logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

EPG: Rețeaua de sisteme centralizate de încălzire, în România, deservește 1,05 milioane de clienți și depășește 4.380 km

Imagine din galeria Agerpres

România are, în prezent, o rețea de sisteme centralizate de încălzire care se întinde pe mai mult de 4.380 km, ce deservește circa 1,05 milioane de clienți, însă modelele de afaceri dependente de subvențiile publice și designul învechit al sistemului au contribuit la scăderea constantă a gradului de conectare la rețelele de termoficare, arată o analiză realizată de Energy Policy Group (EPG).

'România, cu rețeaua sa extinsă de sisteme centralizate de încălzire de peste 4.380 km și circa 1,05 milioane de clienți, poate profita de avantajele acestor sisteme. Cu toate acestea, deceniile de neglijare a modernizării și renovării infrastructurii, modelele de afaceri dependente de subvențiile publice și designul învechit al sistemului au contribuit la scăderea constantă a gradului de conectare la rețelele de termoficare. Prețurile reglementate au necesitat subvenții pentru costurile operaționale și protecția consumatorilor de creșterea prețurilor. Aceasta a grevat bugetele locale și a limitat finanțarea lucrărilor de întreținere, ceea ce a dus la creșterea pierderilor în rețea. Din cei 10,7 TWh de încălzire centralizată produsă în 2022, doar 6,7 TWh au fost vânduți consumatorilor - pierderile de energie și consumul operațional au reprezentat, prin urmare, aproape 38% din energia produsă', susțin specialiștii în energie.

Potrivit datelor centralizate, cele mai mari pierderi în rețea au fost înregistrate în Constanța, Iași și Arad, orașe cu unele dintre cele mai mici ponderi ale gospodăriilor alimentate de rețeaua locală de termoficare.

Pe de altă parte, sistemul a fost operat cel mai eficient în Râmnicu Vâlcea, care este și municipiul cu cea mai mare pondere a consumului industrial de energie termică din rețeaua centralizată.

'Întrucât operatorii de sisteme centralizate de încălzire nu au putut să își finanțeze propriile investiții, ei au ajuns să se bazeze pe investiții din fonduri europene și pe diferite tipuri de sprijin guvernamental. Deși cea mai mare parte a modernizării infrastructurii a fost finanțată prin subvenții guvernamentale și ale UE, investițiile realizate până în prezent sunt adesea lipsite de obiective de reducere a utilizării combustibililor fosili și de integrare a tehnologiilor regenerabile, a pompelor de căldură și a căldurii reziduale. Între timp, mai multe orașe europene au lansat deja inițiative pentru stocarea energiei termice, captarea și utilizarea energiei din apele reziduale, utilizarea pompelor de căldură și integrarea energiei regenerabile și a căldurii reziduale. Strategiile puse în aplicare la nivel local pentru furnizarea de energie termică în cadrul celor 11 municipalități analizate în prezenta lucrare arată un accent covârșitor pe întreținerea și renovarea rețelelor existente. Aceste priorități sunt dublate de investiții pentru înlocuirea centralelor termice existente cu noi centrale de cogenerare pe gaze naturale', se menționează îm analiza de specialitate.

Experți EPG sunt de părere că este nevoie de acțiuni multiple pentru a aborda mai eficient provocările actuale și pentru a pregăti pentru viitor sistemele centralizate din România.

O primă inițiativă se referă la adoptarea unor strategii naționale și locale clare și ambițioase pentru încălzirea și răcirea urbană, planuri care 'ar trebui să contureze o viziune clară pentru renovarea, decarbonizarea și chiar extinderea potențială a sistemelor de termoficare'.

Autoritățile locale ar trebui să fie mai ambițioase în promovarea planurilor care vizează maximizarea utilizării resurselor regenerabile disponibile la nivel local, reutilizarea căldurii reziduale și dezvoltarea soluțiilor de stocare a căldurii. Pentru a maximiza impactul, aceste măsuri ar trebui să fie completate de planuri ambițioase de renovare a clădirilor', notează sursa citată.

În același timp, va fi nevoie de identificarea și eliminarea obstacolelor legislative și de reglementare, precum și de canalizarea treptată a investițiilor către surse de energie mai curate.

