Maratonul pentru Educație Antreprenorială: Echipa Liceului Teologic Penticostal Betel din Oradea a câștigat semifinala județeană

Echipa de elevi ai Liceului Teologic Penticostal ''Betel'' din Oradea a câștigat marele premiu al semifinalei județene a Maratonului pentru Educație Antreprenorială, cu o idee de afacere care vizează dezvoltarea unor soluții educative care stimuleze creativitatea și gândirea critică a copiilor prin jocuri interactive.
Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Sucursala Bihor, a organizat, pe 11 februarie, prima semifinală județeană a ''Maratonului pentru Educație Antreprenorială'' - ediția a III a, competiție de planuri de afaceri, parte a programului național adresat liceenilor și organizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Universitatea de Vest din Timișoara și Asociația Națională a Antreprenorilor.
Potrivit unui comunicat CONAF, în fața unui juriu format din profesioniști care cunosc greutatea deciziilor economice, 11 echipe formate din 57 de liceeni au îndrăznit să își expună viziunea asupra lumii de mâine. ''Maratonul pentru Educație Antreprenorială'' se va desfășura anul acesta în 27 de județe, urmând ca marea finală să fie organizată în luna mai, la București.
Peste 500 de liceeni din opt unități de învățământ bihorene au trecut printr-un proces riguros educațional menit să-i susțină în descoperirea vocației și dezvoltarea spiritului antreprenorial, fiind ghidați de 10 antreprenori voluntari.
''În urma deliberării juraților, verdictul a fost clar - pe locul 1 s-a clasat echipa ZUPI, formată din patru elevi ai Liceului Teologic Penticostal 'Betel', coordonați de profesorul Centea Iuliu. Au cucerit juriul cu ideea lor de afacere care vizează dezvoltarea și comercializarea unor soluții educative menite să stimuleze creativitatea și gândirea critică a copiilor prin jocuri interactive, creative și distractive, contribuind la îmbunătățirea abilităților cognitive, emoționale și sociale. Locul 2 a fost ocupat de echipa PILLOW GARDEN, formată din cinci elevi ai Liceului Teoretic 'Aurel Lazăr', sub îndrumarea profesoarei Oprean Flavia-Iulia. Planul de afacere prezentat are ca obiectiv principal producerea unor perne umplute cu flori care favorizează starea de bine și relaxarea. Echipa THE QUAIL'S NEST, formată din cinci elevi ai Colegiului Național 'Mihai Eminescu' Oradea, coordonați de profesoara Plugar Erika, este ocupanta locului 3. Liceenii au prezentat planul de afacere pentru dezvoltarea unei ferme de creștere a prepelițelor la standard internaționale având ca obiectiv valorificarea potențialului producției de ouă de prepeliță pentru a oferi consumatorilor produse cu calitate superioară'', se arată în comunicat.
Cele trei echipe finaliste au fost răsplătite cu premii în bani. Echipa clasată pe locul I a primit un premiu în valoare de 3.000 de lei, cea de pe locul II a fost premiată cu 2.000 de lei, în timp ce echipa de pe locul III a fost recompensată cu 1.000 de lei. Echipele clasate pe primele două poziții vor reprezenta județul Bihor la finala din luna mai.
''Într-o societate care cere din ce în ce mai mult de la tinerii săi, responsabilitatea noastră este să le oferim instrumentele potrivite pentru a se dezvolta. Inspectoratele școlare, primăriile, antreprenorii, profesorii - toți ne-am unit forțele pentru a veni în fața liceenilor cu un mesaj clar: vocația se descoperă, nu se impune, iar viitorul se construiește, nu se așteaptă. (..) Azi, pe scena semifinalei Maratonului, nu doar liceenii sunt în fața unui test, ci și noi, mentorii lor. Suntem aici ca să le demonstrăm că merită să creadă în propriul lor drum și că, indiferent de provocări, vocația lor merită descoperită și urmată'', a declarat Flori Bicazan, vicepreședinta CONAF Bihor și coordonatoarea Maratonului pentru Educație Antreprenorială pe plan local, citată în comunicat.
