Ivan: Pregătim facilități legate de vizele de turist pentru a ajunge în România, să simplificăm procedurile foarte laborioase

Autoritățile române pregătesc facilități legate de vizele de turist pentru străinii care doresc să viziteze România, iar la nivel diplomatic s-au purtat discuții pentru acorduri comerciale în materie de turism cu câteva state extrem de importante din Uniunea Europeană și din afara ei, a declarat, joi, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan.
Prezent la deschiderea Târgului de Turism al României, ediția de primăvară, ministrul a afirmat că a demarat un proces de simplificare a relației stat-operatori din turism, fiind pregătită o aplicație pentru a se vedea care este profilul turistului din România și a se veni cu campanii targetate.
'Am trei idei scurte, precise și clare pe care vreau să le subliniez în această dimineață. Unu, simplificare în relația statului cu tot ceea ce înseamnă operatori din turism. Aici știm cu toții că încă se fac raportări cu foaia și cu pixul, de multe ori și în Excel. Folosim expertiza din digitalizare după ce am făcut acest nou minister, împreună cu colegii noștri, tocmai pentru a aduce o simplificare a tuturor acestor procese birocratice. Deja avem o aplicație pe care am pregătit-o și acum o calibrăm în raport cu toți operatorii turistici din România. Lucrăm în grupurile de lucru la nivel tehnic ca să fie operabilă această aplicație, care va fi gratuită pentru toți operatorii, și, odată cu ea, vor putea doar să scaneze buletinul sau celelalte documente, fără să fie nevoie să mai facă vechile copii la xeroxuri și să facă Excel-uri ca să transmită raportările, ca să vedem care e profilul turistului din România, atât al celui român, cât și al celui care vine din afara țării în România. Atunci vom putea să facem următorul lucru: să venim cu campanii targetate (...), să știm foarte clar cum ne adresăm în afara țării și în țară', a afirmat Bogdan Ivan.
O altă direcție unde s-au semnalat probleme este cea a acordării vizelor de turist pentru cei care doresc să viziteze România, iar aici se lucrează la simplificarea acestei proceduri.
'La nivel diplomatic, deja am purtat discuții pentru acorduri comerciale în materie de turism cu câteva state extrem de importante din Europa și în afara Uniunii Europene. Pregătim inclusiv facilități legate de vizele de turist pentru a ajunge în România, să simplificăm toate acele proceduri foarte laborioase. Mi s-au adus la cunoștință de către marii operatori din turism că avem probleme acolo și deja lucrăm în grupurile de lucru pentru a le simplifica', a susținut acesta.
Bogdan Ivan a dat asigurări că deciziile pe care ministerul le va lua cu privire la segmentul turistic vor fi doar în acord cu operatorii din sector.
'Orice decizie pe care o luăm referitor la segmentul turistic, o facem exclusiv în consultare cu zona privată. Deja am purtat foarte multe discuții cu asociațiile patronale din acest sector și ce am făcut în ultimele trei săptămâni, pentru că sunt de o lună și ceva în această nouă configurație, împreună cu colegii mei, am scos din sertar acele proiecte de lege, de simplificare propuse de către dumneavoastră, care datează și de câțiva ani și sunt în sertare. Le-am reactualizat și urmează în perioada următoare să intre pe fluxul de avizare și chiar să le schimbăm. Lucruri simple, care au impact mare', a subliniat șeful MEDAT.
De asemenea, se lucrează la flexibilizarea conceptului de management al destinației, pentru a se înființa OMD-ul național, care să permită realizarea unei campanii targetate în țară și în străinătate pentru atragerea de turiști.
'Am reușit împreună cu colegii mei și am cerut celor de la Comisia Europeană să facem o schimbare în PNRR, tocmai pentru a flexibiliza acel concept de organizație de management al destinației, să avem una națională prin care putem să facem și acel clip, să facem campanie targetată în țară și în afara țării, și, doi, să dăm oportunitatea fiecărui județ din România sau regiune de a se asocia și de a-și face propriul său brand, care să fie parte din brandul turistic al României', a arătat Ivan.
Târgul de Turism al României, ediția de primăvară 2025, a debutat joi, la Romexpo. Ajuns la cea de-a 51-a ediție, Târgul de Turism al României rămâne locul ideal de prezentare, atât a celor mai interesante oferte și atracții turistice din România și din străinatate, cât și a accesoriilor și gadget-urilor necesare în orice vacanță, potrivit prezentării de pe site-ul dedicat.
Evenimentul se desfășoară pe o suprafață de 12.000 metri pătrați și reunește 190 de expozanți din țară și din străinătate, consolidându-și statutul de platformă de referință în industria turismului, potrivit unui comunicat al Romexpo.
Această ediție a adus un număr semnificativ de participanți internaționali, reprezentând 52% din totalul companiilor prezente. Agențiile de turism și tur-operatorii au pregătit reduceri semnificative pentru o gamă largă de pachete turistice.
Cele mai frumoase zone din România sunt promovate în cadrul târgului, printre care Brașov, Brăila, Bucovina, Buzău, Caraș Severin, Covasna, Eforie, Harghita, Maramureș, Mureș, Prahova, Tulcea, oferind vizitatorilor oportunitatea de a descoperi atracțiile autentice ale țării.