'Trecerea parțială la hidrogen sau biometan ar putea fi pusă în aplicare în unele locații, dar acest lucru necesită foi de parcurs clare privind modul în care acești combustibili vor fi produși, transportați și depozitați. Pe termen mediu și lung, rețelele de termoficare vor trebui să includă soluții precum pompele de căldură la scară largă, energia regenerabilă (inclusiv energia geotermală), căldura reziduală (stații de metrou, hale industriale, centre de date etc.) și stocarea căldurii în cea mai mare măsură posibilă. Având în vedere creșterea temperaturilor în zonele urbane în timpul verii, ar trebui urmărite, de asemenea, soluții de răcire centralizată', consideră specialiștii EPG.

De asemenea, modelul de afaceri și finanțarea investițiilor în noi tehnologii sunt chestiuni ce trebuie îmbunătățite, fiind necesară o echilibrare atentă atât pentru a expune treptat consumatorii la semnalele prețurilor, pentru a reduce dependența de subvenții, cât și pentru a proteja gospodăriile de prețurile inaccesibile la încălzire.

'Pe termen scurt și mediu, majoritatea investițiilor vor continua să fie finanțate prin subvenții publice, inclusiv din surse europene. Aceste investiții vor trebui să acorde prioritate renovării și modernizării infrastructurii de distribuție a căldurii, precum și finanțării proiectelor-pilot care pun în aplicare tehnologii inovatoare. Treptat, finanțarea publică va trebui să fie disponibilă din ce în ce mai mult prin împrumuturi și garanții de stat pentru a maximiza numărul de municipalități beneficiare. Obiectivul pe termen lung ar trebui să fie crearea unor sisteme autonome din punct de vedere financiar', se precizează în document.

Energy Policy Group (EPG), un think-tank independent, non-profit, cu sediul în București, specializat în politici energetice și climatice, analiză de piață și strategie energetică, înființat în februarie 2014. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Anda Badea)

Afisari: 219

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 26-03-2025 13:27

Simona Miloș (INPPI): Modificările legislative făcute intempestiv s-au dovedit a fi inutile și ineficiente

Modificările legislative privind insolvența efectuate în mod intempestiv s-au dovedit a fi inutile și ineficiente, în condițiile în care acestea nu au fost aplicate deoarece erau neconstituționale în unele situații, a afirmat miercuri Simona Miloș, Președintele Institutului Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență (INPPI).

Economic 26-03-2025 12:23

Ivan: Suntem în negocieri avansate cu un potențial investitor care să închirieze forța de muncă și facilitățile de la șantierul naval Mangalia

Autoritățile române de resort se află în negocieri avansate cu un potențial investitor care să închirieze forța de muncă și facilitățile din șantierul naval Damen Shipyards Mangalia (DSMa), care va opera acolo și, automat, va menține activitatea economică pentru a plăti salariile angajaților, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Digitalizării,

Economic 26-03-2025 11:38

Fitch: Deficitul bugetar al României, afectat de posibila întârziere a măsurilor suplimentare de consolidare fiscală

Ciclul electoral prelungit din România va întârzia probabil măsurile suplimentare de consolidare fiscală până cel puțin în semestrul doi din 2025 și, fără măsuri suplimentare, există riscuri privind estimarea legată de deficit, previzionat la 7,5% din PIB în 2025, în special ținând cont de deficitele lunare mari de la &

Economic 26-03-2025 11:04

CNAIR: Posibile întreruperi temporare ale emiterii rovinietei și peajului prin SIEGMCR, joi

Emiterea rovinietelor și peajelor poate fi îngreunată/întreruptă pentru perioade scurte de timp joi, în intervalul orar 00:00 - 04:00, ca urmare a unor lucrări de mentenanță la Sistemul Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare și Control Rovinietă (SIEGMCR), informează Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Economic 26-03-2025 10:55

Bursa, în creștere după 40 de minute de la debutul tranzacțiilor

Bursa de Valori București (BVB) era în creștere pe aproape toți indicii după 40 de minute de la debutul tranzacțiilor de miercuri, iar rulajul se cifra la 5,09 milioane de lei (1.023 milioane de euro). Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, consemna o apreciere de 0,04%, iar indicele BET-Plus, care

Economic 26-03-2025 10:34

Rețele Electrice România investește peste 30 milioane de lei pentru modernizarea stației Sânnicolau Mare

