Ile (FIHR): Litoralul, anumite stațiuni balneare și montane vor fi afectate de diminuarea sumelor alocate de stat pentru voucherele de vacanță

Voucherele de vacanță reprezintă pentru unele segmente de business o sursă importantă de venituri, iar litoralul, anumite stațiuni balneare și montane vor fi afectate de diminuarea sumelor pe care statul le alocă pentru aceste vouchere, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Călin Ile, președinte de onoare al Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR).
Călin Ile consideră, însă, că piața de turism nu va scădea în 2025, ca număr de înnoptări, întrucât va crește numărul de turiști străini care vor vizita România.
'Voucherele de vacanță reprezintă pentru anumite zone ale României o sursă importantă de venituri și aceste zone, în special resorturile din România, litoralul, anumite stațiuni balneare și montane vor fi afectate de diminuarea sumelor pe care statul le alocă pentru aceste vouchere. Însă, la nivel global, nu credem că piața va scădea ca număr de înnoptări pentru că, pe de o parte, populația va compensa aceste pierderi, dar pe de altă parte vom crește numărul de turiști străini, pentru că România devine mai atractivă și vedem mesajele și promovarea de care am beneficiat în ultima parte a anului la CNN, la Vogue Travel și la alte publicații, plus că se elimină acea barieră Schengen, care face mai facil și accesul străinilor spre România, nu doar al românilor spre străinătate', a spus acesta.
În opinia sa, per total, cifrele lui 2025 vor fi oarecum la același nivel cu 2024, însă cu modificări în funcție de zone.
'Va crește Transilvania, fiind mai aproape de frontiera cu vestul Europei, și va scădea ca ocupare litoralul, din păcate, pentru că e foarte dependent de cererea locală, domestică, dar și anumite stațiuni. Va crește cererea pe orașe, care au făcut o promovare corectă și, de aceea, îndemnul nostru este compensarea pierderilor cauzate de vouchere să fie făcută prin promovare mai agresivă și mai susținută de către toate destinațiile care au ce să ofere din punct de vedere turistic', a precizat Ile.
Întrebat dacă ar putea crește numărul românilor care își vor face vacanțe în străinătate, unii nemaifiind legați de voucherele de vacanță, președintele de onoare al FIHR a răspuns: 'Și anul trecut românii au mers în străinătate, au cheltuit circa 9 miliarde de euro în străinătate. Pe de o parte, sigur că nu vor mai fi legați neapărat de vacanțele în România, dar, pe de altă parte, scăderea puterii de cumpărare a românilor pe care o așteptăm din cauza modificărilor fiscale va afecta și puterea celor care mergeau în străinătate. Mulți nu vor putea să-și permită costurile unei vacanțe în străinătate, care, orice am spune noi, este mai scumpă decât o vacanță în România dacă știm să o alegem din timp și dacă o alegem cu discernământ'.
În plus, Călin Ile anticipează și o posibilă reducere a prețurilor, dacă va scădea cererea, o 'oarecare presiune' urmând să se înregistreze pe litoral și în Delta Dunării.
'Orice modificare a raportului cerere/ofertă din piață schimbă prețurile. Dacă este diminuare de cerere, vor scădea prețurile. Dacă cererea va fi concentrată pe o anumită perioadă, pe acea perioadă vom întâlni prețuri mari. Da, în anumite zone, probabil că se va simți o scădere a prețurilor, pentru că voucherele, cum v-am spus, reprezentau mult din cererea respectivă, dar în alte zone, în special în orașe și în hotelurile de 4-5 stele, impactul lor este marginal, deci nu va fi nicio presiune pe prețuri acolo. Însă, repet, pe litoral cred că va fi, și în Delta Dunării cred că va fi, de asemenea, o oarecare presiune pe prețuri. Pe zona de spa, nu sunt dependenți doar de voucherele de vacanță, sunt dependenți și de alocările de la bugetul de pensii și de la asigurări sociale și acolo, în funcție de zonă, va exista o presiune pe prețuri, pentru că și ei depind de vouchere. Noi sperăm, totuși, ca românii să le ia, chiar dacă sunt la jumătate din suma alocată, și să contribuie cu diferența, pentru că oricum merită să ai parte de un suport din partea statului de aproximativ 200 de euro ca să mergi în vacanță și restul de 200 să-i aloci tu, personal', a susținut el.
În legătură cu tendințele pieței de turism în 2025, Călin Ile este de părere că aceasta va depinde foarte mult de evoluția mediului global de business.
'Dacă firmele vor fi afectate, vom simți o diminuare a cererii, iar asta va afecta și turismul. Să nu uităm că noi suntem o industrie de consecință, care o duce bine atunci când există un sentiment de încredere și când economia merge bine. Drept urmare, sunt riscuri pe care le vedem și noi, dar, repet, avem o marjă extrem de mare de atras străini în România, pentru că suntem la circa 2,4 milioane de turiști străini, în comparație cu Bulgaria, care depășește 10 milioane. Recent, Albania a depășit 10 milioane de turiști, Ungaria depășește 10, deci nu vedem niciun motiv ca România să nu crească cu 500 - 600 mii de turiști străini anul acesta. Eu zic că și pe litoral au apărut investiții recente mai bune și că piața va forța și operatorii de acolo să îmbunătățească serviciile, altfel, vor pierde lupta. Litoralul reprezintă doar 20-25% din numărul de înnoptări din România, deci nu putem generaliza. La nivelul întregii țări, calitatea serviciilor e, după părerea noastră și după review-urile clienților, la nivelul Europei Centrale și de Est, deci nu suntem sub din punct de vedere calitativ, iar la nivel de prețuri globale suntem mai ieftini decât țările din jurul nostru, exceptând Bulgaria. Deci, avem loc de îmbunătățit. Recomandăm să prestăm mai bine, într-adevăr. Calitatea serviciilor trebuie să crească, astfel să putem crește și nivelul tarifelor', a menționat acesta.