La rândul său, Teofil Filimon, viceprimarul Oradei, a precizat că, începând din 2008, Primăria Oradea a atras fonduri europene pentru a sprijini mediul de afaceri și a crea platforme prin care antreprenorii să fie încurajați să investească în oraș.
Gianina Ioniță, director executiv CONAF și coordonator al programului național, a anunțat că, în acest an, 20.000 de liceeni din 27 de județe vor participa la ore de educație antreprenorială.
''Economiile prospere nu se nasc din întâmplare. Ele se clădesc prin investiții în oameni, în educație, în capacitatea unei societăți de a-și învăța tinerii să gândească critic, să creeze și să își asume riscuri. România nu va deveni mai competitivă prin reglementări și subvenții, ci prin oameni care înțeleg că viitorul nu se așteaptă, ci se construiește. Acesta este scopul Maratonului pentru Educație Antreprenorială - cel mai amplu program de voluntariat dedicat educației antreprenoriale din România. La Oradea s-a dovedit că generația tânără construiește activ premisele unui mediu economic mai robust, mai flexibil, mai pregătit pentru provocările pieței globale. Anul acesta, 20.000 de liceeni din 27 de județe vor participa la ore de educație antreprenorială, iar în luna mai, 54 de echipe vor ajunge în finală, având ocazia să își testeze ideile și să își dezvolte gândirea strategică. Miza o reprezintă descoperirea vocației. Ne dorim ca tinerii să învețe să își asume riscuri, să vadă eșecul ca parte a evoluției și să își construiască propriul drum'', a mai arătat Gianina Ioință.
Maratonul pentru Educație Antreprenorială va continua în județele: Brașov, Suceava, Arad, Dolj, Satu Mare, Giurgiu, București, Galați, Cluj, Argeș, Timiș, Tulcea, Brăila, Neamț, Iași, Buzău, Teleorman, Prahova, Vâlcea, Gorj, Alba, Constanța, Bacău, Mureș, Sibiu și Maramureș.
''România trebuie să crească generații cu busolă economică, inițiativă și gândire strategică. Dacă vrem o țară care creează valoare, educația antreprenorială trebuie să rămână în trunchiul comun, fără posibilitatea de a fi opțională. Vin de la Oradea cu un mesaj imposibil de ignorat: elevii și profesorii și-au exprimat îngrijorarea profundă față de posibilitatea ca educația antreprenorială să devină materie opțională. Acest semnal de alarmă nu poate fi trecut cu vederea. Acum trei ani, prin eforturile coagulate ale antreprenorilor din CONAF, educația antreprenorială a fost inclusă în trunchiul comun. Când ceva funcționează, trebuie consolidat, extins și transformat într-un pilon și mai puternic al formării tinerilor'', a susținut Cristina Chiriac, președinta CONAF și moderatoarea evenimentului.
Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) are în componența sa 30 sucursale, 2 federații, 12 patronate, 38 asociații și peste 5.500 de companii cu mai mult de 220.000 de angajați.
Printre proiectele CONAF se numără ''Pactul pentru Tineri'', ''Maratonul pentru Educație Antreprenorială'', ''DigitalUP'', ''Pactul pentru Muncă'' - în parteneriat cu FPPG, ''Pactul pentru Educație Antreprenorială'', ''Romanian Venture Forum'' seria de dialoguri deschise, ''Turismul Românesc: Între impas și oportunitate''. AGERPRES/(AS - editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa foto: Maratonul pentru Educație Antreprenorială / Facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Reporturi importante la Loto 6/49, Noroc și Joker pentru tragerea de duminică
La Loto 6/49, la categoria I se înregistrează un report în valoare de peste 7,79 milioane de lei (peste 1,56 milioane de euro), la Noroc este un report cumulat de peste 13,65 milioane de lei (peste 2,74 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 17,68 milioane de lei (peste 3,55 milioane de euro), informează Loteria Română.
