Fermierii ar putea accesa din acest an credite pe termen lung, garantate 100% de stat, pentru investiții și capital de lucru (ministru)
Fermierii români ar putea accesa din acest an credite pe termen lung, garantate 100% de către statul român, pentru investiții și capital de lucru, inclusiv pentru achiziționarea de terenuri, noua măsura de sprijin fiind notificată deja la Comisia Europeană, susține ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.
'O să venim cu 'Creditul Agricol' prin care să le dăm fermierilor, cu o dobândă mai mică, accesul la creditare, cu o marjă fixă de 1,95% +ROBOR, garantat 100% de stat. Va fi, pe de o parte, pentru investiții pe o perioadă de 20 de ani, inclusiv pentru achiziționarea de terenuri, iar, pe de altă parte, pentru capital de lucru pentru o perioadă de 10 ani. Vreau să cresc perioada de rambursare, să nu mai punem presiune pe fermieri să restituie în 5 - 6 ani acești bani către sistemul bancar. Am notificat deja la Comisia Europeană și suntem în negocieri pentru creșterea perioadei de rambursare', a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii.
Până în prezent, aproape 4.000 de fermieri au beneficiat de 'Creditul fermierului', o măsură de sprijin lansată pe cadrul Ucraina, unde MADR a alocat deja peste trei miliarde de lei.
'Am avut 'Creditul fermierului' pe cadrul Ucraina, prin care am suportat ROBOR pe perioadă de criză, COVID, război. Noi am dat credite de trei miliarde de lei pe 'Creditul fermierului'. Acum, timp de 5 ani, tot ROBOR-ul la toți fermierii va fi plătit de către Ministerul Agriculturii. E un impact destul de mare, de aproape 50-60 de milioane de euro pe an, dar eu m-am bucurat foarte mult că 3.900-4.000 de fermieri care au accesat creditul acesta au fost salvați', a precizat Barbu.
Potrivit sursei citate, în perioada următoare vor fi lansate 'foarte multe programe și pentru fermele mici', pentru a putea crește producția la produsele autohtone.
'Sunt bani prin Planul Strategic prin care vom da un sprijin de 50.000 euro pentru ferma mică, 200.000 euro pentru dezvoltarea celor care s-au instalat ca tineri fermieri în perioada 2014-2020. Vreau să vă spun un lucru și am observat și la târgurile din curtea Ministerului Agriculturii, atunci când producătorii au venit de joi până sâmbătă dimineața au terminat marfa. Adică trebuie să trecem la un alt nivel: de creștere a producției la produsele autohtone, pentru că nu facem față. Nu există în România cineva care face produse autohtone să rămână cu ele pe stoc. Ele toate sunt vândute', a spus Florin Barbu.
În opinia sa, trebuie făcute investiții pentru a crește cantitatea acestor produse, iar intențiile sunt de a lansa un program de startup-uri pe zona montană cu ajutorul unor fonduri de la Ministerul Economiei.
'Dacă vrem să trecem la un alt nivel, de a le integra aceste produse în magazinele de cartier, în magazinele de retail din România, trebuie să începem să creștem un pic cantitatea, iar cantitatea o creștem cu mici investiții. De aceea am vorbit și sunt în discuții cu colegul meu de la Ministerul Economiei, pentru că el are o alocare de 447 de milioane pe startup-uri. Asta înseamnă un sprijin de 60.000 euro, 100% dat către firme noi înființate. I-am făcut o propunere, astfel încât din cele 447 de milioane de euro să rupem undeva la 200 de milioane de euro și să punem start-up pentru zona montană. Ce înseamnă asta? Înseamnă să dăm fermierilor un proiect de 60.000 euro, un container pentru procesare lapte, în care să facă brânză, iaurt etc', a subliniat șeful MADR.
El a explicat că aceste containere vor fi dotate 'cu tot ce trebuie', cu zonă de frig, cu zonă de închegare, cu zonă de ambalare și vor fi autorizate sanitar-veterinar, în așa fel încât toate produsele obținute în aceste containere să intre în magazinele de retail sau magazinele de cartier.
'Vrem să populăm muntele cu 1.000 de containere de abatorizare și 1.000 de procesare lactate și alte produse agroalimentare cu ajutorul acestor startup-uri, prin Ministerul Economiei, printr-o axă separată pentru produse agroalimentare. Și cred că va fi un succes să populăm zona montană cu 200 de milioane de euro', a susținut Barbu.
În opinia sa, toate aceste cantități realizate de producătorii locali vor putea fi colectate de cooperative, având în vedere că produsele vor fi obținute în zonă autorizată sanitar-veterinar.
'Atunci când te duci la producătorii locali trebuie să le ceri autorizația sanitar-veterinară. Noi facem popularea acestora, cu certificat sanitar-veterinar, astfel încât cooperativele să poată colecta cantitățile mai mari, să meargă în magazine. Acesta este succesul. Vom lansa cât de curând acest proiect. Retailerii sunt deschiși, dacă sunt cantități mari de produse. În cazul în care nu ai cantități, e foarte greu să intri în magazinele de retail. Dar dacă ne uităm și acum pe produse, 70% din produsele din magazinele de retail sunt românești. Vă dau un exemplu, mergem la uleiul de floarea-soarelui, ați văzut ulei de floarea-soarelui din altă țară? Din șapte produse, poate unul e venit din import, dar celelalte sunt de la noi. Dacă luăm pe procesare carne și ne ducem în magazinul de retail, nu putem să găsim parizer, cârnați, crenvurști de la procesatorii români? De asemenea, tot laptele din România, 98% care e magazinul de retail, este procesat în România de la fermierii noștri', a punctat oficialul MADR.
Legat de deficitul de forță de muncă din agricultură, ministrul a afirmat că se lucrează la un proiect, împreună cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, pentru integrarea tinerilor în acest domeniu, iar în privința zilierilor vor fi operate anumite modificări în legislație legate de perioada în care pot lucra în fermă pe tot parcursul anului.
'Am avut o discuție cu președintele ANOFM, care ar avea un buffer pentru instalarea și angajarea tinerilor în mai multe domenii și vreau să fac programul pilot pe agricultură, astfel încât să venim cu un sprijin de 2.000-3.000 lei pe fiecare angajat din acel buffer, care se constituie o taxă la ANOFM, prin care poți să faci programe sociale de dezvoltare și de integrare a tinerilor care termină liceul sau facultatea în agricultură. Vreau să-i încurajez foarte mult și pe fermierii din bazinul legumicol, dar și pe fermierii mai mici, care au câte 10 hectare integrate cu zootehnia, să se transforme din persoană fizică în Persoană Fizică Autorizată (PFA), în Întreprindere Individuală (II), să fie înregistrați cu carte de muncă prin sprijinul pe care noi vrem să-l dăm pe o perioadă de trei sau cinci ani prin ANOFM. Nu vreau să se mai trezească peste 20, 30 de ani că nu au pensie. Trebuie să-i ajutăm. Prin aceste scheme economice pe care noi le putem face, putem ajuta și pilonul fondurilor de pensii, iar ulterior acești oameni care muncesc 30 de ani în sere și în bazine legumicole să beneficieze și ei de o pensie corectă', a adăugat ministrul Agriculturii.
Întrebat câți bani au intrat în agricultura românească din fonduri europene de la aderare și până în prezent, Florin Barbu a subliniat că sunt peste 40 de miliarde de euro.
'Avem de la aderare și până în prezent 40 de miliarde de euro. Anul trecut am primit rambursări de la Comisia Europeană, pe plăți directe, pe FEADR și FEGA, 2,8 miliarde de euro, ceea ce am plătit noi și am și recuperat. Sunt bani care au intrat în România, sunt în conturile BNR și au fost virați către bugetul de stat. Avem grad de absorbție pe anul trecut de 99,9% la APIA și de 95,5% pe AFIR. Am finalizat în februarie plățile directe pentru 2024, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată până în luna februarie', a mai transmis Barbu.
Legat de Planul Strategic (PS) PAC 2023-2027, șeful de la Agricultură a punctat că există contracte semnate pe aproape toată suma alocată acestui program, pentru acest an mai fiind disponibili 'foarte puțin bani'.
'Pe PS mai avem foarte puțini bani, 200 - 300 de milioane euro. Am semnat contracte pe tot programul PS într-un an de zile. Aceste proiecte trebuie finalizate până în 2029, n+2. Mai avem 200 de milioane de euro pentru panificație, exclusiv pentru fabrici de panificație, tot pe procesare. Am băgat peste trei miliarde de euro în procesare, două miliarde din fonduri europene și un miliard de euro de la buget de stat. În ultimii 20 de ani nu s-au băgat trei miliarde de euro în procesare în România', a concluzionat ministrul Agriculturii, Florin Barbu. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Banca Mondială estimează pentru România o creștere economică de 1,3% în 2025
Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală (ECA) la 2,5% în perioada 2025-2026, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026, conform Raportului ECA Economic Update pentru regiune, publicat miercuri.
AAC: Direcțiile propuse de PE referitor la bugetul UE post-2027, un pas important spre o Politică Agricolă Comună mai corectă
Direcțiile propuse de Parlamentul European referitor la viitorul buget al UE post-2027 reprezintă un pas important spre o Politică Agricolă Comună (PAC) mai corectă și adaptată realităților fermierilor din Estul Europei, consideră Alianța pentru Agricultură și Cooperare. Potrivit unui comunicat al AAC, remis AGERPRES, Comisia pentru bugete a Parlamentului Euro
Crețu (ELCEN): Datoria Primăriei Capitalei a ajuns la 1,4 miliarde lei; în aprilie a plătit zero lei
Datoria Primăriei Capitalei către ELCEN este în prezent de 1,4 miliarde lei, iar în luna aprilie nu a fost plătit niciun leu, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, directorul general al Electrocentrale București, Claudiu Crețu. 'Voi vorbi strict cifre, ca să înțelegem situația în care ne aflăm astă
Burduja: Sistemul de termoficare în sine este în colaps; administratorii Termoenergetica l-au informat pe Nicușor Dan că intră în insolvență compania
Sistemul de termoficare este în colaps, în condițiile în care ELCEN, compania Ministerului Energiei, are de încasat peste 1,25 miliarde de lei de la Termoenergetica, bani pe care aceasta nu i-a primit de la Primăria Generală și a anunțat că trebuie să intre în insolvență, conform legii, a afirmat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian
România, prezentă în aceste zile la Târgul de Turism din Kazahstan
România participă, începând de miercuri, la Târgul de Turism din Kazahstan (KITF), care a ajuns la a 23-a ediție, în standul țării noastre fiind promovate destinații precum Mureș, Harghita, Bucovina, dar și Constanța - Mamaia. 'Intrarea României în spațiul Schengen ne-a făcut destinația vedetă și &
Metrorex introduce abonamente lunare pentru utilizarea parcării Terminalului Multimodal Străulești, începând cu 1 mai
Metrorex introduce, de la 1 mai, abonamente lunare pentru utilizarea parcării Terminalului Multimodal Străulești, odată cu efectuarea testelor pentru implementarea unei noi oferte tarifare, a anunțat miercuri compania. Astfel, Metrorex vine în sprijinul publicului călător care utilizează serviciile de parcare tip Park&Ride prin introducerea abonament
Ministrul Finanțelor participă la Reuniunile de Primăvară organizate de Grupul Băncii Mondiale și Fondul Monetar Internațional
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, participă în această săptămână la Reuniunile de Primăvară organizate de Grupul Băncii Mondiale și Fondul Monetar Internațional (FMI), reafirmând angajamentul României pentru stabilitatea fiscal-bugetară, a anunțat miercuri instituția. 'Delegația Ministerului Finanțelor, condusă d
ANSVSA: Un transport cu peste 30.000 de oi va pleca miercuri către Algeria
Un nou transport de ovine românești, cu peste 30.000 de animale, va pleca miercuri din portul Constanța către Algeria, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). 'Astăzi, 23 aprilie 2025, un nou transport important de ovine este realizat către statul algerian, în baza colaborăr
Pistol: În octombrie, practic, vom avea toată legătura de la Ploiești la Buzău
Lotul 2 Pietroasele - Mizil din autostrada A7 Ploiești - Buzău este estimat a se finaliza în cursul lunii mai, iar lotul 3 Pietroasele/Spătaru - Buzău în octombrie, astfel încât, practic, vom avea toată legătura de la Ploiești la Buzău, a afirmat, miercuri, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CN
Grindeanu: Contractele pentru construcția ultimelor trei tronsoane ale A8 intră în procedură de licitație
Documentația pentru contractele privind proiectarea și execuția tronsoanelor cuprinse între Lețcani și Podul de la Ungheni a fost transmisă, miercuri, spre validare, la Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), a anunțat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de
Incertitudinea domină piața bursieră; deciziile lui Trump au potențialul de a transforma complet peisajul (analiză)
Incertitudinea încă domină piața, iar deciziile lui Trump au potențialul de a transforma complet peisajul, susțin analiștii XTB, companie de investiții pe bursele internaționale. 'Este important de reținut că anunțul de a suspenda tarifele nu înseamnă că președintele american a renunțat complet la acest scenariu. În plus,
Buget de 1,43 miliarde de lei la ''Rabla 2025''; ecotichetul pentru mașinile electrice ajunge la 7.500 de euro (minister)
Bugetul Programului ''Rabla'' din acest an va fi de 1,43 miliarde de lei, cu aproape 50% mai mare decât cel din 2024, iar valoarea ecotichetului pentru mașinile electrice a fost majorată la 7.500 de euro, față de 5.000 de euro, în anul anterior, informează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), într-un comunicat de presă tr
Ministerul Muncii: Alocațiile pentru copii vor ajunge la beneficiari din 8 mai, iar pensiile din 2 mai
Alocațiile pentru copii vor ajunge la beneficiari din 8 mai, în cont bancar, în timp ce pensiile vor putea fi încasate din 2 mai, prin mandat poștal, chiar dacă începutul lunii aduce minivacanța de 1 Mai, informează Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale. Potrivit unei postări pe pagina de Fac
Bursa de la București a deschis pe verde ședința de miercuri
Bursa de Valori București (BVB) a deschis miercuri în creștere pe toți indicii, iar rulajul se cifra la 8,3 milioane de lei (1,6 milioane euro) după 30 de minute de la debutul ședinței. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,30%, iar indicele
Despăgubiri de 56 milioane de lei pentru locuințele afectate de furtuni, plătite anul trecut în baza asigurărilor facultative
Companiile de asigurări membre ale Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) au plătit anul trecut despăgubiri de 56 de milioane lei pentru daunele provocate locuințelor de furtuni, în baza polițelor de asigurare facultative, suma fiind în creștere cu circa 120% față de anul 2023, informează, miercuri, un comun