Rețele Electrice România a lansat o licitație publică pe platforma electronică de achiziții publice SEAP, cu o valoare de circa 30 milioane lei (fără TVA), pentru realizarea lucrărilor de modernizare a stației de transformare 110/20 kV Sânnicolau Mare din județul Timiș, cu scopul de a crește fiabilitatea și reziliența rețelei de distribuție a energiei ele

Economic 26-03-2025 10:33

Cîmpean (DNSC): Domeniul sănătății,unul dintre sectoarele cu maturitatea cea mai scăzută la capitolele cyber și digitalizare

Domeniul sănătății din România este unul dintre sectoarele cu maturitatea cea mai scăzută din punct de vedere al securității cibernetice și al digitalizării, a declarat, miercuri, la conferința de încheiere a proiectului 'Romanian Cyber Care Health' (RO-CCH), directorul general al Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Dan C&ici

Economic 26-03-2025 10:02

INS: Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata a scăzut în ianuarie cu 3,1%,comparativ cu aceeași lună din 2024

Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, a înregistrat în ianuarie 2025 o scădere, pe ansamblu, cu 3,1%, comparativ cu aceeași lună a anului anterior, conform datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică. Această scădere s-a datorat reducerii

Economic 26-03-2025 09:31

INS: Cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderilor a scăzut în ianuarie, ca serie brută, cu 18,2%

Cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderilor a scăzut, în ianuarie 2025, față de luna decembrie 2024, ca serie brută, cu 18,2%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate a crescut cu 4,5%, informează Institutul Național de Statistică, printr-un comunicat.

Economic 26-03-2025 09:03

Evaziune fiscală de aproape 1, 5 milioane de lei, descoperită în urma unui control la un operator economic din București

Inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au desfășurat, în perioada februarie-martie 2025, un control la un operator economic din București, în urma căruia au fost constatate obligații fiscale suplimentare în valoare totală de aproape 1,498 milioane de lei. Conform unui comunicat al Agenției Naționa

Economic 26-03-2025 08:55

Românii ar putea primi pe card cei 800 de lei pe care îi acordă statul pentru voucherele de vacanță (asociație)

Suma pe care statul o acordă în acest an pentru voucherele de vacanță ar putea fi virată din nou pe card, a anunțat vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican, care a precizat că va fi emis în acest sens un Ordin de ministru cu normele de aplicare. 'O comisie a Ministerului Economiei, Dig

Economic 26-03-2025 08:50

Adrian Voican (ANAT): România are nevoie de 30 de milioane de euro anual pentru promovare turistică

România are nevoie de 30 de milioane de euro anual pentru promovare turistică, iar suma aceasta ar putea veni de la turiști prin introducerea unei taxe de un euro pe noaptea de cazare și nu de la bugetul de stat, a declarat vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican. 'Am spus-o clar: ne trebuie

Economic 26-03-2025 08:28

POSA: Lipsa de muncitori calificați, o provocare majoră pentru service-urile auto din România

România se confruntă cu o criză fără precedent a forței de muncă în sectorul reparațiilor auto, iar efectele acestei probleme riscă să paralizeze industria service-urilor auto, atenționează Patronatul Operatorilor de Service Auto (POSA), printr-un comunicat. Potrivit datelor POSA, peste 40% dintre service-uri întâmpină

Economic 25-03-2025 21:30

Boloș: Valoarea contractelor semnate prin Politica de Coeziune 2021-2027 se ridică la 32 de miliarde de euro

Valoarea contractelor semnate prin Politica de Coeziune 2021-2027 se ridică la 32 de miliarde de euro, bani care se vor transforma în școli moderne, spitale mai bine dotate, infrastructură de transport și digitalizare reală, a anunțat, marți, ministrul Investiții și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Am avut astăzi o nouă discuție cu șefii Autorită

Economic 25-03-2025 20:35

Burcea (ANAT): Am reușit cu forță și dârzenie să ocupăm un binemeritat ultim loc în Europa la numărul de turiști străini

România a ocupat anul trecut 'cu forță și dârzenie' ultimul loc în Europa la numărul de turiști străini, a declarat, marți, într-o conferință de presă, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea. 'Un adevăr dureros este legat de analiza turismului de incoming. (...) Ca urmare a ultimelor sta