Totodată, pasionații de călătorii sunt așteptați cu reduceri de până la 50% pentru vacanțele de vară în destinații populare precum Egipt, Grecia, Italia, Spania și Turcia, de până la 40% pentru pachetele achiziționate pe litoralul românesc, până la 30% pentru vacanțele de Paște și 1 Mai și de până la 40% pentru sejururile de Mărțișor în capitale europene și stațiuni montane. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Chirițoiu: O să spunem în iunie care sunt recomandările OECD pe care le preluăm; ne uităm la concentrările sub prag
Pregătirea judecătorilor pe subiecte de concurență și ''ușoare'' modificări la legislație legat de concentrările sub prag sunt două dintre recomandările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pe care Consiliul Concurenței le va prelua, a declarat, pentru AGERPRES, președintele instituției, Bogdan Chirițoiu. '
ANCOM: A fost identificată o rețea de site-uri clonate, utilizată pentru promovarea de conținut înșelător
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) avertizează în legătură cu prezența în spațiul autohton online a unei rețele de site-uri de tip Doppelganger. 'A fost identificată o rețea de site-uri clonate, care imită întocmai imaginea paginilor oficiale de internet ale unor institu
Bursa de la București a închis în scădere sesiunea de tranzacționare de vineri
Bursa de Valori București (BVB) a închis vineri în scădere pe aproape indicii, iar valoarea tranzacțiilor a coborât la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), față de de 54,79 milioane de lei (11 milioane de euro) în ședința precedentă. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai t
Rezervele valutare ale BNR au crescut la 62,414 miliarde euro, în aprilie
Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) totalizau 62,414 miliarde de euro la finele lunii aprilie 2025, în creștere cu 0,67% comparativ cu nivelul de 61,993 miliarde de euro înregistrat la 31 martie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis vineri AGERPRES. În cursul lunii apri
Burduja: Nu sunt probleme în sistemul energetic național; nu există un risc de blackout
Nu sunt probleme în sistemul energetic național, nu anticipăm probleme în sistemul energetic național în zilele următoare, cu atât mai puțin în ziua alegerilor și nu există un risc de blackout în România, a precizat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. '
Poșta Română investește patru milioane de euro pentru curierat și transport mai eficiente
Poșta Română a demarat procedura de achiziție a 80 de autoutilitare moderne, pentru un transport mai rapid, mai sigur și mai eficient, investiția totală estimată pentru această achiziție fiind de 18,96 milioane lei, fără TVA. 'Achiziția face parte dintr-un amplu proces de transformare și digitalizare a companiei, alături de investiți
BNS își reafirmă, de 1 Mai, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin România
Blocul Național Sindical (BNS) își reafirmă, de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin prezentul și viitorul României, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a confederației sindicale. 'Munca trebuie să fie fundamentul pe care se construiește respectul
Simona Bucura Oprescu le mulțumește românilor care lucrează și sunt la datorie, de 1 Mai
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, le-a mulțumit persoanelor care lucrează de 1 Mai, într-o postare publicată, joi, pe pagina oficială de Facebook a ministerului de resort. 'Astăzi e despre voi - despre oamenii care muncesc cu responsabilitate, care pun suflet în ceea ce fac
CNPP: 404.668 beneficiari de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, în martie 2025
Un număr de 404.668 de persoane beneficiau, în luna martie 2025, de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, cu 2.531 mai puține față de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cel mai mare număr de persoane, respectiv 189.482, se înregistra în cazul beneficiarilor d
Boloș, de 1 Mai: Nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață
De 1 Mai, nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață, a afirmat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook. 'Azi serbăm toate mâinile care clădesc, repară, îngrijesc, hrănesc, modelează, rezolvă. Așa ne învață Sfânta Scriptură:
Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe
Mihai Barbu va fi de luni noul președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară
Mihai Barbu a fost numit în funcția de președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), potrivit unei decizii a premierului Marcel Ciolacu, publicată miercuri în Monitorul Oficial. ''Având în vedere propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii formulată prin Adresa nr. 13.661 din 29 aprilie
Burduja: România nu ajunge în beznă; fac un apel public către toți românii să se informeze din surse oficiale
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că nu există niciun risc de blackout în România în perioada primului tur al alegerilor pentru Președintele României, iar cei care răspândesc astfel de dezinformări pe rețele de socializare, ''prin care bagă spaima în populație'', trebuie să suporte consecințele.
Inspectorii antifraudă din Oradea au confiscat marfă nedeclarată în valoare de peste 4,88 milioane de lei
Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției regionale antifraudă fiscală (DRAF) Oradea au confiscat, în luna aprilie, bunuri în valoare totală de peste 4,88 milioane de lei, de la un operator economic specializat în comerțul cu marochinărie și încălțăminte, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Administrare Fis
Primul tren produs de polonezi se estimează că va ajunge în România pe 31 mai
Prima ramă electrică regională (RE-R) produsă de polonezi se estimează că va sosi în România la sfârșitul lunii viitoare, urmând să fie certificată, omologată, autorizată și pusă în circulație de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Într-o