Chirițoiu, despre eliminarea subvențiilor la energie: Eu recunosc că sunt mai preocupat de firme; trebuie să ajutăm marii consumatori
Marii consumatori de energie trebuie ajutați după eliminarea subvențiilor la energie și cred că trebuie să venim cu ceva ce arată a ajutor de stat, este de părere președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 'Toți am vrea să cumpărăm totul foarte ieftin, dar nici n-o să poată statul să subvenționeze. Și energia costă și nu poate să o subvențione
Chirițoiu: O să spunem în iunie care sunt recomandările OECD pe care le preluăm; ne uităm la concentrările sub prag
Pregătirea judecătorilor pe subiecte de concurență și ''ușoare'' modificări la legislație legat de concentrările sub prag sunt două dintre recomandările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pe care Consiliul Concurenței le va prelua, a declarat, pentru AGERPRES, președintele instituției, Bogdan Chirițoiu. '
ANCOM: A fost identificată o rețea de site-uri clonate, utilizată pentru promovarea de conținut înșelător
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) avertizează în legătură cu prezența în spațiul autohton online a unei rețele de site-uri de tip Doppelganger. 'A fost identificată o rețea de site-uri clonate, care imită întocmai imaginea paginilor oficiale de internet ale unor institu
Bursa de la București a închis în scădere sesiunea de tranzacționare de vineri
Bursa de Valori București (BVB) a închis vineri în scădere pe aproape indicii, iar valoarea tranzacțiilor a coborât la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), față de de 54,79 milioane de lei (11 milioane de euro) în ședința precedentă. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai t
Rezervele valutare ale BNR au crescut la 62,414 miliarde euro, în aprilie
Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) totalizau 62,414 miliarde de euro la finele lunii aprilie 2025, în creștere cu 0,67% comparativ cu nivelul de 61,993 miliarde de euro înregistrat la 31 martie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis vineri AGERPRES. În cursul lunii apri
Burduja: Nu sunt probleme în sistemul energetic național; nu există un risc de blackout
Nu sunt probleme în sistemul energetic național, nu anticipăm probleme în sistemul energetic național în zilele următoare, cu atât mai puțin în ziua alegerilor și nu există un risc de blackout în România, a precizat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. '
Poșta Română investește patru milioane de euro pentru curierat și transport mai eficiente
Poșta Română a demarat procedura de achiziție a 80 de autoutilitare moderne, pentru un transport mai rapid, mai sigur și mai eficient, investiția totală estimată pentru această achiziție fiind de 18,96 milioane lei, fără TVA. 'Achiziția face parte dintr-un amplu proces de transformare și digitalizare a companiei, alături de investiți
BNS își reafirmă, de 1 Mai, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin România
Blocul Național Sindical (BNS) își reafirmă, de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin prezentul și viitorul României, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a confederației sindicale. 'Munca trebuie să fie fundamentul pe care se construiește respectul
Simona Bucura Oprescu le mulțumește românilor care lucrează și sunt la datorie, de 1 Mai
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, le-a mulțumit persoanelor care lucrează de 1 Mai, într-o postare publicată, joi, pe pagina oficială de Facebook a ministerului de resort. 'Astăzi e despre voi - despre oamenii care muncesc cu responsabilitate, care pun suflet în ceea ce fac
CNPP: 404.668 beneficiari de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, în martie 2025
Un număr de 404.668 de persoane beneficiau, în luna martie 2025, de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, cu 2.531 mai puține față de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cel mai mare număr de persoane, respectiv 189.482, se înregistra în cazul beneficiarilor d
Boloș, de 1 Mai: Nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață
De 1 Mai, nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață, a afirmat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook. 'Azi serbăm toate mâinile care clădesc, repară, îngrijesc, hrănesc, modelează, rezolvă. Așa ne învață Sfânta Scriptură:
Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe
Mihai Barbu va fi de luni noul președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară
Mihai Barbu a fost numit în funcția de președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), potrivit unei decizii a premierului Marcel Ciolacu, publicată miercuri în Monitorul Oficial. ''Având în vedere propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii formulată prin Adresa nr. 13.661 din 29 aprilie
Burduja: România nu ajunge în beznă; fac un apel public către toți românii să se informeze din surse oficiale
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că nu există niciun risc de blackout în România în perioada primului tur al alegerilor pentru Președintele României, iar cei care răspândesc astfel de dezinformări pe rețele de socializare, ''prin care bagă spaima în populație'', trebuie să suporte consecințele.