Federația Industriei Hoteliere din România a organizat, joi, conferința 'Transformarea industriei hoteliere: creșterea competitivității în noul context strategic din turism', marcând 35 de ani de activitate a organizației.
La eveniment, profesioniști relevanți din România și din alte țări și-au prezentat opiniile despre schimbările și reglementările locale și europene, direcțiile strategice pentru turism la nivel de Europa, politicile publice locale necesare pentru turism, dar și tendințele din zona investițională. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Grindeanu: După ce se vor identifica motivele incidentului de la Constanța, voi dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că inspectorii Autorității de Siguranță Feroviară Română și ai Agenției de Investigare Feroviară Română vor stabili cauza incidentului feroviar din Gara Constanța și, după ce vor fi identificate motivele, va dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații. &
Bursa de la București a pierdut aproape 11 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a pierdut 10,87 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,97%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 12,37 milioane de lei (7,6%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capi
Reporturi importante la Loto 6/49, Noroc și Joker pentru tragerea de duminică
La Loto 6/49, la categoria I se înregistrează un report în valoare de peste 7,79 milioane de lei (peste 1,56 milioane de euro), la Noroc este un report cumulat de peste 13,65 milioane de lei (peste 2,74 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 17,68 milioane de lei (peste 3,55 milioane de euro), informează Loteria Română.
Chirițoiu, despre eliminarea subvențiilor la energie: Eu recunosc că sunt mai preocupat de firme; trebuie să ajutăm marii consumatori
Marii consumatori de energie trebuie ajutați după eliminarea subvențiilor la energie și cred că trebuie să venim cu ceva ce arată a ajutor de stat, este de părere președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 'Toți am vrea să cumpărăm totul foarte ieftin, dar nici n-o să poată statul să subvenționeze. Și energia costă și nu poate să o subvențione
Chirițoiu: O să spunem în iunie care sunt recomandările OECD pe care le preluăm; ne uităm la concentrările sub prag
Pregătirea judecătorilor pe subiecte de concurență și ''ușoare'' modificări la legislație legat de concentrările sub prag sunt două dintre recomandările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pe care Consiliul Concurenței le va prelua, a declarat, pentru AGERPRES, președintele instituției, Bogdan Chirițoiu. '
ANCOM: A fost identificată o rețea de site-uri clonate, utilizată pentru promovarea de conținut înșelător
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) avertizează în legătură cu prezența în spațiul autohton online a unei rețele de site-uri de tip Doppelganger. 'A fost identificată o rețea de site-uri clonate, care imită întocmai imaginea paginilor oficiale de internet ale unor institu
Bursa de la București a închis în scădere sesiunea de tranzacționare de vineri
Bursa de Valori București (BVB) a închis vineri în scădere pe aproape indicii, iar valoarea tranzacțiilor a coborât la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), față de de 54,79 milioane de lei (11 milioane de euro) în ședința precedentă. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai t
Rezervele valutare ale BNR au crescut la 62,414 miliarde euro, în aprilie
Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) totalizau 62,414 miliarde de euro la finele lunii aprilie 2025, în creștere cu 0,67% comparativ cu nivelul de 61,993 miliarde de euro înregistrat la 31 martie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis vineri AGERPRES. În cursul lunii apri
Burduja: Nu sunt probleme în sistemul energetic național; nu există un risc de blackout
Nu sunt probleme în sistemul energetic național, nu anticipăm probleme în sistemul energetic național în zilele următoare, cu atât mai puțin în ziua alegerilor și nu există un risc de blackout în România, a precizat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. '
Poșta Română investește patru milioane de euro pentru curierat și transport mai eficiente
Poșta Română a demarat procedura de achiziție a 80 de autoutilitare moderne, pentru un transport mai rapid, mai sigur și mai eficient, investiția totală estimată pentru această achiziție fiind de 18,96 milioane lei, fără TVA. 'Achiziția face parte dintr-un amplu proces de transformare și digitalizare a companiei, alături de investiți
BNS își reafirmă, de 1 Mai, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin România
Blocul Național Sindical (BNS) își reafirmă, de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin prezentul și viitorul României, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a confederației sindicale. 'Munca trebuie să fie fundamentul pe care se construiește respectul
Simona Bucura Oprescu le mulțumește românilor care lucrează și sunt la datorie, de 1 Mai
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, le-a mulțumit persoanelor care lucrează de 1 Mai, într-o postare publicată, joi, pe pagina oficială de Facebook a ministerului de resort. 'Astăzi e despre voi - despre oamenii care muncesc cu responsabilitate, care pun suflet în ceea ce fac
CNPP: 404.668 beneficiari de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, în martie 2025
Un număr de 404.668 de persoane beneficiau, în luna martie 2025, de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, cu 2.531 mai puține față de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cel mai mare număr de persoane, respectiv 189.482, se înregistra în cazul beneficiarilor d
Boloș, de 1 Mai: Nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață
De 1 Mai, nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață, a afirmat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook. 'Azi serbăm toate mâinile care clădesc, repară, îngrijesc, hrănesc, modelează, rezolvă. Așa ne învață Sfânta Scriptură:
Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe