logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Fermierii ar putea accesa din acest an credite pe termen lung, garantate 100% de stat, pentru investiții și capital de lucru (ministru)

Fermierii români ar putea accesa din acest an credite pe termen lung, garantate 100% de către statul român, pentru investiții și capital de lucru, inclusiv pentru achiziționarea de terenuri, noua măsura de sprijin fiind notificată deja la Comisia Europeană, susține ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

'O să venim cu 'Creditul Agricol' prin care să le dăm fermierilor, cu o dobândă mai mică, accesul la creditare, cu o marjă fixă de 1,95% +ROBOR, garantat 100% de stat. Va fi, pe de o parte, pentru investiții pe o perioadă de 20 de ani, inclusiv pentru achiziționarea de terenuri, iar, pe de altă parte, pentru capital de lucru pentru o perioadă de 10 ani. Vreau să cresc perioada de rambursare, să nu mai punem presiune pe fermieri să restituie în 5 - 6 ani acești bani către sistemul bancar. Am notificat deja la Comisia Europeană și suntem în negocieri pentru creșterea perioadei de rambursare', a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii.

Până în prezent, aproape 4.000 de fermieri au beneficiat de 'Creditul fermierului', o măsură de sprijin lansată pe cadrul Ucraina, unde MADR a alocat deja peste trei miliarde de lei.

'Am avut 'Creditul fermierului' pe cadrul Ucraina, prin care am suportat ROBOR pe perioadă de criză, COVID, război. Noi am dat credite de trei miliarde de lei pe 'Creditul fermierului'. Acum, timp de 5 ani, tot ROBOR-ul la toți fermierii va fi plătit de către Ministerul Agriculturii. E un impact destul de mare, de aproape 50-60 de milioane de euro pe an, dar eu m-am bucurat foarte mult că 3.900-4.000 de fermieri care au accesat creditul acesta au fost salvați', a precizat Barbu.

Potrivit sursei citate, în perioada următoare vor fi lansate 'foarte multe programe și pentru fermele mici', pentru a putea crește producția la produsele autohtone.

'Sunt bani prin Planul Strategic prin care vom da un sprijin de 50.000 euro pentru ferma mică, 200.000 euro pentru dezvoltarea celor care s-au instalat ca tineri fermieri în perioada 2014-2020. Vreau să vă spun un lucru și am observat și la târgurile din curtea Ministerului Agriculturii, atunci când producătorii au venit de joi până sâmbătă dimineața au terminat marfa. Adică trebuie să trecem la un alt nivel: de creștere a producției la produsele autohtone, pentru că nu facem față. Nu există în România cineva care face produse autohtone să rămână cu ele pe stoc. Ele toate sunt vândute', a spus Florin Barbu.

În opinia sa, trebuie făcute investiții pentru a crește cantitatea acestor produse, iar intențiile sunt de a lansa un program de startup-uri pe zona montană cu ajutorul unor fonduri de la Ministerul Economiei.

'Dacă vrem să trecem la un alt nivel, de a le integra aceste produse în magazinele de cartier, în magazinele de retail din România, trebuie să începem să creștem un pic cantitatea, iar cantitatea o creștem cu mici investiții. De aceea am vorbit și sunt în discuții cu colegul meu de la Ministerul Economiei, pentru că el are o alocare de 447 de milioane pe startup-uri. Asta înseamnă un sprijin de 60.000 euro, 100% dat către firme noi înființate. I-am făcut o propunere, astfel încât din cele 447 de milioane de euro să rupem undeva la 200 de milioane de euro și să punem start-up pentru zona montană. Ce înseamnă asta? Înseamnă să dăm fermierilor un proiect de 60.000 euro, un container pentru procesare lapte, în care să facă brânză, iaurt etc', a subliniat șeful MADR.

El a explicat că aceste containere vor fi dotate 'cu tot ce trebuie', cu zonă de frig, cu zonă de închegare, cu zonă de ambalare și vor fi autorizate sanitar-veterinar, în așa fel încât toate produsele obținute în aceste containere să intre în magazinele de retail sau magazinele de cartier.

'Vrem să populăm muntele cu 1.000 de containere de abatorizare și 1.000 de procesare lactate și alte produse agroalimentare cu ajutorul acestor startup-uri, prin Ministerul Economiei, printr-o axă separată pentru produse agroalimentare. Și cred că va fi un succes să populăm zona montană cu 200 de milioane de euro', a susținut Barbu.

În opinia sa, toate aceste cantități realizate de producătorii locali vor putea fi colectate de cooperative, având în vedere că produsele vor fi obținute în zonă autorizată sanitar-veterinar.

'Atunci când te duci la producătorii locali trebuie să le ceri autorizația sanitar-veterinară. Noi facem popularea acestora, cu certificat sanitar-veterinar, astfel încât cooperativele să poată colecta cantitățile mai mari, să meargă în magazine. Acesta este succesul. Vom lansa cât de curând acest proiect. Retailerii sunt deschiși, dacă sunt cantități mari de produse. În cazul în care nu ai cantități, e foarte greu să intri în magazinele de retail. Dar dacă ne uităm și acum pe produse, 70% din produsele din magazinele de retail sunt românești. Vă dau un exemplu, mergem la uleiul de floarea-soarelui, ați văzut ulei de floarea-soarelui din altă țară? Din șapte produse, poate unul e venit din import, dar celelalte sunt de la noi. Dacă luăm pe procesare carne și ne ducem în magazinul de retail, nu putem să găsim parizer, cârnați, crenvurști de la procesatorii români? De asemenea, tot laptele din România, 98% care e magazinul de retail, este procesat în România de la fermierii noștri', a punctat oficialul MADR.

Legat de deficitul de forță de muncă din agricultură, ministrul a afirmat că se lucrează la un proiect, împreună cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, pentru integrarea tinerilor în acest domeniu, iar în privința zilierilor vor fi operate anumite modificări în legislație legate de perioada în care pot lucra în fermă pe tot parcursul anului.

'Am avut o discuție cu președintele ANOFM, care ar avea un buffer pentru instalarea și angajarea tinerilor în mai multe domenii și vreau să fac programul pilot pe agricultură, astfel încât să venim cu un sprijin de 2.000-3.000 lei pe fiecare angajat din acel buffer, care se constituie o taxă la ANOFM, prin care poți să faci programe sociale de dezvoltare și de integrare a tinerilor care termină liceul sau facultatea în agricultură. Vreau să-i încurajez foarte mult și pe fermierii din bazinul legumicol, dar și pe fermierii mai mici, care au câte 10 hectare integrate cu zootehnia, să se transforme din persoană fizică în Persoană Fizică Autorizată (PFA), în Întreprindere Individuală (II), să fie înregistrați cu carte de muncă prin sprijinul pe care noi vrem să-l dăm pe o perioadă de trei sau cinci ani prin ANOFM. Nu vreau să se mai trezească peste 20, 30 de ani că nu au pensie. Trebuie să-i ajutăm. Prin aceste scheme economice pe care noi le putem face, putem ajuta și pilonul fondurilor de pensii, iar ulterior acești oameni care muncesc 30 de ani în sere și în bazine legumicole să beneficieze și ei de o pensie corectă', a adăugat ministrul Agriculturii.

Întrebat câți bani au intrat în agricultura românească din fonduri europene de la aderare și până în prezent, Florin Barbu a subliniat că sunt peste 40 de miliarde de euro.

'Avem de la aderare și până în prezent 40 de miliarde de euro. Anul trecut am primit rambursări de la Comisia Europeană, pe plăți directe, pe FEADR și FEGA, 2,8 miliarde de euro, ceea ce am plătit noi și am și recuperat. Sunt bani care au intrat în România, sunt în conturile BNR și au fost virați către bugetul de stat. Avem grad de absorbție pe anul trecut de 99,9% la APIA și de 95,5% pe AFIR. Am finalizat în februarie plățile directe pentru 2024, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată până în luna februarie', a mai transmis Barbu.

Legat de Planul Strategic (PS) PAC 2023-2027, șeful de la Agricultură a punctat că există contracte semnate pe aproape toată suma alocată acestui program, pentru acest an mai fiind disponibili 'foarte puțin bani'.

'Pe PS mai avem foarte puțini bani, 200 - 300 de milioane euro. Am semnat contracte pe tot programul PS într-un an de zile. Aceste proiecte trebuie finalizate până în 2029, n+2. Mai avem 200 de milioane de euro pentru panificație, exclusiv pentru fabrici de panificație, tot pe procesare. Am băgat peste trei miliarde de euro în procesare, două miliarde din fonduri europene și un miliard de euro de la buget de stat. În ultimii 20 de ani nu s-au băgat trei miliarde de euro în procesare în România', a concluzionat ministrul Agriculturii, Florin Barbu. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 1428

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 27-05-2025 21:02

Burduja: Dacă există motoare de creștere într-o economie, acestea sunt orașele

Orice economie dezvoltată a lumii este o economie urbanizată și dacă există motoare de creștere într-o economie, acestea sunt orașele, a declarat, marți, la evenimentul 'Smart City Industry Awards' (SCIA) 2025, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Teoria Băncii Mondiale, validate din plin de practică, este că nu există dez

Economic 27-05-2025 19:52

Tanczos: România va putea atinge țintele de deficit asumate doar prin măsuri ferme și reducerea cheltuielilor

România va putea atinge țintele de deficit asumate doar prin măsuri ferme, reducerea cheltuielilor și crearea unui stat mai suplu, a scris, marți, pe pagina sa de socializare, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

Economic 27-05-2025 19:38

Deficit bugetar de 2,95% din PIB, după primele patru luni din 2025

Deficitul bugetar s-a situat la 2,95% din PIB, după primele patru luni din 2025, comparativ cu 3,25% din PIB în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate marți de Ministerul Finanțelor. 'Execuția bugetului general consolidat în primele patru luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 55,97 mili

Economic 27-05-2025 18:51

Bălan (STS): Statul român este într-un amplu proces de digitalizare

Statul român este într-un amplu proces de digitalizare, dar ca să avem servicii și aplicații importante, trebuie să facem asta într-un mod standardizat și coerent, a declarat, marți, la evenimentul 'Smart City Industry Awards' (SCIA) 2025, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Sorin Bălan. 'De

Economic 27-05-2025 18:33

Busuioc (Curtea de Conturi): Cred că e nevoie de registre naționale unice care să asigure interoperabilitatea bazelor de date

România are nevoie de registre naționale unice care să asigure interoperabilitatea bazelor de date, a declarat, marți, președintele Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc, subliniind faptul că banii pe care îi avem la dispoziție pentru digitalizare trebuie cheltuiți cu grijă, în așa fel încât 'să nu digitalizăm birocrația&

Economic 27-05-2025 18:11

Dumitrașcu (ARSC): România nu se poate dezvolta fără conceptul de smart city

România nu se poate dezvolta fără conceptul de smart city și avem nevoie să înțelegem nevoile reale ale comunităților, a declarat, marți, la evenimentul 'Smart City Industry Awards' (SCIA) 2025, președintele Asociației Române pentru Smart City (ARSC), Eduard Dumitrașcu. 'Smart city înseamnă mai mult dec&acir

Economic 27-05-2025 17:59

Președintele LAPAR: 20% din suprafața agricolă a României nu beneficiază de titluri de proprietate; nu putem să discutăm nici de irigații, nici de dezvoltare

România are probleme cu seceta pe 7,2 milioane de hectare și cu băltirile pe 3,7 milioane de hectare, deci ne trebuie un sistem de irigație cu dublu scop, atât de irigații, cât și de desecare, a declarat, marți, pentru AGERPRES, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile. &#

