Economiei: Șantierul Naval 2 Mai din Mangalia are acum oportunități clare de dezvoltare pe termen lung

Șantierul Naval 2 Mai din Mangalia are acum oportunități clare de dezvoltare pe termen lung, care să păstreze locurile de muncă ale oamenilor și șantierul funcțional, susține ministrul Economiei, Bogdan Ivan, după ce reprezentanții Sindicatului Navalistul au anunțat proteste în Capitală pentru ziua de vineri. Într-o

Economic 08-05-2025 15:53

Dumitru Costin a fost reales în funcția de președinte al BNS

Dumitru Costin a fost reales, joi, președinte al Blocului Național Sindical (BNS), cu 304 voturi favorabile și 12 împotrivă, la cel de-al 13-lea Congres al Confederației Sindicale. Costin se află la conducerea BNS încă din 1993, mai întâi ca președinte interimar, în urma demisiei lui Matei Brătianu. Ulterior, Dumitru Costin a fost

Economic 08-05-2025 14:49

România raportează o scădere de 70% a înmatriculărilor de autoturisme full electrice, în aprilie (APIA)

Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 24%, în luna aprilie 2025, față de aceeași perioadă din anul anterior, în timp ce autoturismele full electrice au raportat o diminuare de 70% și o cotă de piață de 2,2%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asociația Producătorilor și Importatorilor

Economic 08-05-2025 14:24

Ministerul Energiei anunță reducerea cu 25% a cheltuielilor salariale și desființarea a 91 de posturi

Cheltuielile salariale din Ministerul Energiei se vor reduce cu 25%, iar numărul posturilor va scădea cu 23%, echivalentul a 91 de poziții, a anunțat Ministerul Energiei într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES. Proiectul de Hotărâre de Guvern privind reorganizarea instituției a fost aprobat în ședința de Guvern de joi, 8 mai, după

Economic 08-05-2025 13:39

Olimpicii din Alexandria, față în față cu tehnologia viitorului la ICI București

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI București a fost, în această săptămână, gazda unei vizite a zeci de elevi cu rezultate academice excepționale din Alexandria, participanți în programul educativ și vocațional ''Clubul Olimpicilor Alexandria - România Inteligentă''. Po