Economic 27-05-2025 17:24

Pricop (AAF): Industria fondurilor de investiții a crescut cu 56% în ultimii 10 ani

Industria fondurilor de investiții a crescut cu 56% în ultimii 10 ani, iar acum depășește 47,4 miliarde de lei, din care segmentul fondurilor deschise de investiții totalizează 27,9 miliarde de lei, în timp ce fondurile de investiții alternative se situează la 19,47 miliarde lei, conform datelor prezentate, marți, de directorul executiv al Asociației Admi

Economic 27-05-2025 16:24

Președintele Societății Naționale Române pentru Știința Solului: Domeniul agriculturii este suprareglementat

Domeniul agriculturii este suprareglementat, cu multe norme care nu țin cont de situația concretă din România, iar din această cauză fermierii au o reticență atunci când discută de reglementările care vin de la Comisia Europeană, consideră profesorul Mihail Dumitru, președinte al Societății Naționale Române pentru Știința Solului.

Economic 27-05-2025 15:56

Aproape jumătate dintre români aruncă mâncare gătită (studiu)

Aproape jumătate dintre români aruncă mâncare gătită, acest comportament menținându-se la un nivel îngrijorător și în 2025, în ciuda faptului că obiceiurile de cumpărare a produselor alimentare au rămas constante, comparativ cu datele analizate în 2024, relevă un studiu dat publicității marți. 'Apr

Economic 27-05-2025 15:31

Salina Praid a devenit inaccesibilă și personalului operator, din cauza ploilor

Platforma Salinei Praid a devenit inaccesibilă și pentru personalul operator și utilaje, din cauza infiltrațiilor provenite de la precipitațiile abundente din ultimele săptămâni, se arată într-un comunicat de presă al Societății Naționale a Sării (SNS), transmis marți AGERPRES. 'În pofida eforturilor depuse de specialiști

Economic 27-05-2025 15:14

Așteptările comunității de afaceri româno-germane privind situația economică din țară s-au deteriorat (sondaj)

Așteptările companiilor din comunitatea de afaceri româno-germană privind mersul economiei românești s-au înrăutățit destul mult față de anul trecut, cu o creștere a celor pesimiști de aproximativ 20 de procente față de anul trecut (2024 - 38%, 2025 - 57%), relevă un chestionar de conjunctură, realizat de AHK România în primăvară.

Economic 27-05-2025 14:45

Banca Națională a României invită publicul la a cincea ediție a evenimentului 'Zilele Porților Deschise'

Banca Națională a României (BNR) invită publicul larg la cea de-a cincea ediție a evenimentului Zilele Porților Deschise, în contextul aniversării a 145 de ani de la înființare, potrivit unui comunicat remis marți AGERPRES. Conform sursei citate, evenimentul va avea loc în zilele de joi, 29 mai, și vineri, 30 mai 2025,

Economic 27-05-2025 14:29

Ministerul Finanțelor a acordat ajutoare de stat de un miliard de lei pentru proiecte de investiții în mai multe sectoare

Ministerul Finanțelor a acordat ajutoare de stat de peste un miliard de lei pentru proiecte de investiții în industria agroalimentară, chimică, auto, aeronautică și în prelucrarea sticlei, a anunțat marți ministrul de resort, Tanczos Barna. Potrivit unui comunicat al MinisteruluiFInanțelor, în perioada 29 iulie - 9 septembrie

Economic 27-05-2025 14:26

Consumatorii au returnat 1,45 miliarde de ambalaje SGR, în primele patru luni din 2025 (RetuRo)

Consumatorii au returnat, de la începutul anului și până la finele lunii aprilie, 1,45 miliarde de ambalaje cu sigla SGR, arată datele administratorului Sistemului de Garanție-Returnare, RetuRo, într-un comunicat de presă transmis, marți, AGERPRES. Potrivit sursei citate, doar la nivelul lunii aprilie au fost colectate aproxi